Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Czimby #3793 üzenetére

    Elvileg így nézne ki a szekunderoldal, az alkatrészek értékeit nem vittem fel, mert csak a működési elv érdekes ezúttal. Meg az sem biztos, hogy mindenkinek érdekes, de talán arra rávilágít, hogy nem mindenhez szükséges processzor, régen nagyon sok minden elment anélkül is.

    Ha mindent jól sikerült levenni, akkor alaphelyzetben, terhelés nélkül az R ellenálláson nem esik feszültség, az U1a komparátor kimenete magas szinten van, a dupla LED egyik színe (D3) nem világít.

    D4 világít, valamint a D2-n keresztül egy kis áram folyik a TL431 kapuelektródája felé, ami a kimenőfeszültséget az optocsatolón keresztül leszabályozza mondjuk 13,8 V-ra.

    Terhelés hatására az R ellenálláson eső feszültség miatt, az U1a invertáló bemenete a noninvert szintje fölé emelkedik, a kimenet alacsony szintre vált, D3 világít, a D4 kialszik vagy csökken a fénye.

    Az értékek úgy vannak belőve, hogy a D2 felé ilyenkor ne folyjon áram, emiatt a kimenet 14,4 V-ig képes emelkedni, az akku lassú töltődését követve. A töltőáramot a primer kapcsolótranzisztor emitterellenállása állítja be, illetve korlátozza.

    14,4 V-nál behatárol, onnan kezdve az akku egyre kevesebb áramot vesz fel. Bizonyos értéknél az R ellenálláson csökkenő feszültségesés miatt, a kimenet visszaesik 13,8 V-ra. Ha az akku árama nem csökken le (hiba, átvezetés, cellazárlat), akkor persze nem.

    Az U1b komparátor a T1 FET segítségével, fordított polaritású bekötésnél megszakítja az áramkört.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák