- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz peter.szabo #29450 üzenetére
egy osztrák webshop. ha valami spéci dolog kell neked is, kitúrom az emailekből, hogy pontosan honnan.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29447 üzenetére
[fragola]
Meg most én is. Ha jól emlékszem 0650-d van. Mert ebben jóval kisebb hely van, mint az espresso sprintben, amit lagoon szerelt meg (és amelyik gépet egy kicsit én is birtokoltam ) -
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #29455 üzenetére
nyomásprofilozós poti az ulkával is megy?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
válasz tariattila #29455 üzenetére
Egy ilyen QM 0650 nekem is jöhetne
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
soldier2
őstag
Ügyes bajos dolgaim intézése közben ma a Mester utcában jártam, és mivel valaki itt nem rég ajánlotta (vagy az indexen? Nem tudom) beugrottam a Mester bike+ Coffee Project nevű helyre. Érdekes egy párosítás az biztos. A klausztrofóbiás fórumosok figyelmébe mindenképp merem ajánlani, az egy légtérben lévő bringabolt miatt oriási a hely, de a kávézó rész is tágas. Szendvicseket, bár voltak nem kóstoltam, az espresso viszont nagyon jó volt. Alapvetően gyümölcsös vonal, egy nagyon kellemes pörkölt diós utóízel. Ha valakit nem zavar az új kerékpárguik átható szaga, és a közelben jár, próbálja ki.
Most pedig megnézem Kalmár honlapján, hogy mit kellet volna éreznem .
A kávé El Salvador volt ha jól emlékszem. Egyre több az ilyen fura párosítás (Cut &Coffee, Antiqarium, Mester bike amiket ismerek) de amíg jó a kávé, felőlem jöhet több is.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tariattila
veterán
igen! megy! szinte a nulláig lemegy vízhozamban...
érdekes mert régebben volt egy 0625-öm ulkával de nála alig változott valamit a vízhozam...
ez nagyon jó lett! (hiába na, a 0650 a termo high end )
nos akkor fragola több géphez is bevásárolhat ezek szerint alkatrészt
a kisérleti-mill szerepét vállalom! utána mehet a 'tömeggyártás' -
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #29461 üzenetére
helyes, törjétek csak az utat, én majd akkor lépek be, ha már kinőttétek a gyerekbetegségeit a műtétnek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz soldier2 #29460 üzenetére
+1
en ajnlottam! a gyumis vonalat en alapvetoen NEM kedvelem, DE EZ meg nekem is nagggyon bejott!
veszek is majd Kalmartol babot itthonra is, kiserletezni, az bizzzztoss!az Eureka daralojarol kinek mi a velemenye? [link] vki hasznal(t) ilyet? (a korzos tesztet olvastam...)
igen, 0650-em (is) van! tudna vki akkor a 0650-hez valo ulka-t es opv-t linkelni? (expolygon) koszi!! (a hozza valo, kaphato tomites se lenne baj! ) (ugyanitt, ha vki Bpi-nek E-s cuccra lenne szuksege, szivesen elhozom, adott esetben JO kaveert, gep nezegetesert, tapizasert hazhoz is viszem! )
es akkor ez azt jelenti, h 1 0650-be nem fer el az ulka+opv???
kivel talalkozom vas a Kave napjan?
[ Szerkesztve ]
-
tariattila
veterán
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29463 üzenetére
elfér!
-
zolnagy
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29463 üzenetére
Nézd meg a linkemet. Az konkrétan tariattila gépe, amit fragola csinált. Elfér. Ez alapján csináltam én is. Majdnem mindent lehet kapni hozzá expolygonban, kivéve a lefujató szelepre menő közcsavart (BB M12-1/8")
-
HÁZIGAZDA
srácok, hol kapok valami bevált egy vagy kétlyukú fúvókát a gőzcső végére? a dc-n négy van, szenvedek vele rendesen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
köszi, akkor keresgélek tovább. bár a négyhez képest már a kettő is istenes (azzal legalábbis van rutinom a silvanón)
amúgy álmomban sem hittem volna és persze három shotból még kár következtetni, de a 14,5 grammot bíró gyári(?) dc szűrővel egyelőre jobb kávékat lövök, mint a 18-20 grammos ims csodalavórral , ráadásul nem is teljesen logikus az ims koncepciója: a 14-18 grammos és a 18-20 grammos szűrőjük is mintha ugyanolyan kialakítású lenne alul. ergo a nagyobbikba durvábbra kell őrölni..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #29471 üzenetére
mihez adnak 22 grammos szűrőt gyárilag?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #29473 üzenetére
még mindig nem értem.. milyen gép? milyen szűrők?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
vettünk az asszonynak egy ikeás frenchpresst tejet habositani. gondoltam kipróbálom vele a kávét is, de sajna "kávéizü" lett. a mezei kotyogó is több izt hozott ki a kávéból
hogy kell frenchpressel kávét késziteni? olvasgattam pár leirást a neten, de inkább a fórumra hallgatok -
HÁZIGAZDA
-
Z0mbi
senior tag
Sziasztok,
Noob kerdes:
Ugye tok jol mennek a szimplak a fozommel a dupplat azert nem iszom mert kiugrik a szivem tole
Kerdes:
hogy csinalok 2 szimplat egyszerre a duppla kosarral es a duppla kifolyoval? Csak az idot novelni hogy 2x30ml jojjon ki az nem mukodne szerintem. (keseru lenne mint a fene)
kocc -
soldier2
őstag
Kisebb a dupla kosár ellenállása (több a lyuk), így többnyire egy picit finomabbra is kell darálni, hogy 30s alatt jöjjön le a dupla adag. Én ki kiserleteztem, hogy hány g kell a szimplába, hogy ne kelljen a darálón állítanom - kényelmes, bár nem mindig ad pptimális eredményt. Bár nálam ritkán készül szimpla
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
lagoon79
tag
egyetlen egyszer probaltam, aztan szepen eletettem a fiokba. rengeteg kavet nyel el, asszem 23 grammot toltam bele annal a bizonyos probalnal.
egyeb irant ha jol tudom, a melysege es a teljes kart beterito alja miatt szeretik. latvanykonyha, plusz a melyseg miatt konnyebb szebb lefolyast elerni. pl. ezert is jobb a Te 53-as geped, ahol melyebb a szuro.
-
prandris
tag
A tömörítéssel van a hiba, ha a kávé vékonyan indul meg, de 20-25mp-nél már majdnem csobog?
-
HÁZIGAZDA
válasz lagoon79 #29480 üzenetére
kísérletezem még, de fura módon a gyári dupla a jobb, pedig abba tényleg lapvibrátorral megy csak bele a 15 gramm. persze lehet, hogy inkább örülnöm kéne, ha 20 helyett 15 grammból kávézom, az egy szolid 33%-os árcsökkentés havi szinten
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
soldier2
őstag
válasz prandris #29481 üzenetére
Tedd amit Parci mondott. Esetleg csak átmenetileg 1-2 alkalommal próbáld átszitálni az őrleményt (akár egy A4-es lapra, amiből egyenletesen tudod a szűrőbe önteni).
Ez már az Ascasoval van?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz prandris #29484 üzenetére
abból is adódhat, például figyelj arra, hogy mielőtt tömörítesz, egyenlő mennyiségű legyen az őrlemény mindenhol. oké, hogy ha például egy kúp alakban van az őrlemény és lenyomod, síkot kapsz, de a közepén értelemszerűen sokkal nagyobb lesz a pogácsa ellenállása. szóval síkba igazított őrleményt tömöríts és ne ferdén.
de sajnos a gépen is sok múlik, drága gépek is tudják egész pocsékul teríteni a vizet, sokat "ámokfutottam" már erről...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #29489 üzenetére
akkor kezdem érteni, a 22 grammos expolys szűrőnél jobban bevált a kisebb kapacitású reneka. ezen nem vagyok meglepve
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #29489 üzenetére
LOL. A kis "aftermarket" Reneka a kedvencem (volt) nekem is. A Cremina kis kosárkája is jó egyébként, bár ha volna ilyen méretben Reneka lehet megpróbálnám.
A Cremina vízterítése kiváló, még nem tapasztaltam olyan kimosódásokat, amiket többen is említettek a Pavoniknál. A pogi meg olyan száraz, amilyen sosem volt a Gaggiával. Igaz mások az arányai (kisebb atmérő, mélyebb pogi)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #29494 üzenetére
halvány emlékeim a pavoni és a cremina felsőszűrője ugyanaz. a kimosódás egyébként igazi x-atka, egyes pavoniknál van, másoknál nincs és nem userfüggő (a kávé ízét nem igazán befolyásolja, legalábbis anno nem tudtuk "kikóstolni" SiD-del)
és ja, teljesen jó a vízterítése, az e61 mellett ez a másik, ami abszolút bejött (végülis tök hasonló felépítésű).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Néha úgy tűnik, hogy ezek a karos gépek más elvek alapján működnek. Látva azt a sárkányos vizet, ami a kar felhúzásakor telibeveri a pogácsát, nem értem, hogy nem fújja szanaszét a pogi tetejét, és hogy nem égeti el a kávét. De a végeredmény ma is jó volt. Ami agyamra megy, hogy naponta tölteni kell a bojlert. Olyan jó volt csak heti 1x gondolni erre a Gaggiánál. Lehet veszek aeropress filtert rá, így egy fejöblítést spórolva csak 2 naponta kell tölteni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29496 üzenetére
Hejjj! Az üresoblites a kiskarosoknál nem tanacsos. Közvetlen shot elott kifejezetten káros.
"The important point is that under no circumstances should you try and bring the group of the dipper design up to temperature after it has been sitting idle by embarking on what I call 'open port flushing'. That is to say, by simply moving the lever on the group and allowing water to gush from the boiler unrestricted. This will almost instantly exhaust the thermal capacity of the group as a result of the high flow rate that occurs through the group when no coffee is in the portafilter to regulate the flow. Rapid flushing of water at boiler temperature through the group not only over heats the metal immediately surrounding the bore in the group but also leaves cold spots in the group."
Idézet az ex angol Olympia-disztributortol (http://londiniumespresso.com/blog/how-to-warm-up-a-dipper-design-espresso-machine-group).
A blogbol igazából az sejlik, h Reiss sem tudott a fejben levő plusz járatrol, ami a gyorsabb felmelegiteshez is használható, de ettől függetlenül tanulságos olvasmány érdeklődőknek. -
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29496 üzenetére
Mas! Nem veri telibe a pogácsát (hanem türelmesen var a hengerben, amíg el nem kezded a húzást), ha kellő időt eloaztatsz, amivel egyben temperalod is a vizet. Roppant logikus, és jól prognosztizalhato a kiskarosok viselkedese, csak az ember nem feltetlen gondol rá, mi miért van, mielőtt le nem mėri.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A felsoszuro nemcsak a Pavoninal valtozott, hanem a Creminanál is az évek során. Nem tudom, volt-e olyan periódus, amikor egyezett volna. 1967-ben, a startnal tuti kulonbozott. Viszont, ha a vizteritesed toki (erre visszatérek meg), akkor csak userkulonbseg lehet. Én meg parajelensegeket nem tapasztaltam eddig legalabbis. Előbb-utobb rájöttem, mi, miért történik.
Ha belegondolsz, hogy tetűlassan huzod fel a kar és a víz tényleg csak beszivárog a hengerbe, ergo nem roncsolhatja a pogácsát, akkor a kar lenyomasanal mar nem történhet semmi, ha a vizteritesed kifogástalan. DE uresoblitesnel képtelenség pl azt kiszurni, hogy az egyik lyukon erősebben jön a víz. Szerintem a felsoszurodon a kimosas helyen van egy minimálisan nagyobb meretu lyuk, ami pont elég egy kis krater furasahoz.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #29498 üzenetére
Nem shot előtt öblítettem (olvastam, már hogy nem jó, de értelmét sem látom ezzel vizet pocsékolni, gyors felmelegítésre a kar félig történő felemelését használom, így ezzel nem veszítek vizet), hanem utána, a felsőszűrőre tapadt kávé nagy részét kiválóan lemossa, és ilyenkor dől a víz. Ezen pedig nem tudom mit változtat, hogy van kar bent vagy nincs. Amikor a kar eléggé magasan van, nyit valami lefelé, és el kezd dőlni a sárkányos víz - persze lehet, hogy ha bent van a kávé, akkor először az addig a fejbe bejutott temperált víz éri a kávét, csak ez ellenállás nélkül nem látszik.
Más: olvastam valahol (szerintem pont a HB Temp study part 4-nél), hogy ahhoz, hogy ne egy változó hőprofil legyen, a fejbe bejutott víznek kell 20s. Amit nem értek, hogy ez idő alatt a pogácsa tetejét már éri a víz. Ez nem okozhat gondot? (még nem próbáltam, fél kézzel így is elég érdekes mutatvány a: félig kar felemel - portafilter szorít - kar tovább emel - előáztat -húz)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen