Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mankó
veterán
válasz ivanyii #13481 üzenetére
Nekem a Tp-Linken OpenWrt van. A port forward így néz ki:
A 192.168.1.50-es ip-t kifoglaltam fixen a nas számára. A 9090-es egyértelmű, hogy a TM-hez kell. Az 57312-es még az eredeti router szoftverből maradt benne. Az 57765-öt meg a TM network részéről néztem, hogy melyik kell neki.
Az Openwrt-t egy ph-s kolega segítségével lőttem be, a gyári tp-link szoftvere jóval egyszerűbb volt és ott nem volt ennyi port forward se, de ugyanúgy jól működött és seedelt is visszafele.
Szerintem nálatok valami más lesz a probléma, nézzetek szét a TM beállításai között! -
mettek
addikt
válasz kotysoft #13502 üzenetére
Én ugyanezek céljából vettem most egy synology ds115-öst. Én először állítottam be ilyet és sikerült, a synology mindent magyarul ír..ezért hatalmas plusz. Lejátszó.hu-n vettem, ott a srác azt mondta hogy ezekre 1 lemezes verzióban elég a 115j is de mivel én telón is nézni akarom a streamelt videókat így a sima 115 lett és tökéletesen is működik.
PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
ladlac
tag
Helló! Kétlemezes NAS-t szeretnék majd beszerezni, két darab négy TB-os HDD-vel. Multimédia-szerverként használnám, főleg nagyfelbontású film, illetve kevés kép és zene lenne rajta. Mivel egyszerre úgysem használnék nyolc terabyte-ot, úgy gondoltam, két részletben szerezném be a merevlemezeket. Megoldható egyáltalán, hogy egy-két hónapig csak egy lemezzel használjam a NAS-t? Van annak bármi hátránya, hogy nem egyszerre kerül bele a két üres adattároló?
-
fogtunder
nagyúr
válasz HUTCHDB #13499 üzenetére
miért van másik subneten a TP-Link? a DHCP szerver ki van kapcsolva? én amit csinálnék, hogy direktben rácsatlakoznék, adnék neki egy 192.168.0.x címet, ami kívül esik a szolgáltatói cucc DHCP tartományán, és kikapcsolnám a DHCP szervert, ha eddig nem volt.
alternatív megoldásként passthrough-ra állítani a UPC cuccot, ha lehet és a TP-Linkre bízni a router funkciókat, ebben az esetben persze a DHCP maradjon bekapcsolva és olyan IP-je legyen, ami a saját maga DHCP tartományában sincs benne.[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
kabar
senior tag
válasz HUTCHDB #13499 üzenetére
Ezek szerint a TP-Linknek a WAN portjába van dugja a vezetékes net. Mert akkor az saját tartományt csinál. Dugd a LAN portok egyikébe, és akkor egy szimpla switch-ként működik a TP-Link router. Ha nem így van dugva, akkor elnézést.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
Haart
addikt
Hi mi tartozik még az ajánlott nasok közé az nsa325 v2 mellett?
-
Multibit
nagyúr
A 325v2 mellett a Synology és a QNAP termékei azok, amelyek felbukkannak itt az ajánlásokban. Hogy pontosan melyik típus, az a rászánt pénzösszegtől és a felhasználói igénytől (milyen alkalmazások futnának rajta) függ. Az előbbi, rendszerint erősen behatárolja a lehetséges típusok körét.
-
fogtunder
nagyúr
ebben az árkategóriában nagyon semmi. az alap NAS-ok között most mindenki ezt favorizálja, ennyi pénzért nincs jobb ár/érték arányú.
ha többet költenél rá, akkor a már emlegetett Qnap/Synology cuccok vannak, én Qnapot nem használtam még, a Synology jó, de a szoftveres extrákért elég sokat kérnek. a 4 lemezes verziók helyett már erősen megfontolandó a HP microserver vásárlás / saját hardver építés.
-
fogtunder
nagyúr
ez szerintem egy darabig ki fog szolgálni, elég jól bővíthető a szoftvere is, ha kicsit utána olvasol és nem ijedsz meg a Linuxtól reflexből. ha teljesítményben kinövöd, az zsebbe nyúlós lesz, de pár klienst ez is simán ki tud szolgálni.
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz fogtunder #13506 üzenetére
Sajnos a TP-Link routert nem érem el sehogy PC-ről, így jelenleg azt sem tudom, hogy a DHCP be, vagy ki állásban van.
Nem tudom miért, de nem látom, mint eszközt a hálózaton a TP-Link-et...(#13507) kabar!
LAN portok egyikébe van dugva...(#13516) Gsx-rr !
Fúú, már vagy 100x megcsináltam.[ Szerkesztve ]
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz Elemental #13517 üzenetére
Igen, LAN-ok közé van dugva.
De én ezt az egész rendszert szét fogom szedni, és a tplink router mellé fogom betelepíteni a NAS-t." Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
Haart
addikt
válasz fogtunder #13514 üzenetére
Köszi a megerősítést
Azóta elhoztam a Nas-t és örömmel konstatálom hogy hálózaton tudja a gyár által megadott write/read adatokat, jelenleg is 66k-val másolok rá. Tetszik
Olvasást még nem próbáltam de ha az irás ennyire közel van a gyári értékhez akkor az olvasás sem fog nagyon csalni -
danpan2
újonc
Kb. mennyit érhet egy használt QNAP TS-409 NAS? Ismerősöm 40.000-res irányáron kínálja nekem merevlemez nélkül. Köszönöm!
-
Multibit
nagyúr
válasz danpan2 #13520 üzenetére
A specifikációját olvasva én nem adnék érte annyit.
-
fogtunder
nagyúr
válasz HUTCHDB #13515 üzenetére
ezért mondtam, hogy dirketben csatlakozz rá a TP-Linkre.
= mindent kihúzol belőle, csak a gépet dugod rá, és úgy próbálod meg elérni. ha nem kap a gép IP címet, akkor ki van kapcsolva a DHCP, ha kap magától, akkor be van. ha nem bírod elérni sehogysem, akkor factory reset és utána beállítani, amit korábban írtam.
(#13519) Haart: ez azért valszeg fog lejjebb menni, ha töredezettek lesznek az adatok, nekem kimaxolta a gigabit lant a 3x2TB WD Red Raid 5-ben az elején, most már jellemzően ilyen 50-60 körül van, szekvenciális olvasásban még mindig jó. de ha átállsz arra, hogy mindent a NAS tölt le, az írási sebesség nem is lesz komoly tényező, max biztonsági mentésnél.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Épített NAS-szoftverügyben vajon hová érdemes fordulni? Oly' nehéz a választás...
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
-
félisten
Köszönöm -- csak az a gond, hogy tapasztalatok nélkül vágok bele a dologba, így ha saját tapasztalatgyűjtés mellett vágok bele, hosszasan kell olyan dolgokat kiokoskodnom, amik hozzáértők tanácsai alapján simán tudhatóak lennének.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
-
zarew
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek melyiket érdemesebb?
[Synology DiskStation DS209+]
[QNAP Turbo NAS TS-212]2x 2TB lemezzel 1000 torrenttel, egyszerre 20 megy aktívan, 30/5 ös nettel. Valamint a HD film nézés hálózaton keresztül. Ezt kell bírnia lazán,max le-fel töltéssel.
-
Dave™
nagyúr
A NAS is egy file szerver, ahogyan megfelelő oprendszerrel a microserver is NAS. 30-40W körül fogyaszt egyébként, és sokkal komolyabb hardver van mögötte, mint a belépő NASokban. A gyári megoldásnál a szoftverért fizetsz elég sokat, pedig abból van könnyen használható ingyenes alternatíva is. De nem akarlak meggyőzni, csak gondoltam megemlítem ezeket. Mellesleg microserver is van az aprón.
-
sanzi89
addikt
1000 torrentre egyiket se, főleg, ha az aktív 20 torrent kihasználja a 30/5-ös netet, miközben HD filmet stream-el. Ja, és lazán is bírja?
Ilyen felhasználásra nem való NAS. Vagy hallgass Dave-re és vegyél PC-t - alig fogyaszt többet, mint egy NAS és sokkal erősebb - vagy ne pocsékold ilyenekre a pénzed, mert nem fogják bírni a fenti igénybevételt.[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
Sakab
senior tag
Sziasztok a közeljövőben szeretnék venni itthonra egy NAS-t, amire szükségem lenne Asus oplay r1-el streemelni 3D-s tartalmakat, meg torrent ami jó lenne ha tudná lefele az 5-6 Mb/s-et, ill nem hasalna meg ha pár 100 torrent lenne a listába. 2 hdd elég, nem lenne gond ha halk lenne és nemutolsó sorban olcsó.
Amiket eddig találtam:
Zyxel NSA320S
D-Link DNS-320LEz a 2ö kb egytudású különbséget nem találtam, viszont ha jól tudom mind a kettöbe 256 Mb ram van amit nem tudok h elég e? Ami már 512Mb-vel van az a Zyxel NSA320-lenne de kérdés, hogy kell e nekem 512.
Ha 30Gb-s BD 3D-t streemelek meg letöltök közbe 5Mb/s-el reccenés mentesen 256al akkor nincs miről beszélni, kinek mi a tapasztalata? -
stigma
addikt
Sziasztok.
Zyxel NSA325v2-es NAS-t vásároltam, amit egyszerűeb bekonfigulráltam, de apróbb problémám akadna Nas tekintetében.
WD 3TB-os HDD-t tettem bele ami elég halk és hűvösen tette eddig a dolgát, de elég zavaró a HDD által adott hang, amivel érezhető hogy 10mp-énk kiadott kisebb zörej. Ez orvosolható valahogy?
Jelen pillanatban csak az egyik keret van benn, gumicsavarok igen esztétikusak, és azt hittem zajtalan lesz a rendszer.
Ezen kívül semmi panaszom nem lehet mert kb 50 torrent van benn amiből 10-et töltök most le, 40-et meg fel, mellette egy 15GB-os mkv filmet simán lejátszott a Sony TV-m.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Boost3er
tag
Sziasztok!
Azt akarom kérdezni, hogy nektek mi a véleményetek az épített NAS-okról szemben az összeállított nasokkal? Egy egyénileg összeállított, intel chipsetes alaplap, 4 magos intel bay-trail processzor, 2gb ram, 2db usb 3, 2 db usb 2, gigabites LAN, miniITX-es házban ultra alacsony zajkibocsátású ventilátorral, 4 rekeszes.
Szerintetek jó lehet? Leginkább hálózati adattárolásra, torrentezésre, okosTV kiszolgálására, filmek streamelésére. -
zarew
senior tag
Ha belső hálón nézem a filmet, kábelen vannak a routerhez kötve,miért kell a net? Ha csumin megy a 10/5 attól még a belső hálón átfér minden a dróton nem?
Az épített szerverekkel az a bajom,hogy egy régebbi fölös laptopra próbáltam felrakni vagy 5 féle linuxot, vagy 3 féle NAS szerver progit: free nas, omv stb. de mindegyiknél elakadtam, vagy nem volt kompatibilis valamelyik része a laptoppal,vagy elakadtam amikor linuxos parancssorokkal kelett volna dolgozni. A végén egy minimál angol xp.-t tettem fel és teamwieverrel állítgattam.
[ Szerkesztve ]
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz fogtunder #13522 üzenetére
Na továbbra is áll a bál nálam...
Mindent szétbombáztam, és újból összeraktam.
A TP-Link router-t PC-ről (2-vel próbálom) nem érem el sehogy.
Hiába csináltam resetet, semmi.
Mindent kihúztam a PC-ből, és közvetlenül összekapcsoltam vele a routert, és a 192.168.1.1-re semmi.
(Ugyanez a cím mobilról való elérése azonnali csatlakozást eredményezett.)
Szóval hiába szedtem szét mindent, semmi előrelépés nincs, sőt...
Így természetesen a router után kötött NAS-t sem látom!
Most nincs hálózatom, nem érek el semmit, egyedüli dolog az, hogy a router resete után mobilról a wifi rész jelszós védelmét beállítottam.A döbbenet az előbb írt mobilos elérésen kívül az, hogy mind wifi része, mind pedig switch-ként használva a routert hibátlan.
Valakinek ötlete?
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xbox tulajok OFF topicja
- Automata kávégépek
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Call of Duty: Black Ops 6
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...