Új hozzászólás Aktív témák

  • Zanik

    addikt

    válasz Elims #110783 üzenetére

    Szívesen megosztom másokkal mit tapasztaltam a VR headset használata során:

    1. Fejfájás, szédülés:
    Ki kell emelnem hogy ez egyén és játékfüggő. Többnyire gyorsabb mozgással operáló játékoknál jelentkezik (autóverseny, fps). A lényeg hogy a VR bizony megdolgoztatja az agyat, ami hosszabb távon bizony megterhelő lehet. Ez fejfájáshoz, szédüléshez vezet. Kb. úgy kell elkepzelni mint mikor autóban olvasol. Egyéntől is függ. Volt olyan rokon aki 5 perc után kérte, hogy vegyem le róla, különben hányni fog. Hozzá lehet szokni, nálam játéktól függően 30perc - 2óra között változott ez az idő.

    2. Izzadás, párásodás:
    A szemünket a külvilágtól egy a nézőket körbeölelő "gumiharang" takarja. Felette pedig egy kellemes anyaggal bevont és párnázott, de szintén zárt fejtámasz csücsül a homlokunkon. Emiatt kevésbé tud szellőzni az arc, ami hosszabb távon izzadáshoz illetve párásodáshoz vezethet. Mivel én szemüveges vagyok, nálam nem csak a headset lencséje párásodhat be, de a szemüvegem is (megjegyzés: amúgy kényelmesen használható szemüveggel is a headset). Ez a jelenség is sokban függ az egyéntől illetve a környezeti jellemzőktől (értsd: milyen meleg van a szobában).

    3. Súly:
    Hiába az egyik legkönnyebb a PS VR a nem-mobilos VR headset-ek között, azért ennek is van súlya. Szóval ahogy mozgatod a fejed, a többlet súly bizony többlet megterhelést jelent a nyakizmaid számára. És ez a plusz izommunka bizony hosszabb távon érezteti hatását, és elfárad a nyakad. Persze ez is egyénfüggő illetve hozzá lehet szoktatni a nyakat.

    4. Szorítóerő:
    Ahhoz hogy a PS VR ne lötyögjön a fejeden, megfelelő erősséggel rá kell szorítani a fejedre a pántot. Erre szolgál a pánt hátulján lévő szabályzó-kerék. Igen ám, de amit a headset felhelyezésekor megfelelően erősnek és kényelmesnek érzel, az bizony hosszabb használat során kellemetlenné, zavaróvá, vagy akár elviselhetetlenné is válhat. Többször előfordult hogy belefeledkezve a játékba csak mikor szünetet hagytam vettem észre hogy kibírhatatlanul szorítja a fejem a headset.

    Összegezve a tapasztalataim - hangsúlyozom számomra! - kb. 1-2 óra között mozog az az intervallum amíg a PS VR-t elviselhető viselni. 1 óra után ha a fenti listából valamelyik jelentkezik, akkor az zavarová illetve kényelmetlenné teheti a headset viselését. Rendszeresen beiktatott szünetekkel a fenti dolgok előfordulása mérsékelhető. Amúgy se túl egészséges órákat a konzol vagy a számítógép előtt tölteni.

    Remélem tudtam ezzel a kis leírással másoknak segíteni.

    [ Szerkesztve ]

    Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

Új hozzászólás Aktív témák