Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz parandroid #63245 üzenetére

    Tulajdonképp ez a megszólás ezt te alkalmazod saját magadra. Nem úgy tűnik, hogy a harag megoldja a problémádat. Jobb lenne más módszert keresni, ami hatékonyabb.

    Abban egyetértek, hogy fejben dől el. Tegyük fel, hogy van két ellentétes folyamat, pl. energia felvétel és leadás, evés és mozgás, emésztés és izommunka, felhalmozás és felélés, éhség és teltségérzet, stb. Amikor a középpontban vagy ebben a kontextusban, akkor ezek egyensúlyban vannak egymással, és állandó lesz a súlyod. Amikor kikerülsz a középpontodból, akkor eltolódik az egész egy irányba. Ha nagyon eltolódott a felhalmozás irányába, akkor elkezd nőni a súlyod, aztán egy idő után újra állandósul, mert az energia raktározás is energiába kerül, a zsírsejteknek is van fogyasztása, és minél nagyobb a súlyod, annál több zsírsejted lesz, plusz még a nagyobb súlyt is több energia mozgatni. Amikor a középpontodban vagy, akkor is állandó a súlyod, de olyankor az ideális súlyon állapodik meg, nem az elhízott vagy az éhező súlyon. Ha a raktározást vesszük, mint analógiát, akkor a most divatos just in time megoldás, ami az optimális, mindig annyit eszel, amennyire szükséged van. Ezt akár az is eltolhatja a felhalmozás irányába, ha valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból vagy akár vízből hiányod van, és úgy próbálod pótolni ezt, hogy többet eszel, mert abban is megvannak ezek a tápanyagok. A dolog hátránya, hogy kapcsolt az energiabevitellel a vitamin bevitel, úgyhogy ha nincs elég vitamin a kajában, akkor túleszed magad energiából ahhoz, hogy elég vitamint vigyél be. Szóval érdemes ilyen szempontból is nézni, hogy mikrotápanyag bevitel és víz fogyasztás. Ha megvan az egyensúly a makro és mikro tápanyagok terén is, akkor ez rendben van.

    A vízzel úgy is kapcsolt, hogy a vesének kell elég víz a kiválasztáshoz, pláne ha sok sót vittél be, úgyhogy ha kevés a víz, az is okozhat éhségérzetet, mert pl. egy alma 90%-a víz. Nekem sokszor van, hogy éhes vagyok, iszok egy pohár vizet, és 10-15 percen belül elmúlik. Úgyhogy érdemes ezt kipróbálni. A másik, hogy ehhez kell az, hogy kibírj 10 percet evés nélkül, ami azt jelenti, hogy türelem kell hozzá, amire a fogyasztói társadalom nagyon nem tanít, mert az arra kondicionál, hogy mindent most azonnal.

    A mozgás kontextusában a mozgás és a regeneráció arányára érdemes odafigyelni. Vagy az utóbbit nevezhetjük pihenésnek, alvásnak, meditációnak. Ha itt eltolódik az egyensúly, akkor vagy túl sok lesz a pihenés vagy túl sok lesz a mozgás, és nem tudod regenerálni, és pl. úgy jársz mint én, hogy elkezd kopni a térded vagy szakad a szalag. A mozgásnál szerintem legalább annyi kell, hogy naponta az összes ízületet átmozgasd beleértve az ujjakat, a hát kisízületeit, stb. Nem tudom ez mennyi idő, de talán olyan 25 perc, ha mindenre szánsz pár percet. Ilyenkor pihenés terén viszont nem kell olyan sok, mert nincs nagyon mit regenerálni. Ha több és/vagy intenzívebb mozgás van, akkor több pihenés is kell. A mozgás és a pihenés is energiát fogyaszt. Ez függ az izomtömegtől és a testsúlytól, minél nagyobb, annál több energiát fogyaszt, de minél nagyobb az izomtömeg, annál kevesebb regenerációt, extra pihenést igényel az intenzívebb edzés. Energia használatban integrálás van, tehát sokkal többet ér az egy óráig tartó kevésbé intenzív edzés, mint egy nagyon intenzív edzés, amit csak 10 percig bírsz, igaz a regeneráció az utóbbira rásegít valamennyit. Az is számít itt, hogy az intenzív edzéseknél elmegy az egész tejsavas irányba, és nem tudsz elég oxigént bevinni, hogy zsírt égess, úgyhogy bár több energiát használsz a mozgásra, de valószínűleg a többlet felhasználás az aerob tartomány tetejéhez képest szinte tisztán cukorból fog menni, és alig használsz az aerob tetejéhez képest több zsírt az energia termeléshez. A gyors izomrostok is erre rendezkedtek be, amiket intenzív mozgásnál használsz. Szóval itt az egyensúly olyasmi, amit Tomcica mond sokszor, hogy egy csomó tötyögés és viszonylag ritka intenzív edzés, plusz annyi pihenés, hogy ki tudd regenerálni mindezt. Ha nem tudsz sokat aludni, akkor jobb visszavenni a mozgásból is, ha úgy érzed, hogy túl sok. Vagy csak az intenzitásából is vissza lehet ilyenkor venni.

    Függ még a hidegtől is, ha nem öltözöl túl, akkor a fűtésre is több energia kell, de akkor jobb keringés kell, hogy ne fázz. Azt hiszem ennek valamennyi köze van a pajzsmirigyhez is, hogy milyen gyorsra állítja be a szervezet az anyagcserét a pajzsmirigy hormonnal. Egyébként egy TSH, fT3, fT4 mérés nem árt, ha legközelebb vért adsz, hátha van ilyen gubanc is. Szóval itt talán arra érdemes figyelni, hogy se ne öltözz túl, se ne öltözz alul. Ez a mozgás intenzitásától is függ, pl. ha edzeni mész, akkor nem kell annyira felöltözni, mintha otthon ülsz és gépelsz.

    Van még a fejben eldőlős része, amit érdemes korrigálni, pl. van egy elvárt testképed, aminél érdemes megvizsgálni, hogy beleszól e valamilyen társadalmi nyomás, hogy Tomcica mit szeret pl., kinek akarsz megfelelni ilyen téren? Vajon tényleg saját magadnak? Ki az, aki leszólt annak idején a súlyod miatt, vagy miért félsz ettől? Hogyan kezelnéd, ha beszólnának miatta, egyáltalán miért gondolod, hogy joguk van rá? Amikor eszel, akkor gyorsan vagy lassan eszel? Maradt benned valamilyen félelem attól, hogy nem jut elég, elveszik tőled, stb. és ezért gyorsabban eszel, mint kéne? Rendesen megrágsz mindent, vagy csak úgy döntöd magadba? Milyen a viszonyod a pénzhez, tárgyakhoz? Szeretsz felhalmozni valamiből indokolatlan mennyiséget, vagy csak annyi van, amennyire szükséged van? Ha igen, akkor mi ennek az oka? Kitől tanultad, mire reagálsz vele? Mi az, aminek a hiánya érzékenyen érintene, és ezért szerinted fel kell halmozni? Mire asszociálsz ebből a dologból, mit jelképez nálad? Miért van akkora szükséged rá? Van e bármi alternatívája, ha nem tudod beszerezni? Ki szólt bele abba életed során, hogy mennyi pénzt, tárgyat, kaját, stb. kell, lenne jó, stb. felhalmoznod? Vajon igaz volt, amit mondott, vagy hazugságon, félelmeken, haragon alapul? Ha ebből bármelyikkel társítasz valamilyen érzést, esetleg a megválaszolásuknál feltörnek emlékek, negatív érzések, stb. akkor azzal kiemelten érdemes foglalkozni, felderíteni a hozzájuk kapcsolódó hazugságokat, átértékelni őket, korrigálni az igazsággal. A legkomolyabb kérdés ezzel kapcsolatban talán az lehet, hogy miből érzed úgy, hogy hiányt szenvedsz és nem tudod pótolni? És az akár lehet szeretet vagy bármi más is, amit így kompenzálsz.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák