Új hozzászólás Aktív témák

  • Upo

    addikt

    válasz #32577792 #136463 üzenetére

    Amolednél nagyjából nem lehet a beégést megakadályozni, szerves anyag alapú a technológia, aminek a degradációja nagyságrendekkel nagyobb, mint a szervetlen, szilícium félvezető alapú kijelzőké.
    Tehát az amoled kijelzőknél nem megakadályozni tudják a beégést, hanem elfedni a hatását. De tévedhetetlen algoritmus nincs, van amikor már nem lehet elfedni a dolgot. A drágább készülékeknél elvileg jobban kéne működnie a dolognak, az olcsóbbaknál annyit nem költenek rá hogy kidolgozzák a megfelelő degradációs profilt.
    Az amoled szubpixelek minden világításkor degradálódnak, de nemcsak a fényerejük csökken, hanem a szín kalibráció is elmászik. Az újabb amoled generációkkal ezt próbálják folyamatosan javítani,de a fényerő menthetetlenül csökken akkor is, ha a színtartás egyre jobb lesz.
    Kb. úgy lehet elképzelni, mint amit mondjuk a villanyautó akkukkal csinálnak. Ott új korában mondjuk a valós 80% kapacitást jelzi 100-nak, és nem engedi fölé a használatot. Aztán ahogy degradálódik az akku, úgy engedi egyre följebb ezt a határt, hogy ugyanazt a teljesítményt lehessen kihozni belőle. Tehát mondjuk 5 év múlva is ugyanazt a teljesítményt ki lehet venni az akkuból, de belül ez már nem az újkori valós 80%-on jön ki, hanem már lehet hogy 90%-on használja az akkut hogy kijöjjön belőle az a kapacitás. Akkor van gáz, amikor ez elér 100%-ig, mert az ezutáni romlást már nincs honnan kompenzálni, innentől már csökken a kihozható teljesítmény.
    Az amolednél is lehet hasonló, a max. fényerő nem a 100% meghajtásnál van belőve, hanem alacsonyabban. Aztán ahogy degradálódik, egyre nagyobb árammal kell meghajtani hogy ugyanazt a fényerőt tudja produkálni. Aztán ott is eléri a maxot, onnantól már csökken a fényereje, meglátszik a "beégés". De amolednél olyan gond is van, hogy nem az egész panel öregszik egyformán, hanem minden egyes pixelnek más az öregedési állapota. Tehát ha valahol van jobban elhasznált, akkor legalábbis a környékén mindenképp kompenzálni kell a többi, "erősebb" pixel fényerejét is. Nem gondolom, hogy minden egyes szubpixelt egyenként nyilvántartanának, és abból alakítanák ki mindegyiknek a saját profilját az adott időpillanatban, ez drága és bonyolult lenne annak tükrében hogy a jóléti piac fél-egy évente dobja ki a telefont, pedig így tényleg el lehetne kerülni a beégést amíg le nem jár az ideje a kijelzőnk. Ehelyett algoritmusokkal dolgoznak, de az soha nem lesz tökéletes, van akinél jobban működik, van akinél kevésbé. Ezért lehet hogy valakinek a drága kijelző beég pár hónap után, másnak az olcsó nem ég be több évig sem. Valószínű más tartalmak jelentek meg a kijelzőn, mások a használati szokások.

    Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

Új hozzászólás Aktív témák