-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Totó07
újonc
Köszönöm, akkor beszerzek olyan port is, meg vakszűrőt is. De lehet valami tömítésre is szükség lesz, mert csöpög gőzölésnél a gőzkar.
Légtelenítésen konkrétan mit értesz? (bocsi a béna kérdésért)
Darálónak egyelőre csak egy mini mill áll rendelkezésre, de most darálóra spórolok, az lesz a következő beruházás. Csak előtte kicsit szeretném helyrepofozni a főzőt.
Apropó, a nyomást a Nancyn kell/lehet állítani? (ha igen, akkor hogyan? )
Köszönöm! -
HÁZIGAZDA
válasz Totó07 #29201 üzenetére
amikor bekapcsolod a gépet, nyisd ki a gőzcsapot, aztán indítsd el a pumpát. egy darabig köpködni fog a gőzkar, aztán folyamatosan folyik majd belőle a víz, na addigra sikerült légteleníteni. figyelj oda erre, mert minden gőzölés után levegős lesz a bojler, amivel ha elég sokáig nem foglalkozol, megfingik a fűtőszál.
hol csöpög gőzöléskor?
de egyébként, ha van pénzed, javaslok egy pid-elést a gépre, ég és föld lesz a különbség úgy, fragola.6035 itt a topikban megcsinálja és egy füst alatt átnézi neked az összes tömítést is, meg mindent, amit kell. a pid-elést amúgy mindenképp lépd majd meg, ha nem most, akkor később, két kategóriával jobb lesz tőle a gép és ez nem túlzás!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29199 üzenetére
Az EMCL dupla szűrőjébe én 18,5g-ot szoktam rakni. Az ideális tamper mérete 49,5 ha az eredeti a kosár. Tanácsos túlméretest venni, és azt 2 sörért méretre szabatni egy esztergályossal. Kosár átmérője minusz 0,2mm. A legkisebb átmérőt kell mérni (a kosarak nem tökéletesen kör alakúak).
A fej hőmérséklete meghatározó az extrakció szempontjából. Rá lehet segíteni a rugós karosra is bizonyos limitek között.A kiskarosokk rendkívül háklisak a az őrlemény minőségére.
A fej és bojler közötti hőhíd megszakítása teflontömítéssel mindenképp sokat javít a használhatóságon. Ha jó vastagságot találsz, akkor egyrészt kordában tartható a túlmelegedés, másrészt elérhető, hogy bekapcsolva hagyva célhőmérsékeletig (79-82C) melegedjen csak, és ne azon túl. Az aktuuális Cremina fejhőmérséklete1,5-2 óra standby után 80C-ra áll be. Az pont 90+-1C-os extrakciós hőmérsékelet ad. Fontos, hogy a fej, homogénen át legyen melegedve. Az üresöblítés a húzást megelőző 5 percben nem tanácsos, mert kibillenti a gépet, a fejen gyorsan átzubogó víz nem a homogén átmelegítés eszköze. Eredményesebb, ha az előző kávézaccon húzol át vizet, mert az lassan halad át a fejen, harmonikusabb átmelegítést eredményez.
Az előáztatás szerintem extrém fontos.
-
nemethsza
tag
válasz Kávé Kálmán #29203 üzenetére
Na, ez így este tömény volt.... Azt hiszem, kissé pihentebben átolvasom újra, újra, újra etc., aztán meg kérdezek. Addig is:
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz fragola.6035 #29200 üzenetére
Van egy zsírtalanító programja a gépnek és ehhez egy tablettát kell dobni abba a rekeszbe, ahova a kávét darálja. Pl ilyet.
[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fi:zi'k #29205 üzenetére
Ennyi infóból nem fog tudni segíteni senki, milyen gép, főzőegység kivehető-e, egyáltalán mi a probléma....
Tersonetet használunk legtöbben, ha tablettát akarsz, akkor már meg is találtad.
Én úgy szoktam takarítani az automatákat, hogy kiveszem a főzőegységet, agyon fújom hideg zsíroldóval, aztán nagynyomásúval átmosom, tisztább lesz mint új korában.https://caffe35.webnode.hu/
-
paljoc
tag
Kicsomagoltam a darálót, tökugyanolyan mint a régi....de csak kinézetre! :-) Az eszpresszó tartomány közepébe állítva tökéletes lefolyást kaptam, tehát igaz a hír hogy alátét nem kell és nem a végállás közelében lehet csak bűvészkedni. Ami pedig a 8,5 grammos próbát illeti...ez így nagyon király lesz ha minden kávéval működik! /de még csak egy félével próbáltam/
-
paljoc
tag
válasz adriankoooo #29210 üzenetére
Na, azért egy Compak K6-ot le ne cserélj erre! :-)
De tény és való, ez így már tökéletes. A gyári állapotában az 1-60-as skálán az eszpresszó tartomány 1-30, míg a filter/frenchpress 30-60. A 15-ös beállításon a GetUp gyönyörű szaggatósan folyik le. DE: van még egy durva beállítási lehetőség, amivel a gyári 60-as tartomány is tologatható durvább-finomabb irányba. Ha a felső darálókést kivesszük és kiakasztjuk a fület, akkor maga a kés is elfordítható majd a fül visszarakásával újra rögzíthető, semmilyen szerszám nem kell hozzá. Most egyet fokozatot odébb állítottam rajta a finomabb irányba, kíváncsi leszek a 15-ös álláshoz tartozó beállítás hova pozicionálódott át...?Parci: olyasmi, asszem a vario is ilyen visszaszámlálós. Mondjuk ahogy azt, úgy ezt is drágának tartom, új árat tekintve. Viszont ha ez így grammra pontosan őröl, akkor lehet hogy rákapok a használatára. :-) Forgalmazó azt kérte, idézem: "paljoc üssed, vágjad, darálj vele követ, gyötörd ahogy szoktad!" /lehet látta youtube-on hogy a mazzerbe követ tettem :-)))/
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Nem teljesen! :-) A lényeg h tök jól használható az idő beállítás, de természetesen a videós együttállás gramm/mp tekintetében egy másik kávéval már nem hiszem hogy pont így kijön. Illetve most pl. a "kosár" állítása után is már változott, ugyanezen 8,5 alatt 7,5 g jött ki belőle.
Na, gyorsan a szerkesztési idő lejárta előtt most megint daráltam vele egymás után 4x és mind a négy alkalommal halál pontosan 8,4 grammot adott ki...szóval pontosítok, most nemtom mi van ilyenkor...?
Na majd hajtom különböző kofikkal aztán kiderül.[ Szerkesztve ]
-
vzeb
újonc
Sziasztok!
Feladhatok itt egy hirdetést? Volna egy eladó ipari kávédarálóm.
-
nemethsza
tag
-
jolti
senior tag
válasz paljoc #29214 üzenetére
Ígéretesnek tűnik a Catler. Mondjuk elég kis visítós a hangja.
Én is imádom az enyémet !
Elég pontosan be tudom én is lőni. 0,1-0,2-0,3g-nál nem szokott nagyobb eltérés lenni.
De ennyi kis randomitás bőven belefér nekem, ezért a kényelemért cserébe![ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Végre el tudtam hozni az új játékszert. Kicsit más használni mint a Gaggia Bayt, és a hőmérséklettel való játszás tanulását is csak épp elkezdtem, de ahhoz képest az első shot elég jó lett (nem jó, attól azért távol áll, de iható lett volna, ha nem este 10-kor készül ) sokkal jobb mint anno a Gaggiával az első. A linken az első húzás felvétele látszik, kicsit bénáztam a kar felhelyezéssel, az a fránya fej meg lazán visszahűlt, és vsz a próbálkozások során (kb 10-ik próbálkozásra ment fel a kar, valamiért a saját dupla szűrője akad, az elektra kicsit nagyobb kosara simán felmegy) vsz a pogácsa is megrepedezett, no meg a daráló sem az igazi még, de van egy olyan érzésem, hogy szeretni fogom (egy darabig biztosan)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Totó07
újonc
Köszi Parci, sikerült a légtelenítés.
Próbáltam is utána pár főzést, hát elég siralmasan sikerült... A kávé kb 3 másodperc alatt megindul, és igen hamar lefolyik az egész. A mini millt már legfinomabbra állítottam, de ez nem volt elég tuti. Lehet hogy a béna műanyag tömörítő lehet a ludas?
A pidelésen gondolkodom (gyűjtök rá) -
soldier2
őstag
Köszönöm mindenkinek.
Annyira más mint a Gaggia. Kicsit olyan, mint egy játék kávéfőző, annyival kisebbnek tűnik, kis kar, kis szűrő, kis tamper. Tisztára mint Hófehérke és a hét törpe . 80 fokon stabilizálódik a fej, és bár feljebb megy minden shot után, pár perc után már újból 80 fokos (igaz, csak 2-3 shotot húztam egymás után, azt is csak a teszt kedvéért, többet kidobni nem volt szívem, inni meg így is sokat ittam).Ma reggeli shot
Ize nagyon jó volt, bár szándékosan kicsit túlmelegítettem, mert az esti kicsit hőhiányosnak tűnt.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Illesvik
csendes tag
Valaki akart darálót. Jófogáson van egy doseres Iberital 20-ért.
-
soldier2
őstag
Tényleg bőrösnek tűnik, sőt a darálót is túl finomra vettem, alig jött át az eleje. De ennek ellenére finom volt, meg is lepett. Próbálkozom na. Úgy tűnik egyelőre, hogy jobban tűri a hibákat mint a Gaggia.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
válasz fi:zi'k #29233 üzenetére
Nem tudom mit jelent hogy " Az adagoló paraméterei gyárilag rögzítettek kb 7 gr/adagra. A megőrölt mennyiség fogyása után, újra kell indítani az őrlőt az újabb kávémennyiség elkészítéséhez."
Mert ha csak 7 grammonként darál az elég macerás.
Általában 17-18gramm kell egy duplába."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Kávé Kálmán
tag
"Ez azért láthatóan durván megégett,bőrös is a crema stb."
Ne ítélj elsőre! Csúnya (esetenként) és finom. Nem ittál belőle. A video naked lefolyása pl csúnyán messze van az optimumtól. De hát fos az őrlő. Kell még néhány kg-nyi kíntorna, hogy majdnem minden őrlőnek odaverjen. A karosok amúgy nagyon sok szabály(nak tűnő dolgo)t felrúgnak. Pl. egy 50mp extrakció, amit Te esetleg a video hossza alapján égettnek/túlextraktáltnak ítélnél, brutál jó eszpresszót eredményez.
Most nem írom le, hogy jobb :-), de totál más világ a karos mint a pumpás. Nekem megvolt (van) mindkettő, és az előbbi áll közelebb. Nem tudhatom, hogy használtál-e tartósan karost, de szerintem a normákból/dogmákból (kinek, mi tetszik) kiindulva nem lehet véleményt alkotni róluk, vagy a velük, nem gombnyomásra készített italokról, mert csúnyán mellé lőhetünk. Sokkal több paramétert tartasz kézben (a szó szoros értelmében), mint egy komfortos pumpás gépnél.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
válasz Kávé Kálmán #29239 üzenetére
Nem ítéltem,jeleztem,hogy annak látszik.
Az ilyen bőrös, sötét crema legtöbbször égett kávét jelez.
De lehet nem,én csak pumpás gépekkel csináltam több ezer extrakciót még, karossal nem, az igaz.
😃.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #29239 üzenetére
én használtam (használok) tartósan karost, és az egyik ökölszabály, ami kialakult az évek során, hogy egy kellően világos pörkölésnél jobban járok, ha be sem kapcsolom... csináltam már frankót világos pöriből is, de inkább a csokibombákkal, klasszikus olasz iránnyal remekel. azzal viszont tényleg.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
Világos pörkölésekhez hüvelykujj szabály (ezzel nem mondok itt újat) általában a magasabb hőmérsékletű extrakció. Ehhez vagy a fej hőmérsékletét tornászod/hagyod magasabbra (menni). Vagy egyszerűen a pressostat-ot tekered feljebb. Ha a presso-t feljebb tekered, akkor a fej stand by/egyensúlyi hőmérséklete is feljebb mászik (logikus).
Hallottam már ezt a megállapítást karosokra, hogy nem szeretik az arabikát/világos pörkölést etc. Ha belegondolsz, ebben "vád"-ban nehéz megtalálni a logikát. Arról van szó, hogy a user nem találta meg, de lehet, hogy nem is kereste az optimumot.
Karossal minden hőmérséklet és nyomásprofil reprodukálható, amit egy shot brewer-ral beprogramozol. Kell hozzá kísérletezni. Nem egy plug and play eszköz, amin csettintésre folyik a tökkkéletes espresso, de számomra, sokak számára épp ez a szép benne.
-
Kávé Kálmán
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #29243 üzenetére
nyomáskapcsoló a szép magyar neve, de szerencsére az én pavonim még nem abból a korból származik. és amúgy roppant logikus, amit írsz, én csak a tapasztalataimat mondom: nekem ilyen pöriknél 10-ből 9,7-szer nem sikerül olyan jó kávét csinálnom a pavonival, mint a nagygéppel.
egyébként csak a nyomásprofilra igaz, amit írsz, a pavoni hőlengése azért nem szabadon "programozható", csak a kezdőhőmérsékletet tudod szabadon belőni, hogy mennyi a fej hőingása adott csapolás közben, az már nem rajtad múlik.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #29244 üzenetére
Most össze ne vesszetek
Ezerszer megfogadtam, hogy telefonos kávé fotót nem teszek fel. Az a fekete folt 12 óránál árnyék, egyenletes aranybarna crema volt, semmi tigrincsességgel, enyhén bőrösödve. Nagy géppel nincs tapasztalatom, de a gaggiánál jobb volt.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
"nyomáskapcsoló a szép magyar neve"
Való igaz. Talán a többség így is megértette.
"egyébként csak a nyomásprofilra igaz, amit írsz, a pavoni hőlengése azért nem szabadon "programozható", csak a kezdőhőmérsékletet tudod szabadon belőni, hogy mennyi a fej hőingása adott csapolás közben, az már nem rajtad múlik."
Senki nem állította, hogy "programozható". Ezt szerintem nem tőlem idézted. Kitapasztalható. Kalkulálható. Innentől, ha analitikus lélek vagy, akkor a leghisztisebb Pavoni is kitrükközhető. Az enyém is 67-es (nyomáskapcsoló mentes).
Az extrakció (kivonatolás ) hőmérsékletét döntően a fej határozza meg. Amikor beengeded a vizet a fejbe (a fej relatíve hideg, a víz meg k meleg) az előáztatás alatt ez a két hőmérséklet kiegyenlítődik. Ha rövid előáztatás vagy rögtön elkezded húzni a kart, akkor egy fokozatosan csökkenő hőmérsékleti profilod lesz, mert a hőátadás a fej és a víz között a húzás alatt is zajlik. Ha elég hosszú volt az előáztatásod, akkor a hőmérsékleti profilod egy plató, minimális kilengéssel. Nem programozható. Kitapasztalható. Idő és türelem kérdése csak. Szerintem. A szép naked lefolyáshoz, amúgy se lehet az előáztatást elsumákolni. Melyik 100e körüli kisgépen van olyan szabadon használható előáztatás mint a kiskarosokon?
-
Kávé Kálmán
tag
-
Ábi
tag
Mi szabályozza egy hálózatra kötött HX gépnél, hogy mennyire töltse fel a kazánt?
Jelenleg kikapcsolt állapotban túltöltődik és a vákumszelepnél folyamatosan szivárog... 😒
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- MotoGP 24 - Íme a launch trailer
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vezetékes FEJhallgatók
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
- EAFC 24
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest