Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz hm15 #26478 üzenetére

    Nehéz okosat mondani a konkrét helyzet ismerete nélkül. Gondolom az nem kivitelezhető, hogy a hitelt is olyan arányban vállaljátok, mint az önerőt(?).

    Mert az lenne a legtisztább számügyileg, ha 26:4 arányban osztoznátok a tulajdonjogon, a hozzá köthető adósságon, és a kiinduló önerőn is. Így bármely pillanatban fennálló szétválasztás esetén minden a pillanatnyilag rendezett állapotnak felelne meg.
    Persze a 26:4 ehhez elég kritikus arány, más lenne egy 60:40 vagy akár még egy 70:30 kiindulás is.

    Az a baj az általad felvázolt dinamikus helyzettel, hogy időben az elején párod jelentősen nagyobb arányban vállalja a kockázatot a nyereség arányához mérten, és ez a 20 éves futamidő végére ér balanszba. Begépeltem ide egy baromi hosszú gondolatkísérletet, levezetve pár helyzetet, de inkább kivágtam, elküldöm privátban ha érdekel. A lényege, hogy az első év után, amikor a hitel 2/3 része az övé, a tulajdonjognak meg kb. az 1/7 része, akkor egy bekövetkező bukás esetén a teljes veszteségből 1/3 rész esik rá, egy nyereséges eladásnál viszont a nyereség 1/6 részét kaphatja.

    Talán a legjobb az lenne, ha katyvasz esetén az ingatlan tulajdonjogát és a hitelben vállalt részt újraosztanátok az addigi beforgatott pénzek jelenértékén. Így akár pozitív akár negatív a kiszálló, a befektetéssel arányosan vesztek benne részt. Így a nagyobb beruházások költségeit is bele tudjátok vonni (új garázs, napelem, bármi).
    Abban kell csak kiegyeznetek, hogy a jelenértéket mi alapján nézzétek. Általános infláció / éves jegybanki alapkamatok / lakhatási költségek inflációja?

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák