Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz post.mader #1627 üzenetére

    Huhh...

    Kezdjük a legelején. A mostani DSLR piacon döntő részben öt márka szerepelteti magát, ezek pedig ABC sorrendben: Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Sony.
    Mindegyik márka nagy múltra tekint vissza a fényképezőgépgyártás területén - igen a Sony is, ugyanis a Sony egy az egyben a Minoltát vásárolta fel, így a Sony gépek tekinthetők nyugodtan Minoltának. Mindegyik gyártó tett le sokat az asztalra. Igen népszerű dolog a flamekeltés forumokon - és meg kell mondjam engem mérhetetlenül fáraszt. Divatos az egyik, vagy másik márkát úgy ahogy van szidni, és hülyeségeket beszélni róla. Ez nem csak a fényképezők terén van így, hanem mindennel...

    Egyik márkára sem mondhatjuk azt, hogy csak név, de semmit nem tud. Ez baromság. Nincs rá szebb szó. Ugyanakkor egyik márkáról sem jelenthetjük ki, hogy igen az A márka, és a többi felett áll...
    Egyrészt különböző kategóriájú gépekről beszélünk, a belépőszinttől a profi szintig. Kategóriánként eltér, hogy melyik márkát érdemes preferálni, melyikek ellenében. Másrészt meg adott kategóriában sincs olyan, hogy ez meg ez a márka jó, a többi meg sz@r. Különböző egyéni igények vannak, ami alapján meg lehet mondani, hogy az adott embernek melyik márka terméke fog megfelelni a legjobban, de nem több - mindenkinek más lesz a nyerő.

    Kb ennyit a márkaharcról meg a forumos flames okosságokról. Most nézzük a gépeket.

    A K200D nehezebb, masszívabb és fém belsőre épülő vázat kapott, nagyobb keresővel, a Nikon D60 ilyen téren kisebb, könnyebb, a keresőmérete is némileg elmarad a Pentaxétól, bár a különbség nem túl nagy ezen a téren. Az, hogy melyik fogása, ergonómiája, érzete fog bejönni, teljesen szubjektív -menj el egy boltba fogd meg mindkettőt.
    A Pentaxban vázba épített képstabi van, a Nikonba nem került ilyen, ott minden objektívhez külön meg kell venni a képstabit - de a képstabilizátorokról és ennek jelentősségéről bővebben olvashatsz az első hsz-ben. (Apropó, a topic első hozzászólását mindenképp olvasd el - szerintem segíteni fog :K ) A Pentax K200D 11 pontos autofókuszrendszerrel rendelkezik, amiből 9 kereszt típusú AF pont, míg a D60 csak három pontossal, amiből egy kereszt típusú. A Nikon D60 AF rendszere ezen kívül nem kompatibilis minden objektívvel, amit a vázra fel lehet csavarni: csupán az AF-S illetve AF-I jelű Nikkor objektívekkel lesz autofókuszod, illetve HSM-es Sigmákkal és belső fókuszmotoros Tamronokkal - a többi objektívet feltekerheted és működni fog velük a D60, de nem lesz autofókuszod. Ez a vázból kihagyott AF motornak köszönhető. A kitobik természetesen AF-S-esek és elég bő az AF-S-es objektívkínálata a Nikonnak. Apropó objektívkínálat: itt jobban el van eresztve a Nikon, mint a Pentax és ha később magasabb kategóriás vázra váltassz, akkor emiatt az inkompatibilitási dolog miatt sem kell aggódnod. Mindenesetre az átlagos igényeket a Pentax obikínálata is teljesen kielégíti, úgy gondolom.

    Még egy apróság: Nem csak a Pentax K200D és a Nikon D60 van az árkategóriában. Megnézném a többi gyártó termékét is :K

Új hozzászólás Aktív témák