Új hozzászólás Aktív témák

  • goodboy007

    senior tag

    Sziasztok,
    Igyekszem röviden:
    Budapest közeli agglomerációs kisváros, főleg a közművek kapacitáshatáron működése miatt az önkormányzat építési -vagy ahogy ők nevezik, "változtatási"- tilalmat vezetett be néhány hónapja az új HÉSZ elkészültéig.
    Miközben korábban tétlenül nézték, hogy gombamód nőnek a városban a lakóparkok, illetve a változtatási tilalom megszületése a korábban kiadott építési engedélyeket nem érinti, tehát ezek továbbra is készülnek, új építkezést törvényesen nem lehet megkezdeni, legyen akár építésszel megterveztetett bővítés.
    A településhez több külterületi rész tarozik, ezeken vegyesen vagy van vezetékes víz vagy nincs, illetve különböző beépíthetőségű telkek tartoznak ezekhez.
    A mi ingatlanunk szintén külterületen van, eddig KRE-1-es övezetbe tartozott és 30%-os beépíthetőség vonatkozott rá -művelési ág alól kivont zártkerti-, illetve nálunk vezetékes víz is van.

    A problémám, hogy az új HÉSZ megszületésével arra számítok, hogy egyetemesen tiltva lesz minden külterületen való építkezés, nem megkülönböztetve, hogy:
    - valaki "hulladékból", saját kezével épít tákolmányt -a környékünkön szerencsére nincs ilyen, de több fele jellemző-
    - több nagyobb telket összevonva helyenként 5-6000m2-es vagy még nagyobb telken építtet 2-300m2-es hásziendát
    - meglévő ingatlanát szeretné bővíteni néhány helyiséggel
    hanem egyszerűen minden nemű építkezést megtiltanak a külterületeken vagy ahogy ők nevezik "szőlőhegyeken" és kész.

    Ezzel a húzással egyrészt rengeteg ingatlan lesz értéktelenebb, másrészt én ha rá is szánnám a pénzt, törvényes keretek között nem fogok tudni építkezni, amennyiben mégis, úgy az "egy kategóriába sorolás" elve miatt 3%-os beépíthetőség fog vonatkozni ránk, amit a már meglévő ház is elér.

    Ilyen jogi problémával milyen jogászt érdemes keresni, illetve van-e értelme?
    Vagy a jog azt mondja, hogy ez így jogszerű, az önkormányzat játszhatja a kiskirályt és saját hatáskörében lehetetleníthet el középosztálybeli embereket, akik jogszerűen szeretnének bővíteni, aztán gyerekeket vállalni.
    Illetve tud-e az ittlevők közül valaki precedenst arra, hogy máshol sikerrel támadták meg az ilyen helyi rendelkezést vagy kártérítést kaptak az önkormányzattól, mert az ingatlanuk területi besorolása rosszabbra változott, ezáltal leszűkült az, hogy milyen módon építkezhettek?

    "propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

Új hozzászólás Aktív témák