Új hozzászólás Aktív témák

  • radio100jozs

    őstag

    A Telenor, miért bátrabb a korlátlan net csomagokkal, a magyarázat pofon egyszerű. Ő rendelkezik a legtöbb 4G-s frekvencia készlettel hazánkban, és ugye jóval kevesebb előfizetője is van mint a Telekomnak, így egy előfizetőre jóval több kapacitás is rendelkezésre áll a Telenornál.

    A 800 MHz-en mindhárom szolgáltatónál 2*10 MHz van, ami önmagában 75/25 Mbps-re elég, ezért bútorozott össze a két nagy Budapesten kívül, hogy így 150/50 Mbps-t adhassanak az ügyfeleknek.

    De a titok itt jön, hogy az 1800 Mz-es sávban a Telenornak 2*30 MHz-e van, miközben a Telekomnak 2*25 MHz, a Vodának meg 2*15 Mhz, és a Diginek meg egy szem 2*5 MHz. Ha azt nézzük, hogy a beszédforgalom is jóval nagyobb az ügyfelek számából kiindulva a Telekomnak, akkor még az is hátrány nekik, hogy az 1800 MHz-ből eleve többet is kell biztosítani a GSM forgalomra, miközben eleve kevesebb is a szabad frekvenciakészletük. Na meg ha azt nézzük pont annyival van több a Telenornak, amennyből a Digi önmaga akar mobilnet/hangszolgáltatást indítani. A csavar meg itt jön még, avagy miért is kell a Voip a Telekomnak, hogy ezzel az 1800 MHz-es sávból minél több GSM forgalmat tudjon átterelni a 4G-re, és így szűkíteni tudja a GSM kapacitás, amiből LTE-t alakíthasson ki ezen a frekvencián. Mert a Telenornak itt van a harmadik ütőkártyája is, méghozzá a közel országos 3G, ami a 2100 Mhz-en megyen, és ez is bőven segít rajta, hogy a beszédátvitel ne az 1800 MHz-en menjen GSM-en, hanem a 3G-n, és 2100 MHz-en. A Telekom a 3G-ben is jóval kisebb lefedettségű.

    Bár az igaz, hogy a 2600 MHz-es FDD párosított sávon a Telekomnak van előnye, mivel ott 2*30 MHz-e van, míg a Telenornak csak 2*20 MHz, és a Vodának is ennyi, de ugye tudjuk, az terjedése miatt sem alkalmas országos kiépítésre, csak lényegében frekventált helyeken a 4G+-ra megfelelő sáv.

    Ennyi a lényeg, miért a legbátrabb a Telenor árban és csomagban a korlátlan nettel a másik 2 szolgáltatóhoz képest, mert van kapacitása.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák