Új hozzászólás Aktív témák

  • contaxg

    veterán

    válasz energomatt #30704 üzenetére

    http://prohardver.hu/teszt/a_fotozas_alapjai_masodik_resz/zar_redonyzar_zarido_vakuszinkron_ii.html

    Természetesen lehetséges a vakuzás rövidebb záridők esetén is, ebben az esetben a vaku stroboszkópszerűen működik, így biztosítva, hogy a zár lefutása alatt folyamatosan érje fény az érzékelőt. Az üzemmód neve FP-Sync (Flat Peak Sync) vagy HSS (High Speed Synchronization). Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a vaku teljesítménye erőteljesen lecsökken, valamint csak rendszervakukkal valósítható meg ez a működési mód (általában beépített vakuknál nem is áll rendelkezésre ez az üzemmód).

    http://www.fotovilag.hu/cikk/317/
    Derítés beépített vakuval....(de akár külső vakuval is)

    Kevéssé gyakorlott fotósok számára fura látvány, hogyha valaki szikrázó napsütésben a vakuját villogtatja. Persze az is előfordul, hogy csak véletlenül bekapcsolva maradt a villanó, de az az egyik lehetséges módszer arra, hogy az árnyékos személyekből, tárgyakból némi részletet varázsoljunk elő. Kapcsoljuk be a vakut, a vakumódok közül pedig válasszuk a derítő vakuzást (fill-in flash), amivel némi plusz fényt adhatunk a sötétebb támának. Figyeljünk arra, hogy a vaku fénye ne nyomja rá a bélyegét az egész képre, ugyanis ebben az esetben kemény árnyékokat, vörös szemeket és természetellenes arcokat kapunk. A legjobb, ha a menüben felülbírálható a villanás teljesíménye (érdemes ezt kissé csökkenteni), de az is egy lehetőség, ha a derítővaku üzemmódot bekapcsolva az AE gombbal fényt mérünk (és rögzítünk) a háttérre, úgy hogy az előtérben ott legyen a megörökítendő személy is. Ilyenkor a vaku kis teljesítménnyel elvillan, a közeli személyről ez a fény verődik vissza, a háttérből pedig a természetes fény jut a kamerába. Ez alapján számítja ki a gép az expozíciós értékeket, amit 1-2 kép kísérletezéssel helyesnek fogunk találni.

    A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

Új hozzászólás Aktív témák