Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #26669 üzenetére

    Eszemben sincs túldramatizálni, Főnököm. És azért gyerekkel példálóztam, mert ők szoktak felkapaszkodni, ha nem érnek el valamit. Az én fiam is borított így magára szekrényt. Láttam már leszakadt konyhaszekrényt, kivédhetetlen pusztítást végez. Mezei műanyag tiplivel talán lehet közel menni (mégse teszek ilyet elvből), de a dübel az más. Ott kónusszal feszítesz. És ami szar ügy, épp ott reped (akár a beton is), ahol legjobban kellene fognia. Betonnál legalább megvan az a "szerencse", hogy vélhetően tart akkor is, ha szétrepedt, de a tégla esetében ha közel van a fúga -nem írom tovább, ha nem érzed, akkor kár szaporítanom a szót.

    Az igaz, hogy általánosságban kényesebb az éles késre a nyár. Az is igaz, hogy több nyár faj is van. Nem kérdeztem, hogy milyen nyárt kapok a telepen. Megtaperoltam, és mindenben megfelelőnek tűnt. Meg is jegyeztem, hogy csak a marókés alatt viselkedjen szépen, akkor tuti vétel. 6,3 rádiusznál még gyönyörűen tolerált a fa. Próbaképpen tíz puskatust áttoltam 9,5-ös késen is - természetesen a 6,3 után. Katasztrofális lett az eredmény. És rá kellett jönnöm, hogy ennek a kicsiszolása rendesen feladat lesz. Valószínűleg egy fél műszakom el fog menni rá - ezért aztán hetek óta halogatom, és kerülgetem azt a 10 kurva puskát.
    Egyébként úgy gondolom, hogy ha tép, akkor ugyan mindegy, milyen lassan toljuk. Akkor lejjebb köll venni a fogásmélységet, és lehet reménykedni.

    Érdekességként tapasztaltam, hogy a rakat tetejét az Erdértnél korom feketére égette a nap. Valószínűleg ezért is kaptam meg olcsón ezt az egyébként szép anyagot azzal az plusz engedménnyel, hogy kedvemre válogathatok belőle felár nélkül. És 1mm-t legyalulva belőle hibátlan hófehér anyagra kerekedett rá a szemem.

    A gyalulást egyébként remekül tűri, ha rászánom azt az időt, hogy ott, ahol felszedi a rostot a kés, csak fél mm fogásmélyeéggel közelítsek a végső méretre. És ez a kisebb munka, mint a csiszolás.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák