Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AsakuraDave
őstag
Hali!
Tudnátok ajánlani nekem SSD-ket?
Játék+streamelésre használom a gépem (R5 2600,16GB,1080Ti,X470 Taichi).
Mennyi értelme van M.2-nak "sima" SSD-vel szemben illetve egyszerre mehet egy rendszerben M.2 és SSD?
Legalább 1TB-os SSD kellene de ahogy nézem M.2 méreg drága még ezen a kapacitáson.
Samsung 860 EVO-PRO közül melyik érné meg?(QLC,MLC stb nem igazán vágom ezeket melyik a jobb?)
Köszönöm!There's only one thing that hurts people more than lies. It's saying out loud the truth and facts.
-
-
CHIPman
nagyúr
válasz AsakuraDave #54852 üzenetére
Az m.2 csak egy csatoló, az olcsóbb m.2 csatolós SSD-k SATA szabványúak, tehát semmivel nem gyorsabbak egy 2,5"-os "hagyományos" SSD-nél.
A TLC (abból a 3D méginkább) strapabíróbb, mint a QLC, de az elején a TLC-vel is mindenki szkeptikus volt, aztán előbb lecseréli az ember, mint ahogy elromlana, ha egyáltalán.
Konkrét típust nem tudok ajánlani, én egy 3D TLC WD Blue-t használok, ami m.2 csatolós SATA SSD, eddig 2 éve hibátlanul teszi a dolgát, most vettem másik glpbe egy 2,5"-ost ugyanebből.hardverapro.hu/tag/chipman
-
Toomy
senior tag
Sziasztok!
m2 ssd-re ha veszek egy hűtőbordát, akkor azt ráragaszthatom a címkére is vagy inkább azt távolítsam el és úgy ragasszam fel? -
bedopal
csendes tag
sziasztok!
sajnos elvesztem a választás tengerében és segítségeteket kérném, hogy ajánljatok nekem 2-3 jelöltet.
van egy Dell Inspiron 7559 laptopom ([link]), melyben jelenleg van egy 1Tb+8Gb SSHD. emellé szeretnék SSD-t tenni a gépbe.
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
- 30 000 Ft2. Mekkora SSD-re van szükség?
- 256 Gb esetleg 500Gb3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
- laptop, M2 foglalat4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
- ha nem tévedek: [link]5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
- 5 év6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
- átlagos felhasználássegítségeteket előre is köszönöm!
üdv.
-
Frawly
veterán
válasz baro32 #54834 üzenetére
Nem rossz értékek ezek egyáltalán. Írásban tényleg elmarad a gyáritól, de az is látszik, hogy a CDM is össze-vissza mér, mint a mesében 500-700, 2500-3000.
A gyártói adatokkal (2900/1000) is vigyázz, nem azt írják, hogy nálad annyival fog menni, hanem „up to” annyival mehet. A gyárban ideálállapotban tesztelik, üres SSD, olyan tesztkörnyezetet küldenek rá, ami fekszik neki, bika asztali lapban mérik bika i7-i9-es asztali csúcsprocival. Friss Win10-zel tesztelik, amire semmi nincs telepítve, nincs vírusirtó, stb.. Szóval teljesen életszerűtlen tesztekkel hozzák ki azokat az értékeket.
Ebben az Omen 17-ben milyen proci van?
Az, hogy a gyakorlatban nem gyorsabb, mint egy SATA3 SSD, az valószínűleg azért van, mert átlagosabb a felhasználásod, és akkor nem jön ki a különbség. Nagy fájlokkal kell dolgozni ahhoz, vagy pl. nagy SQL adatbázissal dolgozni ahhoz, hogy kijöjjön a plusz sebességpotenciál. Átlag felhasználói programoknál bottleneck lép fel.
A Win10 milyen NVMe drivert rendelt hozzá pontosan? Az eszközkezelőben nézd meg.
-
poci76
aktív tag
válasz CHIPman #54855 üzenetére
de az elején a TLC-vel is mindenki szkeptikus volt
Vigyázz, nem önmagában a TLC megítélése javult, hanem a minősége. Lezajlott ugyanis a planár->3D váltás, és ezzel együtt sokszorosára nőtt a cellaméret. A planár technológiával gyártott flash memória csikszélessége <20 nm-re csökkent. Ez még elég volt az MLC-hez, de a TLC alkalmazásnál megbízhatósági problémák jelentkeztek, ezért voltak gondok a Samsung 840 TLC-s tagjaival. Ezután jött a Samsungnál a 3D, ahol viszont >40 nm-es csíkszélességet alkalmaztak, azaz a cella felülete 4-5x-ösére nőtt, és ha a magassága nem változott, akkor 4-5x annyi elektron tárolja az információt, mint a megelőző planár struktúrában, vagyis sokkal kavésbé okoz problémát ha pár elektron elszivárog. Így a TLC megbízhatósága a többszörösére nőtt, és megközelítette az MLC-t. Ezért vehetünk ma bátran TLC-t.
A QLC-ben 2x annyi jelszintet kell megkölönböztetni, mint TLC-ben, azonban egy jelszintre még így is 2x annyi elektron jut, mint a planár TLC-ben, vagyis elvileg megbízhatóbb lehet annál. A magam részéről azonban legalább 1 évet várok, mielőtt QLC-t vannék, mert az ördög nem alszik, és talán kiderül valami probléma, bár igazából nem erre számítok. Azt viszont nem tartom valószínűnek, hogy 4-nél több bitet tennének egy cellába belátható időn belül. Pl. egy 5 bites PLC-ben már megint csak annyi elektron jutna egy jelszintre, mint egy planár TLC-ben, de a beíró/kiolvasó áramkörnek 4x pontosabbnak kéne lennie, így összességében már megbízhatatlanabb lenne.
-
CsinPin
kezdő
válasz poci76 #54865 üzenetére
Szóval bátran vehetek egy TLC-s EVO 860-at? Nem leszek előrébb PRO-s MLC-s SSD-vel nem ér annyit a felár ma már? Egy SSD annál lassabb lesz minél több adat van rajta? Mármint,hogy egy 1TB-s SSD-n ha csak 500GB adat van akkor "gyorsabb" mintha lenne rajta 900GB adat? Csak mert ezen vacilálok hogy kell e nekem 1TB-os mert csak játékok lennének rajta de egyszerre több ami egy 500GBos esetén hamar elfogy főleg hogy +win10 is ezen lenne de tervezek egy 250Gb-os(tudtommal nincs 128GB) nVME-t csak win10 és böngészőnek,esetleg vágó progi ha bele kezdek. Így lenne 1TB HDD,500GB SSD,250GB NVME ezek nem akadnának össze ugye,mehet egy rendszereben?
-
CHIPman
nagyúr
válasz CsinPin #54866 üzenetére
3D TLC-t veheted bátran a nagyobb nevektől, szóval igen. Samsungra szokott lenni néhol 5 év gari, ezt érdemes lehet kihasználni. Az SSD nem "töredezik", tehát nem lassul láthatóan a több adattól. Hétköznapi felhasználásra felesleges az NVMe SSD, a vágás miatt lehetne értelme esetleg, de akkor ugye azon kell lennie az anyagnak.
Arra figyelj, a több SSD-nél hogy az m.2 slot elvehet PCI-Express sávokat (lehet, hogy csak SATA esetén, ebben nem vagyok biztos), az én lapomon pl. a SATA_0 és SATA3_1 slot inaktívvá válik, ha SATA m.2 SSD van az m.2 slotban.[ Szerkesztve ]
hardverapro.hu/tag/chipman
-
Hauptmann
addikt
Akkor máshogy kérdezek. Nézegettem A Crucial MX500 500 GB-os változatát, egész jó áron van. Ez a típus arra megfelelő lenne, hogy az SSD érzékeny játékok erről fussanak, illetve ezen lenne a virtuális memória oóis, valamint a böngésző cache, hogy az oprendszernek szánt Adata SX930-at kíméljem?
-
poci76
aktív tag
válasz CsinPin #54866 üzenetére
Ha hasonlattal élhetek, akkor a QLC egy furgon, a TLC egy platós teherautó, az MLC meg egy nyerges kamion. A hétvégi bevásárlást bármelyikkel elintézheted (=átlagos használat). (Én nemsokára lecserélem a 250 GB-os Samsung 850 EVO-mat. 4 év alatt 810 nap ideig volt összesen bekapcsolva, azaz 13 órát ment naponta. Ez alatt 11,2 TB írás volt rajta, a töredéke a megengedettnek.)
Viszont ezzel a "vágó progi, ha belekezdek"-kel kb. azt modtad, hogy "Hétvégi bevásárlásra kell, de lehet, hogy belekezdek a fuvarozásba is." Vágni sok szinten lehet, olyanon is, ahol még az MLC is fogyóeszköz tud lenni. A vágás egy olyan terület, ahol ki tud jönni az NVME sebessége. Azokban, amit írtál, minden másra bőven jó a TLC. -
Vakegérke
félisten
Sziasztok, üdvözletem a topiklakóknak.
Egy kedves hölgy, (de inkább csaj) megkért, hogy cseréljem ki a HDD-t SSD-re a gépében. Segond, nem egy nagy truváj. A gond az, hogy nem tudunk megegyezni, hogy miféle legyen. Én azt mondom, hogy Samsung EVO 860 250 GB, ő ragaszkodik a Plextor M8VC 256 GB SSD-hez, mert az olyan szép piros.
Kérésem az, hogy vagy őt győzzétek meg, vagy engem. Bár sokkal olcsóbb, (de az ár nem számít,) tényleg fájintos a Plextor, vagy inkább fessük pirosra a Samut?
Ami a lényeg, csak OP. rendszer lenne rajta pár játék és egyéb progival, semmi sok TB-os másolgatás, miazmás. Szóval rendszer SSD lenne napi használatban.Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Frawly
veterán
válasz Vakegérke #54871 üzenetére
A Plextort is vehetitek. A specifikációi alapján elég jó SSD, de tapasztalat nincs vele, eddig senki nem vett, mert szimplán drága, ezért nincs benne még az itteni ajánlóban. 5 év gari van arra is.
A Samsung mellett viszont az szól, hogy ahhoz jár nagyon jó klónozóprogi, meg jó gyártói szoftver, ami tud külön cache-t is. De a Plextorral sem nyúltok mellé.
Arról azért győzd meg, hogy ne a színe számítson. Úgyis beteszi a gépbe, onnantól fogva nem fogja látni milyen színű. A Plextort akkor érdemes megvenni, ha tényleg olcsóbb, vagy ki akartok próbálni valamit, ami nem Samsung, itt a topikba is szinte mindenki azt vett.
De ha tényleg csak OS lesz rajta, meg nem lesznek nagy fájlmásolások, akkor olcsóbban megfontolhat akár egy WD Blue 3D 500 gigásat, vagy ha nem laptop, akkor egy Crucial MX500-at.
[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
válasz Frawly #54872 üzenetére
Köszönöm a választ.
Akkor legyen neki piros, az én profitom az lesz, hogy látom örömében ugrálni, megölel és kapok 2(?) puszit.
Megjegyezném, hogy a gyári oldalon is "csak" 3 év garancia jár a Plextorra.[ Szerkesztve ]
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Vakegérke
félisten
válasz Frawly #54874 üzenetére
Segond, ha három évet kibír, már megéri. Ha pedig megadja magát, vissza a feladónak. Mondom ezt úgy, mintha nekem kéne, de mentségemre szóljon, hogy jól fog esni az a 2(?) puszi.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Vakegérke
félisten
válasz ubyegon2 #54878 üzenetére
Megoldható, mert elég hosszú az SSD táp- és adatkábel.
Most frankón, tényleg nevetség tárgya az, hogy egy nő szín alapján választ, vagy inkább érdemben válaszoltok, mint ahogy Frawly fórumtársunk tette?
Tanácsért jöttem, megkaptam. Ha megerősíted a véleményt, jó, ha cáfolod, az is jó, de igazából azt szeretném tudni, hogy a Plextor M8VC 256GB SSD megfelelő vétel-e. Humorizálás helyett inkább erre válaszolj, légy szíves.Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Emperor_
addikt
válasz Hauptmann #54868 üzenetére
Az SX930 MLC-s nem kell kímélned. Más SSD.t sem kell. Ez már pár éve túlhaladott nézet.
Az a jó irány, hogy pld az SX-en van az operációs rendszer, virtuális memória. A többi cucc (progik, adatok) pedig a másik SSD.n.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
nagyúr
válasz Vakegérke #54879 üzenetére
Most frankón, tényleg nevetség tárgya az, hogy egy nő szín alapján választ,
Ezt nem kellett volna megkérdezned. Igen. Ennél nagyobb idiótaságot rég hallottam, de nem téged akarlak ezzel bántani, de ha te nem így látod, az is fura nekem kicsit.
Szín alapján választani valamit, amit nem is lát soha? Szerintem mindenki ugyanazt gondolja, amit én, ha ez megnyugtat. De ne haragudj, nem lehetett komolyan venni, mert azt is komolyan kérdezted amúgy, hogy inkább fesd át a Samut pirosra?
Egyébként van egy elismert tuti márka meg egy ismeretlen feleannyiért, az egyiket beírod a keresőbe, kiakad a találatoktól, a másikról semmi infó. Most majd lesz! Ki vett már piros SSD-t, hogy tetszett az asszonynak!?
Én Samsung 860 EVO-t vennék, ill vettem is, az a másik akkor se kéne, ha fekete volna.
Vittem fel ilyenek paramétereit, van szép sárkányos mintás is, ha mondjuk gyerek gépébe kéne....[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #54883 üzenetére
Komolyra fordítva, nem írtad mibe építenéd be az SSD-t. Én már vakartam emiatt a fejem a kollégám laptopjában ugyanígy HDD/SSD csere volt....hát nem Sata csatolós volt a HDD, amit kipiszkáltam belőle. De gondolom ezekre a dolgokra azért odafigyelsz.
(mióta vesszük ilyen nehezen a poenokat amúgy Kóbányán?)
[ Szerkesztve ]
-
belassos
csendes tag
Üdv! A várólistás ajánlott ssd-k közt látom a Western Digital 3D Blue 2,5", M.2-t. Ennek a sata3-as változata nem ajánlott, vagy csak még nem?Köszi a választ.
-
borix
őstag
válasz Hauptmann #54886 üzenetére
Annak a 240GB SSD-nek semmi előnye nincs már a kis mérete miatt pl egy MX500 500GB képest.
virtuális memória, valamint a böngésző cache, hogy az oprendszernek szánt Adata SX930-at kíméljem
Ezt el kell felejteni nem kell semmit bűvészkedni átlag felhasználás során nem fogod szétírni az MX500.
Meg kell venni az MX500 és a másikat el lehet felejteni ha nem elég a tárhely akkor el lehet gondolkodni az 1TB 860QVO vagy az Intel 660p 35-37E játékos átlag felhasználásra SSD-k fillérbaszóknak tökéletes nem fogják szétírni nem kell kímélni.
A 240GB SSD-t 10-12E el kell adni belepótolni az MX500 21E árát és szinte megvan az 1TB Game Hame mindenes SSD.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #54883 üzenetére
Pedig volt itt a topikban két éve egy srác, ő is végül a szín alapján választott SSD-t. Igaz nála két jó modell maradt holtversenyben, így döntött a színe.
Annyiból viszont a szóban forgó hölgyet nem akarom elkeseríteni, de lehet meg fogja bánni a Plextort. Ugyanis nem mindegyik piros, van belőle szürke színű is, ha azt fogja ki, zokogni fog. Max. lefújatja valakivel pirosra, de akkor meg a gari fog ugrani
Még az sem mérvadó, hogy a bolt weboldalán, ahol nézik, piros van lefényképezve.
-
Vakegérke
félisten
válasz Frawly #54890 üzenetére
Megrendelés előtt telefonon egyeztetek a céggel, miszerint ha nem piros, nem veszem át. Személyesen megyek érte, csalódás kizárt.
ubyegon2: A nőknek más a gondolkodásuk, sokszor érthetetlenek számunkra. No most ha neki kell az SSD, ő fizeti, akkor legyen boldog vele.
Nincs gond a humorérzékemmel, hiszen mosolyogva válaszoltam azon tanácsodra, hogy kívülre rakjam az SSD-t. Utána már csak az volt a kérdés, hogy az ominózus SSD megfelelő vétel-e.
Ami azt illeti, plexi oldalú házba kerül.Elég is belőlem, köszönöm, hogy törődtetek velem.
-
nagyúr
válasz Vakegérke #54891 üzenetére
Személyesen megyek érte, csalódás kizárt.
Mindenképpen jelezz vissza, sikerült-e a piros és milyen arcot vágtak a boltban!
Ami azt illeti, plexi oldalú házba kerül.
A végén már kezdtem erre is tippelni. Remélem akkor tele van RGB-vel is, úgy a tuti.
Utána már csak az volt a kérdés, hogy az ominózus SSD megfelelő vétel-e.
Azt azért remélem észrevetted, hogy ezt senki nem tudja.
(bocsi, tényleg nem poenkodni akartam veled, de lehetetlen volt kihagyni pár megjegyzést)
(#54890) Frawly
Még az sem mérvadó, hogy a bolt weboldalán, ahol nézik, piros van lefényképezve.
Teljesen igaz ugyanis a netről szedik le a képeket ilyenkor, első kézből tudom, most is épp ilyet csinálok.
Erről a pirosról nem is nagyon találtak, csak ezt az egy fotót.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Vakegérke #54891 üzenetére
Ha nem kap pirosat mégse, azért értesd meg vele, hogy nem szín alapján kéne az ilyet választani. Laptopnál még azt mondom, hogy veszik a nők a pirosat, meg a rózsaszínt, mert az kellék, meg a külsejét többet nézegeti.
De egy SSD-nél teljesen mindegy, még ha Plexi házba is kerül, max. megvilágítja LED-del olyan színűre, amilyennel csak akarja. Legrosszabb esetben tesz rá valami fényvisszaverő matricát vagy feltesz rá egy nagy piros hűtőbordát.
Egyébként ha szín alapján kéne ajánlani, akkor nőknek a Fattydove Racing SSD lenne ajánlható, fekete, de rózsaszín matrica van rajta fehér galambbal Igaz az egész valami kínai noname gyopárság.
De pl. M.2 SSD-nél a színkompozíciónak is oda, csak egy puszta nyák, chipekkel. Valami matrica van azokon is általában, de nem valami dizájnos, átlagos fehér legtöbbször, színes logóval.
Piros színű SATA SSD meg sokféle van.
-
nagyúr
válasz Vakegérke #54893 üzenetére
& Frawly
Halkan megjegyzem, hogy ez a piros verzió nagyon úgy néz ki, hogy csak ázsiai piacra készült, csak ilyen csomagolásút találtam. Ha mégis árulják itt is, az valami nagyon szürke import lesz.
ilyen belül: (nekem ez nem mond semmit)
cimke:
Az is lehet, hogy egész jó kis SSD ez....miért ne lenne az!?
[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
válasz Frawly #54894 üzenetére
Azt hiszem, leegyszerűsítem a dolgot. Ha nem tudom a lánykát meggyőzni, hogy Samut vegyen, akkor vegyen ő olyant, ami tetszik neki, én meg beszerelem. Ha piros kell neki, járjon utána.
ubyegon2: Jó, hogy ezt mondod, majd felhívom rá a figyelmét.
-
Vágottszemű
kezdő
CRUCIAL 240GB BX500-at vagy Kingston A400 240GB-ot vegyek operációs rendszer és néhány játék alá? Melyiknek hosszabb a várható élettartalma?
-
legenda
válasz Vágottszemű #54899 üzenetére
Mind a kettőre 3 év korlátozott jótállás és 80 TBW adott, de a BX500 felé hajlanék inkább a felsoroltak közül.
[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Milyen SSD-t vegyek?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- 4TB WD RED PRO! WD4005FFBX (NEM RECERTIFIED) 4TB 7200rpm 256MB! Teljesen új, bontatlan, sok garral!
- 4TB WD RED PLUS-ok! WD40EFPX (NEM RECERTIFIED) 4TB 5400rpm 256MB! Teljesen újak, bontatlanok, garral
- 256gb nvme ssd eladó
- Kingston 500GB NVME SSD SNV2S/500G - BONTATLAN
- Eladó bontatlan új 5 db ADATA su650 240gb
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest