Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz schawo #3159 üzenetére

    Élezésről:

    A nagy, D2 acélos FURA kést éleztem. A kés oldalakként 25 fokos élszöggel rendelkezik. Gyárilag elég tompa, és az összesen 50 fokos vágóél sem segít ezen, szinte csak fát hasogatni jó. Az élszöget lejjebb vettem 2x15 fokra. Ehhez rengeteg anyagot kellett eltávolítani, a rohadt vastag penge miatt az élszalag magassága 1mm-ről 3-3,5 mm lett. További nehézség ennél a késnél, hogy a penge sehol sem egyenes, folyamatosan ívelt.

    A kést a Scheppach JIG60 befogóval fogtam be. Élezéskor a befogó szorítócsavarja a viszonylag keskeny penge miatt már ennél a 15 fokos élszögnél is beleért a korongba, és a korong először azt csiszolta le, utána jöhetett csak a kés. Számítottam erre, ezért rendeltem a Tormek SVM-00 befogót is (ehhez is kell a JIG60). Az elletés nagyon jól ment, a befogó szépen vezette a kést, az új élszalag szép egyenletes lett. 15 perc alatt leszedte azt a mennyiségű acélt, amit én 1 órán keresztül csiszoltam volna a 325-ös gyémánton. Utána a "gréderrel" finomítottam a kövön, és oldalanként 1 percig éleztem ezzel, a végén pedig tisztítottam a bőr tárcsán. Az él mikrofogazott lett, kb 500-as kézi kővel kapok ilyet. Jól viszi a szőrt és a papírt is, mert a bőr tárcsa szépen lepucolta az élszalag hegyét. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

    A következő alkalommal a gyári gréder kő helyett gyémántlappal, vagy a nagyon kemény lyoto japó természetes kövemmel fogom finomítani a tárcsát, hátha finomabban fogazott élt kapok.

    Azért valamikor talán veszek hozzá egy Sun Tiger 800-as és/vagy egy Tormek SJ-4000 korongot is a szebb, finomabb él érdekében.

    Ilyen lett a végeredmény:


    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák