Új hozzászólás Aktív témák

  • psg5

    veterán

    válasz optikus #12022 üzenetére

    Kis pontosítás:

    "20. § (1) Az üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén a fogyasztót a (2) bekezdésben meghatározott határidőn belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Olyan üzlethelyiségen kívül kötött és távollévők között kötött szerződés esetén, amely szolgáltatás nyújtására irányul, ha a 13. § vagy a 19. § szerinti nyilatkozat megtételét követően a teljesítés megkezdődik, a fogyasztót a (2) bekezdésben meghatározott határidőn belül indokolás nélküli felmondási jog illeti meg.
    (2) A fogyasztó az (1) bekezdés szerinti elállási vagy felmondási jogát
    a) termék adásvételére irányuló szerződés esetén
    aa) a terméknek,
    ab) több termék adásvételekor, ha az egyes termékek szolgáltatása eltérő időpontban történik,az utoljára szolgáltatott terméknek,
    ac) több tételből vagy darabból álló termék esetén az utoljára szolgáltatott tételnek vagy darabnak,
    ad) ha a terméket meghatározott időszakon belül rendszeresen kell szolgáltatni, az első szolgáltatásnak,
    a fogyasztó vagy az általa megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy általi átvételének napjától;
    b) szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződés megkötésének napjától
    számított tizennégy napon belül gyakorolhatja.
    (3) A (2) bekezdés a) pontjában foglaltak nem érintik a fogyasztó azon jogát, hogy az e §-ban meghatározott elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolja."

    vagyis indoklás nélkül állhat el, azaz nem kell elmondania, leírnia, hogy miért.

    Az más kérdés, ha utána az eladó megkifogásolja, hogy miért sérült, amikor sértetlenül vette át, de azt már csak a vevő elállási jogának gyakorlása és rendezése után teheti meg (elviekben)

    A konkrét esetben egyébként érdekes, mert ha személyesen vette át, miért nem látta a hibát. (nem megkérdőjelezve, hogy ő tette-e)

    Javaslatként általában: Ha kiszállítás, ha személyes átvétel, a sértetlenség megvizsgálása előtt nem szabad átvenni még ha a futár pampog is.
    Én olyankor amúgy mondom neki, hogy ha nem várja meg ameddig megnézem, hogy sérült-e, akkor már foghatja és viheti is vissza, nem veszem át. (nyilván nem rejtett hibáról beszélünk, ahogy a jelen esetben sem)

    [ Szerkesztve ]

    F.K.T.

Új hozzászólás Aktív témák