Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • J.Cs.

    tag

    Sziasztok. Pár tapasztalatot szeretnék megosztani az Edifier hangfalaimmal kapcsolatban, hátha valakinek jól jönnek. Nevezetesen: R1280T, R1280DB, S350DB.

    R1280T: Első komolyabb stereo hangfalaim. Aki szeretne megismerkedni a "minőségibb" zenehallgatással annak ajánlott. Hangereje, tisztasága kielégítő, mélyei élvezhetőek kisebb szobában (max 3 méterről, de inkább 2). Felépítése robusztus, nem műanyag, hanem fa. Szerintem nem csak mutatós, hanem tartós is. Szerintem ebben az árkategóriában egyik legjobb választás.
    R1280DB: Sajnos hiába próbáltam mindenféle ketyerével megokosítani az R1280T-t, nem sikerült a legjobban megoldani sem a Bluetooth, sem a TV-vel optikán vagy HDMI ARC-on való kommunikálást. Így hát lecseréltem az R1280T-t egy R1280DB-re. Az árkülönbség jelentősnek mondható, de szerintem megéri. Már akinek kell az optika/bluetooth/coax bemenet. Nem éri meg kínai vackokkal foglalkozni azért, hogy megokosítsunk egy hangfalat. Sikerülni fog, de árban majdnem ott leszünk, mintha a R1280DB-t vettük volna, viszont hangminőségben és esztétikában messze elmarad.
    Az R1280DB hangzásra szinte ugyan az mint a R1280T. Ha nem lett volna mindkettő egymás mellett, talán meg se mondtam volna, hogy van különbség. Az R1280DB kicsit melegebb hangzású talán. Viszont a lényeg az optika és a digitális bemenet. A kínai átalakító, ami jóindulattal nevezhető csak DAC-nak (optika -> RCA vagy HDMI ARC -> RCA) vizet se vihet az Edifier beépített DAC-jához képest. Minőség emberek, a TV-ből, optikán! Én úgy gondolom, hogy egy R1280DB-vel jobban jár az ember, ha TV-hez akar valamit, mint a legolcsóbb soundbarokkal. Igaz, ott lenne mélynyomó meg durrbele robbanások, de 2-3 méterről szerintem az R1280DB is tud olyan mozi élményt adni mint egy soundbar.

    S350DB: Sajnos (vagy nem sajnos) költözés után a TV és a R1280DB nagyobb szobába került, így előjöttek a hátrányai. Az 5x5-ös szobában elveszett az élvezhető mélytartomány, nem éreztem már annyira jónak. Így hát megkezdtem a keresést. Sokat néztem a soundbar-okat, de azt kell mondjam azon kívül, hogy jól néznek ki és 600 wattokat írnak rajta semmi sem indokolja a borzalmasan magas árakat. Hülye egy trend lett, szerintem... Végül lemondtam a soundbarokról, és maradtam a jól bevált Edifiernél.
    R2780DB vagy S350DB? Mindkettőről rengeteget olvastam és lassan körvonalazódott, hogy a R2780DB nem TV-hez és filmekhez való, hanem bulizni. Erről meg is bizonyosodtam, mikor a szomszéd BlackFriday alkalmából vett egyet. Ő basszus mániás és a 3x4-es szobájában rengett a fal is. Szép és jó ha valaki erre gerjed, de nekem filmezéshez kellett valami, ahol fontos a közép és magas tartomány is.
    Végül sikerült promócióban beszerezni egy újracsomagolt S350DB-t. Az ára jóval több volt mint amit valaha hittem ki fogok adni hangkeltőkre. De asszony bólintott, majd mikor megjött akkor már ő is vigyorgott. Egy alsó-közép kategóriás soundbar árában adják, de ég és föld a különbség. Alaposan utána olvastam, meg videókat néztem előtte. Egy bizonyos videóban elhangzott, hogy ez biza "soundbar killer". És ezzel teljes mértékben egyet kell hogy értsek.
    Tudom, hogy nem ajánlott ebben a fórumban a 2.1-es hangfal rendszereket dicsérni, mert hamar letorkolnak. Én értem is, hogy miért, ilyen Logiteches műanyagdobozok mellett nehéz érvelni. De ez más. Az anyaghasználatba és a minőségi összeszerelésbe nem lehet bele kötni.
    A hangzás pedig valami fenomenális. Lehet én nem vagyok túl jártas, de eddig nem hallottam olyan hangfalakat, ahol érzed a hasadban a basszust, de közben hallod a közép és mély tartományt is. Akár hangosan, akár halkan hallgatod. Itt pedig ez a helyzet. Nem tudom, hogy hozták össze, de valamit nagyon elkaptak a hangolás során. Nem csak a filmek nézése lett izgalmasabb, hanem a zenehallgatás is. Nem dörmögnek a férfihangok, megvan a térhatás, és ha robban valami akkor átérzed azt, mint a moziban. A zenék terén pedig kellően visszaadja azt, amire vágyik az ember a zenétől. Ha éneket akarunk hallani, akkor azt halljuk tisztán és minőségben, ha egy gitárszólót, akkor az is tökéletes, ha pedig épp döngetni akarunk egy club-banger zenével, akkor biza mozognak az ablakok. Egy percig se bánom, hogy nem vettem egy Sony, Samsung vagy Denon soundbart.
    Nincs viszonyítási alapom ebben az ársávban más 2.0 vagy 2.1 hangfalakat illetően, de szerintem az S350DB nem rossz választás, és meggondolandó ha TV-hez is kell, nem csak zenét hallgatni.

Új hozzászólás Aktív témák