-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peter.szabo
csendes tag
Sziasztok,
valakinek volt már tapasztalata a Blue Bird pörkölt kávéival? Vélemény?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz peter.szabo #23203 üzenetére
Az egyik helyen olyanból főznek kávét, szerintem teljesen korrekt. Azt hiszem 70-30-as arányban.
⭐ Stella
-
ronin s8
senior tag
válasz peter.szabo #23203 üzenetére
Régebben voltam párszor a Gozsduban, akkoriban több, mint feledhető volt. Ami érdekes volt, az a nagy madár.
Újabban nem kóstoltam tőlük semmit, bár a Bazáron megfordult a fejemben, de a többi csalódás hatására nem erőltettem..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
válasz ronin s8 #23205 üzenetére
En semmi ilyen filleres kinai cuccot nem hasznalok amiota vettem az eredetihez /amit egy szallodaban a konnektorban felejtettem/ megszolalasig hasonlo iPhone toltot a kozeli kinai boltban, usb-s, ami 30 perc uzem utan felrobbant, elfustolt, tuzet szerencsere nem okozott. De ez teljesen normalis, 500ft-ert ezt tudja!:-)
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz paljoc #23207 üzenetére
Bármi lehet, még az is, hogy jók.
Pár év alatt bárki körülrepüli a Földet ezerszer. Hihetetlen fejlődést produkált a kávés szakma! Magyarország (ebben) jobban teljesít. Gomba mód nyílnak a jobbnál-jobb kávézók pl. körülöttem is. A Stika is nagyon-nagyon jó."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
BlacKSouL
addikt
[link]
Még jó, hogy csak egyetlen fajtát termesztenek...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #23210 üzenetére
Még most, mert mikor elfogy a kávé, akkor már elértéktelenedik
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
z-csongor
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy itt az espresso a favorit, de megis a segitsegeteket kernem, meggyult a bajom a french press-el. Has Bean Philter 2015 MK1 es Has Bean Blake 2015 MK1 blendeket probaltam french pressen elkesziteni (Espressot keptelen vagyok kesziteni, mindenfele praktikat probaltam a Delonghi EC155 gepemmel, nincs benne nyomasfokozo szelep, temp. surfinggel is probalkoztam, megvan a 25mp/30ml, viszont mindig minden kaveval kb az 5. masodpercnel kb mar viz jon, igy feladtam szerintem egy eletre), viszont iszonyatos lett. A Philternek konkretan nem volt ize, a Blake-nek pedig bar ne lett volna, teljesen tulextraktalt volt.
A recept a kovetkezo:
- 10g kave, Graef CM702 daralo legdurvabb fokozatan oroltem, kiszitaltam belole a nagyon finom szemcseket.
- Vizforralo bekapcs, forral, 20mp varakozas forras utan hogy kb 95 fokra lemenjen a homerseklet
- 40ml viz kavera raont, 30mp varakozas, keveres
- maradek 100ml viz, 3:30 perc varakozas (Tehat 1:14 aranyt kovettem kave:viz-re)
- Tetejen megtorom a felgyulemlett kaveorlemenyt, kiskanannal kiszedem egy mozdulattal amit tudok
- Lenyom, kiont, fej az iz miattEsetleg valaki tud valami tuti tippet, hogy ezt a receptet hogy lehetne finomitani, hogy ihato kavet kapjak?
Nagyon szepen koszonom a valaszotokat, es bocsanat amiatt, hogy meg egy french presses fozest is el tudok rontani
-
Surda-
őstag
válasz z-csongor #23213 üzenetére
Szia!
Először is ne szabadkozz, a french press abszolute témába vág, nem presso topic ez
French pressben én is kezdő vagyok,de abszolute ihatót, többek által is finomnak mondott kávét (bár nem karaktereset) sikerült összehoznom a következőből:3,5dl -be 21gramm 100% arabicát teszek (PacificPacific, ami kifejezetten szereti a magas hőmérsékletet).
A 9-esen presszó finomságot adó Graef cm70 est 14re tekerem.
Én gázon várom meg,míg felforr és egy pici hideget öntök hozzá, szerintem 20mp alatt nem hűl le 95-re ahogy írtad.
Először kb 1dl öntök a kávéra és finoman megkeverem,30mp állni hagyom, aztán felöntöm a 3,5dles üveget teljesen, finoman keverek még egyet rajta és áll 3,5 percig.
Leszedem a habot és lenyomom a dugót.
Így áll még 2percet.
Ez a video volt segítségemre.
Lehet ez sem tökéletes,de szerintem teljesen jó volt az így kapott kv.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
dugesz77
őstag
válasz z-csongor #23213 üzenetére
Nem tudom mitől nem sikerülhet. Én eddig amiből próbáltam nagyrészt sikerült. Na jó a Tesco olasz szemesből nem. Mondjuk mi munkahelyen többen isszuk.Én 9 dl vízhez 60 g körül darálok közép durvára. Nem szitázom. A forralt vízzel kiöblítem az edényt olyan fél percig hagyom melegedni. Vizet kiöntöm és megy bele a darált kávé. Felöntöm kb. dupla mennyiségű vízzel mint a kávé, átkeverem 1 perc pihentetés. Mehet rá a maradék víz. Tető rá a dugattyút csak éppen lenyomom,hogy az összes kávét ellepje a víz. Öt perc pihentetés és utána szép lassan dugattyú lenyom a fenékig. Rögtön fogyasztva teljesen friss nem égett zamatos kávé. Szigorúan kis barna cukorral és tej nélkül. Kicsit állva hagyva elég harapós íze lesz. Reggelente 1,5 dl fogyasztva még az erős kávésokat is megmozgatja. Nem is kell több sokszor délelőttre. Sok kotyogós égett kávé után felüdülés. Megszerették jó páran a munkatársak közül. Lollocafe classicból például egész habos jópofa dolgokat löttyintettünk össze.
-
z-csongor
csendes tag
Koszi a valaszokat, holnap meg fogom probalni ugy, hogy elomelegitem az edenyt, kicsit tovabb hagyom hulni a vizet + finomabbra daralom. Hatha jobb lesz.
Es pont az hianyzik a lefozott kave izebol, hogy karakteres legyen. Vilagosbarna le sajnos az egesz
----
Sot, ma "fozok" egy hideget reggelre[ Szerkesztve ]
-
-
lagoon79
tag
válasz Peti...(16v) #23180 üzenetére
Pid vezerlelt aktiv fejfutest, pid vezerlet kavekazant (a lenti kepen szereplo rozsdamentes kazan, vizben levo szondaval) ami a hocserelobol kapja az elomelegitett vizet, duplaskalas manometert (eddig csak kazannak volt). Majd gyakorlatban valik el, h mennyire jonnek be az elkepzeleseim, sok-sok meres utan tudok majd velemenyt mondani.
-
lagoon79
tag
válasz Peti...(16v) #23221 üzenetére
ha az elektronika osszeall, a tobbi mar gyerekjatek
az eredeti. 3,2 kilos rez fej van a gepen, nem thermoszifonos a futese ( mint pl az e-61-es fejeknek) igy nem melegszik tul, eleg stabil a meret miatt, tehat itthonra sztem jo valsztas.
-
salapp
addikt
Bátyám shell promóban vett egy Philips-S Poemia karos főzőt. Gondolta, egyszerű, mint a faék, csak nem lehet olyan xar. Kapszulásról váltott.
6x főzött vele, erre most - akár üresen is felteheti a kart - a kosár oldalán folyik a víz, nem a szűrőn át.
Terítőjét megnéztem magában, (a géptípushoz képest) normálisan terít. Szóval gondolom, a crema-filter szelepénél lehet eltömődés, vagy passz. Megnyomkodtam, elvileg jár a kis műanyag szelep benne valamennyire.
Mondtam, mivel friss gép és garis, vigye be a Szervíz kft-hez, hogy ők nézzék meg, ne nyúljunk mi egyik csavarhoz se.
Ti is ezt javasoljátok ilyen esetben?
(Amikor jó volt, frissen őrőlt Lav. CeG-ból is savanyú, vacak löttyöt csinált, Brikkám kenterbe veri bármelyik álmos reggelemen is)Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
lagoon79
tag
válasz Peti...(16v) #23223 üzenetére
elképzelés szerint, ha a kávékazán, illetve a fej (szonda itt is a víztérbe lóg) egy hőfokon van (ez kb. 250 ml vizet jelent), akkor csapolás alatt stabil marad a hőmérséklet. persze majd elválik, h tényleg így lesz-e.
-
soldier2
őstag
válasz salapp #23224 üzenetére
A gép maga faék egyszerűségű, espressot készíteni viszont már komolyabb feladat, egy adott gépből kihozni a maximumot az hónapok kérdése. Írod, hogy frissen darált kávéval használjátok. Milyen daráló? Milyen finomságúra daráljátok a kávét? Tömörítő van? Stb. Ezer és egy kérdés van, miért rossz a kávé. Ezek a gépek kissé kényesek a részletekre.
A hibával kapcsolatban meg garancia esetén márkaszerviz.Látom míg írtam a kérdések egy részét megválaszoltad. Bocs.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
BlacKSouL
addikt
válasz salapp #23224 üzenetére
Rosszindulatú feltételezés nélkül, láttam már olyat, hogy valaki úgy meghúzta a kart a felhelyezésnél, mintha teherautó kerekén kellett volna anyacsavart meghúzni. Pillanatok alatt kinyírható a tömítés, utána aztán ereszt.
Esetlen nincs véletlenül valahol rés, egyenetlenség, deformáció a kar/szűrő találkozásánál? Fejjel lefelé érdemes letenni egy sík asztallapra, hogy kiderüljön, bár a kisebb deformáció nem fog látszani feltétlenül.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
-
salapp
addikt
Aki picit masszívabb, nem full műanyag kézit keres, mint a Tiamo Slim/Hario Mini Mill, annak ez lehet, hogy jó alternatíva.
Még mindig egy fokozatmentes kis Zassenhaus alatt van, nem is kevéssel.Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
mester6
tag
Choco Madness super. Nagyon "Paljoc" , super kávé! Sok csoki! Úgy látszik nekem a klasszikus ízvilágú blendek jönnek be!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #23131 üzenetére
most kozbe olvastam a zindexen, h Neked, Parci szinten volt 1pides GB PM! kivancsi lennek a Te (tovabbi) tapasztalataidra is, ill, h mi volt a vegitelet, az Audrey-val szemben (is)!
ezt irtad, annakidejen:
(tudom, sokatok számára ez dög unalom, mert jól ismeritek mindkét gépet, de azért leírom a saját tapasztalatokat, ahogy jönnek, hátha ér valamit az utókornak)
Külsőségek:
- az Audrey mindenki (yeahhh, feleségem, jómagam) szerint szebb
- az Audrey filigránabb, a Baby "fejnehéz", nagy bébifeje van, emiatt kicsit bumfordinak hat (alapterületre hasonlóak)
- a Baby olyan "elnagyolt" (~amerikai autó), a gombok szikráznak, a csepptálca zörgős recsiropi, az OPV szép nagyot köp csapolás után stb. az Audrey egy finom műszer hozzájuk képest (~japán autó)Összességében a műanyag részekkel együtt is szebb, megnyerőbb az Audrey, 1:0 oda.
Működés:
- az eredeti karja legkevésbé sem szimpatikus a Baby-nek, de ezt ne rójuk fel neki, cserélhető
- a PID-ek hőlengése stb. egész hasonló a két gépnél, nem igazán működik máshogy a Baby: nem kell 7-8 perc a csapolások között, és bőven több, mint 10 perc kell az elején
- határozottan hőstabilabbnak tűnik a Baby. lehet, hogy nem is ez a legjobb szó, de a lényeg, hogy abszolút érezhető, amit SiD írt: nem él külön életet a fej és a kazán, ezért kiszámíthatóbb a működése, az Audrey-nál hiába lövöd be a PID-del precízen, számít a fejmelegítő csapolás hossza, és az időkülönbség a végső csapoláshozÖsszességében és egyelőre, mert ezt még sokat fogom tesztelni, de 0:1 a Baby-nek.
Egyelőre tehát 1:1, úgy, hogy mindenben jobban tetszik az Audrey, de a Primoval mintha sokkal kiszámíthatóbban lehetne jobb kávét húzni. Nehéz ügy.
hasznos volt az utokornak!
a gepet amugy magamnak, fo gepnek szánom (szoval, miutan megszerettuk egymast, lesz egy pidelt 1eves Classic elado!
ugye nagyobb a bojlere, ami egyfelől jó, de h áll ez a bemelegedéssel? mennyi idő kell neki bekapcsolás után? és 2shot között? (vki azt mondta, h nagyobb a bojler, de a fűtőelem is annyival nagyobb, úh eredményében has gyors, mint akár a classic...) aztán ott van a pid kérdése is... nem nagyon látom ezt a gépet pidelve... miért? nem érdemes? ill a gőz kérdése is foglalkoztat... vhol azt olvastam róla, h erősebb a gőze, mint az új gaggiákon... (?) latte-art-ra alkalmas? hozza kb a classic szintet? (szeretném magam e téren is fejleszteni!) további kérdés az alkatrész... mi az ami már nincs hozzá? mennyire tragikus a helyzet?
várom a valaszotokat! köszönöm! szép napot, jo kavet mindenkinek! üdv Tirolból! -
prandris
tag
Sziasztok! Holnap veszek egy Délonghi Caffé Treviso bar 14F-et 9000 Ft-ért. Jó állapotban van, minden meg van hozzá. Szerintetek jó vétel? Kezdésnek venném, még csak pár napja ismerkedem a szakirodalmakkal. Ha szerencsém lesz sikerül jó áron darálót is beszereznem.
-
zolnagy
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #23235 üzenetére
Nekem ugyan Brasilia Lady van (PID-el), aminek nem az az eltolt fej-bojler felépítése van, mint az Audreynak, de a bojler űrtartalma szintén kb. 3dl sárgaréz, mint azé. Előtte volt egy PID-elt GC is.
A bemelegedési idő itt több. Min. 30 perc PID-el is (de inkább 40)
GC-nél elég volt 20 perc is átlagban. Robis blendnél akár 15 is, de extra hőigényű kávék gyakran megháláták a 30 percet annál is.
A gőze sokkal erősebb, mint a GC-é, ellenben én azzal könnyebben gyártottam szép mikrohabot, mint ezzel (lehet ki kellene cserélnem a gőzcső végét )
Sajnos a kettőt nem tudtam egymás mellett tesztelni, de ez vhogy stabilabb, komolyabb gép.
Alkatrész terén sztem van minden, ami kellhet. Fűtőszálat is láttam hozzá, ha kellene. Sima EX5 Ulka pumpa kell hozzá. Fejtömítés is van több fajta. Standard 58 mm szűrők kellenek bele, de lehet kapni akár naked szűrőtartót is.
Ami a PID-et illeti én viszont szinte csak azzal láttam. Lalinak is volt itt régen több eladó, mindegyik PID-el.
Illetve pl. yeahhh-nak is volt két Audrey gépe, mindkettő PID-el.@prandris,
nekem is az volt az első gépem sok éve.
Kezdésnek nem rossz (daráló kötelező), de a következő gépem (Gaggia Evo) azért nagyságrendekkel jobb kávét készített.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Pid-elt gaggia babyn meddig van értelme emelni a hőmérsékletet. A jelenleg használt Brazil Bourbon 98 fokon is hőhiányosnak tűnik (világos crema, kenyát megszégyenítő savasság). Bár csak maradék egy korábbi vásárlásból, így csodát nem várok (6 hetes pörkölés), meg már olyan sok sincs belőle, így inkább csak a kíváncsiság hajt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
3418
csendes tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #23235 üzenetére
Nancy-t használtam PID-elve volt, PID nélkül nem tudom milyen, így nagyon kezes volt. A gőze erősebb mint a GC, nagyon szép mikrohabot lehet vele csinálni.Nekem komolyabb, jobban összerakott gépnek tünt a GC-nél.
-
z-csongor
csendes tag
Na a reggeli cold brew a philterbol zsenialis lett, imadtam.
Utana kedvet kaptam egy espressohoz, sajnos nem sikerult. Dupla szurokosarba 14,5g kave ment, WDT, olyan tampolas amit valahol a coffeegeeksen olvastam (ezzel tudtam eddig a legjobb eredmenyeket elerni), az eredmeny viszont feledheto lett.Keszitettem egy videot a folyamatrol, arra gondolva hogy esetleg tudnatok segiteni debugolni a folyamatot, adni valami tippet arra, hogy mit rontok el.
https://www.youtube.com/watch?v=67FYY1mr9Tc
Az is teljesen jo, ha azt mondjatok hogy teljesen rossz amit csinalok, csak nagyon szeretnek mar egy jo espressot kesziteni
(Ez a video amugy a legjobb probalkozasom eddig (!), most is foztem egyet pontosan ugyanigy, 5mp utan jott belole 2-3 csepp, utana egy szoke vizeses )
-
bajnokpityu
félisten
Komoly kávéfőzőm, meg örlőm nincs, de most már gondolkodom, hogy lenne néha energiám tökölni kicsit a QM autómata mellett is.
Furcsán adtam elő, hamarabb lett Gene pörkölőm
Viszont srácok, aki nem maga pörköli, sztem tegyen egy próbát. Az a százas egy komoly gép mellett már fel se tűnik. Döbbenetesen eredményesek vagyunk pörkölésben a párommal.
elsőre csináltunk egy Tartini blendet, majd egy Sandalj Frescot. Nah, ez már saját értékrendem szerint nagyon rendben lett. Ittam már mások által pörköltet is ebből, de rohadjak meg, ez még jobban bejött.
Ma meg pörköltünk egy Sandalj Cappuccinot, nem volt türelmem várni két napot, 2 órával pörkölés utána már ittuk, és ez is baromi jó lett. Ez volt az első gyümis kávé, ami páromnak is bejött. és rittig saját pörkölés.eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
mutyi
őstag
Ma kipróbáltam a Spicy Italy-t.
A következő tapasztalatokat véltem felfedezni:
Első lefolyás alkalmával hagytam a másik kávé beállításán a darálót, 16g-ból készítettem a duplát,ami nagyon gyorsan folyt le 10mp alatt,de nem öntöttem ki, hanem megittuk.
Az íze nagyon finom lett, egy lágy cseresznyés íz,sosem ittam még ilyen ízvilágú kávét,teljesen meg is voltunk lepődve.2. lefolyás, két egységgel finomabbra vettem a darálót. A lefolyás 25 mp alatt meg volt. Az ízében már nem hozta a cseresznyés ízvilágot, cserébe szintén sosem érzett íz jött elő, teljesen egy fahéjas ízvilág.
Ezen is totál le voltam döbbenve.Érdeklődnék, hogy másoknak milyen ízek jönnek ki ebből a kávéból és valaki szintén érzett-e már rajta cseresznyés ízt,mert az is marhára bejött.
-
vendingo
veterán
válasz bajnokpityu #23243 üzenetére
Nálam a szükség nagy úr. Volt, hogy még melegen került az őrlőbe a kávé
Jó móka a pörkölés, a gene lenne az utolsó dolog amit eladnék a kávés gépparkomból (kivéve, ha feljebb lépek pörkölő terén)Ha gyümisre vágysz 1-2 hét múlva lesz Tanzania AA. Meggyes csokis ízvilág, nekem ez a favorit.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
bajnokpityu
félisten
válasz vendingo #23245 üzenetére
a nagy avx-es akcióban vettem, kaptam mellé vagy 10kilónyi nyers alapanyagot.
Sorrendem az lesz, hogy először az olcsóbbakat használom el, aztán jönnek majd a drágábbak. Jelenlegi fogyasztás alapján még fél évig nem akarok venni nyers kávét, aztán rendelhetünk közösen.Legnagyobb bajom, hogy egyszerűen nem birom megjegyezni a kávék tipusait. Rendesen csevegésekből kell visszakeresnem, hogy melyek izlettek, amikor más pörkölte, és nyilván most is így lesz.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
ronin s8
senior tag
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz z-csongor #23242 üzenetére
Ööööőőőő, izé....
Minden nagyon szuper, minden szuperfenszi, minden ojan kászinómokkás!
Csak az eredmény marad el messze az espresso-tól.Ha nem haraxol, mondanék néhány észrevételt. Szimpatikus a hozzáállásod, de nem kell annyit méricskélni, ezen a szinten a mérleg inkább akadály, sem mint segítség. Inkább a darálás finomságára helyezd a hangsúly, mint a tizedgrammok lemérésére, emiket aztán fiús zavarodban mellé simítasz a végén. A videó alapján túl durva az őrlemény, mégis elakad a lefolyás. Ez azért van, mert túltömöríted, amolyan "újhullámos" hókuszpókusszal. Felesleges ferdén körözgetni a tamperral, csak félrenyomod az őrleményt, és lokális göböket csinálsz azután, miután szépen megoldottad a daráló rögtelenítésát a tölcsérrel. A kar szélére sodródott kávét csak úgy parasztosan söpörd BELE a kosárba! Ezután simán nyomj rá, de egyenesen, de kicsit. (olaszosan)
A lefolyás a tizedik mp-ben indul, és kevesebb, mint 10 mp alatt van meg a kávé. Vedd finomabbra az őrlést.
Elsőre ennyi...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
vendingo
veterán
válasz bajnokpityu #23247 üzenetére
Nálam nem játszik a közös rendelés, mindenkitől messze lakok
Apránként megtanulod a neveket, meg kiismered a különböző típusokat.
Én rengeteg fajtát ittam már, mind feltudom sorolni, meg jellemezni az ízvilágukat. Aki fogékony a témára annak könnyen megy.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Politika
- Mr Dini: Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Autós topik
- További aktív témák...