Új hozzászólás Aktív témák

  • GypsFulvus2

    őstag

    válasz Menthirist #49995 üzenetére

    A gravitáció egy "valódi" erő, amelynek u. úgy kettős természte (hullám és részecske - utóbbi a graviton, bár létezését még nem bizonyították) van, mint az elektromágneses erőnek. A centrifugális, centripetális, Coriolis, vagy Euler erők ellenben "nem valódi" (az angolszász irodalomban fiktív erőknek is nevezik ezeket), vagy ún. "kényszererők", amelyek kiváltó oka a kölcsönhatásokban résztvevő testek tehetetlensége. Ezért fizikailag leginkább szabatos elnevezésük a "tehetetlenségi erők".
    A gravitációs erő a kiváltó test tömegétől függ, így minden adott objektumnak megvan a maga saját gravitációs gyorsulása (a Föld gravitációs gyorsulása az általad is írt 9.81 m/s^2 ), Ellenben egy tehetetlenségi erő függ a kölcsönhatásban résztvevő test tömegétől is.
    Ha azonos magasságból, egyszerre elejtesz egy 10 kg-os golyót és egy 1 kg-os golyót a Holdon, akkor a két tárgy pontosan egyidőben csapódik a Hold felszínébe (a Földön is ez történne, ám itt a légellenállás bezavar). - mivel a gravitációs gyorsulás első közelítésben független a kölcsönhatásban résztvevő tárgy tömegétől (ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor ez nem igaz, mert a golyók és a Hold vonzzák egymást, tehát a Hold is elmozdul a golyók irányába, csak mérhetetlenül kis mértékben).
    Ha viszont egy mozgó vonat fülkéjébe állítasz egy 10 kg-os és egy 1 kg-os golyót, akkor a vonat fékezésekor a 10 kg-os golyó 1/10-ed akkora utat tesz majd meg, mint az 1 kg-os. A tehetetlenségi erők ugyanis függenek a kölcsönhatásban résztvevő tárgy tömegétől. Irányváltoztatás esetében hasonló a helyzet, csak ott nem egyenes vonalú mozgás lesz az eredmény, hanem egy köríven történő elmozdulás (ha a vonat balra kanyarodik, a golyók hozzád képest jobbra látszanak mozogni).
    A tehetetlenségi erőket is ki lehet fejezni gyorsulással (amely egyszerűen fogalmazva a sebesség változásának gyorsasága - pontosabban fogalmazva a sebességvektor idő szerinti deriváltja), ám ennek a gyorsulásnak nincs semmi köze a gravitációs gyorsuláshoz.
    Az irányváltoztatáskor fellépő centrifugális erő tehát függ az adott test tömegétől, a körpálya sugarától és a szögesebbességtől. Utóbbit úgy képzeljétek el, hogy minél jobban "bedöntöm a kormányt" annál nagyobb a szögsebességem.
    A fellépő centrifugális erő okozza vér ide-oda áramlását ezáltal az ájulást. Hogy feketedés, vagy vörösödés, az már tökminegy. :)
    Igyekeztem egyszerűen megfogalmazni, remélem érthető volt.

    [ Szerkesztve ]

    "Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)

Új hozzászólás Aktív témák