Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz JJános #7184 üzenetére

    "Akkor vegyük a postagalamb rejtélyét."
    a madarak 3d-ben gondolkodnak, es rogzitik az utvonalaikat fejben. odaig is elmegy a dolog hogyha peldaul egy lombos fa van a feszek kozeleben amit mindig ki kell kerulniuk roptukben mikor elindulnak, ez is beleeg az agyukba, es akkor is kerulni fognak ha mondjuk kivagjak a fat (lorenz).

    a galamboknak rengeteg faja van (tobb mint szaz), es talan vagy ezer csaladja, ezeket sokszor mar a ropulesuk jellemzoirol fel lehet ismerni. nomost a hazigalamb egy gondosan tenyesztett haziallat, a szirti galambbol lett honositva tobbezer eve. a szirti galamb nem koltozo madarkent van szamontartva, de ettol fuggetlenul csapatok bizony sokezer kilometereket tesznek meg, azaz "koltozgetnek" ha epp valamiert szukseget erzik. de azok a galambfajok amelyek nincsenek annyira az emberhez kotve koltoznek rendesen peldaul a wood pigeon, imperial pigeon, de pl: a "sima" vadgalamb is ilyen volt, csak kozben kiirtottak szegenyket (igazan szomoru tortenet ha valakit erdekel, olvasson utana: ectopistes migratorius). megjegyzem, meg a kanadai vadludak kozul sem mindegyik koltozik tizezer kilometerekre, vannak csapatok akik egyszeruen varosokba repulnek sosem vagy ritkan befagyo tavakra, es kihuzzak a telet. szoval ez a koltozes nem annyira fekete-feher dolog, fugg az ember es allat kapcsolatatol is, es mint tudjuk a szobrokat telen is le lehet szarni szoval a tobbsege a varosban elo galamboknak nincs miert elmenjen.
    http://www.abc.net.au/news/stories/2009/04/20/2546983.htm
    http://www3.interscience.wiley.com/journal/119863360/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0
    http://en.wikipedia.org/wiki/Passenger_Pigeon

    a postagalamboknak hasznalt hazigalambokat (mino meglepetes): tanitjak. meghozza fokozatosan kepzik, eloszor monjduk egy par kilometerrol roptetik oket csapatosan (tapasztalt madarakkal egyutt), majd fokozatosan novelik a hatotavolsagot akar szaz kilometerre is. az oregek tanitjak a fiatalokat az utvonalakra. ezutan tobb darabra osztjak a csapatot, vegul parosaval, majd egyesevel eresztik oket el.

    a galambok foldi tajekozodasi pontokat is hasznalnak, valamint van egy magneses polusokat erzeklo szervuk az agyukban a koltozomadarakhoz hasonloan, szoval be van nekik epitve hogy merre van eszak, del kelet es nyugat, plusz a rendkivuli utvonal-tanulasi kepesseg hasonloan a tobbi madarhoz. ugy is mondhatom hogy a fiatal madarak inkabb az iranytujuket hasznaljak, az idosebbeknel biza egy "magneses terkep" van. ez az iranytu dolog nem egy nagy durranas, allitolag meg a csirkek is tudjak:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2007/07/070705101457.htm

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák