Új hozzászólás Aktív témák

  • kalahora

    csendes tag

    válasz Árpi001 #26089 üzenetére

    A temetési költségre vonatkozó különleges szabályok
    Az említett költségek csak akkor terhelik a hagyatékot, ha az örökhagyó a temetéséről másként nem rendelkezett (például egy egyszerű élők közötti megbízási szerződésben, vagy a végrendeletében meghagyással valamely örököse, hagyományosa terhére), vagy nincs olyan személy, aki más jogalapból eredően a temetési költségek viselésére köteles.
    Nem hagyatéki teher az a temetési költség sem, amelynek viselésére az öröklési szerződés alapján a szerződéses örökös köteles. Ha a temetésről más gondoskodott, a költségek megtérítését a szerződéses örököstől kérheti, de nem érvényesítheti mint hagyatéki terhet.
    Az örökhagyó temettetési költségeinek meghatározásánál érvényesülnek bizonyos korlátok a hagyatéki hitelezői oldalon is. Ha a síremlék állításáról az örökösök előzetes megkérdezése nélkül olyan hozzátartozó dönt, aki maga nem örökös, akkor csak a szokásos méretű és minőségű síremlék állításának költségei és csak olyan mértékben számíthatók fel, amilyen mértékben azok az örökhagyó emlékének megőrzését szolgálják (Bírósági Határozatok 1996/367.).

    A temetésre kötelezettek sorrendjét a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény határozza meg.
    A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:
    - aki a temetést szerződésben vállalta; akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
    - végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
    - az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

    Temetésre kötelezett személy hiányában, ismeretlen helyen tartózkodása vagy temetésre vonatkozó kötelezettsége nem teljesítése esetén a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési, fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere - vagy ha az elhalálozás a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen történt, a főpolgármester - köteles gondoskodni.

Új hozzászólás Aktív témák