-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agostino
addikt
reggelem. egyébiránt ez az omnia monsoon teljesen rendben van. a d.e. válogatásai közül számomra ez jött be eddig a leginkább (még a kolumbiai hátravan). ma bevásároltam egy veronesi oro cream adagot. holnap ő jön.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
krx21
nagyúr
Az miért van, hogy ezt a catler 9010-et, legalább 5 különböző márka néven lehet kapni???
-
Pogifej
csendes tag
Köszönöm minden segítőmnek, a képen is látni, hogy bizony bal menetes, meg fogom próbálni.
-
adriankoooo
senior tag
Már értem az automatikus kikapcsolást az új GC-ben: bekapcsolva felejtettem a BT-t tegnap 4 órától mostanáig.
-
vendingo
veterán
válasz paljoc #22115 üzenetére
Én többször próbálkoztam mosott yirgaval, de egytől egyig citromlé lett. Pörköltem rengeteg módon, a főzéssel is játszadoztam. A Pid-es gépet is részben olyan reményekkel vettem, hogy majd ezzel nem lesz citromos, de az eredmény változatlan.
Ha már gyümis vonal, akkor maradok a Tanzániainál, az az első napokban cseresznye, majd áthajlik tömény meggybefőtté
Abszolút favorit gyümi fronton.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
paljoc
tag
válasz Goose-T #22117 üzenetére
Na jó, de azért van ott más is, ezt így nem tudom elképzelni hogy simán "citromízű"! :-)
"Tea-like, blueberry, lemon, spice, heavy body, sweet floral aroma" ez így oké, de ez több a citromnál! ;-) /ettől persze lehet hogy ami Nálad van az olyan, ezzel semmiképp sem vitatkoznék, mivel nem kóstoltam/Na az Iwaki meg nem lett különösebben finom, mondjuk rossz se, érdekes, igaz hogy egyelőre csak eszpresszóhoz pörizett Kenya volt itthon, azzal próbáltam. Mindenesetre most már el lehet indulni a kísérletezés útján pörkölés téren. Lehet hogy eljött az ideje, hogy CasMo-hoz járuljak referencia adagért, hogy milyennek KELLENE lennie!
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #22115 üzenetére
Ízelemzésbe nem szeretnék (mert nem tudok ) belemenni, de a tőled vett Yirga minden volt, csak citrom nem. Nagyn finom, gyümölcsös íze volt, de a citrom nem jutott volna eszembe róla soha, vsz ahhoz fogok visszanyúlni, ha megunom a kisérletezgetést.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Goose-T
veterán
válasz paljoc #22119 üzenetére
Hát pedig a Has Bean-nél pont ezt írják:
In the cup it's all about the lemony lemon: if I could keep typing "lemon" then I would! There's a fantastic pop of sweet lemon puff biscuit then a beautifully delicate floral note in the finish. A perfect coffee for summer if ever there was one.lagoon79: nem a HB-től vettem, hanem a Kapuczinertől, csak megemlítettem, hogy ott is azt írják róla, hogy citromos, amit saját magam is tapasztaltam.
[ Szerkesztve ]
Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
lagoon79
tag
válasz soldier2 #22120 üzenetére
alapvetően az alapanyag pörkölésétől és az elkészítés módjától függ, h mit lehet kihozni a kávéból. P&Y yirga citromnál sokkal több, de ha pl. kevés a hő vagy éppen túl magas, csatornásodik a pogácsa stb. akkor bizony könnyű savanyú vizet készíteni belőle.
most látom, h HB kávé, na ott még a fentieket meg kell szorozni + bejön a képbe, h mennyi idős az alapanyag. viszont ha nem bántó a citrom, hanem tényleg megvan benne a többi jegy is, akkor meg egyszerűen eltaláltad
akkor viszont módosítás: ahogy fent is írtam, a P&Y yirgában én pl nem találtam citromot. de igazából ha ízlik, akkor minden a legnagyobb rendben. egy-egy fotó jó lenne a végeredményről, abból már többet látunk.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Goose-T #22121 üzenetére
Na de ott van, ilyet nem télen kell venni, hanem nyáron! :-) /de tényleg nem akarok beleszólni, nem ismerem a Kapucziner Yirgát meg a HasBeant sem, csak annyit jegyzek meg, hogy amit ismerek, az nem ilyen szerencsére, mert nem igazán kedvelem a tisztán citrusos ízvilágot kofi terén/
Ha érdekel küldök egy kis adagot, kóstold meg mennyiben más. Nem kerül semmibe, viszont kíváncsi vagyok mit tapasztalsz.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz lagoon79 #22122 üzenetére
igazából az van, hogy ha egy kávé savanyú, akkor élvezhetetlen. tényleg millió oka lehet, a legfőbb talán a magas hőn történő csatornásodás és/vagy túlzottan alulpörkölés, ahogy írtad is. pont kapóra jön a cikk, amit a casino moccások linkeltek fáccsén a héten, ahol matt perger értekezik arról, hogy minden jó espresso édeskés. amelyik nem, ott baj van.
és egyetértek, meg máshol is elhangzott ez már, akkor is egyetértettem . ha egy kávé savanyú (vagy keserű), akkor el van rontva. ami jó, az édes, plusz még egy csomó másik íz.
amikor én azt mondtam valamire, hogy tömény citromlé, az valóban a vizes-savanyú szar ízű löttyöt jelentette.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
meg kéne kóstolni, mert akik "régi hullámosok" nagyon, azok ezt mondják arra is, ami teljesen rendben lévő kofi, csak épp vannak savai. faterom is ilyen, neki minden savanyú, ami nem teljesen savhiányos csokibomba. de nála tudom, hogy mire mondja ezt, és megtévesztő, mert azok a kávék nem savanyúk, csak vannak savak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Eyesis
őstag
Na nekem is most ez volt a bajom. Én imádom a gyümölcsös (savanyú) kávét, de ahogy nálam fő le, az már túl savanyú. Nem olyan, mint mondjuk a Mantrában.
Próbáltam emelni a hőfokon, de ott nagyon nehezen értem el, hogy le is tudjon folyni
Van aki pid-es Gaggia Classic-al főz ilyet?Eyesis
-
jolti
senior tag
Kóstoltam már egy párat a yirgából, a Paljocét is, de nekem az is savanya.
Az egyik etalon is az övé, a Choco Madness. Az az egyik kedvencem. Bár az új széria', az enyény gyümis, nem annyira jön be, mint a hagyományos CM. Éppen nem volt túl sok a gyümi benne, de rájöttem, hogy a "paprikás krumpli, az legyen paprikás krumpli", a csokis vonal, meg legyen csokis. A gyümisre ott a gyümis.
Pl a Pacificafé Pacificje is savanya nekem, pedig itt sokan szeretik a gyümölcsösségét. ( Tőle meg a Pin-up, meg a La Piazza a kedvencem. )
Az a baj, hogy kényes' az ízlésem, mert sem az 'alulpörkölt, savanya' kávét , sem a túlpörkölt keserű, égett kávét nem szeretem.Eyesis Én Pides GB-t használok. ( Az ugyan az, csak szebb! )
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
az "új szériás" cm is csak annyi, hogy vannak savak is a csoki mellett (hála az égnek). úgy látszik, te is nagyon érzékeny vagy a savra, egyszerűen ne legyen és kész. van ilyen.
...majd kinövöd
azt viszont komolyan mondom, hogy az nem alulpörkölt és savanyú, amit te annak hívsz, és kicsit megtévesztő is emiatt. abszolút ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be a skáláról, de ténylegesen akkor alulpörkölt egy kávé, ha semmilyen módon nem tudsz belőle egy édeskés eszpresszót húzni. ez sokkal inkább objektív kérdés már, míg az, hogy ki mennyire tolerálja a savakat, totál ízlés kérdése. faterom utálja, nekem egy teljesen savszegény kofi lapos.
cserébe faterom most oda meg vissza van a pavonitól, ami pont a savszegény, folyékony csokibombák mekkája.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Surda-
őstag
Szerintem ez az elkészítésen múlik.
Pl az általad említett Pacific pacific csak és kizárólag úgy finom,ha mindenféle hűtőcsapolás nélkül főzöm le.
Nagyon kell neki a hő.
A Yirgákat én tejjel iszom,ami szelidít az ízükön, de azt a barackos ízt,amit így kapok egyszerűen imádom.
Mintha baracklekvár lenne a kávéban, ilyen gyümölcsösséget más kávékból eddig nem sikerült kipréselnem.
Ja és Yirgáknál mindig hűtőcsapolok pár másodpercet.
Kóstoltad már ezeket az új hullámosokat profin elkészítve? Mert szerintem ilyenkor mindig érdemes egy próbát tenni, hogy jól készíted-e el otthon.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
jolti
senior tag
Igen, de azért Choco Medness, hogy csoki legyen benne és nem gyümölcs, meg sav, szerintem. Arra ott apricot Il., sidamo, yirga, stb.
Lehet, hogy én is ( meg a nejem is ) érzékenyebb vagyok, mint faterod, de én is úgy vagyok vele, hogy akárhogy lehet hívni, bármilyen szép hasonlatokkal, akkor is a savanya az savanya nekem.
Lassan két éve, hogy ide keveredtem és rengeteget kupálódtam' a kávézás terén, de még idáig ezt a vonalat nem sikerült megszeretnem. -
HÁZIGAZDA
nem értek egyet, a choco madness számomra az egyik tökéletes vonal. a sav nem savanyú (!), hanem viszont az adja az íz sokszerűségét, komolyságát, összetettségét. egy bor savak nélkül egyszerűen gejl. ha van sav, az a gerinc, amire a többi íz felépül. a kávénál is így van.
oké, egy totál savhiányos csokibomba is finom. de hosszabb távon szerintem ugyanúgy inkább csak gejl, mint izgalmas. a choco madness ettől még nem lesz kevésbé csokis, csak kap a test mellé gerincet is.
ami inkább savtalan volt anno, nekem, az a get up és talán (?) a java mix?
a dark choco madness szerintem egyszerűen minden paraméterében rosszabb, mint a nem dark. a yirga és társai meg megint teljesen más vonal, mert azok nem csokis-savas, hanem gyümölcsös-savas kávék.
mindez persze alapvetően ízlés kérdése, de az íz milyensége (van-e sav stb.) relatíve fix pont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz Surda- #22130 üzenetére
Nekem nem kell hűtőcsapolni, mivel a piddel oda állítom a hőfokot, ahová akarom.
Elkészíteni, meg csak el tudok már egy kávét...Max a gép a korlátja, meg deráló'. Legalábbis úgy gondolom. De lehet tévedek. De azért abból a pár féle, más-más gyártótól származó gyümis' kávéból, hogy sosem tudok olyat főzni ami ízlene, a csokisból meg igazán kiválókat. Az csak jelent valamit.
Olyan nagyon jó helyen még nem ittam. A pesti nagymenő' helyekre gondolok. -
-
HÁZIGAZDA
neked úgy etalon (egyébként az elején is volt benne sav, valamikor az elmúlt pár hónapban volt egy dark széria, ami szerintem nem csokisabb, csak keserűbb, mint amúgy), nekem évek óta nincs vele bajom, sőt.
de kérj paljoctól személyre szabottat, épp ez a menő a mikroperkeldékben!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
BlacKSouL
addikt
azért vagyunk különbözőek, hogy ne legyen mindenki egyforma
Amikor én nekem ízlő kávét ittam, annak az íze olyan volt, mint a natúr "smooth" mogyoróvaj egy kis natúr kókusszal. Nem keserű, nem savanyú, szinte faék egyszerűségű. Csakhogy a szájban megpampogva kiadott egy csomó ízt, amit semmihez nem tudtam hasonlítani, csak étcsokoládéhoz, kakaóporhoz, kókuszhoz és kávéhoz. A kókusz esetében itt nem a tipikus Bounty ízre kell gondolni, hanem a friss diós nyers ízre.
Na ezt sikerült néha reprodukálni otthon, de úgy, hogy mire a csésze végére értem, megjelentek a savanykás mellékszálak. Tehát számomra a jó kávé olyan, hogy az elején mintha kakaóporba, mogyoróba vagy étcsokiba harapnék, a végén meg mintha valaki kandírozott narancshéjas csokit csempészett volna bele. Ne citromot, csak narancshéjat[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
adpeter
tag
válasz dugesz77 #22110 üzenetére
Én is Jan 21-én rendeltem és február 2.-án már itt is volt.
Első próba nem volt megnyerő...bár filterkávé nincs is itthon,mondjuk.
Majd pörizek valami világosat...bár az a gyanúm ez a hideg kávés vonal
sem fog a szívem csücske lenni.
De legalább lesz egy egyforma kacatom ATTTival!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adriankoooo
senior tag
-
fi:zi'k
nagyúr
Asszonynak a munkahelyén most be kell segíteni a pultba és meg kell tanulnia a kv főzés
rejtelmeitalapjait.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy ti hogy készítitek a ristrettot?(#22140) bbuffy
Úgy érted finomabbra őrlöd a kv-t?[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
krx21
nagyúr
Na, végre meghoztam a masinát!
KÉPEK
A 8012-es eladó! Mennyiért lehet eladni? kb 2 éves, megkímélt és van rá még 3 év garancia, mert 5 évvel vettem...
Az új masinával megy az ismerkedés. A 8010-es őrlőt lehet nem kell hekkleni, elég finom talán amit készít. Azért kértem hozzá egy alátétet, hátha később beteszem. Negatívum, hogy a kanálba nem igen tud darálni anélkül, hogy kis mennyiség ki ne szóródna az asztalra. Erre még ki kell találnom valamit, mert nem akarok mindig törölgetni...
Mindjárt egy kérdés a profikhoz: Én általában mindig dupla eszpresszót iszok, mert a szimpla mindig ott fogy el ahol a legjobb.
Tehát dupla esetén is 30s körül kell hogy legyen a főzés és 9bar legyen? Ilyenkor kicsit durvábbra kell darálni, mintha szimpla lenne? Én a másikon a dupla fenekű szűrővel készítettem mindig és olyan 7bar-ig ment ki... Ha 9-barra daráltam, akkor nagy ütős lett már... Ja a kávé caffé perté, a képeken...
Szóval milyen beállítás javallott a géppel, ha dupla eszpresszót iszok? Használjam a normál szűrőt inkább és daráljak finomabbra?
Köszönöm a segítséget! -
And06
aktív tag
válasz Goose-T #22114 üzenetére
érdekes! elég sokféle yrgat próbáltam az utóbbi időben, egyik volt csak citromos, a hasbean. a többi "csak" gyümölcsös volt. meg kell mondjam, nekem a HB féle "lemon icing" feeling nem jött be (vagy csak kevés a géppark), talán 1-2 húzást sikerült nagyon jól eltalálnom, a többi verzió meg konstans jó.
más:
elfogyott a brikkához a cucc, két napra meg nem akartam pénzt szórni valami foscsi téglára, igy most tescogazdaságos csöpögtetős kávéfőzőbőlkávézokteázok. holnap este már eszpresszó lesz, alig várom[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz fi:zi'k #22148 üzenetére
Más ízt kapsz, elvileg koncentráltabbat.
De megoszlanak a vélemények, előttem van a Kávészenvedély c könyv, abban pl csak annyit írnak,hogy úgy kapsz ristrettot,ha a ugyan úgy főzöd le a kávét,mintha eszpresszó lenne,csak előbb megállítod, 15-20ml -nél.
Szóval itt van némi vita,hogy csöpögősnek kell-e lennie..."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- DIGI Mobil
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- Merida összteleszkópos kerékpár
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care