- Idő előtt kiszivárgott a METAL GEAR SOLID Δ: SNAKE EATER megjelenési dátuma
- Nintendo Direct - Pontosították a Switch 2 játékok bemutójának dátumát
- Call of Duty: Black Ops 6 - Jön az újabb ingyenes időszak
- Megjelenési dátumot kapott a Guns of Fury (PC, Switch)
- Kingdom Come: Deliverance II - Máris túl az 1 millión
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz
#03969024 #56212 üzenetére
Én elhiszem, hogy szeretnéd kimaxolni a feladatot, de tedd a szívedre a kezed, hogyan tudod megmérni, a tervezőasztalon eldönteni, hogy melyik anyagminőség és milyen forma lesz az, amivel a hangod VALÓBAN jó lesz? Mert én azt érzem, hogy a "kimaxolás" leginkább pszichés oldalon történik meg: azaz ha megveszed a legdrágább anyagot, ha mindent dupla mennyiségből csinálsz, ha jól megizzasztod magadat és a pénztárcádat, akkor csak megszán a Jóisten és csak visszaköszön majd az erőfeszítésed a hangminőségben. De ez, lássuk be, nem annyira elektroakusztika mint inkább pszichés küzdelem. Ahol - matematikai alapon - a "jó hangnak" kicsit olyan az esélye mint annak, hogy véletlenül kirakódjon a bűvös kocka... (jó, most túloztam)
Én ezt az érzést kb. 30 éve hordozom magamban, azóta évente visszatérek a témára és a bizonytalansági tényezőknek (meg pénzhiánynak...) köszönhetően soha nem jutottam odáig, hogy egy konyhába szánt dobozkát leszámítva "megalkossam" a magam hájend-verődobozát. Egy csomó emberrel konzultáltam (nagyjából mindenki mást akart és kb. nagyjából mindenki más ízléssel/hallással állt hozzá a dologhoz.
Utoljára tavaly ilyenkor mérlegeltem azt, hogy kb. 200.000Ft-ot költve a hangszórókra, keresztváltóra belevágjak egy kétutas dobozépítésbe, de azóta is halogatódik a dolog.
Félre ne érts, nem lebeszélni akarlak a dobozépítésről, csak arra figyelmeztetni, amivel kezdtem, hogy ne ess abba a hibába, hogy mindenáron a legelérhetetlenebb anyagot akard megszerezni abban a hitben, hogy attól jobb lesz a hang, mert erre nincs garancia. Megértem, ha szeretnéd kimaxolni a dolgot de kimaxolni csak akkor tudod ha minden részletében képes vagy lemásolni egy jól szóló dobozt (amire kicsi az esély, mert vagy nem teljes a dokumentáció vagy mert nem beszerezhető az ugyanolyan alkatrész) vagy nekilátsz a kísérletezésnek, ami nem akkor ér véget, amikor megtaláltad az optimális eredményt, hanem amikor belefáradtál.
És akkor konkrétabb dolgokról:
a hangdobozgyártók döntő többsége azért nem épít fából dobozt, mert rájöttek, megtapasztalták, hogy fából összerakni egy "kockát" az asztalos szempontból ellentmond a faipari elveknek. A fa keresztirányú zsugorodásával mindenképpen érdemes számolni, ez pedig az jelenti, hogy x, y, z tengely egyszerűen nem tud rendesen együtt dolgozni. A "kocka" két oldalán, összesen négy élnél a szálirány nem fog stimmelni. És itt, ha a páratartalom változik (vagy egyszerűen a fa öregszik) kisebb nagyobb anomáliák támadnak. És míg egy bútornál max. esztétikai hiba egy repedés, addig egy hangdoboznál a legkevésbé sem szerencsés ha "szelel". A dimenzió sem mindegy, minél nagyobb a tárgy, annál nagyobb a repedés veszélye, ezért van az, hogy a tömörfából készül dobozok általában kis, minimalista dobozkák.
(természetesen egy sorozatgyártott terméknél az is őrült galiba, ha a nyersanyag nem áll rendelkezésre szabvány formában, a fa meg hol ilyen, hol olyan...)
Azt is szokták mondani, hogy a hangdoboz nem hangszer. Nem arra van szükség, hogy szépen rezonáljon, hanem ellenkezőleg, minél "döglöttebb" legyen. Ilyen szempontból a préselt anyagok lehet, hogy jobbak. (azért írom, hogy "lehet" mert persze nem tudom pontosan)
Sokat dumálok, de a lényeg: el kell tudni választani egymástól a hangzatos elveket (ilyen szendvics szerkezet, olyan kábelsodrás, amolyan impregnálás) és azokat amik valóban meghatározóak. Lehet, hogy van sűrűbb mdf annál, ami a kereskedelemben kapható, de míg egy gyári doboznál számít, hogy a lehető legminimálisabb falvastagsággal dolgozzanak, és az legyen merev, addig te nyugodtan választhatsz vastagabb anyagot.
Egyébként, ha a hangzatos dolgok érdekelnek, akkor mindent vibrániumból kell készíteni, az tuti jól szól(na).
Ha nem hadititok, érdekelne, milyen hangszórókészletet vettél? (nem értek hozzá, nem fogom minősíteni)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest