Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

Van egy ismerősöm, aki atás-vételi szerződések nélkül kibelezte és maradéktalanul eladta egy forgalomból átmenetileg kivont személykocsiját.
    Most pedig ugye szembesült vele, hogy a forgalomból végleges kivonáshoz nem elég leadni a papírjait és rendszámát, hanem igazolás kell egy bontóból, hogy átvették.
    Ilyekor van valami módja megkerülni a bontási igazolást extra költségek nélkül? Vagy ha csak beállít a bontóba két rendszámtáblával, akkor adnak neki bontási igazolást a forgalmin szereplő össztömeg alapján számítva a díjukat (ahogy néztem, nem is hatalmas összeg, csak kilónként 20-30Ft.)

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

• janos666

nagyúr

válasz Inhouse #46875 üzenetére

A jelenlegi antenna beépített erősítős, nem is fog semmit az STB, ha a menüjében nincs bekapcsolva, hogy adjon neki áramot.
    Viszont úgy tudom, hogy az erősítő alapvetően a hosszú kábelekben fellépő veszteséget hivatott kompenzálni (egyformán erősíti a hasznos jelet és a zajt is, amit befog az antenna, viszont a zaj is tompul a hosszú kábelben, nem csak a hasznos jel), vagy azt, ha egyszerre több TV/rádió eszköz is rá van kötve. Ezért nem értem, hogy egy beéptett 2m antennás kütyü miért erősítős.

Az az LTE szűrő dolog jól hangzik. De gondolom ilyen csak a drágább féle aktív antennákban van. Vagy nem?

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

• janos666

nagyúr

válasz ColdMan #46872 üzenetére

Nem mert felmenni a padlásra szerelgetni, mert fél, hogy beszakad a födém (öreg épület).

• janos666

nagyúr

Hülye vagyok az antennákhoz. DVT-T, pl. MindigTV-hez elvileg jók a régi hagyományos, analóg CRT korszakból származó (nagy téglalap) antennák? Vagy digitális adáshoz kevésbé passzolnak már a karakterisztikái? (Azt sem tudom, hogy a rági analóg jel pont ugyan abban a frekvenciatartományban volt-e, mint a mostani földfelszíni digitális...)
    Egy csóró ismerős használ olyat STB-vel és olyan HDTV-vel, amiben nincs DVB-T tuner. Szegénynek a padlásra sincs felrakva, csak a plafon egyik sarkába beltérben.
    Alapvetően működik, de nem minden csatorna stabil. Az is gáz, hogy a mobiltelefon is zavarja (ugye jó nagy, ráadásul beépített erősítős antenna pár méterre közvetlen rálátással a telóra, sőt, a WiFi AP is nagyon közel van hozzá...).
    Az újabb féle, de olcsó kis beltéri "kerek" antenna vajon jobban teljesíthetne nála?
    Illetve ezekből a beltéri kis kütyükből miért csinálnak egyáltalán erősítőset? Szerintem viszonylag irreális, hogy hosszú koax kábellel használnák ezeket, főleg ha gyárilag van ráépítve egy ~2m-es kis kábel.
    Szóval mivel kéne próbálkozni olcsón? Kis passzív beltéri, csak valami újabb féle jobban teljesíthetne, mint az aktív "őskövület"?

• janos666

nagyúr

válasz BiP #46637 üzenetére

A kilós élelmiszeripari kiszerelésnek hangzik, amiből a nyers és ízesítetlen alkalmas a legtöbb célra, mert bármikor meg lehet sózni és/vagy pirítani, de visszafelé már nem lehet az ilyesmikkel menni.
    Nem is tudtam, hogy pisztáciából is van ilyen kiszerelés, én mandulabelet szoktam így venni növényi tej főzéshez, de szerintem magában elrágcsigálni is így a legjobb.

• janos666

nagyúr

A youtube videósoknak miért van szükségük a szájuktól 5-10 centire tartaniuk egy mikrofont, ami fele akkora, mint a fejük? Miért nem elég egy ing/pólónyakra csipeszelt kis mikrofon, mint a broadcast TV műsoroknál? Vagy egy némileg távolabbra rakott nagy mikofon (hasonlóan, mint a filmes forgatásokon, ha nem is aplanfonról lóg le)?
    És persze ami megkoronázza az egészet, mikor nem fekete a mikrofon, hanem pl. "neonvörös", és az van a szájába tolva az emberkénknek.

Ami eszembe jut, az esetleg az, hogy egy TV/rádió/film studióhoz képest magasabb a háttérzaj és rosszabb a szobaakusztika (pl. visszhangzik, vagy behallatszik az ablakon a közúti forgalom zaja, stb), így ezeket "túl kell kiabálni". De még ez is megbukik ott, hogy ezek a videók is gyakran zöld háttér előtt készülnek, tehát egy dedikáltan erre felkészített szobában, vagy ha nem zöld hátteres, akkor néha lehet látni a szobán, hogy foglalkoztak a szobaakusztikával (pl. falra ragasztott hanglágy szivacsok itt-ott még a fa falburkolaton is, stb).

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #46396 üzenetére

Leselejtezett hűtőszerényből is vehetsz ki kompresszort (már persze ha nem kompresszor hibás). De takarításra nem elég a palackozott sűrített levegő?

• janos666

nagyúr

válasz ToBeY #46394 üzenetére

Igen.

• janos666

nagyúr

válasz ToBeY #46392 üzenetére

Pl.: [link]

• janos666

nagyúr

válasz flash- #46364 üzenetére

Megjavíttatni, lecserélni, megnézni, hogy csatlakoztatható-e hozzá nagyobb antenna, ablakhoz közelebb tenni, stb.
    Felénk a coax-os kábeltv-n is elérhető sok digitális rádióadás a tv csatornák után.

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #46360 üzenetére

Itt talán könnyebben találsz olyat, aki tudja: Orvosi kérdések

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #46342 üzenetére

Én is kaptam pár napja spam SMS-t olyan számról, amin keresztül általában ilyesmi, legitim kódok érkeznek. Nem csak egy, hanem több, különböző helyről, tehát gondolom kvázi "bárki" szerződhet velük SMS szolgáltatásra, így gondolom egy spam-er is fizetett nekik. Ha feltörték volna, akkor mostanra szerintem már küldött volna a PayPal (és akár többiek) neked email-t, hogy vigyázz, mert a SMS szolgáltatónál nagy bajok vannak.

• janos666

nagyúr

Mit lehet azzal kezdeni, hogy a Twitter/X török írásjeles török nyelvű üzeneteket kezdett nekem dobálni? (Csak a Google fordító miatt tudom, hogy török, nem beszélem.)
    Ha az opciókra kattintok egy-egy post-nál, hogy "nem érdekel", akkor azt jelzi vissza, hogy a téma lesz kizárva, mintsem a török nyelvű post-ok.

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #46268 üzenetére

Ezt ugye úgy lehetne javítani, hogy leszeded az eredetit és felrakod az újat.
    Vagy eltakarod a régit egy sík papírral, ami hülyén fog kidomborodni a régi felett.
    Már megírták, hogy te is tudsz öntapadós papírra nyomtatni. Próbáld ki, de szerintem hülyén fog kinézni ráragasztva (ha nem szeded le valahogy a régit előtte).

Szerintem ez úgy jó, ahogy van. Látszik, hogy használt és kész. :B

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #46258 üzenetére

Le tudod mentni a kódot (file-ba, kinyomtatva, ahogy tetszik, nem túl komplex/hosszú), de ahogy írták, a Google progi lementi neked a Google fiókodba is (ami picit megkérdőjelezhetővé teszi az egészet, mert így nehéz elveszíteni, de könnyebb ellopni).

• janos666

nagyúr

válasz BiP #46225 üzenetére

Évesről havira, ja. Akkor félreérttem.

• janos666

nagyúr

válasz BiP #46222 üzenetére

Én egyszer (mikor megugorott az áramdíj) megkérdeztem az EON ügyfélszolgálatot. Azt mondták, hogy ha írogatod nekik pár hónapon át akkor, automatikusan átáll. Kb. 6 hónapon át fényképezgettem, mire észrevettem, hogy feleslegesen csinálom, mert nem állt át. Az évest (vagy talán fél-éves is van) pedig mindig az ő emberük csinálja.

• janos666

nagyúr

Mi volt annak a Youtube-os videó sorozatnak a címe, ami ~"**** and Chief", és egy Halo figurákkal vette fel valaki az otthonában az "all your base are belong to us" hangok szintetizálásával (és később Cortana is megjelent benne, aki aztán elolvadt a mikróban)?

• janos666

nagyúr

válasz Borisz76 #45564 üzenetére

Szerinted bankba akar menni az, akinek a legnagyobb gondja, hogy kéne neki 2M HUF pontos címletekben? :D :))

• janos666

nagyúr

válasz Nikaré #45557 üzenetére

Ez kb. háromféleként működhet:
    - Az egészségbiztosításos dilidoki kis túlzással úgy kezel a tanácsokkal és dilibogyókkal, mint egy 80 IQ-s ovodást (csináld ezt, csináld azt, szedd be ezt, de szerintem 99% totál sablon, tehát minden tanács és szer ugyan az, bármit mondasz/kérdezel/kérsz), kb. mint egy rutin műtét, ahol örülsz, ha nem hagynak benned egy törlőkendőt is, mikor összevarrnak. Szerintem többet árt, mint használ. Nem érdekli, ha panaszkodsz, hogy az a dilibogyó szerinted a legszarabb, amit eddig próbáltál, mert "mindenkinek ezt adjuk és működik".
    - Próbálsz dumcsizni a magándokival és peregnek az óránként 50k-k úgy, hogy már életed elunod azon, hogy egy mesterséges barátságos társalgást játszotok, és utána javasol dolgokat, de legalább próbálja kicsit személyre szabni és azt írja fel, amit kérsz (már úgy azokból, amik indokoltak), csak erre alig marad idő miután kitárgyaltátok a napi időjárást.
    - Elejébe vágsz a dolgoknak, kivágod az olyan társalgást, amit egy buszmegállóban is lefolytathatnál egy random arccal, és akkor végigveszitek, hogy az általános irodalmi és esetleg a korábbi betegeinek az egyéni tapasztalatait végigtárgyalva melyik bogyónak akarsz most esélyt adni, és akkor felírja (nyilván olyat, ami valamennyire indokolt, de nem úgy, hogy "erre ezt szoktuk és kész, nesze, ne kíváncsiskodja", hanem "ok, kóstolgassa most ezt")
    Minél több dokit próbálsz végig, annyiféle ajánlás lesz, főleg a bogyót illetően (mert a többi olyasmi, mint egy random youtube csatorna életmód tanácsadója, hogy egészséges életmód, vitamindús táplálkozás, testmozgás, elegendő alvás, próbálj barátokat és barátnőt keresni, stb, stb).

Ilyesmik, hogy "esetleg egy MRI és akár fMRI? Netán egy komplex várvizsgálat?" kérdésekre még óránként 50k-ért is az a válasz, hogy "szerintem felesleges" (még az se jön elő, hogy "ó, itt a haverom telefonszáma, aki másik 50k-ért csinál neked MRI-t).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Nikaré #45523 üzenetére

Én már vegyszert is eszek a skizo-affektivitásra (most a cariprazine-t, előtte quetiapine-t: már-már majdnem olyan volt szimplán csak átállni utóbbiról előbbire, mint a Train Spotting filmet nézni arról, hogy milyen leállni a heroinról...), ezért kutatom, hogy mi lehet az oka.
    Ugyanakkor magát azt az alap filozófiát, hogy "túl jól és rosszon" sohasem engedném el, inkább élnék(/halnék) a következményeivel, mert az ~99%, hogy ahogy feknevelni próbáltak (nem is annyira a szülők, de a tanárok) az biztos, hogy "nem élet" (inkább mint a Pink Floyd filmben vizualizált húsdaráló). De most ezen gondolkozom, hogy vajon hol lehet a "legkisebb ellenállás" és a "középút" metszete, ahol mondjuk már nincs skizo-veszély.

• janos666

nagyúr

Érezte már valaki úgy, hogy a Friedrich Nietzsche féle gondolkodásmód, ahogy dióhéjban le kell rombolni mindenféle pre-koncepciót és újradefiniálni a saját gondolkodásunkat végső soron egy rekurzív ciklushoz vezet, ahol életünk minden pillanatában újra kéne gondolnunk mindent az aktuális ismereteink szerint a nulláról? (Nem ő miatta kezdtem így gondolkodni, csak példaképp hozom fel. Tudtommal ő nem jutott el eddig a pontog a saját filozófiájával.) Addig egyet tudok érteni ezzek, hogy a legtöbb embernek szüksége van egy "hard reset"-re, mert hülyeségeken nőtt fel, de a tanulmányaimnak a szerintem hasznos része valahol azt diktálná, hogy egy limes függvény értelmében, ha szükség van erre, akkor végtelen rövid időn belül mindíg újra és újra szükség van rá, hisz mindig fogad be az agyunk újabb és újabb információt a világról, tehát mindig újra és újra át kell értékelnünk a világnézetünket a gyökerektől. Viszont ez kissé skizo-affektívitásba kergetheti az mebert (soha nincs fix személyisége, sohasem biztos semmiben, még a saját léte mivoltában sem).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Golden9 #45420 üzenetére

Ez egy bengáli, igazából csak a nyershúst szereti, a többit ímmel-ámmal eszegeti. De az állateledel boltos csirkemell "kaparék" szebb, mint a nagyáruházakban előcsomagolt csirkemell. :D

• janos666

nagyúr

válasz pjen #45418 üzenetére

Nekem is az a story jutott erről eszembe. Ha nem tört, hanem őrölt lenne, gyanakodnék rá.

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #45410 üzenetére

Múlkor vettem tört chili paprikát, és 99%, hogy egyszerű magyar piros paprika van benne (csili imádó vagyok, de a magyar paprikát nem szeretem, teljesen más az íze és szaga). A csomagoláson nincs feltűntetve semmi összetevő vagy származási hely.

Tegnap olvastam el májas macsakakonterv feliratait, miután megszagolta és otthagyta a macska. 86% víz, 4% mály, 6% "nyers hamu" (totlál komoly, ez van ráírva). Aztán elolvastam egy májkrémét (ezt is macskának vettem, nem magamnak) és kb. ebben van annyi máj, mint egy macsakakajában várnék.

Nagyon vége van már itt rég a relatíve "jó világnak", majdnem minden hamisítvány, vagy a létező legsilányabb dolog. Talán a leges-legdrágább cuccokban van olyan tartalom, ami régen a hagyományos, közepes árú cuccokban.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Borisz76 #45403 üzenetére

Itt le tudsz tölteni hitelesített (digitálisan aláírt) PDF-et (feldobja az opciókat igényléskor, van egy pár). ÁNYK-n még sohasem kértem ilyet, és egy gyors kereséssel nem találtam rá sablont (de lehet, hogy csak rossz kulcsszóval kerestem).

• janos666

nagyúr

válasz Borisz76 #45401 üzenetére

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #45353 üzenetére

Yeesss... Már itthon is nyomják a Fentanyl-t? A réggebbi szintetikus ópiáttól legalább kellemesen is érzi magát az ember (ami szerintem jól jön, hogy ne durcázzon be az állapota miatt).
    Mi a frász a neve a réginek? Akkor ettem, mikor eltörtem pár bordámat (de "feketén" vettem egy bontatlan dobozt durva pénzért, mert a doki valami hétköznapi nem-steroid cuccot írt csak fel, pedig szerintem enyhe tüdőgyulladásom is lett a bordatöréstől, illetve még pont a SARS-V2 időszakban történt ez, mikor totál ráparáztam, hogy azt is összedhettem úgy lesérülve és előre gyulladozó tüdővel, úgyhogy a kiadós alvás esélytelen volt egy Flector szintű cuccal).

• janos666

nagyúr

válasz MADcat #45350 üzenetére

Ha már... Egy félig bennőtt bölcsességfog kiműtése mennyibe fáj manapság? Esetleg ingyen (sima állami egészségbiztosításra) is megoldják már?
    Még a szebb időkben egy magánklinikán megröntgenezték és javasolták a kivételt, csak akkor nem volt kedvem hetekre szabadságolni magam. Most nagyon ráérnék, csak ilyenkor pénzem nincs rá, hogy magánorvossal csináltassam. :))
    Pár napja beparáztam, hogy begyulladt, de sikerült kipiszkálni onnan egy szép nagy (tippre) manduladarabkát, és azóta gyúgyul, múlik a fájdalom, de visszatérő gond, hogy egy alapos elektromos fogkefés mosás sem hoz mindig ki minden ételdarabkát onnan.

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #45336 üzenetére

A Samsung S1 mobilokban emlékeim szerint egész jó DAC volt (bár csak custom OS-el bontakozott ki teljesen). Ma gondolom filléres tétel lehet (ha árulja valaki).

• janos666

nagyúr

válasz Spet #45319 üzenetére

Nem lehet, hogy több központból is mehet ugyan arra a területre víz/gőz? Vagy egy központon belül elkezdtek átállni a vízlágyításra, de még nincs elég kapacitás, és változó arányban kevernek fix mennyiségű lágyított vízhez szükséges mennyiségben "nyerset"?

• janos666

nagyúr

válasz MADcat #45311 üzenetére

Nem értek hozzá, mert sem alkalmazó, sem alkalmazott nem vagyok, de elég érdekes, ha elvárják magányszemélyektől, hogy akár 47+ éven át örizgessenek papíralalpú iratokat.
    Főleg hogy ma már digitális az adóbevallás és a nyugdíjjráulék is banki utalással megy be.
    Ez a régi story-ra emlékeztet, mikor még nem készített bevallást a NAV magánszemélyeknek: "Mi pontosan tudjuk, hogy minek kell lennie a bevalláson, de nem áruljuk el, hanem találd ki, add be, és ha elrontod, akkor lehet, hogy megbüntetönk". :DDD

• janos666

nagyúr

Van egy AigoSmart LED lámpám. Nem emlékszem pontosan hogy állítottam be új korában, de kb. "próba szerencse" alapon. Mivel a ki/be/ki/be kapcsolgatás rakja "pairing" módba, egy ilyen ki/be/ki/be áramszünet után eklezdett villogni és nem hagyta abba.
    Most próbáltam újracsatlakoztatni, de nem jön össze.
    Ti miként értelmeznétek ezeket az utasításokat:
    - kapcsold be
    - kapcsold be-ki-be-ki
    - ha gyorsan villog, akkor jön a következő lépés...
    - kapcsold be-ki-be-ki újra
    - lépj tovább
    Gondolom nyilvánvaló, hogy mi az első gond: Hogy a francba kapcsolod újra be, ha már be van kapcsolva anélkül, hogy először kikapcsolnád? Emiatt fogalmam sincs hányszor kell kapcsolgatni, 2x vagy 3x. :DDD A másik, hogy ha random kapcsolgatom, akkor össze-vissza villog, néha gyorsan kezdi és belassul, vagy nem is úgy villog, mint bármi, amit a leírás említ, hanem épp csak pislákol, aztán megint lelassul. Illetve ha megvárom, hogy lássam milyen gyorsan villog, akkor már késő sorban elszámoltatni vele a következő ki-be-ki-be ciklust... Most kapcsolgattam össze-vissza, és sohasem lép be AP módba (se a telefon, se a PC nem látja a hotspot-ját).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #45298 üzenetére

Na megmondtam, vagy megmondtam?
    CEO AND FOUNDER SAM ALTMAN WAS JUST FIRED BY THE BOARD
    OPENAI’S BOARD CHAIRMAN WAS ALSO JUST FORCED TO RESIGN

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #45299 üzenetére

A lexikális tudása biztos túlmutat bármelyik emberén, de mivel igazából nem ért szinte semmit, csak valószínűsít vagy tippel, ezért sokszor nem kapod meg tőle, amire kíváncsi vagy (esetleg egyértelműen hibás választ dob).

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #45294 üzenetére

Szerintem egyáltalán nincs butítva, csak nem elsősorban nem erre van kihegyezve, hanem arra, ami reményeik szerint épp a legjobban szolgálja a saját céljaikat házon belül, ez pedig egyfajta "demó" a világ felé, amit nincs értelme butítaniuk, hisz "reklám", hogy tolják bele a pénzt a befektetők. Ez azt is jelenti, hogy szerintem - legalább is erre a célra - még messze nincs "kész". Ugyan ott van, mint az Internetes szolgáltatások a 2000-res évek legelején (avagy Dot-com bubble). Egy időre kiábrándulnak majd belőle a befektetők, de később visszatér, mint ahogy meghódította az S&P-t a FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google...).

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #45290 üzenetére

Adtam neki filmes feladványt (a 90-es évekből, gyerekkoromból), nem sikerült eltalálnia.
    (Mármint én sem tudom a címét, a filmes topic-ban kérdeztem már párszor az évek során.)

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz pjen #45273 üzenetére

Én a legolcsóbb, egyszerű asztali vákuumsót szórok bele (enni nem azt eszem). Pár száz forint, és nem sárgul be a tartály.

• janos666

nagyúr

válasz Inhouse #45271 üzenetére

Vagy vásárlás/szállítás után indítasz egy öblítést, hogy teszteld a kivezető csőnél a szivárgást, illetve nem felejtetted-e el kinyitni az ivóvíz csapot, és akkor lesz víz a sótartájban, hogy feltöltsd...

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #45265 üzenetére

Ha komolyan akarja az ember utánozni a nappali fény, akkor olyat kell keresni, hogy "full spektrum 6500K" (vagy más nével D65, mint DayLight 6500K)
    [* Mióta korrigálták a Plank állandót a fizikusok, azóta 6503.akármi a pontos érték, de ez abszolút elhanyagolható gyakorlati szempontból. Laborban nehéz olyan pontosan mérni.]
    A "full spectrum" pedig a gyakorlatban a magas CRI értéket teszi ki (nem ugyan az, de gyakorlati szempontból...).
    Az olcsó LED-eknek szűk a spektrumuk a napfényhez képest, így a Kelvin érték ellenére másképp néznek ki.

• janos666

nagyúr

válasz pjen #45264 üzenetére

Mérd meg egyszer nyáron, dél környékén, szabad tiszta ég alatt. ~6500K lesz. (Fogadhatunk, mert én egyszer már megtettem, nem csak a google mondja ezt. :DDD)
    Persze lemegy a nap állásával együtt alacsonyabbra (ahogy még a relatív szemünk, ami alapvetően adaptálódik, az is látja, hogy a napkelte/napnyugta az sárgásabb).

Ezen felül az olcsó WLED, ami CIE 1931 2° observer görbék szerint ~6500K, az szabad szemmel általában még kicsit sárgás(/barnás). [Szintén tapasztalat. Nem csak az én szemeből, hanem olyanoké is, akiknek szakmálya a színek kevergetése.]
    Szóval inkább felfelé kell kerekíteni, mintsem lefelé.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz kenwood #45260 üzenetére

Mindig fel szokott úszni kicsit a víz, mikor letekerem a sótartály fedelét. Picit a várakozás ellenébe megy, ha azt vesszük melegen mos és szobahőmérsékleten tekered le, de ez van.

Más: Ha Peltier elemet tesz valaki CPU és vízhűtő blokk közé, azt kb. hogy kell méretezni elektromos teljesítmény szempontjából? Mennyire engedi át a hőt passzívan? Tehát ha pl. 115W a CPU TDP-je, akkor kell is egy 115W-os peltier rá, vagy ha csak mondjuk 30-40W-ot adok neki, már akkor is hűvösebb lesz a CPU, mint ha a CPU és hűtőblokk közt az IHS lenne?
    Azon gondolkozom, hogy az alaplap 'AIO Pump" csatija által leadható áram elég lenne-e neki (így lenne triviálisan egyszerű vezérelni, hogy ne legyen páralecsapódás).
    Nem extrém tuning lenne a cél, csak a gyári max turbót szeretném megütni fix OC módban.

Ez egyelőre csak kósza elmélkedés, nem döntöttem még el, hogy megpróbálok-e meghámozni egy forrasztott kupakos CPU-t. De a mérések szerint 3-3.3 mm az IHS, és pont az első google találatok közt volt 3.3mm-es Peltier CPU-hoz. :D
    Azért kéne Peltier, mert monoblock, szóval ha simán csak leveszem a kupakot, azzal semmivel nem jutokk előbbre (hisz akkor nem ér hozzá a monoblock a CPU-hoz, csak a VRM-hez, és nem nagyon semmi megfizethető, ami sokkal jobban vezeti a hőt, mint a réz).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz BiP #45252 üzenetére

Ha "nappali fényt" akarsz, akkor ~6500K színhő kell, és lehetőleg magas CRI-vel (ez utóbbit viszonylag drága, speciális D65 LED, de inkább RGB LED kombó tudja D65-re álva).
    A 6500K-t nevezik "hideg fehérnek" lámpa vonalon, a ~4500K még bőven meleg (sárgás), ezt írják néha "semleges"-nek a lámpások, a 2700K már inkább narancssárgás (ezt max egy rendőr nevezi fehérnek, mikor a 10000K Xeon-hoz hasonlítja a régi halogén izzót).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz BiP #45221 üzenetére

Miért nem osztodtottad szét az utcán hajléktalanoknak? :U

• janos666

nagyúr

válasz flash- #45212 üzenetére

Szerintem nézz szét, és maradj egyben ahelyett, hogy bezsebelsz 200k-t egy csont árán.:U
    Bocs, de egy ilyen konkrét kérdésről semmi más nem jut eszembe, csak a csalás. :))

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz MaxxDamage #45204 üzenetére

Szerintem ennyi idő alatt levizsgázott, hogy nem robbantja fel az akksit a csepptöltés. :U
    Ha hibás az akksi, akkor zsebben/kézben is felrobbanhat.
    Van, aki szerint a mobiltelefon növeli az agyrák kockázatát.
    Ezekkel is odamész mindenkihez az utcán, hogy figyelmeztesd rá őket?
    (Én egyszer nemrég tanácsoltam valakinek, aki maszkban mászkált, hogy nézzen kevesebb TV-t, és akkor meggyúgyul. :)) )

• janos666

nagyúr

Ha már CPU kuoakolás... Az AMD 5800X-nél vajon mennyi a távolság a szilícium és az kupak felső élei közti távolság?
    Vajon össze lehet nyomni annyival jobban a VRM és EK monoblokk közti padokat?

• janos666

nagyúr

válasz I02S3F #45160 üzenetére

A legnagyobb gond itt szerintem az, hogy ha leírja, vagy kimondja az ember a gondolatait valaki más felé, az is magasabb prioritásra helyzi őket, ha pedig még helyeslően hallgatják, az még inkább. Tehát ha rázúdítod őket egy fizettt rabszolgára, az megerősíti benned a saját, esetlegesen megkérdezhető gondolataidat (avagy megerősíti benned a hülyeséget).

A piszológussal és önsegítő csoporttal pedig az a gond, hogy ő/k terelni fognak valailyen irányba, ami egyáltalán nem biztos, hogy előnyös száomdra (akkor sem, ha ezt egy kitanult, ledoktorált, kamaratagi orvos teszi, mert nem teljesen alapltalan a a "shrink", avagy "agyzsugorító" szleng a pszichológusokra/pszichiáterekre -> persze amikor "nagy a baj" és/vagy tudatosan "átlagos" akarsz lenni, akkor ez a kisebbik rossz, de ha nem, akkor nem feltétlenül...).
    Bár ha elég öntudatos és magabiztos vagy, aki nem hagyja magát manupulálni, akkor jó élmény lehet beszélgetni dokival, mert alapvetően művelt és intelligens emberek (csak ne hagyd, hogy mindig ők vezessenek és ne tekintsd őket "magasabb hatalomnak", hanem egyszerű társalgási partnernek, aki pénzt kap a veled töltött idejéért, és kész...). Ha ügyes, akkor rá is jön, hogy mit akarsz tőle, és nagyjából azt kapod, de azért elfogja mondani a véleményét, amit helyesnek tart (nem helyesel az ordas baromságokra is...).

Esetleg próbáld ki, hogy bámuld a csupasz falat/plafont, vagy ha az túl unalmas, akkor hallgass közben zenét, vagy nézz valami ~0 tartalmú tvsorozatot (esetleg olyat, amit már láttál/hallottál, hogy ne kössön le nagyon), és elmélkedj a gondolataidon. Ezt még a dokik is szokták javasolni ahelyett, hogy a telefont görgeted, szóval valahol a két világ közt áll (hivatásosak szerint is jó, és a piszológus-skeptikusoknak sem intrúzív).
    Vagy amit már írtam, tesztelgesd az AI-t, csak ne éld bele magad túlzottan (de ezt én még nem próbáltam, csak felvetem !!! - én inkább el is zárkózom ettől, de én a magam módján többnyire szeretek egyedül lenni a gondolataimmal, ezért nem hiányzik túlzottan se a valódi, se a virtuális társalgási partner / barát...).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Krisztianby #45154 üzenetére

Pont erre valók a pszichológusok, a pszichiáter az, ami "orvosi eset" (gyógyszerezhet is).
    Esetleg A.I. barátnő? :DDD

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #45103 üzenetére

Köszönöm, hogy ennyire belemerültél, de nekem ez rossz irány. Az egész ügy nem ér annyit, hogy saját szoftvert írassék hozzá. Főleg, hogy nem is tudok programozni (na jó, kb. annyit, mint egy általános iskolás matekozni - elkezdtem néha tanulni, de sohasem jutottam messzire). Illetve ahogy írtam lentebb, felismerik "out of box" driver-el a készen letölthető GUI progik is magát a vezérlőt, csak a kérdéses flash IC-t nem ismerik fel (vagy olvassák ki értelmezhetően a választható, ránézésre legközelebb eső preset-ekkel), mert "nagyon kínai" a flash IC is.
    Persze a kérdéses, olcsó SATA ház "gyártója" (valószínáleg az is közelebb áll a házi barkács műhelyhez, mint egy sorozatgyártóhoz) is felrta valamivel a flash tartalmát, de lehet, hogy USB-n át (van hozzá flash író GUI progi, csak friss képfile nincs neten, és kiolvasás opciója nincs, csak minmális szerkesztési és felírási).

• janos666

nagyúr

válasz rwin5 #45118 üzenetére

Ezt tudja egy viszonylag olcsó LED izzó is. Nálam egy [ilyen] van és telefonról állítható időzítés (de nem használom ezt a funkciót - igazából azt se, ami miatt vettem, de...).

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #45101 üzenetére

Kösz. Ezt a szoftvert már próbáltam GitHub-ról, de nem ismeri fel a chipet (a hosszú előugró menüben sincs ott a gyártó neve).

• janos666

nagyúr

válasz AlyrArkhon #45099 üzenetére

A driver az triviális (magától letölti a Windows, szerintem az csak egy USB-serial bridge), szoftverrel is hemzseg a GitHub (többféle is van, olyan is ami saját firmware-t is kínál a chip-hez), csak nem ennyire egyszerű a gyakorlatban, hogy akkor tényleg beolvasni vele X chip tartalmát (az egyik software nem ismeri fel, a másikban nincs is auto detektálás és nincs rajta a választhatók listáján...).

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #45095 üzenetére

Csak úgy szükség esetére vettem évekkel ezelőtt, sohasem próbáltam ki.
    Sikerült rávennem, hogy olvasson valamit, de nem olyasmi jön ki, mint aminek kéne.
    A chip-et is nehéz beazonosítani, mert filctollal meg van színezve és halvány a felirata. De pont ekkora méretű 25D-t szerintem ez nem tud olvasni. Találtam más programot is, ami komolyabbnak tűnik, de nincs a listájában a semmilyen Zetta, főleg nem 25D40akármi.

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #45093 üzenetére

:C :)) :C Ez egy $5-10 kínai kacat. Még szoftverlink se járt hozzá (már nem divat mini CD-t adni az ilyenek mellé, mint 5-10 éve). Azt is google-el találtam, de pont úgy, hogy volt legalább 5 link a különböző kiadásokhoz, csak pont nem ehhez. De az A nélküli variánshoz tartozó linkről töltött az felismeri a chip-et.

Egy SATA-USB ház 25valami SPI flash-éről akarom kiolvasni az újabb verziót és áttenni a régebbire (van két egyforma kinézetű házam, még a rányomtatott revízió is egyezik, csak a firmware nem, az egyiken újabb van, és neten nincs fent az újabb képfile-ja).

Mikor ez nem jött össze, próbaképp be akartam olvasni az alaplapomét, mert ahhoz van egy leírás a win-raid fórumon. De az sem magyarázza el, hogy át kell-e tenni a ~10 tű közül valamelyik másik kettőre az egy szál jumper-t attól függően, hogy mit csinálok vele. Se azt, hogy kell beazonosítani, hova megy a tápfesz sarok a szimmetrikus chip és csipesz közt.
    Az alaplapból is annyit hoztam ki, hogy mikor piszkáltam a csipeszt, akkor kikapcsolt. :DDD

• janos666

nagyúr

Tudja valaki, hogy kell használni a CH341A flash chip olvasót?

• janos666

nagyúr

válasz donmackó #45090 üzenetére

Hah! Most belegondoltam, hogy mi is átestünk az indukciós főzőlap és pirolitikus elektromos sütő oldalra jó pár éve, és nem a privát roncstelepen (elhagyott mezőgazdasági telep) raktuk le a gázsütőt, hanem elajándékoztuk (részben még működött).
    Mondjuk nem tudom, hogy ilyen esetben inkább nagyon vigyáznék, hogy ne izzadjak le, vagy kenjem össze magam, és nem fürödnék 2 napig, vagy nekiállnék egy palackos gáztűzhelyen forral vízestálba mártogatott szivaccsal mosakodni.
    Bár nyáron nehéz nem megizzadni, ha légkondi, de még sima ventilátor sincs.

• janos666

nagyúr

Az ilyet viszonylag jól megoldja a csoportos beszedés.
    Viszonylag... Nálunk az EON néha kvázi-random visszautal, aztán megint levont 100-200k összegeket, még csak nem is pont azután, hogy kijön a leolvasó, és az ukrán balhé óta minden hónapban fel van töltve a telefonos alkalmazásukon át a fénykép minden óráról. Már néztem a weboldalon, de nem is látok ilyen "kiegyenlítő"/stb számlákat.
    A másik gond vele, hogy a bank b@szik szólni, ha esetleg valamiért nem volt sikeres a beszedés (pl. ha elfelejtett az ember pénzt áttenni vállakozóiról lakossági számlára, és nem volt fedezet pontosan akkor, amikor beérkezett a lehívás - ilyenkor hiába teszel a számlára bármennyit pár nappal később, a beszedés nem teljesül és értesítés sem jön, de még csak a havi záráson sem jelenik meg nyoma, hogy nem történt meg).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Cs1csó #45076 üzenetére

Ezt gyakran javasolják az autómata helyesírásellenőrzők.

• janos666

nagyúr

válasz wiggen123 #45072 üzenetére

Az nem zavar, hogy az "és" kötőszöt leváltja a "meg"?

• janos666

nagyúr

válasz FattyDove #45036 üzenetére

Az ilyeneket útügyi előírások, szabványok tartalmazzák, hogy mit lehet és kell.
    A nagyobb távolság miatt nagyobb lámpatest és nagyobb teljesítményű fényforrás kell, ami többe kerül. Szóval szerintem többet ér azt olyasmikre elkölteni, mint a burkolat és felfestés minősége. Senki/semmi nem mondja, hogy nem állhatsz meg pár méterrel a felállási vonal előtt, ahol még nem kell a szélvédőhöz hajolnod, hogy lásd a jelzéseket.

• janos666

nagyúr

válasz FattyDove #45034 üzenetére

Ez egy részben valós, de mára gyakorlatilag érvénytelen tényeken alapuló városi legenda.
    Főleg telefonoknál hülyeség nem rajta hagyni, mert akkor a semmi, vagy a ~10 0%-ot fenntartó csepptöltés helyett normál alvó állapotbeli merülésen megy keresztül ÉS amit így merül, azt később vissza is kell tölteni legközelebb, tehát kopik az akksi ahelyett tényleges merítés/töltés ciklussal ahelyett, hogy üresen járna vagy csepptöltődne.
    Tizen, inkább huszon évekkel ezelőtt még egyrészt előfurdalhattak buta/gagyi töltésvezérlők, amik túltölthették kicsit az akksit fenntartó csepegtetés helyett (ami tényleg árt neki), illetve sokkal elterjedtebb volt a nikkel, mint a lithium, és azt időnként ki kellett sütni és teletölteni ahhoz, hogy hosszú távon ne csökkenjen az effektív kapacitása (jobban, mint a premanens öregedése) "memóri effekttől". Illetve időnként a lítiumos akksinak is kell üreshez közeli merítés és koppig töltés ahhoz, hogy kalibrálja magát a "digitális akkumulátor", amiből a becsült maradék kapacitást / üzemidőt saccolják a gépek

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz t420s #45013 üzenetére

Ezt félreértetted, nem azt akartam megfogalmazni, hogy a főnököt kéne kirúgni a saját cégétől (ami hülyeség, ezért nem esett le, hogy félreérthető lenne a mondatom), hanem azt, hogy a példában szereplő főnök fejében a példában szereplő alkalmazott automatikusan, gyakorlatilag dogmatikusan kuka.
    Mivel a saját cége, így felőlem azt csinál, amit akar, csak az benne a vicces, hogy utána szociális médián siratja magát nyilvánosan. Ami szerintem tiszta jele annak, hogy valahol érzi, hogy hülye volt, mégis elveti azokat mások reakcióit, amik erre utalnak. Ha abszolút biztos lenne a döntésében, akkor nem lenne belőle Twitter thread...

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #45027 üzenetére

Nem tudom, hogy ezt mennyire lehet tanulni. Én pl. jóhiszeműnek és jóakarónak, stb gondolom magam, amit gyakran visszaigazol az, hogy ha érdekütközések vannak, olyankor általában én viszem el a negatív következmények legalább legalább felét. A pszichiáterek viszont azt mondják rólam, hogy rohadtul manipulatív vagyok, amivel próbálom uralni a környezetem. Mondjuk a kettő valahol megfér egymással, mert elvileg létezik "jó akaratú uralkodó" is (legalább is a mesékben).

Én elsőre azt javasolnám, hogy próbálj mindig elzárkózni a bináris gondolkodástól, közhelyektől, irónikus megfogalmazásoktól (te soha ne fogalmazz így és próbáld ignorálni ezeket az elemeket, mikor más teszi). Mindíg minden relatív, elvben minden lehetséges, de semmisem törvényszerű (nem léteznek axiomák sem). A korreláció nem mindig jelent kauzációt. Nincs jó és rossz (ha könyvet akarsz, akkor van erről egy Nietzsche féle "Túl jón és rosszon", bár nem egészen erről szól), csak egy spektrum, amit ha elfogadunk effektíve végtelen tágnak, akkor minden hétköznapi dolog beállítható olyan fényben, ami praktikusan a skála közepéhez tendál (két "józan paraszt ésszel" távolinak tűnő pont egybemosódik, ha elég messziről nézed). Ennek megfelelően mindig töreked arra, hogy a viták prespektívája semmiképp ne szűküljön, hanem lehetőleg táguljon (ha szerencséd van, ez segít is a másik félnek előállni valami számára is pozitív ötlettel a megoldást illetően, és akkor nincs is további vita). Abszolút került a hagyományos erkölcsi normák tiszteletét, ha azok ellened szólnak, és kerüld őket még akkor is, ha melletted (mert később visszaüthet, ha beengeded őket). Semmit se tekints magamdban hazugságnak, csak egy alternatív nézőpontból semleges (esetleg bizonyos szempontból pozitív) dolognak. ... Az ilyesmik szerintem segítenek abban, hogy gyakorlatilag sohasem hazudsz a saját szemszögedből, és a másik fél kára is minimalizálódhat. Sőt, ez nem igazából szerintem nem is kimondottan hazudni segít, hanem úgy általánosságban jobb emberré válni annak ellenére, hogy ez egy hagyományos erkölcsi normák és társadalmi dogmák alapján sokszor rossz ütletnek tűnhet, ha valaki nem ehhez hasonlóan gondolkodik. Egyszerűbben talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy "próbálj felülemelkedni a problémákon". Van még egy érdekes könyv hasonló témában, amit régen olvastam, de nem jut eszembe a címe. Olyasmi, mint a "Hogyan szerezzünk barátokat", de nem az új populáris, Tate stílusú könyv, hanem valami régi, talán 1923 körüli gyűjetemény, ami több alkotó munkáját foglalja össze, és inkább arról szól, hogy kommunikálj úgy másokkal, hogy mindenki jól érezze magát.
    U.i.: Én rohadtul antiszociális ember vagyok, és nem túl sikeres emberileg, úgyhogy azért kezelj minden fenti dolgot abszolút magánvéleményként. Már nem is értem miért írtam le.

• janos666

nagyúr

válasz t420s #44996 üzenetére

Sohasem röhögtél még hasonlókon?
    Én már olvastam Twitter-en olyat, hogy dióhélyban egy főnök szomorkodott, amiért ki kellett rúgnia a legmegbízhatóbb emberét, akit kedvelt, mert átlagon felül teljesített és emberileg is szimpatizált vele. De "sajnos" rájött "kémkedéssel", hogy mivel ügyesebb és okosabb, mint mindenki más a cégnél, így ki tudott magának csalni kb. napi 2 óra szabadidőt úgy, hogy nem látszik meg az eredményeken, amire az egyetlen logikus lépés az volt, hogy azonnal ki kellet rúgnia, és most sírnia, mert elvesztette a legkedvesebb beosztottját. Voltak, akik próbálták felhívni a figyelmét az iróniákra, de nem jutott el az agyáig, az ilyen embernek az utcán a helye és kész.

• janos666

nagyúr

válasz Cs1csó #44967 üzenetére

Nem mertem volna fogadni rá, hogy vízben tud-e létezni. :))

• janos666

nagyúr

válasz inf3rno #44942 üzenetére

Öhh... Szerintem kicsit félreérted. Nem geodéziai játékot találtam ki, hanem órásat. (Mint a spéci asztali/fali/karórák, amik rádiófrekvencián szinkronizálnak, csak ez műholdakkal).
    Egy ~5000Ft-os "atomóra" otthonra...
    Nincs szükségem semmilyen WGS/EOV/stb 2D/3D koordinátákra. Egyedül a házi szerver (router/NAS/stb) gép RS-232 portjába akarok bedugni egy TTL<->RS232 konverteren keresztül egy direkt óraszinkronizálásra optimalizált GNSS modult, ami leküldi az NMEA adatokkal az egyetlen itt érdekes adatot: dátum, és mellé az PPS órajelet, hogy pontosan mikor is lép érvénybe ez az időpont. Linux-os gépen ezzel elvileg ~20 nanoszekundum pontosságig szinkronizálni lehet a gép saját óráját NTP daemon-al, amivel aztán a helyi hálózat többi NTP kliense is szinkronizálni tud (stratum0 lesz a GNSS-es gép). Ez pontosabb és megbízhatóbb, mint ha csak interneten keresztül szinkronizálsz.
    Múltkor észrevettem, hogy több milliszekundum különbség is van attól függően, hogy milyen internetes NTP pool-okkal szinkronizálok neten. Ezt nagyságrendileg le lehetne így tolni.

Erre nem jó akármilyen összekukázott GNSS chip (vagyis működni működhet, csak kevésbé pontos/megbízható, akár annyival, hogy nem is tekinthető jobbnak, mint netről szinkronizálni, és akkor nincs sok értelme). Olyan kell, amin egyrészt van natív serial interfész (mert az USB csomagokban kommunikál, így ugrik a pontos időzítés) és azon kiadja a PPS jelet is (azzal lehet beidőzíteni, hogy mikor indul az NMEA-ban lévő kiszámított dátum).
    A chip/NYÁK, amit linkeltem, az pont erre van optimalizálva (akár 1 műholddal is szolgáltat dátumot és PPS-t, mikor még nincs 2D fix se, illetve figyeltek rá, hogy pontos/megbízható legyen a serial-on kiadott PPS). Kb. 2000Ft a modul, szóval kár is lenne kiműteni valamiből olyat, ami nem is erre optimalizált.

Közben egy másik fórumon kaptam választ, hogy elvileg használhatom a serial flow-control PIN-ek egyikét PPS-re, ha el tudom magyarázni a driver/software oldalnak, hogy ott ne flow-controlt, hanem PPS-t várjon. Illetve eszembe jutott az is, hogy az RS-232 oldalon átvághatom a konverter flow-control PIN-t, és átköthetem másik, még ritkábban használt PIN-re, mint pl. a modem "ring" PIN (attól talán nem hülyül meg a standard serial driver sem, hogy flow-control adatokat próbál értelmezni, ami csak 1Hz beep-beep-beep).

Az egy teljesen másik GNSS játék, hogy ha az új polgári L2 frekvenciás vevőkkel (pl. újabb féle okostelefonok) akarsz hosszú statikus mérést csinálni és centiméteres pontosságot kapni, ami régen csak a komolyabb féle katonai és a nagyon drága polgári "hackelt" geodéziai műszerekkel volt lehetséges.
    Az áram sem érdekes, hálózati áramról megy a gép és nem 10+ Wattokat fűt egy ilyen (hűtőborda sem kell a kis chip-re).

Nekem nagyon egyszerű lenne üres területre hajtani. Faluban élek és van saját termőföldem nem messze, ahol senki nem zavarna (esetleg a sokezer wattos földkábelek, amiket az egyik alá behúztak, vagy húznak majd - nem tudom, ajánlottak valami fagyira való kártérítést miatta, kvázi-burkolt fenyegetéssel, hogy meg ne próbáljak felebezni, mert úgyis ott lesz a kábel a testemen át is :)) Majd egyszer megnézem, hogy égnek áll-e a hajam felette. :DDD A 440 vagy hány kV légkábel alatt lehet érezni a bizsergést és ez több, valami 1000+ földkábel, gondolom valójában nem elég mélyen, csak papíron. :P ).

• janos666

nagyúr

Hobbiból szeretnék itthonra egy olcsó GPS órát. Csak nem egészen tudom, hogy ehhez az erre optimalizált GNSS modulhoz jó-e ilyen célra ez a TTL< -> RS232 konverter.
    Az tiszta, hogy mi a VCC, RX, TX, GND PIN-ek rendje. Azok triviálisan összeköthetők köztük (és az NMEA adatok már át is mennek, lesz pozíció és egész pontos dátum/idő).
    De a GNSS modul PPS PIN-jét (ami itt a fő lényeget, a műholdakhoz szinkronizált 1/sec órajelet küldi ki) hogy lehet átvinni? :U
    A konverteren CTS/RTS jelölésű PIN-ek alapvetően ugye "flow control" funkcióra vannak. Esetleg átvezető azok egyikén? (Nem találtam erről infót, mikor belebotlottam az eszmecserébe, hogy össze lehet így rakni a "filléres házi atomórát", csak ennyit, hogy Ublox modul + TTL-RS232 konverter, és kész is... spórolt az ember 300+ USD-t).
    De ugye magában az RS-232 standard-ben nincs PPS PIN, úgyhogy olyan standard konverter nem lesz, amire az van írva. (Lehet, hogy valaki gyárt direkt erre a célra szánt konvertert, de az akkor biztos drágább. Az erre árul komplett céleszköz rohadt drága...)
    Vagy elég lehet rádugni a konverter CTS/RTS (kettő közül egyik) portjára a PPS jelet, hogy a feszültséget konvertálja, aztán az RS-232 oldalon átvágni az CTS/RTS (egyik) vonalat és átkötni arra az RS-232 PIN-re, amin a Linux GNSS driver a PPS jelet keresi?
    Nem tudom, hogy melyik az, de legfeljebb a forráskód nyálazgatásával biztos kideríthető. Lehet, hogy esetleve meg tudom mondani a szoftvernek akár azt is, hogy pl. a CTS PIN-en keresse a PPS órajelet...?

Másik: kell ehhez egy ~2000 Ft-os GPS antenna is, vagy ha cserepek és deszkatető alatt lesz padláson, akkor elég, ha rákötök egy szál csupasz drótot az antenna PIN-re?
    Vagy ha kiveszek egy GPS antennát egy régi okostelefonból és azt odabiggyesztem rá? ;]

---

U.i.: Direkt nem a GPS topikban kérdeztem. Néha törölni támad kedvem az egész PH fiókomat, mikor célirányos topikban olyasmit merek kérdezni, vagy másnak válaszolni, ami nem átlagos felhasználás és/vagy next-next-finish, mert mindenki csak hülyének néz, hogy "az nem arra való", vagy "minek az neked..." és a többi, etc, ecetetrá, és égessünk meg mágján, mert boszorkány vagy. :))

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz inf3rno #44933 üzenetére

A 2018-as, vagy a 2006-os? Utóbbi ránézésre egy olyan fil, amiből láttam sokszor rövid részleteket, mikor háttérzaj-tévéztem miközben másra figyeltem.
    Az ilyen klasszikus romantikus Hollywood sohasem volt az én műfajom.
    A másikat nem tudom megítélni képekről, hogy "ez meg mi a fene lehet", szóval talán még jó is az alacsony pontszáma ellenére.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz inf3rno #44931 üzenetére

Szerintem a Netflix-el egész jól el lehet lenni. Az Amazon-on egy 6 részes sorozatot néztem meg a próbaidő alatt, ahogy az Apple-nél is (azt hiszem mindkettő 3 hónap volt kb. 1$-ért havonta). Ott szokott néha lenni magyar hangsáv (de nem használom, úgyhogy nem tudom mennyi). De igazából a saját készítésű, vagy csak ott megjelenő sorozataik a jók (van "epizodikus tvfilm" szerűség és olyan is, ami csak egy laza gyűjtemény különálló kisfilmekből).

De ha egy konkrét címet keresel, akkor közvetlenül azt keresd a "streaming" szóval együtt, és kidob majd a Google olyan oldalakat, amik összeszedik, hogy hol érhető el (ha egyáltalán). Aztán amit kidob, ott nézz rá a nyelvekre a részleteknél.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz kenwood #44925 üzenetére

Valamikor úgy 15 éve (???) egyszer véletlenül indítottam valami scan-t LAN helyett WAN-on, és pár perc múlva telefonálhattam a szolgáltatónak, hogy "Nincs net! Mi van?" és elmagyarázták, hogy mit csináltam és ez miért gáz.

Az egységfelhasználónál nem oldja meg a gondot az, hogy manapság többnyire alapértelmezésben nem bridge, hanem router módban fut a CPE? Az nem tudna IPv6-only WAN és hybrid IPv4+IPv6 LAN közt úgy NAT-olni, hogy a 2$-os IoT kütyü is működik?

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #44920 üzenetére

Pl. itt láttam. Amit vettem tőlük utángyártott patronokat, a régi "fekete" helyett "szürke" patront küldtek (mármint korom fekete tintával, de szürke matricával és Gray felirattal), amit nem evett meg a nyomtatóm. Mikor a visszaküldés opciót kerestem, akkor találtam ezt az infót, hogy akár még pénzt is adnak üres patronért.

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #44918 üzenetére

Az biztos nem árt, ha a laptop akkumulátorát külön adod le valahol akkumulátorként.
    Talán jobb, ha a nyomtatóban nem hagysz töltött festékpatront/tonert (vannak olyan webshop-ok is, amik ezeket visszavásárolják és akár újratöltik, hogy használtként eladják).
    A többi szerintem csak simán elektronikai hulladék.

• janos666

nagyúr

Próbálok beállítani itthon egy IKEv2 VPN-t. Még nem működik, csak próbáltam tesztelni, és máris ott virít a log-ban, hogy próbált hozzá csatlakozni egy román IP cím.
    Ez mennyire átlagos dolog? 1-2 percig futott a szolgáltatás, úgyhogy gondolom ez a tag folyamatosan figyel engem. :U

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #44883 üzenetére

Passz. Én az arcomról szedettem le lézerrel egy kis átmérőjű, de makacs anyajegyet (ezt vegyesen lézerrel, tűvel, aztán megint lézerrel gyilkolta a felső ajkamhoz közel), pár apró kis fehér "izét" (utóbbiról később kiderült, hogy elég lett volna egy kozmetikussal kiszúratni, de mindegy, mert nem villantásonként számlázott a doki, hanem kialkudtam egy fix árat a "totál arcbőr pucolásra") és pár apró bőrszínű "kinövést", amiből egy szemhéjon volt (nem tudom mi a neve, de ez hasonlít kicsit arra, amit papiloma-ra dob a goggle, csak kisebb, és nem üt el a színe a háttértől, vagy csak picit) 3-4 éve, kb. 30 évesen, és nyomuk sincs (közvetlen az égetés után tovább látszott a piros pötty, mint ő mondta, vagy neten írják, de 2-3 hónap után már nem találtam a helyüket tükörben).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz BiP #44873 üzenetére

Már mitől? Ismerős az a fogalom, hogy nyomatékkar? Próbálj eltörni egyre rövidebb szakaszokra egy fogpiszkálót. Ahogy egyre kisebb darabot próbálsz hajlítani, úgy lesz egyre nehezebb, míg puszta kézzel lehetetlen. A zsebedben/táskádban is ez a szituáció.

• janos666

nagyúr

válasz I02S3F #44871 üzenetére

Na de zsebre tenni anélkül, hogy körberajzolódik a nadrágon át...?
    Azt az ezüstöt is meg lehet fogni.

• janos666

nagyúr

Csak nekem áll meg az agyam az ilyen hülyeségektől, hogy ~20x akkora üres műanyagházba rakják a miniatűr elektronikát a gyártók egy hordozásra szánt adattároló (pendrive) esetén? A szétszedett piros egy pár éves, az ezüst egy ~10 éves pendrive:

Az évek alatt a valós méret csökkent, de tényleges méret mégis előfordul, hogy nagyobb. Mit szívogatnak ezek mind? :U

• janos666

nagyúr

válasz inf3rno #44831 üzenetére

Én csak a Telemon üzeli csomagokat ismerem. Ott a drágább előfizetésekhez viszonylag olcsón lehet kérni második (e)SMI-et (havidíjas, de ~2k), ami a telefonszámmal közös adatkeretet használja, de pár éve ráerőltették az üzleti előfizetőkre a Magenta csomagot, ahol kvázi-ingyen kapsz egy dedikált mobilnet SIM-et egy Huawei router-el (ezt használtam már WiFi-n át, USB-vel nem próbáltam), de bármi más eszközbe átteheted az adat SIM-t (a miénk egy táblagépben van) és jó nagy adatkerettel (azt hiszem 50Gb a minimum, amit kapsz, ha kell, ha nem és annyira "ingyenes", hogy nincs más opció, de már 2-3 telefonszámnál is kijön effektíve nulla köré az adat SIM ára, mert levonogatnak mindenféle kedvezményt, megduplázzák a normál SIM-ek adatkeretét, stb...).

De azt hiszem, hogy a drágább lakossági csomagok mellé ingyen kérhető a második (e)SIM és még korlátlan mobilcsomag is létezik (fura, hogy üzletinél ilyen látszólag nincs, is, úgyhogy talán el kéne olvasni az apróbetűt, hogy a kolátlanság talán csak az jelenti, hogy Facebook, Youtube, stb nincs számolva, minden más igen és korlátos).

De szerintem legegyszerűbb, ha nem is játszol második SIM-el és extra USB/WiFi kütyükkel, csak feltolod az adatkeret a meglévő előfizetésen, és bedugod a mobiltelefonod egy USB kábellel a laptopba, amin alapértelmezetté teszed az USB Tehering-et (máris van net, és ha tápról megy a laptop, akkor jó, hogy tölti a telefont is).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

Ezt a Reddit-et lehet valahogy használni?
    Azt hittem értek valamennyire az "internetes kultúrához", de mint ha esélyem sem lenne.
    Rossz "flare"-t választottam, ezért törölték. Visszaraktam más flare-el, törölték mert spam ha ugyan azt kétszer küldöm. Írtam egy kérdést, jött egy irreleváns válasz és egy negatív karma pont. Aztán írtam valami tök más kérdést, és törölték, mert alacsony a karmám, vagy a karma/regidő arány. Mások telepost-olják minden idióta fényképekkel és hülyeségekkel, én pedig lassan ki leszek tiltva örökre. :))

• janos666

nagyúr

NEM KÉRDÉS!
    Volt egy részeg agymenésem egy streaming sorozat kapcsán, és ide fogom berni, aztán ide linkelek (és vállalom a következményeket!).

Tudjátok mi kell nekünk? Dopeman - Az országhaáz fantomja ! :)) :)) :))
    Amcsiban is van ma is sokkal gyengébb "minőségű" és hasonló témájú médium a TOP10-listákon, csak nálunk halt ez ki a "világbirodalmon kívüli" államokban.
    Pedig ~14 évesen a 2002-es években milyen vicces volt, mikor a "truth or dare" játékban azt mondtad, hogy szereted Dopeman-t, és az "Alpha Dog" 'kigyúrt gyerek' rád nézett, és elpirult, hogy "én is imádom azt az albumot" -> tiszta 2000% természetes "woke" társadalom, "bro romance", csak épp konkrét sex nélkül, illetve csajokkal körbe véve, akik most picit össze vannak zavarodva, hogy akkor most te vagy-e a Beta, ha szemezik veled és vállon tapogat az Alfa...
    És mikor a gimnáziumi tanárok öntötték volna a fejedbe az aktuális komcsi propagandát, akkor a te fejedben az járt, hogy "Hogy lehet egy bíró komcsiból MIÉPes kutya?", és belementél a "harcba" az 'Alfával', hogy random "direkt b@sszuk el a pszichológia tesztet: 'te balról jobbra, én jobbról balra karikázok keresztben mindent,', és az 'alfa' megy terápiára, te pedig skizofrénként bennmaradsz a kiváltságosok közt, és sz@patod az etikett tanárt minden héten az idióta teóriáiddal, hogy "hülye komcsik" (mert ugye majdnem minden tanár komcsi [akkor biztos, de tippre ma is, ez valami általános féreg az oktatásban...], és ha őszintén töltötted volna ki a 0-day tesztet, akkor te lennél terápián etikett helyett...).
    Bár az osztály legjobb csaja is terápián van, de lesz@rod, mert neked a 3. legjobb is elég jó, aki épp előtted ül, és simogatod a haját, mikor vele játszod tovább a "ki mit mer?" játékot, ha le kell komcsizni egy tanárt [egyszer lekomcsiztam "Botkát" -> az apát, akinek a fia ma is komcsi polgármester, és kb. 2 percig csend volt a teremben... Öreg Botka sem mert megszólalni, pedig ő volt az "old guard" utolsó képviselője, aki mert üvölteni és verni, de nekem fel sem állt a székéből, csak gondolkozott, aztán visszatért a régi témához...], mikor tényleg komcsi propagandát próbál tanítani, míg a 'terápiások' zombiként jönnek vissza földrajzra, és szerintem semmi nem ment már be a fejükbe a "fejtágítás" után...)
    Hú... Ugye nem leszek örökre kitiltva? (Tilts ki 2 hétre, azt elfogadom! Köszi!)

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #44067 üzenetére

Tudom, ezért beszéltem eleve külön a kettőről. Csak annyit írtam, hogy "még a gyorsfagyasztásért sem rajongok" annak ellenére, hogy az közel sem okoz akkora szerkezeti pusztítást, mint a lassú.
    De mindegy is, a lényeg az, hogy egyiktől sem lesz mérgező vagy fertőző az étel oda-vissza ismételgetve sem. Max kásás trutymó (de ehető, emészthető).

#44066 AlyrArkhon - Lehet, hogy egyszer a Föld-et is leszüreteli majd valaki. :))
    Volt is nemrég egy ilyen videojáték: High on Life, ahol az idegenek tudatmódosító szernek szüretelik az alsóbbrendű fajokat. :DDD

• janos666

nagyúr

válasz AlyrArkhon #44056 üzenetére

A rövid időn belüli újrafagyasztás sokkal inkább minőségi, mintsem egészségügyi kérdés.
    Már egyetlen lassú fagyasztás és olvasztás is káros a minőségre (próbálj meg lefagyasztani egy szelet sajtot otthon, és szinte élvezhetetlen lesz kiolvasztás után), de én még az egyszeri ipari gyorsfagyasztásért sem rajongok. Igazából minden "vacak" minőségű már, ha otthon lassan fagyasztod és olvasztod. De ettől még nem egészségügyi kockázat.
    (Ugyanakkor persze a két fagyasztás közt eltelt időt se hagyjuk ki a kérdésből olyan dolgoknál, amik fagyasztás nélkül gyorsan romlanak, mert ha közben megromlik, akkor a következő fagyasztás nyilván nem teszi úja fogyaszthatóvá, mint valami sterilizálás.)
    Viszont semmi egészségügyi kockázata nem lesz mondjuk egy konzerv babnak, ha egymás után egy éven át 365-ször lefagyasztod és kiolvasztod otthon. Mi lenne? :U
    (Nem azt mondom, hogy utána finom lesz, csak hogy nem mérgez meg.)

De sokszor még a mikroorganizmusok kérdése is csak minőségi probléma. Az élelmiszer környezetében lévő baktériumok nem fognak jobban embert fertőzni, ha elszaporodnak. Akkor lesz belőle egészségügyi probléma, ha ezek az organizmusok mérgeket termelnek.
    Ahogy sokféle gombát, beleértve "nemes penészt" is meg lehet enni, és csak akkor van baj, ha mérgeket termel a kérdéses gomba (a penész is gomba). Ugyan így meg lehetne enni bizonyos algákat is, csak nem feltétlenül gusztusos. (És akkor ott van még pl. a "szürke zóna", mint pl. a pszilocibin gomba, hogy az méreg, vagy gyógyszer. :)) )
    Régen divat volt itthon az "aludt tej" fogyasztás is, ami lényegében romlott tej. Ma már azért sem divat, mert a tartósított tej másképp romlik meg.
    (Személy szerint szinte semmi ilyesmiért nem rajongok, pl. a káposztát is nyersen szeretem, nem savanyítva. Amit szeretnék, az a penészes sajt, csak azt a tej miatt nem ehetem rendszeresen. De ez már csak ízlés kérdése.)

A vízhálózatok csöveinek falát is élő hártya szövi be. Sőt, van, ahol pusztán mechanikai szűréssel (a természetesen jelenlévő homokos kavics, vagy hasonló használatával) kerül be a hálózatba ivóvízként a folyóvíz (Budapesten sokan a Dunát isszák), ami aztán vastagon tele van "mindennel" (extra poén, mikor a szennyvíz magasabban kerül be a folyóba, mint ahol lentebb kiszűrik az ivóvizet, és ne hidd, hogy űrtechnológiával szűrik). A folyóba vezetett szennyvizet is mikroorganizmusokkal szokás "rohasztani" (léteznem miniatűr membrános szűrők, de ezekre a vegyszerek miatt lehetne szükség, pl. hogy a terhességgátló gyógyszert kivizelve ne igya meg más is, ilyesmik...).

Egy jégkrémben viszont lehet annyi tartósítószer, hogy hagyományos módon meg sem képes romlani.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz AlyrArkhon #44050 üzenetére

Ugyan már! Megromlani nem fog egy újrafagyasztástól, ha csak arról van szó, hogy a hűtőben pihent egy napot és most átteszik a fagyasztóba pár órára, aztán elfogyasztják. Végig hűtve volt és be volt csomagolva (és gondolom nem napokon át állt a hűtőben, de főleg nem szobahőmérsékleten, mert abból már lehetne baj).

Viszont nem értem, hogy mi a gond azzal, ha egyszerűen hűtő-hidegen megeszik most kanállal? :U Jobb lesz, mint újrafagyasztva.
    (Mondjuk annyi baj lehet vele, hogy eleve nem egészséges az édesség, de azon túl...)

Ettem már olyan jégkrémet, hogy aki megkínált vele bedobta a mikrohullámú sütőbe, hogy közelebb hozza negatív 1-2 fokhoz a -20 helyett, és helyette véletlenül 30 fokos krém lett belőle. Még a csokoládédarabkái is elolvadtak, és talán jobb cucc lett, mint -20 fokosan lett volna. Teljesen élvezhető volt langyosan.

• janos666

nagyúr

válasz Inhouse #44035 üzenetére

Alkohol százalékot mérnek "piszkos" közegben is, mint a páratlan szeszes italok?

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #44019 üzenetére

Én használtam 4-5 évvel ezelőtt (valami Himalája Szigeteken regisztrált bankét, VISA), de úgy tudtam, hogy pár éve már betiltották őket felénk.
    Volt, akik tucatszámra árulták őket ("közvetítő"ként) és Biutcoin-t is elfogadtak (akár úgy is, hogy küldtél nekik BTC-t és megjelent a kártyán az EUR vagy USD).
    De ez már elég rég volt...
    Viszont az ilyenekről nem lehetett más számlák közt utalni (csak ki/be magadnak), csak vásárolni, vagy ATM-al készpénzt felvenni (persze napi limittel, de ha vehettél egy tucatot egyszerre, ez végképp nem volt probléma).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Cs1csó #44010 üzenetére

Jaj, nem, nem ilyesmire utaltam, hogy hacker-ek, csak a szokásos szimpla reklámozás és "internetrabszolgaság" követés, amit minden nagy cég csinál a legkisebb user-el is.
    A reklámkövetésről nem tudom hol jár ma, mert van reklámblokkolóm (uBlock Origin), úgyhogy ajánlgathatja felőlem a svájci péniszpumpát és tranz pornót, úgysem látom. ;]

De ha megnézed ezt, mi tegnap nagyon meglepett, ez egy abszolút véletlennek tűnik, mert - Teljesen önállóan tévedtem arra a wikipedia oldalra tegnap. Nem reklámra kattintottam, hanem sorban nyálazgattam tovább az egyik wikipedia szócikk hivatkozását a másik után, míg ott is jártam, és megnéztem ezt a képet.
    - Aztán 1-2 órán belül megint láttam ugyan azt a képet a twitter-en, de ott sem reklámként, hanem valaki, akit követek válaszolt valamire, amibe beszúrták (pár tucat embert követek összesen, és Elon Musk twitter fiókja biztos nem olyan robot, akii engem figyel - amúgy twitter-en más a nicknevem, mert a yahoo-s email címemmel együtt elveszett a korai fiókom).

Nem először láttam már életemben különböző helyeken ezt a képet, mert egy régi '70-es évek regényének egyik illusztrációja. De azért közel sem mindennapos esemény, évente 1-2 alkalommal fordulhat elő, hogy felbukkan előttem.

Szóval tegnap el sem gondolkodtam addig, mint ma te, hogy hackerek. De amilyen apró valószínűsége van ennek így, még azt sem zárnám ki totálisan, hogy Elon Musk nem is reagált arra a tweet-re ezzel a képpel, csak én látom ezt a böngészpmben, mert "hacker"-ek.
    (Egyébként jó régen egész sok crypto coin-om volt - ma már sajnos nincs -, úgyhogy amiatt esetleg benne lehetnek a nickneveim, email címeim, ottani jelszavaim, stb az olcsóbb listában, amiket a feltört crypto exchange-ekről loptak el account balance infókkal együtt. Szóval bár nagyon picike hal vagyok, de azokon az elavult listákon mai szemmel nem csak ikra. -> Legrosszabb, mikor azt hiszik, hogy van pénzed, pedig nincs... Sok phising email landol emiatt a spam mappában, jön pár pm/dm még ma is. Csak emlékeztetnek rá, hogy ezt a crypto dolgot mennyire elbasztam hosszabb távon.)

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

Mi lehet annak a matematikai valószínűsége, hogy ma véletlenül elkalandoztam erre a Wikipedia oldalra, ahol láttam ezt a képet, majd egy-két órával később belegörgettem a Twitte-be, és újra szembejött velem: [kép] :F
    Először persze rögtön az jutott eszembe, hogy "hú, mennyire alaposan követnek engem különböző weboldalak közt" (pedig van mindenféle blokkóm). Viszont nem ez a válasz, mert úgy került elém ez a kép a Twitter-en, hogy válaszolt rá valaki, akit követek (Musk). :U

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #43790 üzenetére

Hmm. Most néztem újra a Rick & Morty pár részét, és közben utánanéztem annak, hogy mi az a "Mandela effect", és azóta pont annak érzem ezt, hogy sokan "meg"-re cseréltek több kötőszót, mint elsősorban az "és"-t. Már olyankor is hallom, ha főzés/étkezés/szerelgetés közben bekapcsolom a TV-t TV műsorral (már 10+ éve nem nézek TV adást, csak ha efféle "háttérzajnak" kell, mikor igazából elsődlegesen márt csinálok).

De ha már ennél a tárgynál jártam, van egy másik "Mandela effect"-em is: Csak valamikor 1-2 éve tudtam meg, hogy Alaszka már régóta az USA-hoz tartozik. A szigetekről, mint pl. Hawaii tudtam, de ez az kontinensdarab Észak-Amerikából nekem teljesen ki volt esve (vagy kimaradt valahogy az iskolázottságomból, vagy valamiért elfelejtettem).
    Ez csak azért érdekes két ízben, mert a síkba vetített térképen Alaszka csak egy köpésre van Oroszország keleti szélétől. -> Ami viszont felvet egy másik kérdést is, hogy miért Colombus fedezte fel Amerikát, ha játszva át lehetett hajózni ott Északon a két kontinens közt (és kis keresgélés alapján volt is Orosz kolónia Alaszkában, mielőtt felszámolták). A másik a hidegháborús történelem/földrajz. Mikor Oroszország Kubába vitt rakétákat, az USA miért nem vitt Alaszka Nyugati csücskébe, ha Alaszka=USA? :))

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #43790 üzenetére

Na, találtam közben cikket is: [Külön AMD Software-t kapott a...]
    "IGP-vel rendelkező Ryzen, meg Athlon APU-kat is"
    De nem ez az első, hogy Abu cikkjeiben látom. Sőt, talán máséban is szemet szúrt már.

• janos666

nagyúr

válasz BiP #43785 üzenetére

Most kezdtem olvasni egy hír alatt a hozzászólásokat, és kapásból:
    [#5] "A Binance meg minden gond nélkül" -> pedig helyett
    [#7] "Do kwon-t meg jól karóba kéne húzni" -> "-"
    [#9] "meg a dur meg a lufi" -> és helyett , majd szintén tőle [#10] -> "FIAT meg a kontrollált"
    [#22 "ez biztonságos, meg jövő, meg le a hatalommal, felügyelettel"
    Ez a topic itt kifújt, de szerintem elég látványos volt. Nem kellett szándékosan keresnem.
    Cikket most hirtelen nem találtam, de Ph cikkben is szemet szúrt már párszor.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

Mást is zavar rajtam kívül, ha esetleg elkezdte eltanulni azt, hogy az összes 5-6 féle különböző kötőszó helyet (és, illetve, is...), melyek közül mind-mind máskor passzol szépen, minden mondatban a "meg"-et kezdte használni?
    Próbáltam behatárolni, és a családom, illetve ahhoz kötődő ismeretségen kívül a prohardver fórumra (sőt, Ph cikkekre) szűkítettem le a gyanúsítottakat. De érdekes ebben a kérdésben, hogy nem emlékszem, hogy apámék (vagy más fizikailag jelenlévő emberek a környezetemben) mikor kezdték ezt használni (mert szerintem csak pár éve). Ha rákérdezek náluk, ők egyszerűen tagadják is, hogy ez így lenne (feltehetően nem veszik észre magukon, vagy a környezetükön). Gondolom, hogy ők is részben egymástól, illetve valószínűleg az internetről tanulják (mert ma már a 70+ generáció is Facebook-ozik), mert ezen a területen (Szolnok megye, ami elvileg szinte teljesen a fámát követi minimális területi jellegzetességekkel - már aki "művelt/iskolázott", de nagyjából még az is, aki nem) ez régen nem így volt (na jó m3gb@szlak az mindig így volt, de kb. ennyi :)) ).

Ma is olvasgattam itt a fórumot, és makogni kezdtem magamban minden "meg" helyett a szebb kötőszót, ami nekem abban a mondatban tetszene, de nem tudom, hogy ez elég lesz-e. És akkor ki tudja még, hogy mit az, amit észre sem veszek (mert az elég durva, ha 5-6 féle kötőszó egyetlen egyre cserélődik, amit ráadásul sohasem használtam előtte, még a változatosság kedvéért sem).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz coco2 #43646 üzenetére

Ahogy írtam, a "tükörtojás"-t épp csak annyira fordítom meg, hogy leemelem a serpenyőt az indukciós főzőlapról (nálam már rég csak indukciós van, de a gázlángossal is hasonlóan jártam el, az ellenállásost pedig rühellem, úgyhogy itthon olyan sohasem volt), csúsztatom át tányérra, majd billentem át a főzőlapról/gázlángról leemelt állapotban a kezemben tartott a serpenyőbe, hogy pár másodpercig süsse a már átforrósodott serpenyő 'a másik' oldalát (nem rakom vissza a gázláng/ellenállás/indukció karjaiba a serpenyőt, csak magában a már korábbról felforrósított serpenyőben hagyom állni egy kicsit). Ez már csak csak egy minimális kis sütés az eredetileg 'felső' felületnek, mert egy oldalról sütve ránézésre picit nyers marad a teteje (ami nem feltétlenül gond, mert tudom, hogy igazából nyersen is megihatnám a felütött tojásokat "Schwarzenegger/Terminátor módra", de az anyám belém nevelte, hogy "a nyers tojás veszélyes" [gyermekkoromban mégis előszeretettel pusztítottam el a nyers tojásos tészta keverékeket, amiket "későbbi sütésre alkalmatlannak" nyilvánítottak a keverés közben, és a kutyának/macskának akartak dobni, én pedig benyamiztam, mint a manna, hogy "hé, így jobb, mint sütve", mert így kellemesen nedves, sütve viszont már csak egy száraz sz@r]..., így ma lavírozok a kettő közt, ha tojásról van szó - nincs se túlsütve, se félig nyersen hagyva...).
    * Azóta (mióta a nagy/szülő nők már nem élnek) minden saját receptem "nedves" marad sütés után is (esetenként kellően sok vizet is adok hozzá + öntök vizet a sütő aljára, hogy végig párás maradjon a környezet sütés közben is).

Bár az egyedi recepteket inkább az indukálta, hogy a korai huszonéves koromban kiderült, hogy a gluténtól és tejfehérjétől van ekcémám és akném, ami áthidalható zab pehely/liszt átállással, ami még tetszik is az ízlelésemnek [mindenből jobban szeretem a "vadat" -> még sohasem ettem finomabb húsokat, mint az erdőben leterített nyulak/őzek, a 'bolti' akármik nekem azok után olyanok, mint egy tál trutymó a Mátrix filmből, és akkor a bolti csirkéről még nem is beszéltünk, ami azok után csak egy moslék, amit anyagi okok miatt legurítok a hétköznapokban... (Közben pedig sajnálom azokat, akik sohasem esznek igazi vadhúst -> és ez már durván pszichológiai is, de amit te magad gyilkolsz le, az valahogy még egy nagyságereddel finomabb, mint amit egy másik vadász lőtt le, és akár ingyen ajándékba adta neked... ez szerintem egyszerűen a vérünkben van, hogy egy rosszul elkészített saját préda is finomabb, mint egy ingyen kapott préda tuti recepttel, a 'bolti' pedig ennek a legalja...]).

• janos666

nagyúr

válasz BiP #43642 üzenetére

Nálam évente egy-két alkalommal fordul elő, hogy rossz egy tojás, és évi kb. 200 alkalommal fogyasztok tojást, úgyhogy teljesen elhanyagolható veszteség, ha néha ki kell önteni akár 3+1 tojás a szemetesbe. Emiatt kár elrontani a rutint, hogy felütöm és felhasználom (nem mindig rántotta, vagy "tükörtojás" lesz, használom zab alapú pizzatésztához, palacsintához, és néha más egyedi receptekhez, mint a kókuszreszelék+tojás+almareszelék, vagy ugyan ez zabpehellyel, ami aztán sütőbe kerül, stb, és olyankor is csak így készítem elő egy porhárban sorra ütve).

Úgy "fordítok meg" minden ilyet, ami serpenyőbe kerül és fordítást igényel ("tükörtojás", vagy "palacsinta" -> zárójelbe rakom, mert mindet kicsit egyedi módon készítem, nem "hagyományosan"), hogy előkészítem az összetevőket egy pohárban/edényben, beöntöm a serpenyőbe, majd mikor elég sültnek tekintem, akkor kicsúsztatom egy tányérra, aztán visszabillentem a tányérból a serpenyőbe (nekem ez így sokkal egyszerűbb, mint a plafon felé feldobálni, és a levegőben elkapni, vagy két spatulával szarakodni, hogy hátha fel tudom velük emelni, és átfordítani anélkül, hogy elszakad, vagy összetapad saját magával - egyszerűen csúsztatom, majd mindkettőt egymás felé billentem, átfordítom, és kész...), hogy kicsit süljön a másik oldala is (ezt "tükörtojással" általában már csak úgy, hogy le van véve a serpenyő a főzőlapról, és csak a serpenyő maradék hője süti még kicsit a másik oldalt, "palacsintánál" pedig visszaveszek a fokozatból és kevesebb időt áll már ott).

Ilyen módszerrel a "tükörtojás" és "palacsinta" kb. egyformán néznek ki. Egy kb. 90% lapostányér átmérőjű "pacák", kb. állandó magassággal. Utána a tányérban fel lehet szeletelni, és lehet hamizni. Nem kell szarakodni olyasmivel, hogy egyenként forgatod, így-úgy alányúkálsz, vagy dobálod...

Ha rántotta lesz, akkor is egyben ütöm elő, beöntöm a serpenyőbe, aztán szinte azonnal elkezdem kavargatni, amitől a végére egész apró kis cafatokból áll az egész (pillanatnyi ízlés kérdése, hogy mennyire lesz lágy, vagy akár egészen pirult, míg kavargatom).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

#43630 coco2 + #43631 Inhouse
    Ez úgy történt, hogy felütöttem 4 tojást egy pohárba, szagolva/nézegetve, majd átöntöttem a forró serpenyőbe, onnan kicsúsztattam a tányérra (majd pár másodperce vissza a másik oldalát is sütni, vissza ki a tányérra), és bár összefolyt a fehérje (már a pohárban), amitől nem volt jól körülhatárolható, de a 4-ből csak 1-nek volt határozottan fura íze (felszeleteltem némi ráhagyással a "rossz" javára, és megettem a többit). Szóval nem az ízérzékelésemmel volt a gond, hanem az egyik tojással.
    Csak furcsálltam, hogy beírtam google-be: "savanyú túró tojás", és egyetlen találatot sem kaptam. Szagoltam, láttam már romlott tojást, bár kóstolni még nem kóstoltam tudatosan (mert azt nyilván már meg sem sütöm, persze lehet hogy ettem már kész ételt, amibe belekeveredett egy rossz, csak elfedte a többi összetevő, de az nem referencia). Ezért lettem kíváncsi, hogy mi volt ez a jelenség.

• janos666

nagyúr

Találkozott már valaki olyannal, hogy nyersen nem volt sem fura színe/állaga, vagy szaga egy tojásnak, de miután tükörtojás lett belőle, akkor annak savanykás túró íze volt?
    Mivel úgy sütöm, hogy összesül 4-5 darab tojás, így próbáltam megenni a többi 3-at körülötte, és egyszer-kétszer belenyaltam a túró ízűbe is.
    A fura, hogy beírtam ezt google-be, de semmi nyomát nem találta a jelenségnek.

• janos666

nagyúr

Felismeri valaki, hogy mi lehet ez? Emlékszem, hogy én mentettem le egy TXT file-ba 2 üveg bor után, de ha fegyvert fognak a fejemhez, akkor sem tudnám megmondani, hogy honnan szedtem, és mire jó. Valószínűleg nem jelszó, de 1-2 karaktert persze átírtam benne... :F
    6N1.TI5.AC7.18A.G1U.1DD.WWF.61M.AL5.1FG.83A.9Z

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #34572 üzenetére

Én is a jogviszony miatt kezdtem turkálni (könyvelői javasolta), de az sem megbízható. Szeptembertől újra diák vagyok, de ezt csak 2 hónappal később jegyezték ott be, és most mínuszban van az adószámla egyenlegem, mert nem fizettem be múlt hónapban a járulékot, amit tudtommal diákként nem kell.

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #34563 üzenetére

Tele van olyanokkal, hogy nátrium, glukóz, koleszterin, stb vizsgálat, de külön is szerepel az, hogy vérvizsgálat. Ezek mind egy napra vannak dátumozva, de egyesével vannak felvezetve (és persze eredmény nélkül - azt tudom, hogy a lelet, diagnózis, laboreredmény nem lesz itt, csak a vizsgálat neve).

Szerk.:
    Oh! Eddig 1 évet próbáltam lekérdezni. Kipróbáltam 9-et, és most látom, hogy 2015/03 és 2020/03 közt egyszerűen nem volt semmi bejegyzés. De korábban is volt vérvizsgálatom, és az is tételesen szerepel. :DDD

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz EmberXY #34560 üzenetére

Nektek itt jól működik a kórtörténet? Nekem nemrég teleszemetelték azzal, hogy egy hónapokkal ezelőtti vér-, és röntgen vizsgálatom összes részletét felvitték tételesen, és így már nem listázza visszamenőleg a korábbi dolgaimat (sőt, most a röntgenekből is az első van a lista vége felé, nem a kontrol).
    Mondjuk a lényeg, hogy bármi hülyeséget is írtak a balesetin a záróleletre (pl. teljes csontszélességnyi diszlokáció), már nem fáj, vagy ropog a bordám (kb. a 6.-8. hét közt múlt el).

Más: Titeket ki szokott időnként léptetni a prohardver? (Anélkül, hogy cooki-kat töröltök, vagy újra beléptek más eszközözön?)

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés