Új hozzászólás Aktív témák

  • apatyas

    Korrektor

    válasz GypsFulvus2 #49997 üzenetére

    Jó-jó, de egy picit vitatkoznék egy szakasszal:
    "Ha viszont egy mozgó vonat fülkéjébe állítasz egy 10 kg-os és egy 1 kg-os golyót, akkor a vonat fékezésekor a 10 kg-os golyó 1/10-ed akkora utat tesz majd meg, mint az 1 kg-os. A tehetetlenségi erők ugyanis függenek a kölcsönhatásban résztvevő tárgy tömegétől. Irányváltoztatás esetében hasonló a helyzet, csak ott nem egyenes vonalú mozgás lesz az eredmény, hanem egy köríven történő elmozdulás (ha a vonat balra kanyarodik, a golyók hozzád képest jobbra látszanak mozogni)."

    A tehetetlenségi erők avagy látszólagos erők a megfigyelő személy gyorsuló koordináta rendszerben ülésének következményei. Ebből következően, a benne levő látszólag ok nélkül gyorsuló testek mind ugyanakkora gyorsulást fognak mutatni, mert a látszólagos erő ugyan különbözik de a tömegük is, így az a = F/m hányados állandó marad.
    Szemléltetés: bent van a vonatban a nagy meg a kis golyó, halad a vonat, egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindenki, eddig ok. Aztán a vonat sebessége elfordul 90 fokot (gondolatban :) ), bent ülve pedig azt látom, hogy az addig nyugalomban levő golyók egyszercsak nekirepülnek az oldalfalnak és egyszerre érnek oda mert kívülről nézve tartják az addigi egyenes vonalú egyenletes mozgást, és én is érzem a testemre ható erőt ami oldalra nyom a székben. Ha nincsenek ablakok, akkor meglepődök és nem tudom hogy miért nyomott meg valami. Ha vannak ablakok, akkor látom hogy elfordult a sín és felismerem a helyzetet.
    A tiszta helyzetet bonyolítja meg az, ha a golyók egy asztalon kezdenek el gurulni, mert akkor az impulzusmomentumuknak is kell felvennie energiát vagyis elkezdeni forogni-gördülni, de ez már független a tehetetlenségi erők viselkedésétől. (Pontszerű tömegű golyóknál az impulzusmomentum kiesik, pingponglabda közepén ólomsúly kb)

    Az eredeti felvetésre viszont, ha van a hajóban gravitációs generátor, akkor valóban nem sok értelme van azt feltételezni, hogy nem lehet a nagyságát vagy irányát állítani annak megfelelően hogy a tehetetlenségi erőket kiejtse az utasokra nézve. De mivel ilyen nincs valójában, így ezt nehéz reálisan gondolkodva megkérdőjelezni.
    Való életben az általatok említett forgó mozgással lehet valami súlyt szimulálni, csak az meg mindig más irányba fog mutatni a hajó mozgásirányához képest - általában véve élettanilag elég, de a jármű gyorsulásának ellensúlyozására nem alkalmas.

    pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

Új hozzászólás Aktív témák