Hirdetés
- Elindult a Marathon zárt alfa tesztje
- GTA V
- Nintendo Switch
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Rövid előzetest kapott a Mandragora: Whispers of the Witch Tree
- PS Vita / PlayStation TV
- The Division 2 - Jövő hónapban jön a Battle for Brooklyn DLC
- Old Skies teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
boost
veterán
Sziasztok, az alap játékkal játszom. Tegnap indítottam egy prince nehézségű, standard méretű, Quick gyorsaságú játékot és bár az 1800-as évektol kezdve, ahogy lett ágyú, sokat harcoltam ezért a domination enyém volt egy nép mégis behúzta a győzelmet a kulturális győzelemmel. Pedig úgyereztem, hogy most végre legyozhetem a gépet. Hogy lehetséges az, mi kell hozzá?
A DLC-k mit adnak hozzá? iPaden játszom, nem olcsó cuccok.
30-40€. Megéri?
-
Usul
tag
Sziasztok!
Még egy kérdés feltettem a magyarítást hozzá és el is indult a játék minden működik. Erre tegnap mikor indítanám a launcher valami frissítéssel vacakol (letölt, telepít,) és nem indul el a játék... Magát a játékot el tudtam indítani csak a magyarítás veszett oda. (Bár azt írták, hogy minden frissítéskor újra kell telepíteni). Kérdésem más is tapasztalt ilyet?
Üdv
U. -
-
Usul74
csendes tag
sziasztok!
Most jutott idő, hogy megnézzem (epic féle ingyenes verzió) de kicsit csalódtam benne, vagy csak elfelejtettem a régi dolgokat.
Túl lett komplikálva az egész, régen fejlesztgettem és ha nem csesztem el akár nyerhettem is.
Most ha megborulok sem jön össze a vallás...
Megharagudott rám mindenki és az istennek sem akarnak békülni, de cserélgetni jó vagyok.
Elfoglaltam egy barbár várost de nem lehet 2 több lakosa?? wtf?
szigetvilág angolokkal 1900környéke 10 kör míg tudok küldeni telepest vagy munkást valahova (ez mondjuk régen is bosszantott)
Azért kedvelem -
attiati
veterán
válasz
CPT.Pirk #594 üzenetére
Prince fokozaton valóban nagyon gyenge, még első játszásra is.
A felette levő fokozatokban tud rendesen játszani az AI. Nem csak arról van szó, hogy előnyből indul, hanem a csatákban is kulcsmezőket foglal el és bőven van agresszió.
Igazából minden civnél úgy oldották meg a nehézséget, hogy előnyből indul az ellenfél és játék közben folyamatosan bónuszokat kap.
Nekem a kezelhetősége miatt a civ 6 sokkal jobban teszik. Ilyen apróságok, hogy meg lehet nézni, hogy hol tart az ellenfél a csoda építésével (látni a készültségi fokát nagyjából). Meg ezer más dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megint elővettem, adtam egy esélyt a játéknak ismét. Most már elég sok éve fejlesztik, gondoltam csak jobb lett mint volt de a régi gondok továbbra is megvannak sajnos.
Végigtoltam egy játékot normál mapon 8 AI-val prince szinten, kémekkel meg barbár klánokkal, modok nélkül. Aztán azt tapasztaltam, hogy:
-az iparosodás idejére már erősen megnőttek a köridők, Ryzen 5 3600X proci 32GB ram mellett is szenvedett vele, a végére simán előfordultak perces körváltások is
-az AI egy vicc. Ha kereskednének, akkor jellemzően egyszerre 3-4, nevetséges ajánlatokkal
-amikor nekem van 10 városom neki maradt 2, akkor is fenyeget, hogy úgy is megszerzi tőlem, amit akar... Mondom gyere, várnak a B-52 bombázók...
-egy darab repülőt nem láttam az AI részéről. Régebben láttam, de akkor meg nem tudta használni őket... Most volt patch ezzel kapcsolatban, de úgy látom sok haszna nem volt.
-egy rendes háború sem zajlott a játékban, egyetlen érdemi haditett az egyik városállam bezúzása volt vitorlás hajókkal a Svédek által, a játék legvégén.
-a barbár klánok érdekes lehetne, de valójában már a játék elején kitakarítottam őket, aztán ennyi volt.
-a kémek túl sok kínlódást visznek be a játékba. Aztán mikor az ellenség sikerrel jár és fellázít két barbár egységet a területemen az inkább csak idegesítő, mintsem lenne bármi haszna azon túl, hogy javítgathatom meg a felgyújtott dolgokat.
-az őskori barbár egységek még mindig megmaradnak a térképen a játék végéig...Sajnálom, hogy az alap dolgokat nem javítják, pedig maga a játék tetszik. Nehéz elfogadni, hogy pont az AI a legbutább része egy ilyen játéknak.
-
Warton
őstag
Valaki el tudná nekem mesélni, hogy a gátat hova lehet építeni, mert valahogy mindig akkor szembesülök vele, hogy a kiszemelt helyre nem lehet gátat építeni amikor már késő, addig meg nem szeretném elhalasztani az Industrial Zone építését.
-
hmatyas
tag
online a gyorsaság és small
legtöbb civ amit enged.
-
Bazsi1987
őstag
Ki milyen sebességen játszik mekkora pályán? 😊
-
forguet
senior tag
-
attiati
veterán
Elég sok oka lehet. Nem vetted észre, hogy mikor?
Valószínűleg korábban már kaptál panaszt az adott civ-től ("XY denounced you").
Például nem tetszik nekik, hogy túl sok várost alapítasz, túl közel telepedsz hozzájuk, túl sok katonád van a határon, túl sok világcsodát elhappolsz előlük. Ha erős a hadsereged, akkor mondvacsinált okokkal nem fognak megtámadni.Az adott civ képernyőjén végig tudod nézni a kapcsolatotokat, hogy milyen sérelmei vannak a múltból. Ha összejött sok "Grievances", akkor elégedetlen.
De olyan is lehet, hogy összehívják az "ensz" tanácsot és megszavazzák, hogy minden civ háborúba lép veled, mert mondjuk elfoglaltál egy városállamot.
-
Aku-Aku
tag
Sziasztok! Rise and Fall kiegészítővel játszom.
Nem tudom hogyan, de valahogy háborúba keveredtem két civilizációval.
Hogyan tudom kideríteni, mikor és miért történt ez?
Előre is köszi. -
Bazsi1987
őstag
Angol tudás nélkül gondolom felejtős a játék?
-
Aku-Aku
tag
Sziasztok! Rise and Fall kiegészítővel játszom.
Nem tudom hogyan, de valahogy háborúba keveredtem két civilizációval.
Hogyan tudom kideríteni, mikor és miért történt ez?
Előre is köszi. -
Warton
őstag
Szerintem nem. A 28 a konstans loyalty nyomás. A Formet unrest miatti -20 loyalty a fenti sávban jelenik meg, azért 80/100 az aktuális. Rockband esetén ha meg van a -40 loyalty-s képesség, az nem jelenik meg az other effectsben, hanem szimplán úgy jelenik meg, hogy 60/100. Na mindegy ezt a játékot nem nyomtam végig, mert úgyis elvesztettem volna. Nagyon lemaradtam tudományban, kultúrában mindenben, ami azért volt, mert a skótokkal túl sokáig háborúztam.
Újrakezdtem a játékot a francia Eleanorral és másodjára már megnyertem. Nagyon OP civ szerintem. A játék elején alapvetően tudományos játékot kell játszani és amikor már pariban vagy az AI-val akkor átváltani kulturálisba. És a többi civ városai úgy flippelnek hozzád mint annak rendje, főleg ha sikerül a goldenageeket tartani. A megnyert városokba építed a Theatre Square-ket és eztán még több város áll át.
-
Warton
őstag
válasz
Sidorovich #564 üzenetére
-
-
ktr_lala
csendes tag
válasz
knightcross1 #558 üzenetére
Szia!
A kezdés első pár köre nálam mindig ugyanaz: warrior, slinger, telepes. Három harci egységgel már lehet felderíteni, védekezni, új várost biztonságosan alapítani, plusz a slinger által fel lehet gyorsítani az íjászat kutatását. Épületeket én el szoktam engedni amíg nincs három városom. A telepesek gyártásáról már fentebb írtak én ugyanígy csinálom.
Mindig specializálom a városokat. Öt-hat város után már látod hol lesz a legérdemesebb katonai központot létrehozni, ott építem ki a katonai épületeket (ha van veszélyes ellenség, akkor a szomszédságában, hisz a katonai kerület plusz egy távolsági támadást ad). A tengerparti és/vagy folyóparti városban ezerrel arany farmolás van, a negyedek elhelyezkedése itt nagyon fontos.
Amennyiben van olyan városom ahol úgy tudok tudományos kerületet létrehozni, hogy +3-as vagy magasabb értéket ad, akkor az a priorítás, mindenképp elsőként építem. Amennyibe sikerül úgy építkezni, hogy a kulturális kerületet két csoda és még egy kerület közé is fel lehet húzni, akkor azt mindenképp megépítem, nehogy kultúra hátrányba kerüljek.A csodákat úgy építem, ami pluszra van szükségem, elmaradásom van (tudomány, pénz, kultúra, boldogság, nyersanyag). Kivéve a Petra, sivatagos városba kötelező!
Minden mező írja, hogy mit ad neked, ha azon dolgoztatsz, és mennyivel lesz jobb, ha egy munkással építtetsz rá fejlesztést. Ezekre érdemes fokozottan figyelni (bekapcsolni ennek az állandó megjelenítését, valahol a térkép mellett kell, ha jól emlékszem) és úgy variálni a lakosokat rajt, hogy mindig a maxot hozzák ki abból az alapanyagból amire szükséged van. Az olyan természeti csodák mellé, amik bónuszt adnak a környező mezőknek, mindig felhúzok egy várost, nagy előny tud lenni.
Kereskedni kell, kalmároknak áll a világ. Van felesleges lovad, vasad, luxus cikked? Add el annak az ellenfélnek aki nem közvetlen riválisod. Rengeteg pénz befolyik ebből. A kereskedőkkel való kereskedés nagyon fontos, nem csak az arany miatt. Belföldi kereskedelemnél felgyorsíthatod velük a városaid növekedését, a későbbiekben plusz termelést is el lehet érni. Arról nem beszélve, hogy az utakat a kereskedőid hozzák létre.
A legfontosabb: előre kell tervezni.
Vannak jelölők, használd őket. Jelöld ki, hol lesznek a kerületek, a következő városok. Eleinte én is mindig kiszámolgattam, hogy melyik kerület, csoda, hova kellene, hogy épüljön, aztán mikor arra került a sor, persze, hogy bele hibáztam. Ki kell jelölni.
Hogyan akarsz nyerni? Igyekezz úgy játszani, amennyiben nem a legnehezebb fokozatokon tolod a játékot, időközben is át lehet állni, de úgy már elég nehéz dolgod lesz.
-
attiati
veterán
Múltkor fedeztem fel a Kilwa Kisiwani wondert.
Nagyon ütős egy jó szituációban (pl két egyforma típusú városállamot uralok és kellően távol vannak a többi civ-től).knightcross1: angol nélkül nehéz. Csak angolul találtam videókat a várostervezésről.
Érdemes nézned egy erősségi listát a Pantheonról, csodákról.
Használd a térképen a Pin eszközt, hogy előre bejelöld a terveket.
Tedd ki a Civ stat erősorrendet és úgy látni fogod, hogy miben van elmaradásod.A városokat én pont fordítva szoktam használni termelésre. Pl ha buildert szeretnék, akkor kiválasztom azt a Policy Cardot, ami +2 építést ad az újan gyártott buildereknek és utána minden városban buildert építek.
Érdemes a kutatásnál és a civics-eknél boostolni akár tudatosan is, ha nem túl nagy extra erőfeszítés.
-
Warton
őstag
válasz
knightcross1 #556 üzenetére
Első városnál először mostanában slingert építek. Miért?
Ahogy írtam a Monument nem sokat ér, régebben scouttal próbálkoztam, de nem ad olyan konzisztens eredményt, mint a slinger. A scout egy bizonytalan hozamot jelent. Kaphatsz belőle pár envoyt a City stateseknél, meg pár tribal villaget is, esetleg pár erascore-t a naturalwonderek felfedezésével. De lehet, hogy a citystateseket az ai előbb fedezi fel --> nem kapsz envoyt. Előfordulhat, hogy nincs tribal village a környéken vagy az AI előbb felszedi őket, vagy hülyeség van a tribal village-ben, pl. még egy scout. Komolyan volt már ilyenem, hogy nagy nehezen elkészült a scout, mentem vele pár kört, rá a tribal villagere, amiben volt még egy scout...A slinger ezzel szemben egy viszonylag gyenge unit, de tud inspirationt tud adni az archerre, ha megöl valakit, és idővel archer lesz belőle, ami egész jó unit, aztán pedig crossbowman lesz belőle, ami pedig egy kifejezetten erős unit. Dominationnél pl. érdemes a crossbowmanes techet grindolni, mert az borzasztó erős.
Ha meg van a slinger utána, ha már ketten vannak a városban akkor elkezdem gyártani az első telepest, utána jön a granary és utána a builder.
A további telepeseket már jó, ha egy Magnusos városban építi az ember úgy, hogy a Magnusra rá van rakva egy promotion, ami gátolja, hogy a telepes el vegyen egy lakost a városból. Plusz akkor klappol minden, ha már megvan a government plaza, amiben a telepeses upgrade van, mert úgy minden telepes mellé kapsz még egy buildert is. Persze, ha domination a cél vagy nincs szabad terület telepeseknek akkor már inkább a warlordos upgradet kell választani, mert az ad többet.
Korai játéknál érdemes rámenni a piramis wonderre, mert viszonylag olcsó, egy teljesen haszontalan sivatagi területnek ad értelmet, ad egy buildert és a további összes többi buildernek 25%-kal növeli a hatékonyságát, ami nagyon komoly előny az AI-val szemben.
Ha olyan a terep és van egy nagyobb sivatagos rész, amiben viszonylag sok (7-8) desert hill van akkor pedig a Petra wondert kell erőltetni, mert az nagyon-nagyon durva tud lenni. Egy ilyen városba raksz még egy Industrial zone-t akkor szinte garantált a tudományos győzelem, mert annyi productiont generál, hogy pikk-pakk meglesznek a szükséges fejlesztések.
Ez a két wonder az elején, amit érdemes erőltetni, a Petra az opcionális azt csak akkor ha adottak a feltételek.
Amúgy én úgy szoktam játszani, hogy minden városnak legyen valami értelme. Pl. kijelölök egy várost, ami főleg buildereket gyárt, ebbe bekerül Liang kormányzó, hogy még hatékonyabbak legyenek azok a builderek. A parti városok hajókat gyártanak, amíg nem lesz belőlük elég, utána pedig goldot termelnek. A magnusos, government plazás város pedig telepeseket. Persze ezt rugalmasan kell kezelni, mert ha pl. megtámadnak akkor már nem buildereket termelek, hanem katonákat. Ha kevés a gold akkor nyilván erre kell reagálni és commercial hubot és az ahhoz tartozó épületeket kell építeni.
-
knightcross1
csendes tag
Köszi!
" Pl. domination győzelemnél nem szarakodunk Monument építéssel saját városban, még akkor sem, ha csak 2 kör alatt van meg. Hanem inkább építjük az encampmentet 7 körön át. "
Ilyesmikre gondoltam.
Esetleg írhatnátok hasonló jó ötleteket.
Az alapok megvannak, de az ilyen ötleteket nem igazán mondják el a youtube-os videókban.
Én nagyon örülnék, ha Ti, profik írnátok egy "tutorial"-t a kezdő-közép szintű gamereknek.
Régebbi hozzá szólók írták, hogy elment a kedvük a játéktól. Gondolom hasonlók miatt, mint amit írtam...
Nem a küzdéssel van baj, csak legyen értelme! -
Warton
őstag
válasz
knightcross1 #554 üzenetére
Ez teljesen normális, 10 játékból 6-7-et én is újrakezdek.
Magyar leírásról nem tudok, viszont rengeteg angol nyelvű youtube videó van a kezdő város telepítéséről, kezdeti lépésekről, egyéb taktikákról. De ezek is max egy-egy kisebb topicot tárgyalnak, mert túlságosan komplex ez a cucc, hogy általánosságban mondjanak valamit. A komplexitáson túl minden "attól függ", hogy mi a cél. A játék elején érdemes kitűzni a végcélt, hogy milyen győzelemre hajtasz. Dominationnél egységeket kell gyártani és a tudományra kell a hangsúlyt fektetni. Tudományos győzelemnél a production/tudomány a lényeges. Vallási győzelemnél nyilván a faith stb. Kulturális győzelemnél a faith és a culture. Menet közben egyre nehezebb lesz áttérni valamelyik másik győzelmi típusra.
Ennél a játéknál számomra az a legfontosabb, hogy az ember maradjon céltudatos és ne kezdjen el olyan projecteket építeni, amik nem feltétlenül tesznek annyit a végcél eléréséhez, mint amennyibe kerülnek. Pl. domination győzelemnél nem szarakodunk Monument építéssel saját városban, még akkor sem, ha csak 2 kör alatt van meg. Hanem inkább építjük az encampmentet 7 körön át.
Meg azt is fontos észben tartani, hogy a jelen döntései mindig a jövőben eredményeznek valamit. Tehát pl. ha a szomszédos birodalom katonái megjelennek a birodalmadnál akkor már lehet, hogy késő katonákat, falakat "gyártani".
-
knightcross1
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Tud valaki segíteni abban, hogy létezik-e valami leírás magyarul arról, hogyan érdemes a játék elején építkezni, fejleszteni? (általánosságban)
Nem vagyok annyira profi még és kiábrándító sok óra játék után rájönni, hogy megint rosszul menedzseltem a játékot...
Köszönöm! -
Warton
őstag
Meg tudja valaki mondani, hogy a json fájlt hogyan lehet megnyitni, illetve ez micsoda tulajdonképpen?
-
attiati
veterán
igen, a legnagyobb loyaltyt a városvédő egység adja hozzá (és ő még támadásra is jó)
"Valószínűleg ellopta tőlük valaki a másikat"
[mentett játék 3. kör - letötlhető fájl]A 3. körre senki nem lophatta el a settlerét, mert 2 környi lépéstávolság megvan a civek között. Illetve akkor valaki másnak már 3 settlerjének kellene lenni. Ehhez képest az van, hogy induláskor emperoron szerintem mindenki 1 settlert kap. És csak azután kapja meg a második settlerét, ha megalapította az első várost. Nézd meg a mentett játékállást.
Ha elfoglalod a német settlert ott a 3. körben, akkor defeated lesz a német civ. Ellenben ha hagyod lerakni a városát, akkor a rá következő körben már kapja is a következő settlert.
Tőle balra a hollandoknak is csak 1 settlere van induláskor, aki még lépeget (de nem fog helyet találni a városalapításhoz). Attól balra pedig a franciák megalapították Párizst (és nekik is ott a második settler)
Ez nagyon más helyzet ahhoz képest, mintha 2 settlert kapna egyből. És minekután kevés a hely, így a legtöbb civ elveszíti a második settlerét vagy hasztalan lesz.
-
Warton
őstag
Csináltam pár kezdést ebben a módban. Ahogy nézem attól függ, hogy a játék milyen civeket rak be. Ha a lengyeleket és a macedónokat kapod akkor azért elég nehéz. De volt olyan, hogy grúzia és anglia volt az ellenfél, ami azért elég nagy teret ad a terjeszkedésre.
Valószínűleg az a helyes taktika, amit mondasz, hogy minden productiont hadseregbe kell tenni az elején: slinger, slinger warrior és az is jó, ha valakinek a settlerét és/vagy builderét meg tudod szerezni. Aztán early war. Fejlesztési fán pedig az íjászt kell rusholni. És akkor elkezdeni a városépítgetést amikor már stabil a helyzet, el tudtál foglalni pár várost, amikben nem kérdés a loyalty.
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- LEGO klub
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Riasztó topik
- Elindult a Marathon zárt alfa tesztje
- Retro teló rajongók OFF topicja
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Már 25 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés.Gamer szék noblechairs EPIC Mercedes-AMG Petronas
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest