2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » PC rovat / Xbox One rovat

Everspace bemutató (Xbox One)

Napjaink egyik leglátványosabb űrhajós játékát már az Xbox One-osok is kipróbálhatják – bár a végleges állapottól még messze van.

Indie látványorgia az űrben

A hamburgi illetőségű Rockfish Games-nek van egy víziója. A német fejlesztők azt vallják, hogy egy indie (vagyis független fejlesztésű) játék is lehet látványos, élvezetes, szórakoztató és tartalmas, vagyis rendelkezhet mindazokkal a kvalitásokkal, amik inkább a nagy kiadók méregdrága termékeire jellemzők. Az Everspace ennek a víziónak a megtestesülése, és elég csak egy pillantást vetni rá, hogy lássuk, mire is gondoltak a készítői: a játék azonnal a képernyő elé szegez.

Everspace Xbox One

Egy külső és belső nézetből egyaránt játszható űrhajós lövöldözős akciójátékról van szó, ami egyszersmind a roguelike műfaj képviselője. Ez azt jelenti, hogy halál esetén elölről kell kezdenünk az utazást, de az előző végigjátszás során megszerzett pénzből és erőforrásokból fejleszthetjük űrhajónkat (vagy hajóinkat). A meglátogatott helyszínek mindig mások, véletlenszerűen generálódnak, így sosem találkozunk kétszer ugyanazzal a játéktérrel, sosem tudjuk előre, mi vár a következő hiperugrás végén. Ez a műfaj azért is volt szerencsés választás, mert ehhez hasonló sci-fi játék kevés van a piacon, konzolokon meg aztán igazán nagyítóval kell keresni. Az Everspace stílusát tekintve tökéletesen megfér a behemót Elite, a szerepjáték Starpoint Gemini 2 vagy a fullos szimulátor Kerbal Space Program mellett.

A játék célja, hogy kiinduló helyünktől eljussunk egy távoli, különleges helyre. Hogy mi ez a hely, miért vagyunk úton, és egyáltalán kik vagyunk, az idővel a játék során fokozatosan tárul fel érdekes és gyakran elég humoros párbeszédek formájában. Az Everspace még nincs kész, a fejlesztők pedig komplett egyjátékos kampányt ígérnek a végére, így ilyen szempontból is sokat bővül még a játék. Jelenleg egy űrhajót irányíthatunk, de később bekerül még kettő, saját képességekkel, előnyökkel és hátrányokkal, többféle játékstílusnak megfelelően. Alapvetően egy könnyen irányítható, „árkád” stílusú lövöldözős játékról beszélünk RPG elemekkel és részletes fejlesztési lehetőségekkel, vagyis senkinek nem okozhat gondot a játék kezelése.

Everspace Xbox One

Maga a játéktér öt szektorra van osztva, amik további 5-6 helyszínre bonthatók. Ha sikerül egy szektor végéig eljutni, ott egy hatalmas kapu vár bennünket, amin áthaladva megérkezünk a következőbe, ahol teljesen más környezet, ellenfelek és kihívások várnak. Egy-egy helyszín valójában csak egy nagyon ügyesen felépített „buborék”, amelyben repkedhetünk lélegzetelállító tájakon. A legtöbbször harcolnunk kell, de megeshet, hogy nyugodtan kereshetünk erőforrásokat, bányászhatunk a nagyobb aszteroidákból, vagy épp mellékküldetést adó NPC jön szembe. A játék szépségét és szavatosságát is ez a véletlenszerűség adja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • The Turing Test bemutató (Xbox One)

    A Bulkhead Interactive egy újabb érdekes történettel tornáztatja az agyunkat, ezúttal egy távoli világ jégbe zárt kutatóállomásán.

  • Elite Dangerous: Horizons bemutató (Xbox One)

    Egy ideje már az Xbox One tulajdonosok is élvezhetik az Elite Dangerous második szezonját, lássuk, hogy mit is kínál ez a grandiózus kiegészítő.

  • Everspace előzetes (PC)

    Ez az árkád stílusú, űrben játszódó, 3D-s akciójáték csodálatos audiovizuális körítést ígér. Az alpha verziót próbáltuk, de az biztos, hogy ez a képi világ a virtuális valóságban él majd igazán.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.