Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Remekelek28 #15300 üzenetére
tőled nem vihetnek el semmit, de kimehet a végrehajtó a lakcímre és ami az övé azt lefoglalhatja
nekem még nem volt iylen szeméyles tapasztalatom, de azt hallottam, hogyha egyszerűen elmondod hogy itt minden a tiéd, neki csak ideigelens lakcíme van ott, akkor nem lesz gondod
elvileg igazolni kellene, de hogyan lehet egy használt bútor, tv tulajdonjogát igazolnia bank adta be a fizetési meghagyást vagy lepasszolta követelés kezelőnek?
ha az utóbbi, akkor általában meg lehet egyezni töredék összeg részletekben visszafizetéséről és akkor nem kell sok évig aggódni, hogy semmi sem lehet a hölgy nevén
a fizetési meghagyásnak mindenképpen érdemes ellentmondani, ezzel is időt nyerve (szerintem)ha nem működik együtt az adós és nem reagál semmire, akkor az egekbe el fognak szállni a költségek (végrehajtó díja, kamatok, iylen oylan illetékek stb.)- ez a legbutább taktika, csak akkor ajánlom, ha biztos benne hogy soha nem lesz semmi a nevén (pl külföldre költözik örökre)
cryptot minden termékemért elfogadom
-
őstag
válasz Remekelek28 #15302 üzenetére
leírtam neked hogy a behajtó cégekkel általában meg lehet egyezni alacsonyabb összeg kifizetésében
(ennek az az oka hogy a letgöbb esetben töredék összegen veszik meg a tartozást)
erre leírod hogy a dupláját kérik vissza (szerinted, anélkül hogy bármit informálódtál volna)komoylan olyan érzés itt néha segíteni, mintha óvodások kérnének tanácsot
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Remekelek28 #15304 üzenetére
Követeléseket a behajtási kockázattól függően 25-40%-os értéken szoktak felvásárolni / értékesíteni jellemzően, általában nagyobb tételben.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
őstag
válasz Remekelek28 #15304 üzenetére
vagy maradjunk annyiban hogy fogalmad sincs az egészről, de mostmár nem is érdekel a problémád, csinálj amit jónak látsz
-
MaxxDamage
félisten
Sziasztok,
Lenne pár kérdésem,
Amennyiben ki írok, hirdetek, szolgáltatást nyújtok. (PC/Laptop karbantartás, tisztítás, újra pasztázás, stb..)
Abban az esetben, ezt milyen engedély mellett tehetem meg? (gondolom valami kell, hogy "jogilag" ilyet tehessek) - azt mondták nekem, hogy a NAV ilyenekre megy rá. /ezért nem is rakok ki semmit FB-re pl./
Válaszokat, segítséget előre köszönöm!◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
őstag
válasz MaxxDamage #15307 üzenetére
azért azon nem kellene meglepődni, hogy a jóléti társadalmakban a jövedelmeket bizony adóztatják
végzettséget akkor nézik az adott tevékenységhez, ha egyéni vállakozást indítassz, más vállalkozási formánál senkit sem érdekel milyen papírod van
ha nincs vállakozásod, nem adózol, akkor bizony megbüntethetnek egy próbavásárlás utáncryptot minden termékemért elfogadom
-
MaxxDamage
félisten
válasz LuckyL #15308 üzenetére
Magyarul vállalkozónak kell lenni hozzá és "csak úgy" nem írhatok/hirdethetek (pl. FaceBookon) ilyet sehol, hiába értek hozzá és van több éves/évtizedes tapasztalatom, gyakorlatom ebből?
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
őstag
válasz MaxxDamage #15309 üzenetére
félreérted
nyugodtan hirdethetsz bármit amit szeretnél, csinálhatod is
csak ha rajtakapnak hogy adózás nélkül folytatsz üzletszerű tevékenységet, akkor meg fognak büntetni
de nem biztos hogy rajtakapnak, sokan lenyomnak feketézéssel egy egész életet
más meg az első "biznisszel" lebukik és jól megbüntetiknem szeretem más f@szával verni a csalánt de szerintem nyugodtan kezdj bele aztán ha majd sok ügyfeled lesz már, akkor csinálj egy katás egyéni vállalkozást, amivel számlaképes leszel (és fizethetsz havi 50 ezer ft adót) -és addig is ne fuss bele ellenőrbe
-
MaxxDamage
félisten
válasz LuckyL #15310 üzenetére
Köszönöm!
Kezdetben csak ismerősnek csinálnék ilyet, később akár ismeretlennek is és a katás egyéni vállalkozáshoz kell könyvelő, stb is tudtommal. Van ismerős, az katásként "vállalkozik" mint asztalos (havi 1 milla+ a bevétele általában és csak a havi 50-et fizeti maga után, Szombat és Vasárnap is dolgozik) van neki 1 embere, aki nincs bejelentve és szerintem ha így folytatja, megütheti a bokáját.[ Szerkesztve ]
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
ityam
senior tag
válasz MaxxDamage #15311 üzenetére
Katásnak nem kell könyvelő. Ha nagyon nem bízol magadban akkor párezer forintért boldogan kitölti egy évben egy könyvelő azt az a papírt amit kell.
Folyamatosan nem kell neki fizetni ilyenért.
Annyit kell tudni hogy a havi 50 et akkor is kell fizetni ha csak 40K bevételed volt egy hónapban. Tehát nem célszerű csak havi egy egy alkalomért kiváltani. -
KilgoreTrout
senior tag
Ha a felső szomszéd 3 év alatt háromszor áztat be, hazudik arról, hogy minden rendben van a fürdőszobájában (a valóságban küszöbig áll a víz és folyamatosan ömlik a csap), szerelőt nem hív és anyagi gondokra hivatkozva nem csináltatja meg a hibát, van-e olyan jogi lépés, amivel kellemetlen helyzetbe hozható?
Lehet-e ez bűncselekmény? (Polgárjogi pernek nincs sok értelme, nem lehet behajtani rajta semmit, lakáson jelzálog.)A hibákat hosszas könyörgés után, saját szerelőt hívva, első két alkalommal a biztosító, legutóbbi alkalommal saját költségre sikerült elhárítani. Ez a legutóbbi már sok volt, főleg mivel kisbabánk van és az ázás hatására megjelent a penész.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz KilgoreTrout #15313 üzenetére
bűncselekmény biztosan nem
attól hogy jelzálog van a lakásán még érintheti igencsak kellemetlenül egy polgári per, főleg ha a vége a lakás árverezése lehetcryptot minden termékemért elfogadom
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz LuckyL #15314 üzenetére
Van a lakásán egy 70 ezer eurós jelzálogjog az OTP faktoringtól, meg egy 1 millió forintos az őt a bank ellen képviselő ügyvédtől, szóval sajnos nem hinném, hogy meghatná egy per, csak magamat szívatnám vele.
Egyéb problémák miatt már próbáltunk intézkedni (jegyző, járványügy), de teljesen impotens az önkormányzat. Az lett az eredménye, hogy visszakapcsolták nála a villanyt és kap ingyen ebédet. A gáz miatt aggódom még, mert simán felrobbantja a házat gondatlanságból. Ha azt sem vette észre, hogy hónapok óta áll a víz nála egy kis gázszag fölött is könnyen elsiklik a figyelme.
A társasház elvileg megindítja a végrehajtást ellene idén (kk miatt), de elég lassan megy minden.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz KilgoreTrout #15315 üzenetére
sajnálom szerencsétlent és téged is hogy el kell viselned egy ilyet, de sajnos nincs ötletem
-
_seth_
veterán
Lenne egy munkajogi kérdésem: a verseny tilalmi megállapodásnak a munkavállaló fele kifizetett összege minimum az alapbér 1/3-a kell legyen? Hónapról hónapra egyéni teljesítmény alapján változhat az összege?
Köszönöm!Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
nagyúr
válasz _seth_ #15317 üzenetére
Az elsőre a válasz igen, ezt az Mt. 228.§ (2) bek. szabályozza. A második kérdésed passz, több helyen volt ilyen klauzula a szerződéseimben, de ott mindig fix összegek szerepeltek.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
_seth_
veterán
Köszi, én is erre jutottam
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
BornToBePuli
aktív tag
Hasznos kis olvasmány:
Bírált közszereplők - A közszereplők elleni rágalmazás és becsületsértés jogi megítélése
Read only felhasználó
-
realist
őstag
Tulajdonjog átruházási szerződés, ismertebb nevén gépjármű adásvételi szerződés kapcsán szeretném a segítségeteket kérni.
Egy olyan verzióra lenne szükségem ami egyrészt szerkeszthető (az adatokat kitölteném előre) és biztosan megfelel a jelenlegi jogszabályi elvárásoknak (keresgéltem a weben és elégé eltérőeket találtam).
Számomra a legfontosabb szempont, hogy annál a résznél ami arról szól, hogy eladó a vevőt tájékoztatja a a műszaki állapotról, lehetőségem legyen egy pár mondatos kiegészítésre-felsorolásra.
Eladó fél leszek egy teljesen korrekt állapotú, rejtet hiba mentes autóval és nem szeretném, ha később lehetőség lenne, hogy átverjenek.
Még egy kérdésem lenne az autónak a tulajdonosa vagyok és van egy külön üzembentartója. Ennek az állapotnak a megszüntetésének a szerződésben szerepelnie kell vagy hogy tudom ezt írásba foglalni?
Itt az lenne a szempont, hogy ne kelljen biztosítást újra kötni, okmányirodába szaladgálni, hanem az eladás pillanatában szűnjön meg és az okmányiroda felé lehetőleg online tudjam jelezni az adásvételivel együtt.kösz!
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz realist #15322 üzenetére
A Netriskes pl. biztos jo lesz, van word verzio is, azt irsz bele, pluszban, amit akarsz (celszeruen egy elado altal ismertetett hibak serulesek: es felsorolas reszt).
A masik felehez nem ertek, de a jozan paraszti esz azt diktalja, hogy az auto eladasaval (az okmanyirodai ugyintezes utan) az uzembentarto lete automatikusan megszunik, ahogy "kiesik" alola az auto, de ebben az orszagban barmi elkepzelheto, ami logikatlan, szoval erre nem eskudnek meg. Ami viszont felmerult bennem, hogy az uzembentarto a biztositasat hogyan mondja fel, mert a biztositok adasvetelit szoktak kerni ehhez, ellenben az uzembentartonak az egvilagon semmi koze az adasveteli szerzodesben szereplo adatokhoz, mondjuk ugy, nem GDPR kompatibilis, ha o is kap egy peldanyt belole (bar a biztositonak sem, ha meg tovabb gondolom, de inkabb elmegyek aludni...).
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz realist #15322 üzenetére
abszolút segítő szándékkal lenne 4 megjegyzésem
1, a rejtett hiba azért rejtett hiba mert nem bizos hogy van bármiylen jele, ezért igazából felsorolni sem tudod az adásvételiben
2, felesleges túlgondolni a dolgot, ha magánszemély eladó vagy akkor ki lehet zárni a szavatosságot az adásvételiben, ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor ez indokolhatod x összeg vételár kedvezménnyel a megjegyzésben
3, papírboltokban általában a legfrissebb jogszaáblyoknak megfelelőt árulják 4 páldányos indigós kivitelben
4, az első példány a vevőé lesz,de fénymásold le magadnak, mert a máspdoldányok általbáan túl halványak hozzá hogy normálisan bescanneld majd az elektonikus ügyintézéshezcryptot minden termékemért elfogadom
-
Intel fan11
őstag
Üdv! Milyen problémám adódhat ha lakás eladásnál a vevővel megállapodva nem kérünk energetikai tanusítványt. Ügyvéd szerint ettől átmegy a tulajdon jog bejegyzés.
Battletag: hojszi#2983
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Nagyon távolról kapcsolódik csak a topikhoz a kérdésem, de talán tudtok segíteni.
Szüleim akadálymentes szavazóhelyiségre nyújtottak be online kérelmet a jövő heti EP választásra. Meg is kapták a helyi választási iroda döntését, amiben a kérelemnek helyt adtak. A döntésben viszont semmi információ nem szerepel arról, hogy hova kell menniük szavazni, ill. fognak-e kapni további tájékoztatást.
Mi az eljárás? Érdemes rácsörögni a helyi választási irodára?
-
addikt
Sziasztok!
Rendeltem feleségemnek epilátort és egyszerűen alkalmatlan epilálásra. Még saját magamon is kipróbáltam és tényleg gagyi.
A kérdésem az, hogy ha sima elállási joggal szeretnék élni, akkor megtagadhatják-e azt egészségügyi okok miatt?
Illetve ha igen, akkor hivatkoznék hibára (levideózom nekik). Ilyen esetben úgy tudom 3 napon belül visszakérhetem a pénzem, a nélkül hogy vizsgálnák a hiba létezését. Hisz úgy tudom nem kötelezhetnek 3 napos terméknél a javítás megvárására. Jóhiszeműen el kell fogadniuk a hiba létezését, igaz?Illetve vettem egy hajnyírót is online, de rájöttem hogy egy drágább modellt szeretnék. De szerencsére időben eszméltem fel és még fel se bontottam. Itt a kedvességük fogja meghatározni, hogy kicserélik-e nekem? Vagy bontatlan termék esetén a higéniai okokra való hivatkozás nem lehetséges?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
There's a device that I've been using called a whoop.
-
Apollo17hu
őstag
válasz Apollo17hu #15326 üzenetére
Megoldódott: elfelejtették a másik mellékletet is becsatolni az emailhez.
-
Argos
őstag
Sziasztok!
2018.-ban örökölt, X összegre felbecsült ingatlan, még abban az évben, X+y összegű értékesítése után, ha jól tudom a különbözet alapján kell jövedelemadót fizetni.
A kérdésem az lenne, hogy ezt pontosan hol és miképp kell feltüntetni a bevallásban?
Illetve, költségcsökkentésenek minősül-e a hagyatéki eljárásban a közjegyző díja és/vagy bármilyen földhivatali költség, mint szerzésre fordított összeg?...elmúlik...
-
Remekelek28
őstag
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni,ha engem felvesznek pincér pozicioba egy szállodába,akkor kötelesek a szakmunkás bért megadni ,ami 195000 ft? Mert pincérként vettek fel,pincér munkát végzek 80%-ban,de a szerződésben kisegitőként van beirva és a bérem is kevesebb. Erre van jogszabály? -
ityam
senior tag
Sziasztok!
2010. évi CXXX. törvény alábbi paragrafusával kapcsolatban lenne kérdésem.
3. § * Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű.Mit jelent az hogy a szabályozás nem lehet "indokolatlanul többszintű"?
Elsőre én arra gondoltam hogy azt jelenti hogy Rendelet nem lehet ellentétes törvénnyel. De nem ezt kell jelentenie mert nem csak indokokulatlanul nem lehet az ellentétes. Indoklással sem lehet ellentétes rendelet törvénnyel szóval nem ez. Törvény nem lehet másik törvénnyel ellentétes indoklás nélkül annak van értelme de azok meg azonos szinten vannak elvileg.
Vagy az indokolatlanság csak a párhuzamosra vonatkozik és a többszintű sehogy sem lehet?Szóval gondoltam rákérdezek hátha valaki tudja.
[ Szerkesztve ]
-
BornToBePuli
aktív tag
Gondolom akkor több szintű, ha a "kérdés" szabályozva van törvényben, kormányrendeletben, miniszteri rendeletben...
Párhuzamos meg gondolom, ha több jogszabály rendelkezik ugyanarról a "kérdésről".
Ezeknek a rendelkezéseknek például az lehet a célja, hogy egy-egy jogszabálymódosítás ne több jogszabály módosítását eredményezze.
Ajánlatos elolvasni a tövény indokolását. A hivatkozott rendelkezésekben nincs szó az "ellentétességről".
Read only felhasználó
-
ityam
senior tag
válasz BornToBePuli #15332 üzenetére
Arra keresek valamilyen jogszabályt hogy hatályos jogszabály nem lehet másik hatályos jogszabállyal ellentétes.
Az én problémám nagyon érdekes állatfaj.
Elindult a 2000. évi CXVII. törvény el: Mely szerint jár kiegyenlítés az Önnálló kereskedelmi ügynöknek ami alapvetően árúkereskedelmi ügynökre vonatkozott,.
De itt benne volt egy kitétel:
(5) E törvény rendelkezéseit - külön jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - megfelelően alkalmazni kell az olyan önálló kereskedelmi ügynöki szerződésre is, amelynek tárgya szolgáltatásra, vagyoni értékű jogra, értékpapírra vonatkozó szerződés vagy tőzsdei ügylet közvetítése.Ehhez volt a biztosítási törvényben egy eltérő rendelkezés:
Az önálló kereskedelmi ügynöki szerződésről szóló 2000. évi CXVII. törvény 18-21. §-aiban foglaltak szerinti kiegyenlítés az ügynököt csak a biztosítóval írásban kötött erre irányuló megállapodás esetében illeti meg.
Ehhez találtam indoklást ami ugyan semmi konkrétumot nem ad indoklásnak de benne van hogy ez egy eltérő szabály:
"Az önálló kereskedelmi ügynöki szerződésről szóló 2000. évi CXVII. törvény értelmében 2003-tól az
ügynököket kiegyenlítés illeti meg. A biztosítási ügynök és a biztosító közötti sajátos jogviszony azonban
azt indokolja, hogy a módosítás a biztosítási ügynökökre az általánostól eltérő szabályozást alkalmazzon,
oly módon, hogy a biztosító és az ügynök közötti írásban kötött szerződésre bízza a kiegyenlítésre
vonatkozó megállapodást."Így végülis kiegyenlítés ekkor nem járt végül a biztosítási ügynöknek, ha nem volt megállapodása. Márpedig jellemzően nem volt mert a biztosító igen ritkán akart megállapodni mert pénzbe kerül. De hát ezt megengedték a jogszabályok.
Az érdekesség onnan indul hogy a PTKba bekerült nagyon hasonló tartalommal a kiegyenlítés, csak kártalanítás címen. A PTKban már nincs benne hogy külön jogszabály eltérő rendelkezése hiányában kéne csak alkalmazni.
De a biztosítási törvénybe belekerült az hogy:
386. § A Ptk. 6:298. §-ában meghatározott kártalanítás a biztosítóval fennálló jogviszony alapján biztosításközvetítői tevékenységet végző ügynököt kizárólag az erre irányuló, a biztosítóval írásban megkötött megállapodás esetében illeti meg, a megkötött megállapodás feltételei szerint.Az ehhez való indoklásban pedig az előző változatra utalnak:
"A Ptk. bevezeti a „kártalanítás” fogalmát, így szükséges a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2013. LX. törvény (a továbbiakban: Bit.) hasonló tartalmú „kiegyenlítés” fogalmának „kártalanításra” történő módosítása."Ebben az az érdekes hogyha a 2 indoklást összeolvassuk és a törvényi rendelkezéseket is áttanulmányozzuk akkor pont annyi változott az új biztosítási törvényben, hogy ne csak arról szóljon a kártalanítás hogy jár e vagy nem hanem a mertékértékét is le lehetett szabályozni azzal, hogy belekerült a "a megkötött megállapodás feltételei szerint" szövegrész.
A kiegyenlítés időszakából találtam olyan bírósági ítéletet, amelyben volt megállapodás, de eltérő mértékű és ott nyert az ügynök és a kiegyenlítés általános szabályai szerinti kiegyenlítést ítélték meg neki és nem a megállapodás szerinti mértékűt, mert a bíróság szerint a mértékről nem lehet eltérni a Kereskedelmi ügynöki törvény alapján. A jogszabály csak azt az eltérést engedi meg hogy jár e vagy sem. Nincs köztes megoldás.Így jogos az a módosítás hogy a megkötött megállapodás feltételei szerinti legyen a mértéke a dolognak, hiszen akkor teljesülhet a korábbi indoklás célja hogy biztosítási ügynök és a biztosító közötti sajátos jogviszony miatt kell finomhangolni a kiegyenlítést/kártalanítást és ha nem teljes mértékű jár akkor kissebb összegű lehessen.
Ezzel a lehetőséggel viszont megadhák elvileg a lehetőséget a kártalanítás mértékére vonatkozó szabad megállapodásnak(kérdés hogy ezzel a szabad mértékkel már kötelező e finomhangolva fizetni).
Így kanyarodjunk vissza kicsit a PTKhoz. A PTK bevezető rendelkezéseiben viszont már az van hogy:
(2) A polgári jogi viszonyokra vonatkozó jogszabályokat e törvénnyel összhangban kell értelmezni.Összhangba pedig nem tud úgy kerülni ha semmilyen megállapodás nincs. Szóval az szabálytalan magatartásnak kell lennie hogy azért zárkózik el csak a biztosító, mert szerinte nem kell a biztosítási törvény idézett pontja miatt.
Szerintem pedig az hogy a PTK kógens rendelkezése a kártalanítás, nem engedi meg az az esetet hogy ne legyen megállapodás ha az egyébként az eset valamennyi körülményére tekintettel méltányos lenne.Én alapból azt gondolnám hogy a PTKval ellentétesen nem szabad alkalmazni egy másik jogszabályt, hanem a PTK céljára tekintettel max enyhíteni lehet a kötelezettségeket a finomhangolással.
A megállapodástól való teljes elzárkózás pedig konkrétan megszegi a PTK kiegyenlítésre vonatkozó szabályát és ennek a célját.De nem találok ügyvédet aki azt mondja hogy az elzárkózás a megállapodástól valóban szabálytalan. Arra hivatkoznak hogy egyik törvény eltárhet a másiktól, de hogy teljesen ellentétes lehet e arra nem talalok semmi jogszabályt. Ezért olvasgatok hogy hol lehet leírva hogy ha egy törvény leírja hogy kell valamit fizetni akkor ennek a törvénynek a legalább részbeni hatályon kívűl helyezése nélkül nem lehet másik törvény alapján elzárkózni a fizetés alól. Egyértelműen persze az eltérő szabályosásban sincs jelezve hogy ez a szabály eltérő lenne a PTk szabályától, ami szerintem logikus mert én úgy gondolom, hogy nem is lehet. Akkor pedig viszont köteles lenne valamilyen megállapodást kötnie velem a biztosítónak, de persze azt ő nagyon nem akar, mert akkor fizetnie kellene.
Ezt akarnám valahol megfúrni hogy a PTK szabályai alapján egy megállapodásnak meg kéne születnie valamekkora összegről ami méltányos. A teljes elzákózás az tilos.Ha valakinek van ötlete milyen jogszabály lehet ami segít nekem egy megállapodást összehozni azt megköszönöm.Már az ötödik levelemet utasították el a megállapodási kérelmemre ugyhogy csak a bíróság marad kb. De ha tényleg nem köteles megállapodni akkor fölösleges bíróságra mennem pénzt költeni. Valahol pedig azt érzem hogy megérné mert ez így szabálytalan de ha nincs, senki aki úgy gondolkodik az ügyvédek között mint én akkor az baj.
Bocsi hogy hosszú voltam.
-
Dare2Live
félisten
öröklésnél milyen adók/illetékek... vannak ingatlan után?
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
qqzs
őstag
Surgos valaszra lenne szuksegem mert most derult ki egy oraval a biztonsagi kamera megnezese elott hogy a gyermekemmel torten baleset videojat GDPR miatt en nem nezhetem meg csak a felesegem aki jelen volt a balesetnel meg az ugyvedunk. Ez igy igaz hogy az apa nem jarhat el a gyermek ugyeben es GDPR szerint?
Eladó: GTS450
-
A`rpi
addikt
Sziasztok!
Munkahely váltás közepette vagyok. A felmondási idő letöltve, mennék holnap az új munkahelyre, tegnap, benyögték hogy mégsem tudnak alkalmazni, két szék közül a földre.
Általános iskolából mentem volna át egy kollégiumba.
Szerződést nem kötöttünk, a kommunikació emailban történt, papírokat vittem be az "új" munkahelyre.
Az örömhírt szóban közölték, hivatalos papírt nem kaptam.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm a segítséget.
-
Exodion
aktív tag
Sziasztok,
Szóval az lenne a problémám, hogy van(illetve nincs, pont ez a gond) egy jó drága videókártyám garanciális ügyintézés alatt.
2019.03.21 -én jelezte vissza a kereskedő hogy megkeezdték a garanciális ügyintézést.
2019.05.06 -án érdeklődtem, hogy mégis mi tart ilyen sokáig és jeleztem hogy ez számomra munkaeszköz (távmunkában dolgozom) a végtelenségig nem tudom nélkülözni. Erre jelezte a kereskedő, hogy A termék a beszállítónál bevizsgálás alatt van, és információt kértek a beszállítótól hogy 1hónap után mi a fennakadás tárgya.
2019.05.14 -én a Ptk 6:159. (4) valamint Ptk 6:160. szerint jeleztem a kereskedő felé, hogy amennyiben a terméket 2019.05.21 -ig javított állapotban nem kapom kézhez, úgy kérem annak cseréjét, árának esetleges levásárlását. Na erre a levelemre 1órán belül kaptam is választ, korábban ehhez több időre volt szükség. A válaszban közölte a kereskedő, hogy jelezték a beszállítónak, hogy amennyiben az ügyintézést nem tudják lezárni 2019.05.17 -ig vagy a befejezés várható időpontjáról konkrétumot adni, a vételárat megtérítik és a javított termék átvételét visszautasítják.
2019.05.15 -én a kereskedő jelezte, hogy a termék úton van visszafelé a gyártótól a beszállítóhoz és további szíves türelmemet kérik. Természetesen konkrét időpont nem volt megjelölve, csak egy gyártói RMA szám.
2019.05.21 -én az általam megjelölt határidő ugyebár letelt, az eredmény: .Megértem a faramuci helyzetet és igazából nem is a kereskedővel van a bajom hanem a zseniális beszállítójával de hozzá ugye hiába mennék; a terméket nem tőle vásároltam. Na most a termék elvileg úton van immáron 7napja, Csehországból de még mindíg nem ért ide. Ez csak azért vicces mert az Alza által feladott szervizelt telefonom ebben a 7napban nemcsak ideért de már vissza is ment és az árát is visszautalták! Kérdésem, hivatkozhatok-e a 05.14 -i levelemre és mondhatom azt hogy a termékre igényt nem tartok vásárolok egy másik az árát meg nagyon szívesen levásárolom náluk (hangsúlyozom, a kereskedővel semmi bajom; nem tehetnek róla hogy a beszállító olyan amilyen).
[ Szerkesztve ]
-
Exodion
aktív tag
válasz LuckyL #15339 üzenetére
Hát ez vicces. 3év gyártói garanciával vásároltam, amiről kiderült hogy nincs, vagyis van de csak a bolton keresztül tudom érvényesíteni szóval bolti gari. 1évet éppencsak túllépte amikor meghibásodott, és fogyasztóként vásároltam. A munkáltatóm nem finanszírozza a cuccaimat, az az én felelősségem.
-
őstag
válasz Exodion #15340 üzenetére
azt kellene tisztázni, hogy az 1 éven túli idő jótállás-e, vagy csak "garancia" (nincs ilyen jogi kifejezés)
ha utóbbi, akkor a bolt feltételei az irányadóak, alapvetően oylan feltétellel biztosít "garanciát" ahogy leírja
azért ha van időd, akkor megpróbálhatod a békéltető testületet, nem kerül pénze és ha azt mondják neked van igazad akkor lehet gondolkozni a további lépéseken
sajnos igazán gyors megoldás nincsen, ha a boltal nem lehet megegyeznicryptot minden termékemért elfogadom
-
Exodion
aktív tag
válasz LuckyL #15341 üzenetére
A jótállási jegyen annyi szerepel, hogy 12hónap jótállást vállalunk mely telephelyünkön érvényesíthető. Gondolom ezt követően jönne az hogy menjek a gyártóhoz. Mentem is volna, csak éppen a gyártó miután elkérte a gyári számot közölte, hogy nem úgy megy az, én nem kérhetek garanciális javítást. Vigyem vissza a boltba, és onnan a beszállítón keresztül lehet javítást kérni. Ez meg is volt. Főnököm értesítettem, kártya garanciafutárral elment, majd a beszállító 1hónapig matyizott a kártyán, mert történni nem történt semmi, ezt a kereskedő írásban közölte 05.06 -án.
A Ptk-ban nem láttam kikötést hogy ez csak az első évben érvényes:
6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
(4) A kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.
Abba most bele se menjünk, hogy gyártói garanciával vásároltam a terméket amiről márciusban ugye kiderült hogy nincs, vagyis nekem nincs. De hogy itt az én érdekeim nincsenek kímélve az biztos, de 2hónap után már a megfelelő határidőről se nagyon tudunk beszélni.
A másik ami esetleg passzolhat:
6:160. § [Áttérés más kellékszavatossági jogra]A jogosult a választott kellékszavatossági jogáról másikra térhet át. Az áttéréssel okozott költséget köteles a kötelezettnek megfizetni, kivéve, ha az áttérésre a kötelezett adott okot, vagy az áttérés egyébként indokolt volt.
Itt ugye okom az áttérésre hogyne volna.
1. gyártói garival vásároltam ami nincs
2. 2hónapnál járunk 2hónapja egyes munkafolyamataim amik tartanának 1-2óráig, reggel 6-tól este 7-ig futnak. Türelmes a főnököm, de azért csak 2hónapról van szó.Tehát ugye igazából két választási lehetőségem van hogy jövőhéttől dolgozni tudjak. Vagy vásárolok saját költségen egy másik videókártyát jó borsos saját költségemen és a bolt vagy elfogadja a helyzetet vagy buktam 400eFt -ot. Vagy matyizunk tovább.
-
őstag
válasz Exodion #15342 üzenetére
ha a jótállási jegyen 12 hónap szerepel, akkor annyi van
a szavatosságot szerintem ne keverjük ide, ha ezt szeretnéd érvényesíteni, akkor mivel már több mint fél év eltelt a vásárlás óta, ezért neked kellene bizonyítanod, hogy már vásárláskor megvolt a hibaezt a "gyártói garancia"-t amit említessz, konkretizálni kellene
pontosan mit takar, milyen feltételekkel javít/cserél...és hol van ez leírva
konkrétumok nélkül ez csak egy jól hangzó bullshit, amivel hülyítik az embereketcryptot minden termékemért elfogadom
-
Exodion
aktív tag
válasz LuckyL #15343 üzenetére
A jótállási jegyemen ez szerepel:
Gyártási szám: XXXXXXX
Mennyiség: 1db
Garancia: 36hónapApróbetűs részben alatta: A garanciális feltételek a vásárló törvényben meghatározott jogait nem érintik.
1. A garanciajegyen szereplő termékekre a vásárlás napjától számított 12hónap jótállást vállalunk, mely telephelyünkön érvényesíthető, kivéve a regzített bekötésű..... A többi nem idevág.Ha megnézek egy másik terméket a webáruházban ez szerepel alatta: 3 év gyári garanciával. Viszont oda nem küldhettem be mert 1év eltelte után is csak a boltba irányítottak vele. Nyilván ezekután én is azt mondom hogy jól hangzó bullshit-ről van szó. A bolttal valószínűleg meg tudnék állapodni, mert a korábbi levelemre amiben kértem őket a 21.-i határidővel sem elhajtottak, hanem közölték a beszállítóval hogy evvan. Viszont azt sem szeretném, ha most megint szólok nekik hogy jó akkor ennyi elég volt, vásárolok egy másikat aztán a beszállító jöjjön nekem hogy fizessek neki kártérítést bármilyen címszóval.
De tehát akkor röviden: Hiába vettem egy terméket 3év "garanciával" mert igazából ha letelt az 1év akkor ba..hatom ha a bolt nem megértő? Szerintem semmit nem veszek többet itthonról
-
MaxxDamage
félisten
válasz Exodion #15344 üzenetére
Nekem az Ipon-al volt VGA garis ügyem , vásárlástól eltelt több mint 2 év után és a Cseh Asus szakszerviz cserélte minden szó nélkül (cserét kértem külön) és a VGA sem volt éppen alap fajta
Csere/kézhezvétel napjától újra indult a 2 év gari /azért nem 3 év , mert nem újat, hanem javított csere darabot kaptam, mivel már rég kifutott/nem gyártott szériáról volt szó/Az egész lefutási ideje 41 nap volt (garifutár megrendeléstől a kézhezvételig)
Csehek 2 nap alatt letudták/cserélték, legtöbbet a Magyarországi beszállítónál volt (idő) és azokkal is külön felvettem a kapcsolatot, (RAMIRIS) hogy mi lesz már...Sokat nem tehetsz, mint vársz...
-
Exodion
aktív tag
válasz MaxxDamage #15345 üzenetére
Üdv a klubban! Nekem is állt a beszállítónál a kártya, majd 05.06 -án gondolom gyorsan kiküldték most ismét nem tudni mi van. De éppen ez a gondom, várni nem nagyon van időm! Nyakamon egy rakás meló és a proci nem igazán képes ellátni a gépi tanulást belátható időn belül.
Megpróbálok megint írni egy levelet, hogy tényleg nem szőrözni akarok de srácok ha még mindíg nincs nálatok a kártya hagyjátok a fenébe mert egész egyszerűen nem hiszem el hogy vagy kidobok az ablakon 400eFt -ot vagy matyizok a munkahelyen.Egyébként gondolom a kereskedő a termékre önállóan vállalja a 3év jótállást. Van az 1év kötelező jótállás, a 2év szavatosság, és a 3év önkéntes jótállás. Amit korábban idéztem az egy általános leírás az ÁSZF-ből. Ha mégsem így lenne akkor a hibás teljesítés miatt lehetne belekötni, mert ugye a gyári garanciát sem tudok érvényesíteni a termékre mert onnan is egyből a bolthoz irányítottak.
És ugye ilyenkor fontos megjegyezni, nem célom a kártya cseréje, mert vagy gyengébbet tudok venni vagy jó mélyen zsebbe kell nyúlni a ráfizetésre. Nem is a kerekedővel van bajom, sőt ellenkezőleg. Ők próbáltak segíteni, de mivel a cucc nem náluk van így patt.
[ Szerkesztve ]
-
MaxxDamage
félisten
válasz Exodion #15346 üzenetére
3 év gyártói garancia lényegében azt jelenti ("gyártói"), hogy a Csehek (ott az Asus VGA szakszerviz, hazánkba nem csinálnak régóta Asus ilyet) majd ők intézik, (csere, javítás vagy kp. vissza ha első 2 nem kivitelezhető) a többi meg a nagykeren múlik, meg a bolton, de ha bolt megkapja, annak nincs különösebb dolga vele (max. dokukat elkészíti hozzá, ha csere volt akkor új gari idő/SN stb..), küldi is.
Konkrétan törvény nem szabályozza az átfutási idejét, csak "törekedni kell"
Bármit is teszel, azzal nem leszel előrébb.[ Szerkesztve ]
-
gergo5991
őstag
sziasztok lenne par kerdesem szolgalati uttal kapcsolatosan
elso kerdes: ha a cegem szolgalati utra kuld engem, kell biztositania sofort, vagy en is vezethetem a szolgalatikocsit?megjegyeznem en mint munkas plusz 3 kolega jon a szolgalati utra
masodik kerdes: ha en is vezethetem a kocsit, mennyire van az rendben, hogy: a cegtol reggel 6 kor elindulunk tegyuk fel egy 4 oras utra kave es wc szunettel 11:00 kor erek a celpontba, ahol este 23:00 ig dolgozok, es onnan meg 4-5 ora hazavezetes var ram. Ilyenkor mint nem hivatalos sofor ha birok ennyit dolgozni egy nap akkor jogilag semmi nem aladalyozza hogy estere szallast kelljen biztositani a munkaltatonak? vagy siman vezethetek is meg dolgozhatok is, kitaposhatom a belem de koteles vagyok haza vezetni?
hamardik kerdes: ha a szerzodesemben heti 38,5 ora munkaido szerepel, de hetfo kedd szerda azt mondja a fonok nincs munka nem kell bemenni dolgozni, akkor csutortok pentek kotelezhet arra hogy hajnaltol hajnalig dolgozzak es semmi tulora penz ejszakai potlek es egyebeket ne kapjak? papiron hetfo kedd szerda is be vagyok irva hogy munkaban vagyok. hozzateszem allami cegrol van szo szoval az allam adja a fizetesekre a penzt nem pedig a ceg fedezi sajat koltsegbol
valaszokat elore is koszonom
[ Szerkesztve ]
-
codec
senior tag
Sziasztok! Egy gyors kérdés, meghatalmazásnál a 2 tanú közül lehet egy egyik maga a meghatalmazó?
Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
Új hozzászólás Aktív témák
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest