Új hozzászólás Aktív témák

  • Agony

    aktív tag

    válasz Never79 #57211 üzenetére

    Igen, a wind verzió csak annyival tud többet, hogy méri hogy mekkora volt a szembe-/hátszél.

    Vannak Strydos csoportok, ahol már egész komoly szintre vitték az ezekkel való kalkulációt. Olyan excel tábláik vannak, hogy az Atyaúristent is bele lehet számolni. Pl. milyen körülmények között készülsz (magasság, hőmérséklet, páratartalom) és milyen körülmények között van a verseny ahova mész. (Itt van egy, két ilyen videó. Steve Palladino elég sokat kutatja a témát, meg nagyon komoly edzésterveket és elemzéseket csinál watt alapon a Palladino Power Projectben.)

    Igazából jó dolog ez a wattozás, csak az vele a gond, hogy a gyártók nem hajlandók kidolgozni egy egységes szabványt és mivel itt nem olyan egyszerű a mérés mint a kerékpároknál, így nehezebben is terjed. Múltkor valahol összehasonlítottak Polar és Stryd watt mérést és gyakorlatilag teljesen hasonlóak voltak a görbék csak az egyik 300W-ot mért a másik 400W-ot. Mindkét rendszer jó lehet, de nem átjárhatók, szóval ha Strydoztál sokáig és csak pl. 300W critical powered, az nem ugyanaz lesz Polarba, így gyakorilag kuka az addigi össszes statisztika. Egy időbe a Garmin is próbálkozott watt méréssel, de nem igazán sült ki belőle semmi, aztán úgy is tűnik hogy elengedték.

    Én egyszer-kétszer csináltam edzést watt alapon... sokkal keményebb volt mint pulzus alapon, mert ez azonnal reagál. Tehát ha résztáv van és a tempó szakasz után vissza kell ejteni a pulzust, akkor az sokkal több idő, itt meg gyakorlatilag ahogy visszaveszed a tempót, azonnal behuzan a teljesítmény is... na meg nem befolyásolja időjárás, fáradtság, kávé, stb... úgy mint a pulzust.

    Én az instant tempó és a táv mérés mellett főként a metrikák miatt szeretem. Tök jó arányszámokat ad. Pl. akkor tudsz lefutni egy 1:20-as félmaratont ha 4,5W/kg a teljesítményed. Nekem pl. 2019-ben amikor 1:20:36-os félmaratonom volt 4,45W/kg volt a teljesítményem a versenyen (312W, 70kg). Most májusban, amikor meg edzésen meglett az 1:19:37, akkor ugyanúgy 70 kg voltam, de 315W volt a teljesítményem.
    Ugyanígy van a "futó power" és a "forma power" összehasonlítás, ami ad egy arányszámot, hogy mennyire veszteségesen futsz, aztán lehet fejleszteni. Én pl. "tötyögő tempón" tök veszteségesen futok és ez az arányszám 0.25-0.30 között mozog, aztán ahogy összeszedem magam és elkezdek tempót futni akkor már javul 0.21-0.22-re, de igazán jó 0.18-0.20-on lenne. Kíváncsi lennék Tomnak milyen számokat dobna, gyanítom ott nem lenne kérdés. :D

    Ezért is tudják olyan jól marketingelni a Strydot, mert gyakorlatilag önbeteljesítő jóslat az egész és tele van a Facebook csoport meg az oldaluk, azzal hogy mindenki PB-t fut.
    Mindig felmérik a teljesítményed (Critical Power), ami alapján megmondják hogy hány wattot tudsz tartani 1 percig, 5 percig, 1 óráig, stb... neked gyakorlatilag ezt az egy számot kell nézni a kijelzőn és tartani, a tempó és a PB meg jön "magától".

    Start with a whisper, end with a scream!

Új hozzászólás Aktív témák