Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz RedCat #20698 üzenetére
"Esetleg MILC? Ez a kategória van olyan jó mint egy tükrös gép?"
Ha olyanok a szempontjaid, akkor igen. Személyes vélemény, de én például utazás, családi események, utcai fotózgatás szentháromságra nem vennék DSLR-t, erre egyszerűen a legjobb egy MILC.
Ha 200k a keret, akkor abból kijön Olmypus Prémium tagsággal (15% kedvezmény minden vásárlásból) egy Olympus OM-D E-M10. Gyors fókusz, jó EVF, relatíve kis méret, fantasztikus képstabilizátor és olyan mesés JPEG fotókat gyárt, hogy el lehet tőle olvadni.
-
k1csi
senior tag
válasz schawo #20703 üzenetére
Én tényleg nem igazán látom mivel lenne sokkal jobb egy belépő DSLR mint pl. az EM-10 (ami nem olyan rég volt itt is ajánlva).
OK, ugyanannyi pénzből nem kap a 18-105-höz hasonló átfogású obit hozzá, meg lehet a követő AF sem fog annyira menni, de minden másban hobbi/kezdő szinten lehet jobban járna a MILC-el (vagy konkrétabban a m43-al mert ugye pl. a Fuji is MILC, de lehet nem a kezdő kategóriában és jóval nagyobb kerettel).Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
atirag
őstag
válasz Tikakukac #20705 üzenetére
Nem azt nem adtak Amugy 2 év a garancia. Viszont nem is akartam idegentől segítséget kérni és úgy már a tagságival és bármilyen termékkel már majd 140K lett volna. A tagságit meg valószínűleg nem is használtam volna ki.
Bár táskát nekem is vennem kellene,de még a régié is használható egyelőre. -
Tikakukac
titán
válasz atirag #20707 üzenetére
Ezért van a fórum, úgyis környéken lakik valaki akinek van, 10 perc az életéből és tuti tudsz neki is hasonló apróságot tenni, másnem +1 évet kap a karijára és mindenki happy.
1 év gari olykor marha sokba kerülhet, dolgoznak durvább árakkal is olykor mint mi notiknál, pedig én magamat sem tudnám kifizetni pölö.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
atirag
őstag
válasz Tikakukac #20708 üzenetére
Igen így is lehet nézni. De amugy sem bírok várni Meg kötni akartam rá biztosítást is ha esetleg nyaralásoknál bármi is történik ami ugye nem lehetetlen Az meg 7ezer forint volt 3évre. És akinek fontos kifizetheti 2 részletben ugye a cetelem kártyával ha jól csinálja.
De elfogadom azt is amit mondasz. Kinek mi a fontos.
rbalint88: Dupla.
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
Én tényleg nem igazán látom mivel lenne sokkal jobb egy belépő DSLR mint pl. az EM-10 (ami nem olyan rég volt itt is ajánlva).
Az árával.
260k-ért már nem belépő dslr-t kapsz. Amíg egy D3200 a kitobival együtt elhozható kb 130k-ért, a legolcsóbb keresős m43 cucc meg a G6 190-ért addig igenis megvan a belépő dslr-ek létjogosultsága. Akinek nem kell kereső, meg a lufi váz, annak már más kérdés, hogy megéri-e a D3200 mondjuk egy EPL5-tel, vagy egy XA-1-el szemben, de azért az EM-10 nem igazán hatja meg azokat, akik 130-150-ért keresnek gépet (az itt kérdezők 80%-a)Just a simple Lineman...
-
tsyl
aktív tag
-
kovi6327
csendes tag
Sziasztok,
A hozzászólásaitok alapján én is vennék egy akciós E-PL5 kit-et - tud valaki 1 tagságival segíteni? El is mennék az illetőért BP-n bárhová.
Btw. a boltban most nincs, elvileg csütörtökön kapnak. -
A Zéé
addikt
válasz Stauffenberg #20715 üzenetére
akkor valahol elvesztem az éterben, és ez esetben elnézést kérek.
De a válaszok folyamát erre a hsz-re tudtam visszafejteni.[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
Tin_Shield
őstag
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Stauffenberg #20697 üzenetére
A Pentax K-500 egy ajánlott darab, bestbuy a kategóriában.
Annyira jó az a Pentax obipark ?
-
Tin_Shield
őstag
válasz szabolcs1975 #20718 üzenetére
Általános célra teljesen rendben van, extra igényekre pl nagytelézni vagy tiltshiftezni stb van jobb is.
De a Limited sorozatukat például bármelyik másik gyártó megirigyelheti. -
bignor
tag
válasz Stauffenberg #20695 üzenetére
Stauffenberg és Tin_Shield!
Köszönöm a válaszokat. Tehát család, utazás, város azokra frankó az E-PL5 és az x-a1 is. A terem sportjaim mozgalmasak, nem sakk, nem bridzs, hanem kézilabda és kosárlabda, néha foci. Erre a területre nem alkalmas a fentiek közül semelyik? Vagy kompromisszumokra kényszerülök? dslr-t nem akarok, túl nagy lenne. Ezeken az eseményeken épp elég pakk van nálunk+a gyerekek is. Az E-PL5 ahogy korábban is írtam nagyon bejövös. Ennek AF-je gyorsabb mint a fujié?
Sajnos kompromisszumot kell kötnöm (nem szeretnék, de a pénz nagyúr)(pedig nézegettem az O MD-t is, hát az gyönyörűszég). Az E-PL 5 mellet szól a design, ezüstben nagyon bejövös, a nagy átfogás, ami teremben jól jöhet.
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz bignor #20720 üzenetére
Valamivel gyorsabb az E-PL5-é. De nem is a gyorsasággal van a legnagyobb gond, hanem azzal, hogy kevés kivételtől eltekintve a MILC-ek nem tudnak tisztességes követő autófókuszt ami pedig igencsak kéne az ilyen fotókhoz. Persze a normál- vagy nagylátószöggel (ahol van kellő mélységélesség) így is lehet majd remek képeket csinálni, csak a telés akciófotókhoz ne fűzz nagy illúziókat. Persze lehet gyakorolni és idővel nyilván rájössz dolgokra és lesznek jó képeid is, de nem lesz könnyű. Alapvetően az egész szakmán belül ez az egyik legnagyobb kihívás mind a fotósnak mind a technikának.
Én azt javaslom élj az Olympus Mintabolt kínálta "tedd próbára" lehetőséggel.[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Tin_Shield #20719 üzenetére
értem. Mert a third party gyártók Canon, Nikon esetben közelben sincsennek a saját obi performance-nek. Hallottam már meredek véleményeket, hogy egy-két jól kifogott Tamron jól telesített pl Nikon vázon, de abban szinte mindenki egyetértett, hogy lényegesen nagyobb a szórás az obik között, és vagy ilyet vagy olyat fog ki az ember.
Most akkor ez Pentax-nál nem játszik ? Az minden obival tökéletesen együttmüködik, vagy hogy jön ez ki ?
A másik a vakurendszer, ami a Nikon-nak az ért szintén nem rossz. Egy Sb600-as vaku, hogyan viselkedik egy K500on? Tényleg csak info, tehát no kötekedés.
-
bignor
tag
válasz Tin_Shield #20721 üzenetére
Köszönöm!
-
szabolcs1975
aktív tag
én sem vágom, hogy hol nyerek a MILC-ekkel. Az obik lehet hogy kissebbeb, de sulyban nem hiszem, hogy sokkal könnyebb lenne, mint a belépő DSLR-eknél. Mert ha valaki azt mondja nekem, hogy a telefon-nal szemben nincs létjogosultsága, még azt is jobban elfogadom, de hogy 2000 vagy 2500 gramm és ráadásul, még lehet hogy kevesebb obival és olcsóbban kitudod hozni a belépő DSLR-eket(ugye nagyobb obipark), addig nem látom, hogy miért nincs értelmük.
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Mikisys #20653 üzenetére
Ebből a háromból kizárólag a Pentax üti meg a mércét, ez éri meg leginkább az árát.
Megbízhatóan teljesít gyors exponáláskor is, RAW-ban készítve a képeket minimális utómunkával kiállítási minőség is elérhető.Ennyilve gyorsabban és jobban exponál mint a Nikon illetve Canon rendszerek ? Én nem tudom, nekem Nikon d3200-asom van, és nem nagyon sikerül mellé lőnöm (ma akkor ha benézem a záridőt), tehát ettől mit jelent a megbízhatóbb ?
Egyébként a másik. Milyen obikkal fókuszál ennyire jól a Pentax ? Az összes obival, vagy azért neki is van gyengéje ? Mert azért a Canon-nak és Nikon-nak van egy-két egész jól sikerült szériája ha nem tévedek.
-
Tin_Shield
őstag
válasz szabolcs1975 #20722 üzenetére
3rd party objektívekkel általánosan nagyobb a rizikó mint a sajátokkal. De saját sem garancia mindenre lásd pl 35 f1.8 és a 16-85VR anomáliákat egyes Nikon vázakon.
Szóval tanulni, tanulni, tanulni izé próbálni, próbálni, próbálni. Minden objektívet. Sajátot és 3rd partyt. Újat és használtat. Mindegyik gyártó bármelyik DSLR-jén.
A "rendben van"-t arra értettem hogy az általánosan használt Pentax objektívek kb. pariban vannak a Canikon hasonló objektívekkel, a 3rd party darabok is hasonlóan viselkednek mint máshol, a kockázat itt sem nagyobb.
Vakurendszerben a Nikon legjobb és legfejlettebb ez nem is vitás. Ahogy az sem (nagy)telében a Canoné a a dicsőség. És ahogy az sem hogy a Pentax a vázak felépítésben, beléjük pakolt tudásban, az optikai keresőben általában többet nyújtanak mint a Canikon vele egykategóriás gépei. -
titán
válasz szabolcs1975 #20724 üzenetére
Csak a tisztánlátás kedvéért: [link]
Mindkettő ekv. 28-85, f/3.5-5.6, és stabilizált.
Nem csak a méretbeli különbség nagy, hanem a súlybéli is: 491g vs 820g (és a 270g-os GM1+12-32-t most fel sem hoztam).
Ráadásul a DSLR problémája nem csak a súly, hanem a nagy erőkar is, amit az obi fejt ki, és ami miatt nyakpánton gyakorlatilag használhatatlan. Ellentétben a MILC-ekkel, amik nagyon stabilan megállnak és kényelmesen hordozhatók.[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz schawo #20727 üzenetére
voltam olyan pofátlan, hogy a Nikon d5200-at kicseréltem d3300-ra, remélem ez nem rontja köztünk a viszonyt.
a differencia kb 230 gram. Hát nem is tudom !
de engem az 55-200as tartomány is érdekelne
Olympus += 380g
D3330 += 335gA difi kb 170 gramm.
Na mindegy, marad pár gramm előnye a MILC rendszernek, de ahogy növeljük az obik számát, ugy vesz el az előny, mert ugye 18-108ast (ami az egyik legjobb obi a belépő DSLR-eknél), egyben igazán ki sem tudod váltani, a pakolgatás peid ugyanugy ott marad. Én ezért nem váltanék az biztos, de mégértem, hogy akinek sok pénze van, az ilyenért is fizet és elhiszem, hogy elégedett vele.
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Tin_Shield #20726 üzenetére
Nézd nem vitázni akarok, de az ember soha nem gépet, mindig rendszert vesz. Az, hogy mennyire vannak a Pentax objektívek pariban a Nikon illetve Canon objektívekkel nem tudom, de legyen (bár kicsit szkeptikus vagyok). A fókuszrendszere, azért megint csak más tészta, mert ott megint nagyon érősnek érzem a két nagyot, de legyen ott a Pentax is. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy egy belépő fotós jobban jár egy Pentax rendszerrel, és néhány ok.
Ha feltesszük, hogy az alap zoom-okban és vázakban és netán vakuban is pariban van a Pentax(ami azért elég meredek), akkor is előfordulhat, hogy tovább szeretne lépni, és azt azért elismerhetjük, hogy a Nikonnak azért vannak feljebb is gépei, ahol már nehézebb alternatívát találni, a 14-24 és a 24-70 fix 2.8 as obikról még nem is beszéltünk, mint ahogy DX-en a 17-55ről sem amik szintén elég erős obijai a Nikonnak. Na most ha valaki Nikon rendszerrel kezdett, sokkal könnyebb továbblépni, mert maradnak a kezelő szoftverek (nikon capture), a menürendszer is hasonló, a vakut is használhatja, vagy felhasználhatja (pl egy SB600-asra), de akár fokozatosan is lépegethet.
Szerintem nem olyan evidens, hogy azért mert kapsz egy jó vázat, érdemes a Pentax-ban gondolkozni, de lelketek rajta, ha mindenkinek ezt ajánljátok.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz szabolcs1975 #20729 üzenetére
a 14-24 árából 2-3 itteni kérdező tud felszerelkezni, hogy jön a "belépő" kategória környékére?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Tin_Shield
őstag
válasz szabolcs1975 #20728 üzenetére
Az E-M10 párja tudásban inkább sokkal inkább a D7x00 mint a D3300. Persze össze lehet őket nézni ahogy a Panasonic GM1-et a Nikon D4S-el is csak éppen értelme nem sok van...
A Nikon 18-105VR valóban nem rossz kitobi és nincs MILC megfelelője. A Panasonic 20 f1.7, vagy a 14 f2.5 pedig remek fényerős fix objektív mikro43-ra, ezt meg DSLR objektívekkel nem tudod kiváltani.
És nem is feltétlenül pénz kérdés a MILC: az Olympus E-PL5 duplakit ~130e HUF, a Nikon D3200 duplakit pedig ~175e körül van. Ha bővíteni akarod egy Olympus 45 f1.8 60e HUF, egy Nikon 50 f1.8G 55e HUF, és az Olympus 45 sokkal szerencsésebb látószög m43-on mint a Nikon 50-es APS-C-n.[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
Egyébként kicsit Konica-Minolta -s (Nikon D40) érzésem van a Pentax-szal is. Nem tucat termék, ezért ki lehet vele ugrani, aztán pár év mulva lehet felvásárolja valamelyik angy.
Apropó, a Konica Minolta 5d(7d) fókuszrendszere saját obikkal köszönő viszonyban sem volt a Nikon D40-nel, ezt volt alkalmam letesztelni, ellenben volt benne egy csomó olyan Feature, ami a D40-ben nem...a kérdés ki miért akart fizetni.
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Tin_Shield #20731 üzenetére
A dxomark (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-PEN-E-PL5-versus-Nikon-D3200___839_801) szerint azért a két szenzor között van némi különbség de legyen.
A bővitésnél meg ugye Nikon 35mm 1.8 lenne nagyjából a 50mm ekvivalens DX-en, de lényegtelen...
Azért még mindig kíváncsi lennék egy fókusz-gyorsaság, pontosság összehasonlításra is ...aztán featurék-ban sem látja mindenki így mint te/ti :
http://snapsort.com/compare/Nikon-D3200-vs-Olympus-PEN-E-PL5
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #20730 üzenetére
a 14-24 árából 2-3 itteni kérdező tud felszerelkezni, hogy jön a "belépő" kategória környékére?
Továbblépésről volt szó, szerintem egyértelmű volt.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem mindig pár grammról van szó, olykor 2500 gramm áll szemben 700-800 grammal. Azért az nem elhanyagolható különbség.
Hidd el a legtöbb MILC fotós elég finnyás a méretekre és a tömegre. Nyilván néhány grammon senki nem áll le fintorogni. Akinek olyan objektívek kellenek amik MILC-re is batár nagyok az megszívta, neki tényleg nem hoz előnyt ezen a téren egy DSLR-el szemben.
Ellenben én a világ végéig elvolnék két fix üveggel (ekv. 35mm és 90mm körül). Ezt nem nehéz úgy kihozni, hogy akár megfelezed a felszerelésed méretét és tömegét.
-
A Zéé
addikt
válasz szabolcs1975 #20733 üzenetére
35/1.8 és a 18-105 is nagyon jó a kategóriájában, nekem is van mindkettő és ez a két obi egyértelműen a Nikon rendszer erőssége szerintem.
De ha kicsit tágabb normál fixet akarsz, ami a 20/1.7 megfelelője lehetne, akkor belépő DX-re csak a AF-S 28/1.8 van, ami nagy és drága. Ekv 90mmre meg az AF-S Micro-Nikkor 60/2.8 van, ami szintén nagyobb és drágább, és még nem is olyan fényerős, mint a 45/1.8. A 14/2.5-nek, vagy a 12/2-nek meg tényleg nincs alternatívája.
m43-nál nagy pluszpontot jelentenek nálam ezek az obik... Ha valaha, valamiért arra a rendszerre térnék át a Nikonról akkor az ez a 3 obi miatt lenne.Just a simple Lineman...
-
Tin_Shield
őstag
Volt több Nikon vázam is, D90-nel zártam a Nikonos pályafutásom. Szerettem és most is jó gépnek tartom, de mind a 35f1.8 mind a 16-85VR sokat bénázott rajta. Volt többször szervízben az obi is, a váz is, javulgatott de sosem sikerült rendesen összelőni őket. És ez nem egyedi jelenség, tessék szorgalmasan olvasni a Nikon topikot, netán bedobni a Nikon 35 a D90 és a D7000 kulcsszavakat A Sigma 30 f1.4-et meg sem említem, mert az közismerten a világ egyik legháklisabb objektívje. De ha elkapta néha a fókuszt akkor lemosta a 35 f1.8-at. Tulajdonképpen egyedül a 70-300VR volt problémamentes. Szóval köszi, de egy életre elég tapasztalatom van a DSLR (ezen belül a Nikon) autófókusszal...
Ha valaki FX-re akar továbblépni akkor pont cseszheti DX-cuccokat a D3300-at, a 18-105-öt és az 55-200-at is.
A 17-55-öt ismerem, finom darab, de nagyon nem éri meg az árát, töredék áron ott a Tamron 17-50 (ez amúgy megvan Pentaxra is)
A vakurendszerben bajnok a Nikon. A Capture programot pedig pont mostanában kukázza... -
cselt
senior tag
Egy ideje már rágódóm rajta, hogy mit kéne venni de nem tudok dönteni.
A peremfeltételek: nyilván jó képminőség, minél kompaktabb méret és a legnehezebb 80-85 ezer körül jó lenne ha megállna.
Felhasználás vegyes lenne, még most ismerkednék ezekkel a dolgokkal, de tetszenek a szép tájképek, szép mosott hátteres portrék, esetleg a csillagfotók, de gondolom ezzel már nagyon sokat akarok ennyiért.
Amiket eddig néztem:
-új E-PL3: ennek kicsit régi a szenzora, de újon kijönne ennyiből
-GX-1: használtan kit obival kb belefér az árba, ami elriaszt az, hogy nincs vázstabi így olyan obi kéne rá a későbbiekben ami stabis, ami nyilván drágább. Na meg itt csücsül a polcon egy Helios obi, amit jó lenne használni.
-NEX-3N: szintén használtan, kompakt méret, de obi hozzá eléggé drága.Vagy van még valami ajánlott, amit kihagytam?
-
Lassú Víz
addikt
Csakhogy a tárgyi tévedést helyre tegyük: m.ZD 40-150: 190 g
Amikor fényképező gépet veszünk csak az egyik szempont a méret és súly. A kereső, zárszerkezet (Sony A7-ben 1/4000 sec-et tudó központi zár), szoftveres szolgáltatások, meglévő és leendő objektívjeink, jpg motor stb mind-mind egy szempont a mérleg egyik vagy másik serpenyőjébe. Mindig lesznek olyanok akiknek DSLR kell majd és olyanok akiknek MILC. Legyen választék, verseny és sok elégedett vásárló. Nekem ez sokkal szimpatikusabb mintha mindenki torkán a D5200-at akarnák lenyomni. Főleg, hogy a D5200 fogásával, a benne lévő OVF-fel nem bírtam megbarátkozni.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
titán
Én is Nikonos voltam, épp ezért említettem a legfontosabb különbségként nem is csak a tömeget, hanem a könnyű hordozhatóságot. Ha a Nikont nyakba veszed akár kitobival is, lekonyul, mint a fáradt .... . Nonstop verdesi a gyomrodat, mire hazaérsz egy hosszabb túráról, egyben letudod a boksz gyomorszájedzést is. Ha ettől megkímélnéd magad, akkor vinned kell egy táskát, így még több cumót ciplesz. A MILC-et viszont simán hordom nyakban kitobival, jó az egyensúlya, a formás, kerek, puhos serhasamon szépen megül lapjával, nem bánt, nem bunyózik. És ha még egy obit vinnék magammal, azt egyszerűen zsebrevágom, a pici táskámat is csak akkor viszem magammal, ha tényleg sokféle obit akarok magamnál tudni (mert olyan hülye vagyok, hogy nem tudom, mit akarok fotózni).
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz szabolcs1975 #20733 üzenetére
A szenzorban valóban jobb a Nikon, ezt senki sem vitatta. De ha te megmondod műszeres elemzés nélkül hogy mekkora egy képnek a dinamikatartománya vagy a színmélysége én komolyan megemelem a kalapom. Sőt már akkor is, ha EXIF info nélkül meg tudod mondani egy tetszőleges E-PL5 és D3300 képről hogy milyen géppel készült. Egyedül az szúrható ki pixelbuzulással, hogy magas érzékenységen kevésbé zajosodik a Nikon.
A legtöbben először portré gyutávon keresik a nagyobb fényerőt, de legyen akkor normál objektív. Pana 20 f1.7. Listaáron horror, de kitből bontott OEM-ként vagy használtan barátibb áron hozzá lehet jutni. Persze így is több mint a 35 f1.8, de jobb is. Sokkal jobb. És kisebb, sokkal kisebb. A Nikon képközépen f2.8 körül, a teljes képmezőn f4 körül hozta azt amit a Pana nyitva is tud. Tudom mert mindkettőt használtam.
A fókusz gyorsaság milyen objektívvel? A 35 f1.8 nem egy szpídígonzálesz, az 55-200VR tetű, a 18-105 so-so. Az Oly 14-42II ezek bármelyikétől gyorsabb. 40-150 tele is. Az 45 f1.8 is. A Pana 20 f1.7 kb hasonló mint a Nikon 18-105. A pontosságot inkább ne erőltessük, a kontraszt AF megeszi reggelire a fázis AF-et. Persze követő AF-ben a DSLR-nél a labda, ezért nem is szoktam mozgó célpontot fotózóknak MILC-et ajánlani.
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz Tin_Shield #20737 üzenetére
nézd, szerintem kicsit elhamarkodottan itélsz. Először is a váz is lehetett gázos, másodszor, mellényulhattál. Nekem a d3200-asom is szarul fókuszál pl a 35/1.8-al, d40-esen tökéletes volt, de sajnos ezen nem. A mai napig nem tudom mi lehet a gondja, de majd ha lesz időm megnézem. Ennek ellenére, a 18-55 VR(mindkét obi) és az 55-200 meglepően jól muzsikálnak mindenv vázon amin eddig teszteltem. Csak akkor nem lövök velük éles képet ha elnézem a rekeszidőt, amire egyébként a nagy felbontás miatt sokkal érzékenyebb pl a d3200 (a reciprok szabály helyből felejtőls).
Ettől függetlenül szerintem benézted, mert alapjában azért a Nikon gépeknek nem szokott rossz lenni a fókuszok (apámnak D40x-e van, és az is ritka jó volt. A haveromnak D90-e volt és a 18-108-on szintén +90%oks volt). Tehát hidd el nekem, ritka szerencsétlenül jöhettek össze a dolgok nálad.
A capture programot kukázza-e nem tudom, de tény, hogy sokkal jobban kezeli a Raw-okat, mint az Adobe programjai, és ez az eredményen is látszik. Mellesleg a program kezelőfelülete nekem sem jön be, de hát ennyi belefér, azért ami kijön belőle.
-
szabolcs1975
aktív tag
18-108 javítva 18-105-re
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz schawo #20741 üzenetére
értem. Én viszont nagyon gyakran megyek ugy fotózni, hogy kigondolok egy témát (érdekes hely, stb), és csak direkt azért megyek, hogy visszaadjam a hangulatát. Van egy nagy hátizsákom, belepakolom a cuccomoat (nem titok : 18-55VR, 55-200VR, 35, SB600), és esetleg egy álványt ez nem tittok. Na most ezt berakva, még marad egy csomó hely a hátizsákomban, akár kajának vagy bárminek.
-
Tin_Shield
őstag
válasz szabolcs1975 #20743 üzenetére
No akkor 8 év történelem, hogy ne tűnjek elhamarkodottnak: Pana FZ20 után Nikon D40 18-55II kitobi. Hamarosan csere 18-70-re, hangyányi backfókusz de legalább konstans, simán együtt élhető. Minden elad. D80 18-135 jön, fókusz OK, de az obit nem szerettem, csere a friss 16-85-re. A fókusz elvétve hülyéskedik, de annyira ritkán, hogy júzer errornak gondolom. Bővítés Sigma 30, katasztrófa AF mesés rajz. Bővítés 70-300VR atom pontos. Minden elad, kivéve a 70-300VR. D90 jön. A korábbi jó tapasztalatok miatt 16-85VR kitben jó áron. Fókusz kiszámíthatatlan, Fóti út, javul, de nem százas. Még egy esély egy Sigmának, megint csak botrányos az AF és karcos a kép. Elad. Nikon 35 f1.8 jön. Nincs szerelem, kiszámíthatalan az AF. Fóti út, nem lett sokkal jobb. D90 is fóti út. Alakul-alakul de még mindig nem százas. 70-300VR csere 85 f1.8-ra pontos, jó, szeretem. Pletyi az Olympus E-M5-ről, első képek, szerelem első látásra, minden Nikon elad. E-M5 jön 45 f1.8-cal NatGeos kedvezménnyel és egy Pana 14 f2.5. Eleinte szokjuk egymást de kábé egy hét után minden csupa öröm és bódottá. Később jön egy Pana 20 f1.7, még nagyobb a bódottá. Aztán némi pénz állt a házhoz, no meg szembe jött egy Oly 12 f2 és kicsivel később egy 17 f1.8 is kihagyhatatlan áron, ezért a két Pana palacsinta megy. A legutolsó darab egy (véletlenül két ) Sigma 60 f2.8, jó, tetszik, olcsó, de annyira átállt az agyam az Oly 45-re, hogy előbb-utóbb megy a háztól.
Ja és Olympus jöttével a rawbuzulás elfelejt, hajrá jpeg[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz Tin_Shield #20747 üzenetére
És ha úgy is tűnik korántsem sem "haragban" váltam el a Nikontól. Szeretem a Nikon gépeket. A kezelésük szerintem logikus, a menürendszerük átlátható, a minőségérzettel sosem volt problémám. A képminőség is nagyon rendben van, igaz a jpeg csak elmegy kategóriás, de a Capture NX-szel kellő türelemmel és elszántsággal varázsolni lehet. Nagyon nem szeretnék váltani, úgy érzem megérkeztem, de ha valamiért mégis APS-C DSLR-t kéne vennem a D7x00-at választanám, ismerősnek D5100+18-105VR kitet javasoltam.
[ Szerkesztve ]
-
erzol
őstag
válasz Tin_Shield #20747 üzenetére
-
titán
válasz szabolcs1975 #20746 üzenetére
Tudom, ismerem a jelenséget. Ha dslr, akkor hátizsák, ha meg hátizsák, akkor viszek mindent, amolyan minden mindegy alapon. Így lesz az egész cumó kilókban mérhető.
Most meg jön a nyakbafityegő, meg max még egy obi zsebben, hiszen tényleg tudom, mit akarok fotózni, és ahhoz milyen felszerelés kell, úgyse kell mindig minden. Így most megállok fél kiló alatt, és mindig kéznél van a teljes felszerelés, nem bajlódok hátizsákkal.
Múlt héten Máltán voltam, és egy hajótúrán odajött hozzám egy D800-as, nagy hátizsákos holland fickó, elkérte a vén PL1-et, nyomkodta, és mondta, hogy ilyen neki is kell. Pedig ez aztán egyszerű egy masina a mai mft-khez képest.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Minden ami hőszivattyú
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Eredeti játékok OFF topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Sorozatok
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Hálózati / IP kamera