Új hozzászólás Aktív témák

  • gorgo

    őstag

    Hát, ma összemértem az ME5+12-40 kombót az XE1+18-55-tel esti, beltéri (kissé alulvilágított) körülmények között. Emberre, sőt gyerekre lőttem, akik csak néha lassultak be.
    Ok, előbbi 2-2.5x annyiba kerül, +valamivel fényerősebb pro obi, viszont nincs semmilyen vaku. Fuji mellett a jobb magas iso, kicsit jobb jpeg motor szól, és a kisvaku (! :F ?).
    Fuji: főleg nagylátó véget használtam (fényerő miatt), és vakut, hol plafonra derítve, hol telibe. Meglepő módon utóbbi adott jobb eredményt. Meglehetősen érdekes a vakukezelése a Fujinak: hagyta iso3200-on vaku mellett is, és a záridők is eléggé (túl) lassúk voltak (konkrétan azonosak voltak azzal, mintha nem vakuzna, kipróbáltam). Felteszem amolyan DR400 módban visszahúzta a képeket...
    A plafonos képek rendre túlexpósok lettek, és elcseszte az autoWB-t is rendesen :F WTF?. Nyilván van valami érzékelője, és tudja, hogy plafonra megy, de a végeredmény akkor is DEL lett :( Rawból még javítható lett volna, de a záridőt is béka segge alatt hagyta, így (anélkül hogy ezt állítottam volna be!) slow-sync volt kb.
    AF sebességet hagyjuk, ami érdekesebb, hogy relatíve sokszor fejre téve sem talált fókuszt :( EVF rémesen szaggatott, szóval nem volt leányálom.
    Olinak nem volt semmi gondja (amúgy a 12-40 tesztelés apropóján hasonlítottam össze a két rendszert). Más kérdés, hogy oly iso3200 sem egy leányálom, főleg az LR zajszűrésével, azzal pláne :(.
    Végeredmény: képminőségben nincs nagy difi! Ellenben míg az oly 10-ből 9-et elkapott (ott is volt azért hunt) addig ez az arány Fuji-nál 50%-ot alulról közelítette :(.

    Fényerős fixet nem vittem egyikhez sem (Fujihoz nincs is egyenlőre).
    A hsz célja nem Fuji lehúzása. Nappal a teszt más eredménnyel zárul, noha direktben, azonos helyen időben nem löttem párhuzamos képeket.
    Ott a Fuji valamivel jobb, sokkal szebben kezeli a fény-árnyékokat, élettelibb képetek dob. Az is igaz viszont, hogy hamar leszoktam az Oly jpegről, és nem is kísérleteztem vele (kivéve ma, ma raw+jpeg-et használtam) hanem mindig LR-t használtam (ami sok-sok elcseszett idő + nem is mindig a legjobbnak bizonyult = egyre jobban rühellem).

    El akartam adni az EM5-öt. Nos, elhamarkodott döntés lett volna. Adok esélyt neki, mármint a SOOC jpegnek, a Fujinak meg adok valami fényerős fixet. Az ára miatt naná, hogy a 35-ös lesz az. (vkinek eladó?). Majd írok bővebben a 12-40 tapasztalatokról az m43 toyikban jövő héten).

    "Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

Új hozzászólás Aktív témák