Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Árpi001
senior tag
Sziasztok.
Öröklés ügyében tennék fel kérdést.
Van egy negyed részem egy régi kádárkockában.
Most lesz aktuális az eladása.
Én, egyenes ágon örököltem a részem(nagyapám után anyám, anyám után én, vagy 20 éve a tulaja vagyok.)
És nem rég zajlott le a másik örökösnek(aki 25% ban szintén egyenesági, de 50 % ban nem egyeneságról örökölt) a hagyatéki tárgyalása.
Az volna a kérdésem hogy ha drágábban adjuk el az ingatlant, mint amnyiért fel lett értékelve ,akkor a különbözet után, kell e adózni mindkettőnknek ?A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
asdf_
veterán
válasz Árpi001 #26651 üzenetére
Szerzéstől származik az adózás, sávosan csökken és 5 év alatt kopik el. Te mivel 20 éve tulaj vagy, te már biztosan nem adózol. A 75% tulaja, ha ő most örökölte, akkor ő adózik, de csak a "nyereség" után. Tehát ha papíron 30M-ért örökölte a 75%-át (tehát 40M-nek volt becsülve az egész), de most eladjátok 50M-ért, (tehát rá 37,5M esik), akkor a 7,5M különbség után kell adóznia. Aztán ha a 37,5-öt ingatlanvásárlásra fordítja x időn belül, akkor nem. Itt le van írva minden.
-
atee_13
őstag
Üdv!
Számomra aki nem jogász egy elég nehezen érthető sztorival jönnék.
Anyum augusztusban lesz két éve, hogy meghalt. Hagyatéki lezárul. Apum megszüntet mindet a K&H-nál (elvileg).
Viszont hétfőn átvettem egy levelet a postán:
Hagyatékiban amire a levél is hivatkozik 2. oldal utolsó oldalán vastaggal kiemelve szerepel, hogy : osztályos egyezség alapján, öröklés jogcímén örökhagyó házastársának ...
Na nem mintha jobb lenne ha apumnak küldenék, de hogyan kaphattam én ezt a levelet?
Hogy lehet megszűntetés után kényszerszámla hitel? Hogy számolhattak már fel késedelmi kamatot mindenféle előzetes értesítés nélkül?Meg bonusz kérdés, hogy ha ezt mobilbankon és bank@kh.hu -n elküldem panaszbejelentésként az egyértelműen beleszámít e 8 napba vagy lehet olyan forgatókönyv, hogy akárhogy is végrehajtásra kerülhetek?
-
amargo
addikt
válasz atee_13 #26654 üzenetére
Én hagyatéki lezárta után, amikor bementem a bankhoz megszüntetni a számlát, akkor lezárásnak kaptam egy dokumentumot, amiben leírták, hogy nincs több követelésük felém, stb-stb. Amennyiben van ilyen dokumentumotok, akkor küld el válaszul.
Az más kérdés, hogy azóta is találtak valami 400ft-, amit oda szeretnének adni és menjek be érte (nem fogok..).“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
donbig
tag
Üdv! Ellentmondásos információkat olvasok: örökölt ingatlan eladása utáni adőzásnál a hagyatéki eljárás költsége illetve a temetési költséggel csökkenthető - e a bevétel?
"Ember, most jövök ki a templomból!"
-
beci
őstag
Sziasztok.
Adott egy új építésű társasház, ahol a földszinti lakóknak van külön elkerített kertje.
Ha szeretnék egy kerti tárolót a telkemre, azt rakhatom közvetlenül a szomszédtól elhatároló kerítés mellé?
Egy 4 m2 alatti tároló.
Köszönöm.Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....
-
Nirvatti
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbiban (a lényeg félkövérrel kiemelve).
Röviden. Feleségem az üzembentartója az autónak, én figyelmetlen voltam. Büntetés helyett feljelentést kaptunk.
Van-e értelme a feleségemnek a lent olvasható módon megtagadni a vallomástételt? Vagy jobban járunk ha feladom magam?Őszintén szólva jobban örültem volna, ha írnak ott a helyszínen egy nyavalyás csekket, nem állítanak pástra a bürokráciával.
"Tisztelt Üzembentartó!
Az országos gépjármű-nyilvántartó adatai szerint a(z) xxxxxxx forgalmi rendszámú jármű az Ön tulajdonát képezi.
A fenti forgalmi rendszámú gépjárművel, annak ismeretlen vezetője 2024.01.20-n 20 óra 41 perckor, a 1051 Budapest V. ker., Hold utca 15. számnál a Várakozni tilos !" (alá kihelyezett kiegészítő jelzőtáblák : 18:00-07:00 között, kivéve lakossági parkolási engedéllyel) jelzőtábla hatálya alatt szabálytalanul várakozott.
A jármű vezetője elkövette az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 15. § (1) bekezdés b. pontjába ütköző, és a a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224. § (1) bekezdése szerint minősülő közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés.
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) alapján, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet szabálysértési feljelentést tett hatóságomnál.
A szabálysértési hatóság a szabálysértésért felelős személyének megállapítása érdekében bizonyítási eljárást folytat, amelynek során Önt tanúként kívánja meghallgatni. A szóbeli meghallgatásra történő idézését megelőzően, a Szabs. tv. a 62/A. §-ában foglaltak alapján lehetőséget biztosít arra, hogy írásban tegyen vallomást.
Az írásbeli tanúvallomást a felszólítás kézhezvételétől számított 8 napon belül a mellékletben szereplő adattartalommal (postai úton vagy elektronikus úton) teheti meg.
Tájékoztatom, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: E-ügyintézési tv.) 8. § (1) bekezdése alapján lehetősége van ügyei intézése során ügyintézési cselekményeit, nyilatkozatait elektronikus úton benyújtani a hatóság részére az elektronikus űrlapkitöltés-támogatási szolgáltatás igénybevételével.
Az E-ügyintézési tv. 9. § (1) bekezdés b) pontja alapján az ügyfél jogi képviselője elektronikus ügyintézésre kötelezett jogalany, akinek az ügy intézése során az elektronikus űrlapkitöltés-támogatási szolgáltatás igénybevétele kötelező. Az elektronikus űrlapok a https://ugyintezes.police.hu címen elérhető Rendőrség Ügyintézési portálján, az Ügyintézés/Elektronikus tájékoztatások menüpontban találhatók a megfelelő témacsoport és ügycsoport kiválasztásával. Az eljáráshoz kapcsolódó elektronikus űrlapok a következő linken érhetők el: https://ugyintezes.police.hu/hu/elektronikus-tajekoztatasok?szakterulet=igazgatasrendeszeti-szakterulet&ugycsoport=szabalysertesi-ugyintezes.
Felhívom a figyelmet arra, hogy a Szabs. tv. 59. §-a alapján nem lehet tanúként meghallgatni azt a személyt, akitől testi vagy szellemi állapota miatt nem várható bizonyítékként értékelhető vallomás, valamint aki foglalkozásánál, hivatásánál vagy közmegbízatásánál fogva titoktartásra köteles, valamint a Szabs. tv. 60. § b) pontja alapján megtagadhatja a vallomástételt, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény, vagy szabálysértés elkövetésével vádolná az ezzel kapcsolatos kérdésben. Figyelmeztetem, hogy a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 269. § (2) bekezdése alapján, aki mást szabálysértéssel hamisan vádol, vagy más ellen szabálysértésre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság tudomására vétséget követ el. Úgyszintén vétséget követ el az is, aki a szabálysértési ügy lényeges körülményére vonatkozóan valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja [Btk. 272. § (1), 273. §].
Az írásbeli tanúvallomás megtétele nem zárja ki azonban annak a lehetőségét, hogy a szabálysértési hatóság meghallgatásra idézze. Amennyiben írásban nem tesz vallomást, illetve az a tartalma vagy hiányossága miatt nem értékelhető, akkor a járművet vezető személy kilétének megállapítása érdekében Önt hatóságom meghallgatásra idézi.
A vallomás nem értékelhető, ha azt papír alapú formájában nem saját kézzel írta és aláírta, vagy a papír alapú vallomásán lévő aláírása vagy kézjegye bíróval vagy közjegyzővel nincs hitelesítve, továbbá ha abból nem tűnik ki, hogy a vallomást a fentiekben ismertetett vallomástétel akadályainak, valamint a hamis tanúzás következményeinek ismeretében tette meg.
Budapest, 2024. április 09. napon"Előre is köszönjük a segítséget!
-
herdsman12
őstag
válasz Nirvatti #26658 üzenetére
Nem vagyok jogász, de többszörösen érintett vagyok ilyen ügyekben.
Egyszerű nyilatkozatot kell elküldeni a rendőrségre, melyben leírja a feleséged:
Kijelentem, hogy a nincs a 2012. évi II. törvényben leírt akadálya a vallomástételemnek, valamint ismerem és tudomásul vettem a hamis tanúzás következményeit.
A (időpontban és helyen) nem én használtam az autót, ezért a 2012. évi II. törvény 60. § b) pontja alapján élek a tanúvallomás megtagadásának lehetőségével.(Szerk)
Az utolsó bekezdésben nem stimmel az a bírói, közjegyzői hitelesítésű aláírás, vagy nem pontos az idézet.#26659 DJ. Ru$y
A közigazgatási bírság (objektív felelőség) más kategória, gyorshajtás, piros lámpa, stb. [link][ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz herdsman12 #26660 üzenetére
Ha érintett vagy, akkor csak szimpla kérdés: akkor ilyenkor ennyi volt és ejteniük kell az ügyet?
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
őstag
-
herdsman12
őstag
Utolsó bekezdéshez...
Röviden, megírja és aláírja, vagy online beküldi. [link]
Pontosan itt az idevonatkozó jogszabály:2012. évi II.törvény
62/A. § (1) A bíróság, a szabálysértési hatóság engedélyezheti, hogy a tanú a szóbeli meghallgatását követően vagy helyette írásban tegyen vallomást. Az írásbeli tanúvallomás megtétele nem zárja ki, hogy utóbb a tanút a meghallgatása céljából a bíróság, a szabálysértési hatóság idézze.
(2) Az írásbeli vallomástétel engedélyezése esetén a tanú
a) a vallomását papíralapú okiratban saját kezűleg leírja és aláírja,
b) papíralapú okiratba foglalt vallomásán lévő aláírását vagy kézjegyét bíróval, közjegyzővel hitelesítteti,
c) elektronikus okiratban foglalt vallomását minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírásával látja el, vagy
d) a vallomását elektronikus kapcsolattartás útján teszi meg.
(3) Ha a tanú szóbeli meghallgatás nélkül vagy a szóbeli meghallgatást követően írásban tesz vallomást, az írásbeli vallomásból ki kell tűnnie, hogy a tanú a vallomást a vallomástétel akadályainak, valamint a hamis tanúzás következményeinek ismeretében tette meg. Erre a tanút az írásbeli vallomás megtételének engedélyezésével egyidejűleg, a vallomástétel akadályainak és a hamis tanúzás következményeinek ismertetésével figyelmeztetni kell. -
donbig
tag
Én ennyit írtam régebben, szintén szabálytalan várakozás volt: A ............ ügyszámú írásbeli tanúvallomásra irányuló felszólításra az alábbiakban nyilatkozom:
A 2012.évi II. törvény 60§ b) pontjára hivatkozva élek a tanúvallomás megtagadásának lehetőségével."Ember, most jövök ki a templomból!"
-
herdsman12
őstag
válasz DJ. Ru$y #26661 üzenetére
Közterület felügyelet küldi a csekket, amit nem fizetsz be határidőre, erre továbbítják a rendőrségre és indul a szabálysértési eljárás.
A ft esetében a KF előzetes csekk nélkül feljelentette (ilyennel még nem találkoztam)
Ilyen nyilatkozat után nem történik semmi további (gondolom ejtik).
Aztán, hogy a háttérben mennyire néznek a dolgok mögé, hogy van-e megfelelő hozzátartozó, esetleg kamerák képe, azt nem vágom. -
tag
Sziasztok!
Egy olyan problémába ütközött párom, hogy márciusban a BKK bérletét itthon hagyta, metrón való utazás közben egy ellenőr emiatt megbüntette. A bérletét április 2-án bemutatta a közeli BKK irodában, ezzel együtt kifizette a 2000ft bírságot. A fizetés készpénzzel történt, a bizonylat azóta nincsen meg.
A mai napon jött levél a BKK-tól, miszerint a bírságot nem fizette be, így ha holnapig nem teszi ezt meg, már 50,000Ft-ra nő a tétel. Az ügyfélszolgálatot kérdezve elhajtották, miszerint ha nincs bizonylat akkor bírságot kell fizetnie.
Van bármilyen mód arra, hogy a bírságot ne kelljen többszörösen kifizetnie?
Előre is köszönöm! -
beci
őstag
válasz razorbenke92 #26662 üzenetére
Köszi,megnéztem.
Hát itt lehet valamit tenni?
Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....
-
őstag
-
beci
őstag
válasz razorbenke92 #26668 üzenetére
Erre gondoltam én is, köszönöm.
Azért futok egy kört a városi építésvezetőségen.
biker! Hát már minden megfordult a fejemben.Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....
-
biker
nagyúr
"Azért futok egy kört a városi építésvezetőségen."
Felesleges, az szmsz és az alapító okirat egy társasház esetében tartalmazhat egyéni előrásokat. Le van írva, a vásárlással elfogadtad. Eleve nem a tied az a terület, ez is kiderült, hanem osztatlan közös tulajdon saját használatban. Itt pedig a közösség dönt.
amit megtehetsz, pl a fal mellé egy keter műanyag szekrény, az nem építmény, hanem bútor. persze a meglévó 80cm körüljáró járdára vagy a burkolt teraszra téve, mert gondolom a probléma azzal lenne, hogy a zöld területet le kellene betonozni a faház alapnak.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
Szmsz módosítás közgyűlési határozattal és abszolút többséggel lehet, nem aláírásokkal. Alapító okirat módosítás talán problémásabb.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
zeon.hu
nagyúr
Üdv!
Adott esetben kötelezhető-e a szomszéd (bérlő) megfelelő (magas és átláthatatlan) kerítés építésére?
Szomszédban egy üres telek áll, korábban épületek voltak rajta, amiket elbontottak. Az épületek töltötték be a kerítés szerepét.
A tulajt 2 évig kértük, hogy építsen kerítést, mert az az ő építési oldala, végül egy drótkerítés került oda.
Ezután kiadta az eggyel arrébb lévő zöldségesnek, aki nyilvános parkolóként használja, így minden betérő premier plánban nézheti az életünket az udvaron.
(Nyilván szeretnénk magunkban lenni, lányok napozni, fürdeni, stb., amit nem köztéri programnak szánunk.)
Karácsonykor fenyőfát árult, forgalom a sokszorosa lett. ,
Most pedig kerti bútorok kerültek a telekre, amiket nyilván hosszabb távon tervez árulni.Egyelőre megkeresésre nem reagált, de persze mindenképpen szeretnénk beszélni vele, közös megoldást találni.
Részünkről nem járható, hogy mi építsünk oda megfelelő védelmet, 50m hosszan.Minden legális megoldás érdekelne, előre is köszönöm!
#?*@&!
-
Theodorci
tag
Sziasztok!
Munkajoggal kapcsolatban lenne kérdésem. A munka tvk. szerint működik nálunk a szabikkal való rendelkezés (idén módosították erre), miszerint 7 nappal rendelkezik a munkavállaló és a többivel a munkáltató. Ez a 7/többi nap nap a 20 nap alapszabadságra értendő vagy a pótszabadsággal együtt mindenre? Tehát ha pl valakinek a koránál fogva összesen 30 nap szabija van, akkor ő is csak 7 napot kérhet ki úgy ahogy ő akar?
Előre is köszi! -
herdsman12
őstag
válasz zeon.hu #26677 üzenetére
Leginkább nem kötelezhető semmilyen kerítés, különösen nem magas és átláthatatlan építésére.
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
Helyi önkormányzat akár elrendelheti a kerítés létesítését, de ez nem hiszem, hogy működik, meg a "kukkolók" ellen nem ér semmit egy drótkerítés.
A napozó takarása tuti, hogy saját beruházás lesz.
Megpróbálhatsz ügyvéddel konzultálni erről, én megnézném, hogy a szomszédban folyó kereskedelmi tevékenység, parkoló üzemeltetés feltételei rendben vannak?
(WC, szeméttárolás, stb)
(Nem vagyok jogász.) -
-
j0k3r!
senior tag
Sziasztok!
Határozatlan idejű munkaviszony felmondása e-mail-ben a téma. Úgy olvastam, hogy céges e-mailről küldve nem szükséges semmilyen digitális, vagy egyéb más formájú aláírás, mert anélkül is hivatalosnak számít (ugye?). Ezen felül az volna a kérdésem, hogy egy ilyen szövegezés elégséges-e a munkáltatónak (esetemben CEO) címezve:
Tisztelt XXX,
A mai nappal bejelentem, hogy a munkáltató (XXX) és köztem YYY napján kötött munkaszerződés alapján fennálló, határozatlan időtartamú munkajogviszonyomat, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. tv. 89–92. § rendelkezései alapján munkavállalói rendes felmondással megszüntetem.
Esetleg van-e olyan adat, amit még mindenképp érdemes beleírni? Természetesen CC-ben még HR-t és pár fontos embert ráteszek a levélre.
Köszönöm szépen a segítséget előre is
some men just wanna watch the world burn...
-
Árpi001
senior tag
Sziasztok.
Abban az esetben, ha olyan családtag halálozott el, aki nekem mostoha nagyszülöm, másnak a vérszerinti nagynénje, és egyetlen egyenes ági örököse is, és emellett neki is +ban, a mostoha nagyanyja is volt, akkor az ingoságok,és a velük való probléma ,kire szállnak?
Én 20+ éve negyed részt vagyok tulaj,nagyapámtól édesanyém, és édesanyámtól én örököltem ezt a részt.
A másik örökös két éve, szintén ezen az uton ,szintén negyedrészt örökölt, és idén,a mostoha nagyanyám után még + 50 % ban,tehát 75 % ban tulaj.
Ő az unokaúga is a néhai mostoha nagyanyámnak,ezért alakult igy.
Én úgy tudom hogy az ingoságok a mostoha nagyanyámé lettek a nagyapám halála után,és így a másik örökös tulajdonát képzik most,de lehet tévedek..A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
Takemoto
csendes tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről:
A lányom osztályában egyik délután történt egy rongálás. Az interaktív tábla megsérült és az iskola cserélte. 5 tanuló érintett a dologban és köztük szétdobták az összeget, 44000Ft-ot kellene fizetni.
Az eset azért történt, mert 4 tanuló egy száraz pogácsával dobálózott és az egyik diák a lányomat beijesztette, hogy megdobja. A lányom reflexből felrántotta a kezét és a kezében lévő seprűvel behorpasztotta a táblát.
Az 5 érintett diák közül 3-nak a szülei (köztük az a tanuló szülője is , aki beijesztette a lányomat) ügyvédet megkeresve írtak egy nyilatkozatot, amelyben leírták, hogy nem értenek egyet az iskola határozatával és lényegében ránk akarják hárítani a dolgot.
Az igazgató azt mondta nekem, hogy így kénytelenek feljelentést tenni az eset kapcsán.Az esetet követően még az nap jegyzőkönyvet készítettek az iskolában és mind az 5 tanuló ugyan azt a történetet mondta, amit fent leírtam.
Kérdésem, ha netán rátolnák a felelősséget a lányomra, akkor a tábla árán kívül még egyéb költséget is ránk verhetnek?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Takemoto
"Bringázás közben előbukkan belőlem az a lény, aki ebből a bolygóból lett; a vándor, aki este tiszta lélekkel pihenhet meg..."
-
biker
nagyúr
válasz Takemoto #26685 üzenetére
magánvélemény...
ha 5-en játszottak, 5-en felelősek. Olyan nincs, hogy megijesztem, ettől ő csinál valamit, és ő a hibás.
ha megkapjátok a határozatot, nem fogadjátok el, és kérjetek eljárást. olyan sincs, hogy az iskola kötelez csak úgy, ha szerintetek nem jogos, akkor induljon eljárás. aztán még a végén a pogácsát dobó egyedül lesz felelős
ez inkább támadással menekülés szerintem.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz Takemoto #26685 üzenetére
Magánvélemény2: csak a gyerekek voltak ott, nyilván nincs tanú, ha kiderül, hogy nem beijesztették és felrántotta a seprűt, hanem baseballozni akart a seprűvel, és közben beverta a táblát, akkor meg megáll a teljes feleelősség
Ez nem lesz síma ügy, ne hagyd magad.Hasonló szitu, fiamnak akartak felróni egy telefon kijelző betörést, hogy fizessük ki. be is hívattak, aztán kiderült, hogy gyakorlaton történt, ahol tilos lenne nála legyen a telefon, de bevitte zsebben, innentől a teljes felelősség azé, aki bevitte, nem a fiamé, aki kverte a kezéből, ezen ment a balhé épp, mikor kiderült, mert a fiam rendre mondogatta, nem ő volt, hazudnak, hogy valóban a srác méregből ba..ta földhöz a telefonját, és rávett egy másik "ellenséges gyereket" arra, mondja azt, a fiam verte ki a kezéből, és nem is történt meg. Eredmény: szülők fizethették a saját kis köts.g telefonját, és két igazgatói a tettesnek és a hazudozónak.
-
Teki1986
tag
Sziasztok!
Véleményekre lennék kíváncsi.
Fizetési meghagyást szeretnék kezdeményezni és szerintem követelhetem a természetes személytől vagy a cégtől pénzt. (1 fős cég ami valószínűleg ki van pucolva pénzügyileg.) Kinek célszerű címeznem a követelést? Melyik a biztosabban behajtható a végrehajtó által? (Természetes személy vs. cég)Köszi
i5 2500k,Asrock Extreme 4,Ati HD6950
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Átvenném apósom autóját. Mivel járok jobban: megmarad ő tulajnak, én meg üzemben tartó leszek? Vagy adásvételivel megveszem tőle?
Ha a vétel mellett döntünk, akkor ugye vannak a vásárlással járó illetékek, ha üzemben tartás mellett döntünk, akkor az milyen költségekkel jár, kinek a nevére megy a biztosítás, mit kell még tudni egy ilyen felállásról?
Sajnos nagyon leépült (85 éves) szerinte már kevés van hátra neki, de tiszta az elméje, csak már nem vezethet.
Ha megmarad tulajnak és én leszek az üzemben tartó, s elmegy, akkor a feleségem örökli az autót? Ennek van anyagi vonzata? Ő nekem ajándékozhatja, rám irattathatja?A lég költséghatékonyabb megoldást keressük, de ha minden változat kb ugyanannyiba kerül vagy pár ezerrel olcsóbb, de rengeteg utánajárást igényel, nem éri meg a hajcihőt, akkor marad a sima adásvételi.
Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
ityam
senior tag
válasz Teki1986 #26690 üzenetére
Szia!
Mivel a jogászoktól nem jött válasz ezért én kibicként gondoltam írok(értsd úgy hogy nem jogász).
Nekem fura hogy FMHt tudsz a cég fele is meg a vezetője fele tenni.
Azt értem hogy a cég mögött 1 személy van, de ettől aki vállalt feléd valamit az vagy a cég vagy a magánszemély.
Ha az ember cége tartozik neked akkor a tippem szerint csak a cág fele tudsz fmht indítani. ha meg a magánszemély akkor az ellen(Egyéni vállalkozóként meg btnél igen összefonódik azt hiszem a magánvagyok a "cégvagyonnal" de ettől tippem szerint nem lehet tetszólegesen indítani fmht. aztán lehet valaki szakértő megcáfol)
Szerintem ki kellene fejtened jobban az ügyet, hogy a jártasabb emberek tudjanak segíteni. -
asdf_
veterán
Szerintem arra gondolhat, hogy ha szándékosan és ügyeskedve van kiürítve egy kft, akkor korlátolt felelősség ide vagy oda, magánvagyonból is lehet érte felelni. De ehhez aktívan, szándékosan tenni kellett a túloldalon. De ide, hogy rajta lehessen követelni, szerintem csak felszámolás alatt/után lehet eljutni, amíg papíron él a cég, addig a cég az "illetékes" a tartozás kapcsán.
(Szintén nemjogász)[ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
válasz HoTaZo #26691 üzenetére
Legegyszerűbb az lenne, ha az asszony lenne az üzembentartó. Egyenesági rokonok között illetékmentes az átruházás, így csak az új forgalmi 6.000 Ft.
Biztosítás és minden más költség az üzembentartóé.
Tulaj változásnál eredetvizsga, törzskönyv, plusz, ha Te lennél a tulaj, akkor még illeték is van.
Örökségnél nem számít, hogy ki az üzembentartó, a törvényes örökösök örökölnek. -
HoTaZo
addikt
válasz herdsman12 #26694 üzenetére
Hát igen, de párom jogsija már rég "lejárt" a biztosítást az ő nevére írni anyagi katasztrófa lenne , míg én B10-ben vagyok, meg így is én vagyok a családi sofőr.
Jelenleg, amikor azt az autót használom, egy meghatalmazás van még nálam, hogy vezethetne azt az autót.
Az "átruházás" jelen esetben mit jelent?
Anyós és sógor nem tart igényt az autóra örökség esetén. Ekkor válik tulajdonossá nejem? Ő mint tulaj, én mint üzemben tartó működik?Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
HoTaZo
addikt
válasz herdsman12 #26698 üzenetére
Ok, rendben. Köszönöm!
Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
Teki1986
tag
Köszönöm a válaszokat!
Én itt arra gondoltam, hogy az átvételi elismervényben nincs sehol megemlítve a cég neve, csak az akkori cégtulajdonos adatai mint magánszemély (most már nem az ő nevén van a cég). Ráadásul a pénzt nem neki kellett utalnom, hanem a feleségének számlájára. A cég ellen tudok más futó végrehajtásról is.
Szóval itt van egy dilemmám, hogy ki legyen a követelés célpontja. Mindkettőbe bele tudnék kötni szerintem a túloldalról.
i5 2500k,Asrock Extreme 4,Ati HD6950
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest