Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
seaky77
tag
válasz Statikus #8757 üzenetére
Szia,
Nekem is ds214-em én a dvd-iso-kat a nassal kódoltatom át mkv-re. A dlna szabvány nem támogatja az iso lejátszást főként mert az egy filesystem nem video formátum.Nálam automatikusan sorosítva így csak egy cpu-t terhelve konvertálódnak át. Ráadásul ez nem is igazi konvertálás inkább át csomagolás mivel a video és hanganyag érintetlen marad.
Ha érdekel leírom hogy csináltam meg nem triviális de mostmár fél éve megbízhatóan működik.
-
Borisz76
veterán
Sziasztok.
Előre leszögezném, hogy sosem volt NAS-om.
A hobbimból kifolyólag jelenleg 4 db 4Tb-os és 5 db 2Tb-os HDD-m van.
Van ami a gépben, van ami külső "dobozban" található de szeretnék ennek a rumlinak véget vetni !!!
Gondoltam egy nagyot , hogy veszek egy Synology DS2413+ 12 lemezes nas-t.
Igazából adattárolás lenne a fő feladata de a torrent klienst és a hálózati megosztást kihasználnám rajta.
Van valakinek tapasztalata erről a konkrét tipusról ?
Ha beleteszem a vinyókat akkor "kötelező" formázni vagy van olyan opció, hogy az adatok megmaradjanak ?!
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
válasz Borisz76 #8802 üzenetére
Szia! nem kötelező formázni, de ekkora adatmennyiségnél illendő valamilyen adatbiztonságra törekedni, ami már formázással kezdődik.
szerintem ha beruházol egy ilyen drága NAS-ra, akkor vennék 2db 4tb-os merevlemezt, behajintod a nas-ban és egy SHR kötetet hozol létre [link], majd elkezded felmásolni rá az adatokat. A kiürült merevlemezeket hozzáfűzöd a hybrid raidhez, és nő a tárterületed.A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Borisz76
veterán
Köszönöm.
Ebből az következik, hogy minimum 1 db 4Tb-os HDD-t kell vennem s ezzel beüzemelni.
Majd az adatokat átpaszírozni rá és az így megüresedett hdd-t lehet megint berakni a NAS-ba.
Kivitelezhető , hogy egy-egy HDD-vel bővítem a nas kapacitását ?
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
Köszi.
Ez lesz a megoldás
Egy gyors kérdés mert nem egészen világos az SHR kötet.
Elméletileg mekkora hasznos tárkapacitásom lesz ha 12 x 4 Tb-ot fogok használni ?
[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz Borisz76 #8802 üzenetére
Az általad leírt feladatra bőven túllövés a linkelt NAS, de a merevlemezek száma miatt jó választás. És mellesleg az ár is elég jó a hazaiakhoz képest.
A konkrét típusról nincs tapasztalatom, de a speckók alapján erőgép, bivaly lesz otthonra.
A vinyókat formázni fogja mindenképp, amikor beleteszed!
Lehetőségek:
1. Veszel bele legalább egy üres HDD-t és erre átmásolod az egyik vinyó tartalmát, majd mehet bele az üres HDD, formáz, és mehet rá az adat.
2. Kiürítesz egy HDD-t és azt rakod bele elsőnek. A kötet létrehozásakor SHR-t választasz adatvédelem nélkül. Azért ezt, mert SHR kötetet tud folyamatosan tovább bővíteni a NAS és ahogy folyamatosan pakolod bele a lemezeket, úgy növeled a kötet méretét. Így végeredményként egy nagy kötet lehet az összes vinyó. Ennek az az előnye, hogy egy helyen lehet az összes filmed, egy mappában. Hátránya viszont az, hogy ha valamelyik lemez meghal, akkor viszi magával az egész kötetet.
3. SHR-t csinálhatsz adatvédelemmel is, ekkor 1-2 HDD kapacitását arra áldozod, hogy biztonságosan tárold az adataidat. Kérdés, van-e ennyi szabad helyed és HDD-d.
4. Lehet mindegyik vinyó külön kötet. Ez abból a szempontból jobb, hogy ha elhalálozik valamelyik HDD, akkor csak azt az adatot bukod, ami az adott lemezen volt. Hátránya viszont ennek a megoldásnak, hogy ahány kötet, annyi külön mappa filmekkel.
Ennyi lemezzel és egy ilyen kapacitású NAS-sal én két-három csoportban kezelném a vinyókat, különböző kötet típusokkal formázva őket, csak ehhez az kell, hogy legyen az adott kötet típushoz elég üres vinyód.
Pl. egy RAID5-höz minimum 3 HDD kell, de 4 az ajánlott igazán. Üresen.A NAS jó dolog az otthoni fájlmegosztásban, távoli elérésben, de vigyázzat, nem véd az adatvesztés ellen. Azaz a számodra tényleg fontos adatokról legyen külső másolatod, amit más fizikai helyen tárolsz.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Borisz76
veterán
Köszönöm ! Ez így kerek és érthető !
Ha megveszem akkor a 3. pontban vázolt SHR lesz adatvédelemmel.
Mert ezáltal későbbiekben bővíthető a kötet és adatbiztonság is van.
Jut eszembe adatbiztonság :
Ha a fenti beállításokkal üzemel a nas és egy HDD meghal akkor azt honnan fogom tudni, hogy melyiket kell kivenni és cserélni újra ?
A kis ledek visszajelzik nekem ?
[ Szerkesztve ]
-
Sefter
veterán
-
Chrys_
addikt
-
Borisz76
veterán
Köszi, időközben én is megtaláltam és az egész használati útmutatót is elolvastam.
Találtam Synology DS2413+ 24TB (6x4TB) 24TB-os kiszerelésben és Synology DS2413+ 48TB (12x4TB) 48 TB-os kivitelben is.
Árak azért ott vannak !
Talán a 6 lemezes verzióra beruházok...de nem találtam az adatlapon, hogy milyen gyártótól származnak a HDD-k.
Ha felment rá a cuccos akkor pedig lehet beletolni a mostani 4 lemezemet.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
-
momoxp
tag
Sziasztok!
Előfizettem egy .hu -s domainre, valaki segíteni hogy mit és hova kell beírni mert jelenleg csak ingyenes no-ipt használok illetve synology ingyenes ddns-t, Szeretném beállítani a szerverre a domaint és e-mail címet is szeretnék! -
Patice
Topikgazda
válasz Borisz76 #8818 üzenetére
Amit először linkeltél ár alapján számolva a 6x4 TB-os verzió esetén olyan 43.000 Ft körül jön ki egy 4 TB-os WD RED (305 FT-os Euróval számolva). Ez kb. mostanában a legolcsóbb 4TB-os RED ára Mo.-on is.
Az első NAS (üresen) szerintem jobb vétel és akkor magad vadászhatod össze a vinyókat bele.
Szerintem ha veszel 1 v. 2 db 4TB-os RED-et, akkor azzal már el tudsz indulni és később bővíted HDD-kel, ahogy telik rá.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
MrCsiT
addikt
Ha raid1-ben használok egy 2 lemezes NAS-ban 2 db hdd-t, akkor elvileg az egyik lemez kiesése esetén még megmaradnak az adataim, nem?
Ha igen, akkor hogyan kell érteni az adatvesztés ellen nem véd mondatot?"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
Doky586
nagyúr
A raid kizárólag hdd meghibásodás ellen véd. Ezenkívül lehet nas meghibásodás, user/vírus törölgetés, villámkár, lákástűz, tolvaj-látogatás, stb-stb...
ui: ha egy 10lemezes NAS tönkremegy és nem akarsz újat venni akkor hogy tudnád olvasni az SHR-t..? (2 lemezes raid1-nél még csak-csak megoldható de feljebb..)
[ Szerkesztve ]
-
momoxp
tag
válasz V.Stryker #8829 üzenetére
Most beszélek a domain szolgáltatómmal és azt mondja hogy a DDNS-emet a managmentbe az oldalukon át tudom irányítani a saját domainemre, így kéne működnie!
De valakinek van ilyenbe vmiféle tapasztalata? Vagy miként tudnám máshol máshogyan beállítani hogy legyen saját domainem és vele saját mail szerverem stb... ?
-
V.Stryker
nagyúr
Én is keresem a megoldást, de értelmes leírást nem találtam, pedig azt látom, hogy már sokan feltették nem csak itt a kérdést. Van aki a Zarafa-t mondja megoldásnak itt, van aki szerint a mail server pont erre van... én meg hülye vagyok hozzá, de legalább elszánt.
Amit szeretnék, hogy van egy DS213j, van saját domain címem, habár fix IP-m nincs, de van no-ip-s regisztrációm, amivel a nas-t jelenleg is használom és szeretném, ha közben működne levelezőszerverként is. Leginkább azért mert a google és most már az outlook ingyenes szolgáltatásai mind megszűntek, a saját tárhelyem meg elég gyér mennyiségben.
Szóval ismét, a feladat, hogy ha valaki küld egy email-t nekem a jóskapista@sajátdomain.hu -ra, akkor az egy az egyben a nasra jöjjön és mikor válaszolok, akkor innen menjen. Nyilván biztonság szempontjából, rendelkezésre állás szempontjából nem lesz egy 99%-os dolog, mint mondjuk a google levelezése, de ez nem is cél.
Most a domain-em a tárhelyszolgáltatómon lévő honlapra mutat, ezt át kéne állítani, hogy ide mutasson a nas-felé gondolom. Levelezési beállítások miként? Vagy egy pár trükk is,hogy ne csak befele ne legyenek spamok, hanem a mi levelünk kifele se legyen az. stb stb. Na ezek érdekelnének az alapoktól.-
-
Statikus
senior tag
válasz V.Stryker #8833 üzenetére
A saját domain beállításaiban kell az mx rekordot úgy beállítani, hogy az a szerveredre mutasson.
A részleteket nem tudom, zarafát nem tudom hogyan kell beállítani.A lényeg az, hogy a domainben be kell állítani, hogy az oda címzett levelekkel mi történjen, azaz hova kerüljön továbbításra.
Ez alapértelmezettként, ha van tárhely is a domain mellett bérelve, akkor oda kerül és a beépített webmaillel, vagy pop3-mal, vagy imap-pel tudod elolvasni.
Ha saját szervert üzemeltetsz, akkor oda kell irányítani.Sajnos tényleg nem tudok többet segíteni, annyit viszont tudok, hogy egyszerűen átállítható.
Én a saját MS online exchange-em esetében megoldottam, persze ehhez tudnom kellett, hogy mire kell átírni, ezt megadta a szolgáltató.[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz Statikus #8834 üzenetére
Köszi a szándékot. A domain átirányítástól nem fosok, mert az pikk pakk megvan. A szerver rész ami teljesen fehér folt.
Annó az első domain, tárhely és honlap is azért készült általam, hogy kipróbáljam,hogy meg tudom csinálni. Simán ment. Most ez a saját levelező az új "cél".A jelenlegi tárhelynél van levelezőre lehetőség, de ott kicsi a tárhely, megoldás lenne,hogy a nas töltse le. Aztán belőném a telefon levelezőjét gondolom a nas fele (?). De a gond nem is az, hanem, hogy x időközönként tölti le a nas, a telefon y időközönként szintén és a mai világban, nálam az x+y adta időintervallum nem fér bele.
-
-
partymaci
aktív tag
Sziasztok,
egy kis gondom akadt ezzel a Cisco EPC3925-ös csodarouterrel. A synology NAS nem tudja lekérni a külső IP-t, amit nem egészen értek h miért. /NAS IP címe fix./
Így kívülről sem tudom elérni.
Valaki belefutott ebbe a problémába?Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!
-
pomk
őstag
Böngészőből hogy tudom távolról elérni a DSM-et?
Mobilról az xxxx.synology.me:5000 oldal bejön, be tudok jelentkezni, látom amit kell, de ua. ez az oldal böngészőből(Chrome, IE, Mozilla) PC-n nem működik.Szerk.:
Ez a SynoDS mekkora szuper egy program!
Távolról kb. 2mp alatt bejelentkeztem vele. Tallózni, újraindítani, leállítani, frissíteni, torrentet elindítani-leállítani, stb. mindent lehet vele.[ Szerkesztve ]
-
-
Magnat
veterán
Hi,
meg tudná vki mondani, van-e vhogy lehetőség olyan backupra, hogy egy diszk vagy NAS crash esetén vissza tudjam állítani a teljes konfigurációt? Tehát a megosztott mappák kivételével mindent mentenék (azt máshogy backupolom): NAS konfig, összes telepített alkalmazás, plusz azok konfigurációja. A beépített backup helpje szerint:
"Ezzel a funkcióval a rendszerkonfiguráció, a megosztott mappák tartalma, illetve a csomagadatok menthetők egy helyi, hálózati, illetve felhő biztonsági mentési célhelyre." - csakhogy ha csináltam egy mentést úgy, h csak a konfigot mentse:... akkor kb 10 kb adatot ment le, amiben kétlem, h benne lenne az összes telepített program konfigja, a programokról nem is beszélve. Én viszont olyat szeretnék, h egy esetleges adatvesztés után egy klikkel vissza tudjam tölteni az utolsó állapotot a megosztott mappák kivételével. Létezik ilyen megoldás vagy egyesével kell megkeresni és kimenteni az összes alkalmazás konfigját?
Jah és még egy érdekesség amivel most találkoztam: ha bárhol súgót kérek, akkor ezt az üzenetet kapom: "Sajnáljuk, nincs internetkapcsolata. A DSM súgó offline üzemmódra kapcsol" - ez vajon mitől lehet? Persze közben van netem..
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
Hosszas keresgélés után sikerült beszereznem a német Ebayről egy ilyet:
Azért kellett ez a típus, mert ők ígértek natív Synology támogatást egyedül a dvb-c stick gyártók közül akiket találtam.
Alapban persze nem ismeri fel a NAS, de a sundtek.de/synology címet csomagforrásnak beállítva letölthető hozzá driver.
Persze a stick mint lehetséges dvb eszköz ezután sem jelent meg a Video Stationban és sajnos az elérhető leírások nagy része német, így Skypeon kértem tanácsot a Sundtek supporttól, akik készségesek voltak és elmondták, h Video Stationnal jelenleg nem is működik a dolog, viszont TVheadend alatt működnie kell. A Synocommunity viszont tudvalevőleg nem megy egy ideje, szóval a telepítése ennek is problémás volt, de a Sundtek Support küldött egy másik linket (http://syno.dierkse.nl/), ahonnan le tudtam tölteni.
Némi állítgatás követően sikerült is működésre bírni a sticket, legalábbis az oldalán felvillanó kék led meg a fenti kép erre engedett következtetni.
Ezután a Google Playben keresgéltem egy kicsit és rátaláltam a TVHClient nevű ingyenes alkalmazásra. Beállítottam a NAS-t a programban, és:Hosszabb tesztet nem csináltam, pár perces használatok alatt teljesen stabil volt a stream, és ami a jó még, h a cpu terhelés is minimális:
A memóriahasználat (főleg a TVHeadendé) már érdekesebb, de valszeg jól elintézi a NAS, mert semm sem érződik belőle.
Kinyitottam a megfelelő portokat a routeren és kipróbáltam mobilneten is, ahol szintén folyamatos volt a kép, bár gyanítom, h a sávszélesség (no meg az 1 gigás limitem ) szűk keresztmetszet tud lenni.
Viszont ahol van free wifi, ott tv-t is tudok már nézni[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Saját domain-t irányítanék át a NAS-ra. Ehhez az MX rekordot kell módosítani a domain szolgáltatónál, amihez nekem adtak is jogosultságot.
Jelenleg így néz ki a domain beállítása. Nekem ezt erre kéne módosítani?
-
-
Statikus
senior tag
Sziasztok,
ds214, dlna-s samsung tv
Pár napja írtam, hogy iso dvd fileokat nem játszik le a tv a nasról.
Ez most annyiban módosult - nem tudom milyen okból -, hogy nagy részét lejátssza, persze menü, beletekerés lehetősége, chapterek nélkül. 1-2 van, amire hibát dob a tv, hogy ismeretlen formátum.Valaki tudna erre magyarázatot? Milyen iso-t játszik le dlna-n, milyet nem? Esetleg valami beállítással, szoftverrel a syno képes lenne dlna-ra streamelni "bármilyen" formátumot?
Köszi
-
batagy
őstag
válasz daniel2121 #8845 üzenetére
Apránként.
-
Multibit
nagyúr
válasz daniel2121 #8845 üzenetére
Meg lehet, sőt - ahogy sok példa mutatja, kell is. Nem olyan szörnyű, mint amilyennek elsőre látszik. Az a baj, hogy a mai GUI-s, tapizós világban a felhasználók elkényelmesedtek. Sajnos sok minden nem oldható meg a Linux/Win/iIOS/Android csicsás felületén. Nekem pl. sokat segített az RSX/VMS múltam. Mivel a NAS-ok legtöbbje Linux-alapú oprendszerrel bír, nem érzem, hogy offtopic lenne a téma!
Egy másik fórumon egy olvtárs azzal buszkélkedett, hogy több évtizedes számítógépes múlttal rendelkezik, de egy konverter használata kapcsán kiderült, hogy ismeretlen számára a parancssoros program fogalma.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- PlayStation 5
- Kupon kunyeráló
- NVMe/SATA tárolóbővítés az Orico dokkolójával
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tudományos Pandémia Klub
- Politika
- Tesla topik
- Napelem
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest