Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Mumee #50008 üzenetére

    Valamilyen mozgás biztos lesz,hiszen ha a 3070 tényleg ledobja a 2080Ti teljesítmény $500-ra, akkor azt gondolnám, hogy mindennek, ami alatta van kicsit lejjebb kell menni.

    De úgy látom, hogy már egy ideje az árak nem a $200, és már nem is a $250 árhoz simulnak, hanem inkább a $300-hoz. Kivétel ugye az örökéletű polaris.
    Nem tudom, most mennyibe kerülnek ezek a kártyák, de ha az 5700X lemegy mondjuk $350-re, az 5700 $300-ra, szerintem akkor se fogják az 5600XT-t $250-ért adni. Hanem inkább kivezetik. A számok csak légbőlkapottak.

    Ilyesmire akkor lehet majd számítani, amikor az AMD 5nm-re vált. Akkor lehet, hogy lesz majd egy navi kártya - potenciálisan a navi22 -, amit tovább fognak gyártani és lemehet majd esetleg akár $200-250-ra is. De ez mondjuk ilyen 2022. UGye a polaris is úgy él túl, hogy egy olyan node-on készül, amit úgy vág a GF az AMD után.
    Én idén még örülnék egy olcsó(bban gyártható) 12nm-es navi kártyának is. Mivel a Navi fps/tflops hasznosítása lényegesen jobb, ezért nem különösebben kell attól tartani, hogy bányászok vásárolnák fel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy szükség van több tflops-ra mint amit a polaris kínál. Persze ez nem fog megtörténni, mert az AMD-nek nincs megfelelő tapasztalata 12nm-en ehhez. Viszont a 7nm-rel 3 évig kísérletezgettek, itt talán van annyi tapasztalat, amit budget opcióhoz megéri továbbvinni akkor is, ha a mainstream termékek már 5nm-es chipletekből készülnek, viszont abból - a chiplet ellenére - nincs elég.

    Sajnos ugyanez a sors vár szerintem a zen2-re is. Szerintem most még blackfridday alkalmával kiszórják a maradékot és már csak mutatóban marad meg nem úgy, mint a 14-12nm-es zen1/+ társaik.

    Ja igen, és a valamilyen mozgás.
    Szóval az simán lehet, hogy idén nem jön navi22. (Szintén kapacitás okokból?) de ha jön is, az is lehet, hogy a navi22 csak lejjebb nyomja a navi10-et a sorban és majd csak a navi23 fogja ténylegesen kiváltani.
    De pont a $300-ba simulás miatt tartok tőle, hogy csalódottak leszünk. A már akkor esetleg $300 körül kapható 5700XT helyett egy kisebb, csak 128bites kártyát fogunk kapni, ami azon kívül, hogy olcsóbb gyártani a kisebb lapkaméret és a kevesebb ram modul miatt, csak annyi előnyt fog biztosítani a vásárlónak, hogy mondjuk 225W helyett csak 150W TDP-vel rendelkezik. Tehát szerintem pont ugyanaz fog lejátszódni, mint a polaris-navi14 kapcsán.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák