Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacerta
aktív tag
válasz Lacerta #3147 üzenetére
Aha, most megnéztem pár review-t és sok képet a neten.
A fehéregyensúly változhat, de a kék perem a csavar szélén kb. azonos színű.
Ennek alapján, ahogy esik, úgy puffan a G10 markolatok színe a Kizernél. Legalább 3 féle eltérő árnyalatot sikerült egyértelműen megkülönböztetnem a kék Begleiterek esetében.
Felteszem, a többi színnél is hasonló lehet a helyzet.
-
gyapo11
Topikgazda
Nekem már jó pár éve van egy kisebb, jó lenne, ha pontosan tudnám vezetni a pengét a kövön a megfelelő szögben. De ez gyakorlatilag szabad kezes, ami nem túl szép élszalagot eredményez az én kezemben. A kő is elég durva, utána kell valami finomabb is, szóval komplett élezésre önmagában alkalmatlan. Mindenesetre nem kell a követ locsolgatni, mert folyamatosan vízbe merül az alsó része. Kíváncsi vagyok a tartozékokra, hogy milyen megoldást adnak erre a pengetartási problémára.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
titán
válasz gyapo11 #3153 üzenetére
A tiéd milyen? Nincs hozzá vezetőrúd, késbefogó, meg gréder?
A vezetőrúd tartja a vízszintes irányt, a befogó tartja az élszöget, a gréder pedig kezeli a követ, és így 1000-es és 220-as FEPA finomság között lehet váltani ugyanazon kő használatával. A fordulat pedig 90-150 rpm között szabályozható.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
lumpy92
aktív tag
Ezeket csak azért hagyom itt, mert számomra (is) csak a Sheepdoghoz adott papírból derült ki.
A KIZER bicskák hivatalos weboldala: KIZER
Van egy leány márkája a KIZER-nek, TANGRAM néven kínál bicskákat, elvileg ugyan olyan jó minőségben, csak pl. 440C pengével (amire 58-60 HRC-t ad meg). Ezeket itt lehet megvenni (biztos máshol is,de hivatalosan is erre hivatkoznak): TANGRAM
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
gyapo11
Topikgazda
Nem tudom, majd csinálok egy fotót. Valami fekete műanyag felület van a kő mellett, de nem jöttem rá hogy kell használni. Lassú fordulatú ez is, dobná szét a vizet ha gyorsabban pörögne.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Digitalpimp
senior tag
Ugyanaz a kő hogy lesz 220 meg 1000 is? És ebben a környezetben mi a gréder? Mert a mezőgazdasági kifejezést megtaláltam.
lumpy92 3155: A Kizer link nem jó.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
lumpy92
aktív tag
válasz Digitalpimp #3157 üzenetére
Bocsi, elgépeltem 1 karaktert.
KIZER LINK"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
titán
Első tapasztalatok a Scheppach élezőgéppel
A kő baromi nagy és nehéz. Rengeteg vizet felszív, legalább egy liter víz van benne. Amikor forog, akkor szép vízréteget húz fel.
Ilyen kiegészítőket rendeltem hozzá:
Scheppach JIG60 (mall.hu): befogó kis késekhez. Igazán kis késeket (zsebkés) nem lehet vele befogni. A legnagyobb, behemót FURA zsebkésem is nehezen ment, használat során lecsiszoltam rajta az egyik befogógombot, mert túl kicsi volt a kés. A beszámolók alapján számítottam erre, ezért rendeletem hozzá zsebkésbefogót, ami viszont hétfőn érkezik csak.Tormek SVM-00 (szerszamoutlet.hu): zsebkésbefogó. Scheppach kínálatában nincs ilyen, ezért a másik, nevesebb élezőgép-gyártótól rendeltem. Még nem jött meg, beszámoló később.
Scheppach JIG120 (mall.hu): nagykés befogó. Tök fölösleges, a JIG120 is szépen megfogja a nagykéseket is.
Scheppach gréder (mall.hu) (stone grader): működik, de a finomabb oldalára megadott 1000 szemcseméret inkább optimizmus, valóságban 500-ra saccolom. Legközelebb az 1200-as gyémántlapomat fogom szemcseméret-állításra használni, állítólag azzal sokkal jobb. De majd kipróbálom a 3000-es gyémántot is.
Tormek WM-200 (ebay): szögbeállító. A gyári Scheppach nem igazán jól használható, ezért rendeltem egyet a Tormektől. Majd csak hetek múlva ér ide amcsiból.
A gép bőrkorongos oldalán oldalán van egy szabadon felhasználható M8 menet, ahova egyéb kiegészítőket lehet feltekerni. Ehhez rendeletem ebayről menet adaptereket M12 és M14-hez, egy M12->16x40 hengeres csapot 16mm-es furatú rongy és filckorongokhoz (polírozáshoz), és egy M14 befogású szivacsos-tépőzáras polírtárcsát mindenféle polírkorongokkal. Ezeket nem is annyira a késekhez vettem, hanem egyéb tárgyak polírozásához. Ha már itt van egy kisfordulatú gép, nehogy ne használjam ki...
-
titán
Élezésről:
A nagy, D2 acélos FURA kést éleztem. A kés oldalakként 25 fokos élszöggel rendelkezik. Gyárilag elég tompa, és az összesen 50 fokos vágóél sem segít ezen, szinte csak fát hasogatni jó. Az élszöget lejjebb vettem 2x15 fokra. Ehhez rengeteg anyagot kellett eltávolítani, a rohadt vastag penge miatt az élszalag magassága 1mm-ről 3-3,5 mm lett. További nehézség ennél a késnél, hogy a penge sehol sem egyenes, folyamatosan ívelt.
A kést a Scheppach JIG60 befogóval fogtam be. Élezéskor a befogó szorítócsavarja a viszonylag keskeny penge miatt már ennél a 15 fokos élszögnél is beleért a korongba, és a korong először azt csiszolta le, utána jöhetett csak a kés. Számítottam erre, ezért rendeltem a Tormek SVM-00 befogót is (ehhez is kell a JIG60). Az elletés nagyon jól ment, a befogó szépen vezette a kést, az új élszalag szép egyenletes lett. 15 perc alatt leszedte azt a mennyiségű acélt, amit én 1 órán keresztül csiszoltam volna a 325-ös gyémánton. Utána a "gréderrel" finomítottam a kövön, és oldalanként 1 percig éleztem ezzel, a végén pedig tisztítottam a bőr tárcsán. Az él mikrofogazott lett, kb 500-as kézi kővel kapok ilyet. Jól viszi a szőrt és a papírt is, mert a bőr tárcsa szépen lepucolta az élszalag hegyét. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
A következő alkalommal a gyári gréder kő helyett gyémántlappal, vagy a nagyon kemény lyoto japó természetes kövemmel fogom finomítani a tárcsát, hátha finomabban fogazott élt kapok.
Azért valamikor talán veszek hozzá egy Sun Tiger 800-as és/vagy egy Tormek SJ-4000 korongot is a szebb, finomabb él érdekében.
Ilyen lett a végeredmény:
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
Jól néz ki, mintha a penge tövénél egy nagyon kicsit keskenyebb lenne az élszalag, de lehet, hogy csak az objektív nem volt azonos távolságra.
Pár kép képet mutathatnál a befogásról, mi és hogyan tartja a kőhöz a pengét.Rákerestem a nevekre, látom. Egyenes élhez jó, de az ívesekhez nem tudom mennyire van vezetve. A Tormek videón billenti kicsit a hegy felé haladva kézzel. OK, hogy fönt fölfekszik a vezető rúdra, lent meg a penge fekszik a kőre, de a penge hosszirányú mozgatása is kézi meg a billentés is, a kettő nincs összekötve. Ha nem jól billentem, akkor laposodik az élszög a hegy felé. Az íves élszakaszon minden mm-hez más billentés tartozik, ezt kézzel eltalálni nem lehet.
Valahogy úgy képzelem, hogy az adott késhez be lehessen állítani a penge mozgását teljes hosszában billentéssel együtt, nekem csak ezen a kényszerpályán kelljen mozgatni és a nyomóerőt adni, ami a kőre szorítja a pengét.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
Itt van 3 fajta is.
------------------------
gyapo11 - Késtartást meg itt találtam.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Beni2360 #3163 üzenetére
Igen, megvan.
Az íves élszakaszon a forgás 1 adott sugárral történik, az él ívének sugara meg nagy valószínűséggel nem egyezik ezzel a sugárral, ez a baj.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Egy olyan videót láttam, ahol kb. méteres átmérőjű kövön/tárcsán éleztek kézzel tartva a kést, csurgott rá fölülről a víz, na ott pontosan a kő síkjára merőlegesen lehet tartani az ívet.
Az élszalagon látod a homorú felületet? Mert ekkora kővel már talán lehet.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
titán
válasz gyapo11 #3166 üzenetére
Igen, a Suncraft kés reklámanyagában volt a videó. Onnan jutott eszembe, hogy keresek valami házi megoldást. Egy pár milliós gép, ami a fél konyhát elfoglalja azért mégse jöhet szóba. Ráadásul az ívet annál tényleg kézzel kell tartani, tehát szükségszerűen meg kell hozzá venni a ferdeszemű élezőmester kezét is, különben szart se ér a gép
Könnyen ki lehet számolni, hogy mennyi a behajlás. Ha az élszalag magassága 3mm, és r=125mm
a²+b²=c² alapján (a=1,5mm, c=r=125mm, b(magasság)=?)
b = gyök(125²-1,5²) = 124,991mm
tehát a behajlás mértéke 0,009mm A mikrofogazás sokkal mélyebb, nem lehet ezt kitapintani, látni meg aztán...[ Szerkesztve ]
-
Arlic
újonc
Sziasztok!
Folyton életlenek lettek a késeink, így vettem egy HCJ1000-es HAIDU követ, elég jól megélezte a noname késeket (TESCO, Lamart LT2022...). Viszi a szalámit, csirkemellet, de nem borotvaéles és szeretnék egy borotvaéles kést
Lehet borotvaélet csinálni ezzel a kővel, vagy másik követ kell hozzá vennem, esetleg szükségem lesz
jobb késre?Nézelődtem a neten ezek megtetszettek, mi a véleményetek ezekről, esetleg mást ajánlanátok,
miért ajánljátok?https://konyhai-kes.arukereso.hu/kai/wasabi-black-szakacskes-20-p355170023/#termek-leiras
https://kesvadasz.hu/KAI_Wasabi_Nakiri_japan_stilusu_konyhakes_6716N#page_artdet_tabs
https://konyhai-kes.arukereso.hu/g21/gourmet-damascus-18cm-60022165-p433828593/#termek-leirasMax 15000-et szeretnék rászánni, konyhába szánnám általános célra.
-
gyapo11
Topikgazda
Én a hadtápos készlet kését éleztem, mert egy bot volt. Fogalmam nincs milyen anyag, gépi köszörűvel kezdtem, mert nagyon sok anyagot kellett leszedni, vésőélre köszörültem. Utána fúrógépbe fogott nyeles fakorongra ragasztott 1000-es papír, utána hasonló fakorong filccel és polírpasztával. Tükör élszalag és borotva él. Már gondoltam rá, hogy kicsit vissza kellene tompítani, mert kempingezésnél elfelejtem és baj lesz.
-
Bolber
csendes tag
Magyar gyártó konyhakései: [link] , vannak persze nála más gyártótól is. Az ajánlást ebből a topikból vettem.
Itt azt olvastam, hogy az Aliról ezt a keresést érdemes beírni: chef knife vg10, az már elég jó konyhakés anyag.
[link]
Amit én rendeltem az ettől az eladótól van [link] egy fanyelű gyuto formájú [link] nekem nagyon bejött, eddig csak piaci kínai késeim voltak a konyhába. bár ez is onnan van, de ég és föld[ Szerkesztve ]
-
Arlic
újonc
Köszönöm a válaszokat, meglesem a videóit és megpróbálom a haidu kő után a bőrrel fenést is
-
Arlic
újonc
Egyébként ez tényleg egy jo minőségű vg10-es damaszkuszi penge lehet? https://konyhai-kes.arukereso.hu/g21/gourmet-damascus-18cm-60022165-p433828593/#termek-leiras
túl olcsónak tűnik a többi vg10-es késhet kepest -
lumpy92
aktív tag
Ha már szóba hoztam, be is linkelem.
VG10, Damascus 20 cm QING konyhakés Alin most $35 (App-ból $33.66).
[link][ Szerkesztve ]
-
pulutodurumo
őstag
Nemrég érkezett egy ilyen kis vacak. Azért vettem mert megtetszett. Ennyi. A penge a felirata szerint 8Cr13MoV. Kissé hibás, kettővel több lik van rajta a kelleténél a markolaton. De azt az 5-6$-t kifizetném érte megint, pláne ha hibátlan. Kb. 7cm a penge, 9cm a nyele.
"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"
-
lumpy92
aktív tag
válasz pulutodurumo #3178 üzenetére
Szép bicska . Erről a penge anyagról külföldi fórumokon jókat írtak, kíváncsi vagyok, te mit tapasztalsz vele!
-
Bolber
csendes tag
Megjött az Enlan L-05 típusú nekem is. Sajnos olyan erősen nyomja a pengezár, hogy kinyitni és becsukni is nagyon nehéz tőle. Mondom majd meg egyengetem egy picit, a pengét gyorsan ki is szereltem.
Ellenben a nyél csavarjait vélhetően nem egy túl jól beállított géppel húzhatták meg, már az összes ismerősöm torx készlete elnyíródott a csavarokban
Már azon gondolkodom, hogy átfúratom.
Egyébként tényleg remek a gyári éle.
[kép]
[kép][ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
Ilyenem van nyár óta, azt az 5 $-t tényleg megérte. A legnagyobb bajom vele az, hogy balkezes vagyok, és a nyitó gombot nem tudom átfordítani. Mindegy, megszoktam, hogy jobb kézzel nyitom.
Eat pasta, run fasta
-
titán
Volt időm dolgozni kicsit az élezőgéppel
Az arcom most ilyen
A gyémánt lappal nagyon jól lehet finomítani a követ. Az 1200-assal kezelve szinte polírozott az élszalag. Utána meg kell dolgozni a kést a bőrtárcsával és úgy viszi, szőrt, mint még soha. Elég jól tudtam kézzel is élezni, de ez az eredmény még annál is jobb, pedig nem is gondoltam, hogy ilyen még létezik.
És egy kés 3-5 perc összesen.
[ Szerkesztve ]
-
Lacerta
aktív tag
Sajnos olyan erősen nyomja a pengezár, hogy kinyitni és becsukni is nagyon nehéz tőle.
Én is azt hittem az enyémnél, de nem az volt a gond.
Nem a megfelelő ívre volt hajtva a zárnyelv, emiatt becsukott állapotban megfeszítette és eldeformálta kifelé az egész markolatot. Nem sokat, tizedekről beszélünk.
Emiatt, ahhoz, hogy középre zárjon a penge, meg kellett húzni a tengelycsavart annyira, hogy nem járt könnyen.Ha össze van rakva a kés, és bezárod, meg kell nézni, mennyire egyenletesen fekszik fel a nyelv a fa panelre.
Akkor jó, ha nyelv tövétől kezdve egyenletesen távolodik a paneltől, úgy, hogy vonalzót lehetne rátenni.
Eredetileg nekem nem ilyen volt, a tőnél kifelé domborodott.Ha jól emlékszem, a csavarokon volt menetrögzítő.
-
titán
Még egy érdekes tanulság:
G10 és G10 között is nagy különbségek vannak. A FURA Gear-féle G10-hez hozzáér az élezőkő, akkor úgy lekapja az anyagot róla, mintha ott se lenne. Ha a Kizer műanyagja ér hozzá, akkor szinte még nyomot sem hagy rajta, annyival keményebb az általuk használt G10.
-
gyapo11
Topikgazda
Lőttem egy flashsale-es Fura Gear D2-t, 63 HRC-t mond, ismerkedek a kemény acélok világával.
-
titán
válasz gyapo11 #3190 üzenetére
Most rüszültem Fura D2-t, és Kizer VG-10-et. A Fura kés sokkal puhább, mint a Kizer. A 63 HRC-ről csak álmodik. A D2-ből 3x annyit 1/4 idő alatt szedtem le, mint a VG-10-ből, pedig az se egy beton. A Fura D2 57-58 körüli talán.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz balage25 #3192 üzenetére
A Tormeknek kicsit jobb minőségű a köve, és masszív, fém a háza. Ő az eredeti, ők találták ki ezt az élezési rendszert, a Scheppach meg egy kínai cég, ami lemásolta, és annyira, hogy minden kiegészítő a kettő között cserekompatibilis, minden méret azonos. A Tormeknél a T-4 a belépő modell, kis méretű kővel (200x40), és kis méretű bőrtárcsával, és drága. A Scheppachnál minden kicsit olcsított. De a teljes rendszert (ami a Scheppachnál a legmagasabb kategóriás, állítható folyamatosan szabályozott fordulaszámmal, 250x63-as kerékkel) megúsztam a Tormek alapmodell gép árának a kétharmadából. Ha a Tormekből lenne minden (SVM-00, SVM-45, SVM-140), ami ehhez van most, akkor 150 alá be se férne.
De ez is ugyanúgy megélezi kevés pénzből. Olyan kevésből aminél már több pénzt költöttem kézi élezőkre, kövekre, miegymásra. A Scheppachnak egy baja van, a gréder köve elég vacak. Még a finom is marha durva. Ha nem lenne egy drága, gyémánt élezőlapom, amivel tudom finomítani a követ, akkor nem igazán jól tudnám használni. Nem tudom, hogy a Tormek gréder köve milyen, de az biztos, hogy Toremekes fórumokban is gyémánt lapot ajánlanak inkább hozzá. Szóval lehet, hogy az is vacak.
[ Szerkesztve ]
-
balage25
senior tag
En is gondolkodom ilyesmiben. Eddig amit ajanlottal, az mind bevalt.
Az ebay-en vetted?
A gyemant lapod milyen?
Hogyan valtogatod a ko finomsagat? Vagy csak a gyemant elezolappal neha finomitod?[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz balage25 #3194 üzenetére
igen, ezt vettem
Meg hozzá egy Scheppach JIG60-at, egy Scheppach grader követ (a durva része elengedhetetlen), egy Tormek SVN-00-t, és egy Tormek WM-200-at (a Scheppach gyári szögmérő nem túl jó)
Nagyon egyszerűen, kb fél percig kell csiszolni tárcsát a kővel (vagy a gyémánttal). Ezzel finomabb vagy durvább lesz a felülete, a kezelő kő szemcseméretétől függően. Nagyon érdekes, sose gondoltam volna, hogy működik, de bizony nagyon jól. Kínából rendeltem hozzá még olcsó 3000-es gyémánt lapokat (van ilyenem már régebbről és a 3000-es kb olyan finom, mint a japó 1200-asom, de már nincs meg, az újakra még várok), hogy ne a 40ezer forintos japó gyémánt lapomat nyírja ki a gép. (mert azért biztos vagyok benne, hogy hosszú távan a kő nyer és a gyémánt veszít)
[ Szerkesztve ]
-
ZolkoW
őstag
válasz gyapo11 #3196 üzenetére
a formája nekem is tetszik,és a D2 miatt nézegettem,de azért nem mentem rá,mert képek alapján vastag a nyele napi szinten zsebben hordásra.. vajon a D2 sem igaz, vagy csak az edzés?
[ Szerkesztve ]
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
titán
Amivel rohadt nehezen bír, az a Kizer-féle S35VN. Ez valami rohadt kemény anyag. Már 10 perce pörgetem csak az egyik oldalon, és még a feléig se jutottam a 10 fokra átélezést illetően. Legalább egy óra lesz, mire ez teljesen elkészül.
A Tormek külön korongot (SB-250 "Blackstone") ajánl az egzotikus acélokhoz, most már értem miért.
[ Szerkesztve ]
-
balage25
senior tag
Most nezegetem a Kizer Dukes S35V kest.
Talan most az ara is jo.
-
Beni2360
félisten
Sziasztok. Állatok ajánlott Nov.10.-n rendelt Kitchen Knife 7 inch Professional Japanese Chef Knife SOWOLL késemet a mai napon kézhez kaptam.
Kell valamit az élével valamit kezdetnek csinálni?
Az élező szerkentyűm már megérkezett.
És még ilyen késekből is úton van 2 db. Nagyon megtetszett a nyélkiképzése.
A kézi fenő kövem még úton van.
Válaszokat előre is[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...