Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
RM1
aktív tag
válasz aram01 #43589 üzenetére
Ha jól értem itt a Sonos pozitív példa akart lenni (ha irónia, akkor félreértettem, bocsi). Azért gyorsan tegyük hozzá, hogy hangminőségben egy ilyen rendszer nem egy ligában versenyez a fórumon emlegetett M-Audio és hasonló monitor hangfalakkal (azokból is lehet házimozit összerakni hasonló áron). Hallgattam Sonos-t, de nehezen értettem meg konkrétan mire is jó. Prémium árkategória trendi szolgáltatásokkal, de nem a hangja adja el, maximum a hasonló jellegű Harman, Bose cuccok között. Persze multiroom meg minden hifis magazinban van fizetett hirdetésük (avagy teszt, nézőpont kérdése).
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz lezso6 #43597 üzenetére
Kicsit hezitáltam hogy leírjam-e a rendszeremet amelyre/amelyekre elég komolyan büszke vagyok - aztán majd eldöntöd hogy mennyire passzolnak az ízlèsvilàgodhoz..!
Az egyik rendszerem lelke egy Asus Xonar ST hangkàrtya cserélt BurrBrown műveleti erősítőkkel - analógon csatolva egy Kenwood KA 5090 TRAITR sztereo erősítőre amely gyàrilag Elna for Audio kondikkal és minőségi végfokkal és komoly tàppal van felszerelve - innen megy ki a hang 2db Yamaha NXE800 hangfalra - amely kàbel és kondi csere tuningon esett àt a hangvàltókon..!
A màsik rendszerem egy SABRE Dac - amely ismèt analógon csatlakozik egy HarmanKardon HK3770 sztereo erősítőre; ami 2db Behringer B2030P hangfalat hajt - szèp hangszínnel, karakterrel és dinamikàval..!
Szval kèrdezted - vàlaszoltam..!
[ Szerkesztve ]
A gyökerek közül csak a krumplit bírom...!
-
RM1
aktív tag
válasz aram01 #43603 üzenetére
Nem sokat hallgattam, de az alatt a kevés idő alatt nem győzött meg, az meg előfeltétele lenne a továbbiaknak. Ok, azt aláírom, hogy ha nem lenne rá kereslet (akár csak a nyújtott szolgáltatásokra), akkor nem lennének ilyen cuccok a piacon. Nekem is van "HD audio" mikrohifim, meg BT hangszóróm, megvan ezeknek is a helye, de klasszikus értelemben vett zenehallgatásra nem nagyon használom.
Illetve belátom, hogy nem én foglak meggyőzni sem. Volt nekem is más rendszerem, dolgoztam olyan helyen, ahol ilyesmi cuccokat lehetett venni dolgozói program keretében, de azt gondolom, ha jó minőségű, precíz hangvisszaadás a cél, akkor azt a professzionális cuccok között kell keresni. Elsőre drágának tűnik és nem is tud semmi modern dolgot, de legalább azt tudja, ami az első számú célja. -
PuMbA
titán
válasz Baliga Tamás #43587 üzenetére
Perse, hogy nem ugyanaz, de egy 100k-s 5.1 sosem tud a hangfal síkja mögött vagy előtte megszólaltatni hangokat, mint egy hasonló áru sztereó
[ Szerkesztve ]
-
válasz Baliga Tamás #43602 üzenetére
Miért kell ebből ilyen nagy ügyet csinálni? Meg szalmabábérvelni?
Amid van, az ugyan nem audiofil, hanem egy kicsit megtuningolt belépő kategória, de nincs is ezzel semmi gond, jó cucc. És ég és föld különbség kell hogy legyen a 100k körüli bögreszettekhez képest, ha hangminőségról van szó. Ha nincs így, akkor ott valami baj van, mivel a kategóriabeli különbségek nem szubjektívek.
Én sosem mondtam, hogy a sztereó a mindenkori király, arról volt szó, hogy azonos áron egy 5.1 és 2.0 csatájában az utóbbi fog nyerni hangminőségben. S 100k-s keret esetén ordító a különbség.
De ahogy emelkedik az ár, logaritmikusan egyre kisebb a hangminőségbeli differencia az azonos árú 5.1 és a 2.0 között, de persze sosem lesz egyenlő. Ahogy tágul a költségkeret, egyre kisebb kompromisszumot kell kötni, mivel az 5.1 egyre jobb lesz zenében. Embere válogatja, hogy ki mekkora kompromisszumra hajlandó.
Ugye az állandó szabály, hogy egy 2.0 hangminőségét kb egy 3-4x árú 5.1 fogja hozni, azonos feature set esetén. Pl ha 100k egy sztereó, akkor ugye 2x50k. 5.1-ben ugyanez 5x50k + mélyláda, s utóbbi 2-3 szatelit árában szokott lenni, így egy 350-400k-s 5.1 fogja hozni a 100k-s sztereó minőségét.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz lezso6 #43606 üzenetére
Ez hülyeség - sosem hoznàm összhangba, hasonlítanám össze egy sztereo rendszert egy 5.1 rendszerrel - mindkettő másra való..., hiába van zàrt subom a pontosabb mivoltja miatt az 5.1 rendszeremben és pl. 3utas frontjaim - nem zenehallgatásra lettek kihegyezve - hanem egy dinamikusabb/agilisebb térbeli hang visszaadásra..!
Egyetlen tip. sztereo rendszer sem lesz erre sosem kèpes.., mivel kizàrólag annyi baja van a célra - hogy sztereo..! Nem gond az ha valaki így szeret filmet nézni - de nem én..!
...az meg hogy egy holmi audiofil vagy nem - ki dönti el..? Te..? Én..? Szaklapok..? Hagyjuk már ezt a hülyeséget - mikor belenézel egy komoly audiofilnek titulàlt erősítö vagy hangfal belsejébe és behànysz pl. az elszeparálatlan tàpoktól (vajon sok aktív 2.0 miért cicereg már alapból) vagy a hajszàlvékony fillères kàbelektől; meg a nem is audio feladatokra kitalàlt szűrőkondiktól..!
Szval én mégiscsak audiofilnek tartom a holmim - mert nekem végre tetszik amit hallok; kisfiam is esténként kéri hogy hallgassunk zenét, mert szereti - ennyi a fontos, tehát igazad lehet: nem kell ebből ügyet csinàlni - nekünk kell hogy szóljon/tetszen, nem másnak..!
-
törölt tag
válasz Baliga Tamás #43607 üzenetére
Ez is csak addig igaz ameddig nem hallasz jobbat, jobb márpedig mindig van. 😁 Ritka azaz 5.1 ami a dinamikát kellőképpen vissza tudja adni (persze azt is mennyiért?). A zenei stílusról nem is beszélve... Tesóm vett egy Dali Ikon7 szettet, mondtam neki, ha zenét is hallgat rajta nézzen mást, mert minden Mozart lesz még a techno is. Megvette, azóta "szereti" Mozartot... 😂 Kénytelen volt venni egy aktív rendszert mellé. Kezeljük a helyén a dolgokat, hogy mi mire való ténylegesen... Ez nem azt jelenti, hogy rossz csak bizonyos dolgok esetében erőteljesen kompromisszumos...
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz #95462144 #43609 üzenetére
Most detto ugyanazt elmondtad amit én - kezeljük helyén a dolgokat - mivel egyik erre jó - másik meg arra; ÉS EGYIK SEM ALKALMAS MINDKETTŐRE..!!
Az hogy pénztàrcájàhoz mérten ki meddig kísérletezik a mindentől van jobb elvre hivatkozva - illetve hànyszor fut csecsre emiatt - mindenki szíve ügye; én végre elégedett vagyok a holmijaimmal maximàlisan - amivel nem voltam, azt meg màr átalkítottam/àtalakíttattam..!
Amúgy nem, nem ritka a jó dimamikàval bíró sub/5.1 sem - csak kèrdés kinek milyen környezetbe és milyen illik.., erről is lehetne regènyeket írni..!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Baliga Tamás #43607 üzenetére
Nem igaz. 5.1-et is használhatsz zenére, persze ekkor hátulról nem fog jönni semmi. Így közvetlenül összehasonlítható a minősége egy 2.0-val. Utóbbi pedig jó lehet filmre is, mögötted ugyan semmi sem szól, de (azonos áron) előtted jobb lesz a tér és részletezés. Hisz ugyanannyi pénzből vettél 2 illetve 5 hangfalat + mélynyomót. Az már egyéni döntés kérdése, hogy mit áldoz fel: a térhangzást vagy a minőséget. Viszont kis keretnél (~100k) nem kapsz túl jó térhangzást egy 5.1-től (max mögüled is jön a hang), míg hozzá képest egy 2.0 ég és föld minden szempontból. Feljebb meg nem. Erről van szó.
Audiofil számomra a felső kategória, ami kb millás árban indul. De ha azt vesszük audiofilnek, ami tetszik a tulajának, akkor a rendszerek 90%-a audiofil lesz, ez nem jó besorolás.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz lezso6 #43624 üzenetére
Millàs àrkategóriàban is több a parasztvakítàs mint a valódi érték - tehàt az audiofil jelző kb. annyit ér manapság mint a THX logo..!
Viszont tovàbbra is fenntartom - sztereón hàzimozizni ill. házimozi rendszeren (csak a kèt fronttal) zenét hallgatni maga az elképzelés is röhejes - kivéve ha szükségmegoldàsokról beszélünk - tolmàcsolom ezt jónèhàny azóta megkérdezett hobbitàrsam véleményeként is..!
-
PuMbA
titán
válasz Baliga Tamás #43625 üzenetére
"Millàs àrkategóriàban is több a parasztvakítàs mint a valódi érték"
Munkaeszközként keverésre vagy masterelésre használt stúdió monitoroknál / hangfalaknál biztosan nem, szóval az egy mértékadó összehasonlítási alap, így nem ülhet fel senki a vakításnak Csak egy kicsit nézelődni, hallgatózni kell, mielőtt drágán vásárolna valaki.
[ Szerkesztve ]
-
Baliga Tamás
senior tag
Ez nyilvàn így van - viszont akinek munkaeszköze a keverőpult és a monitor - az tudja hogy 10-ből melyik 3-4et szabad megvenni egy zsák pénzért és melyiket nem..! Ezt szerencsére környezeti/munkahelyi tapasztalatból mondom; tehát hidd el - nem mind arany ami fénylik..!
-
válasz Baliga Tamás #43625 üzenetére
Akkor miért kell audiofil szóval dobálódzni, ha nem jelent semmit? Az előbb még elég sokat jelentett neked. Összevissza beszélsz.
Elég sokan használnak 5.1-et zenére is, úgy hogy csak a frontok szólnak. Nincs ebben semmi röhejes. Az röhejes, hogy teljesen elbeszélsz amellett (szalmabáb érvelés), amit mondok és hülyeségeket írsz. Pl, hogy két összehasonlíthatatlan világként tekintesz a 2.0-ra és az 5.1-re. Amikor mindkettő hangfalakat használ, ugyanazokra a hangfalakra lehet alapozni egy 5.1-et és egy 2.0-t is.
Make Asia Great Again!
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz lezso6 #43628 üzenetére
Akkor helyreraknálak - nekem igenis sokat jelent az audiofil szó - azért tartom a sajátjaimat annak; mert tettem ill. tettek szakemberek azért hogy azzá vàljanak ami a füleimnek maga a tökély - nem pedig megvàsároltam drága pénzért a gyàrtó szerinti paraméterekkel/alkatrészekkel megáldott holmikat - ami aztàn vagy ok vagy nem..! Neked viszont azért audiofil valami mert milla körüli az àra és ezek ugye szted egyenesen arányosak..? Ne röhögtetsd már ki magad..!
Tudod mit - elhiszem hogy te elautózol bàrmeddig 1-2-esben - én viszont inkàbb hasznàlnàm az 5 sőt a +1-et is ha van rá lehetőségem - és mindezt kompromisszumok nélkül, abszolút minőségben teszem - ha akarom sztereoban; viszont ha kedvem szottyan akár még Atmos-ban is..!
Favorizálhatod felőlem a 2.0-dat a végtelenségig - azért szerencsére többünknél sikertelenül..!
...tovàbbà neked a HD hangsàvokra semmi szükséged - mivel nem is hallhatod..!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Baliga Tamás #43629 üzenetére
Már megint érvelési hibák tömkelegét sikerült produkálnod. S terelsz.
Én nem mondtam, hogy a millás rendszer automatikusan jó lesz. Azt írtam, hogy a felső kategória az audiofil számomra. Utóbbi pedig 7 számjegyű áron szokott indulni.
A téma szempontjából nem releváns, hogy kinek mije van, kié a jobb vagy nagyobb, ez nem az e-pénisz-villantó autófellátorok topikja. S látom azt sem sikerült megértened, hogy nekem nem a házimozival van bajom, hanem az olcsó bögreszettekkel.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz lezso6 #43630 üzenetére
Ha nem tűnt volna fel - màr rég nem az általad nevezett bögreszettekről megy a diskurzus - hanem a komolyabb kategóriàju 5.1 vs. 2.0 volt a téma..! A szàmítógépes multimédiás rendszer - az aktív monitorok - és egy értelmes hàzimozi rendszer véleményem szerint 3 különböző fogalom.., mindegyik hangfalakra épül, de mind màs felhasznàlàsra..! Hallgathatsz te házimozin is zenét; de minek ha nem muszàly..?! Sokàig nem szóltam hozzá itt a topic-ban csak olvastam az "elvaràzsolt" entellektüell hsz-eidet..!
Mióta viszont elmondtam a vélemènyemet és tapasztalataimat - amit azóta te képtelen vagy elfogadni; szóval ki is e-pèniszkedik itt..?
Mint mondtam a hallàs szubjektív dolog - az hogy neked nem ok az ami nekem ès még sokunknak igen - egyéni szoc.problem..! Engem nem érdekelnek az összehasonlítàsaid és érveid - nekem így szupi minden ahogy van..!
-
válasz Baliga Tamás #43631 üzenetére
Mert elterelted vitát ebbe az irányba, eredetileg bögreszettekről volt szó. Állandóan példálódzol a cuccaiddal, hogy milyen jó az összes, ez mi, ha nem e-penis villogtatás?
"Engem nem érdekelnek az összehasonlítàsaid és érveid"
(Innentől nincs értelme folytatni, mert nem érvelsz, hanem kirekesztesz)
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Baliga Tamás
senior tag
válasz lezso6 #43632 üzenetére
Mintha kérdezted volna hogy mim van - nemde..?! Most hogy elmondtam egy töredékét màr be van törve a fejed..?
Szerintem próbàlkozz tovàbb màshol - nàlam már nincs miért..!
És igen - szívesen büszkélkedem a cuccaimmal - van mire; gyere hallgass ès ámulj..!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Baliga Tamás #43633 üzenetére
Már a kérdésem előtt is nagyban ment az e-penis demontráció meg fölényeskedés, sőt ebben a legutóbbi hsz-edben is.
"Most hogy elmondtam egy töredékét màr be van törve a fejed..?"
He, ez valami személyeskedés akar lenni? Inkább nem etetlek.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Baliga Tamás
senior tag
-
Egy Genius 1250-nél azért annyit nem lehet vele nyerni. Amúgy az se jó, ha túl közel, de az se ha túl távol teszed a faltól, hisz ezek lehetnek:
1. Mélykiemelés. Minél közelebb van a falhoz, annál több a mély. A legdurvább az, ha sarokba teszed a hangfalat, de egy adott falhoz közel is jelentősen kiemel. Ez igazából nem feltétlenül gond, hisz a mélykiemelést sokan szeretik. Sőt, kisebb hangfalaknál még akár jól is jöhet. Ez leginkább a nagyobb hangfalaknál kritikus, mert azok viszonylag mélyre mennek, így a falhoz közel zavaróan döngenek már, azaz veszítenek a dinamikájukból.
2. Korai visszaverődések. Ha közel van a hangfal a falhoz, akkor a visszaverődés elmossa a tranzienseket, csökken a dinamika. Ezért valamilyen akusztikai kezelés (faliszőnyeg, akusztikai szivacs, DIY akármi, stb) jól jöhet a hangfal mögé a falra. De ez csak komolyabb cuccoknál fontos igazán.
3. Fáziskioltás okozta fésűszűrés. Az se jó, ha 1-2 méterre van a faltól. Az előző linken látható, hogy minél távolabb teszed a hangfalat a faltól, annál mélyebb frekvencián lesz az első fázis kioltás. E szempontból az a legjobb, ha közel van a falhoz (vagy akár a falban van ) vagy nagyon távol (2-2.5m legalább). Alapvetően max 1 méter távolság az ajánlott.
TLDR:
Kisebb, olcsóbb hangfalaknál (pl Genius 1250): nyugodtan tedd közel a falhoz, de azért ne koppig, hátsó reflexes esetén 2-3 cm minimum kell. Ha túl sok a mély, akkor használd a hangfal mély EQ-ját vagy ha van rá lehetőség, húzd távolabb a faltól.
Közepes méretű hangfalaknál (pl Microlab Solo 6C, T&V Kürbis): Ugyanaz mint az előző, de érzékenyebb, szóval 10-20 cm minimum nem árt.
Stúdió monitoroknál: az a legjobb, ha 50 és 100 cm között van a faltól a hangfal. Ha távolabb van, akkor vesztesz a mélyből, ha közelebb, akkor túl sok lehet a mély és a visszaverődések ronthatják a hangképet. Utóbbiak korrigálhatók a monitor LF trimmerjével illetve akusztikai megoldásokkal.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
addikt
válasz lezso6 #43640 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ!
Próbálgatva, néhány centi távolabb húzástól hallhatóan tisztult a hang, és nem is dübörög annyira, ez pozitívum, köszönöm a tanácsot.Húúú, illetve mivel ti nagyon okosak vagytok, ezért van még egy kérdésem!
Van egy fejhallgatóm, van benne beépített mikrofon, minden jó, szuper, játékra használom. Viszont a benne menő hangok visszahallatszanak a mikrofonba. Kihúztam a fejhallgatóból a mikrofont, akkor is volt áthallás, egy kicsit kevesebb. Kihúztam a fejhallgatót, de még akkor is vándorolt át hang a mikrofonbemenetre, viszont akkor már nagyon kevés.
Mi ennek a jelenségnek a neve, lehet ellene tenni valamit? Nincs eléggé szigetelve a kábel, alaplapon valami? (azon túl hogy DAC-ot veszek) Előzőleg Asus Xonar U1 USB hangkártyát használtam, viszont akkor nem észleltem ezt a jelenséget, nem tudom, hogy jelen volt-e. Alaplapi jack csatiba dugom.[ Szerkesztve ]
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
Krilehor
tag
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni.
Egy Genius SP-HF1250B-ról szeretnék váltani valami "komolyabb" hangfalra, zenehallgatásra használnám, a keret olyan 100e körül lenne és utánanézve egyelőre a JBL lsr 305 (+Alctron EPP007) tűnik a legszimpatikusabbnak. Sajnos sarok íróasztalom van, így a falaktól max 15-20cm-re tudnám eltolni, ez a hátsó reflexcső miatt nem tudom mennyire gond + a sarokba egy basszus csapdát raknék.
Jelenleg egy Asus Xonar U7-es külső hangkártyám van, amin viszont csak unbalanced rca kimenet van, így ha érdemes, akkor a hangfalaokon felül még beruháznék egy hangkártyára/dac-ra is. Mi a véleményetek erről az összeállításról, illetve ebben az árkategóriában van ennél jobb vétel? -
PuMbA
titán
válasz Krilehor #43646 üzenetére
Hát így nem biztos, hogy érdemes LSD305-öt (sikerült így írnom, de tetszik, szóval nem javítom ki) venni, mert 1,5m-ről kezd összeállni a hangzása. Más hangfalak ennél megengedőbbek, de a tér így is kisebb lesz. A 60cm hangfal közötti különbség pedig minden hangfalnál hátrányos lesz, mert nagyon összenyomott lesz a tér. A mögötted lévő fal nagy része üres?
[ Szerkesztve ]
-
Golota
aktív tag
Sziaszok, elsöre nem a megfelelö fórumba mentem... Most itt is felteszem:
Akítv hangfalat keresek, ami egy laptop-usb DAC (Matrix RIP) után lenne kötve. Metal menne rajta (MP3, FLAC), abból is a zúzósabb és kásásabb irányzat (black, thrash, floridai death). Egy kb 30m2 helyiségben szólna, de nem kell koncert hangerö, kultúrált hangnyomást szeretnék elérni.
A méret nem annyira számít, de örülnék, ha nem nagy dobozok lennének. Használt is játszik. A keret kb 80K (pár).
Köszi a tippeket elöre is.
-
PuMbA
titán
válasz Krilehor #43648 üzenetére
Akkor azt is fel kéne dobni egy szekrénnyel, mert az elhelyezés után a hátsó fal a legfontosabb a hangzásnál, hogy ne verjen vissza egyből mindent, ha oldalt a közelben nincs semmi. Nekem is LSR305-öm van, de ha nem megfelelők az (akusztikai) körülmények, akkor nekem nem kéne, mert tényleg nem szól úgy, amennyit kifizetünk érte pénzt. Rosszabb körülmények között egy Microlab Solo 6C szerintem bőven elég.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Videoteszt A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Milyen notebookot vegyek?
- Befagy az egész gép
- Call of Duty: Black Ops 6
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest