Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
válasz Feriboy2 #83897 üzenetére
Nálam is kavarodás van a devizákkal. Jeleztem az Erste ügyfélszolgálatnak, amire kifogásokkal jöttek, hogy miért jó így össze-vissza kijelezve. Ha minden igaz, még nem zárult le a vizsgálatuk, mindenesetre ha az MNB-s egyenlegközlőben is így vegyesen lesz, majd jelzem az MNB-nek is.
-
KIA Ceed
csendes tag
válasz PredatorZoli #83871 üzenetére
Üdv! Erre gondolsz a Bet-A-n? "iShares Core S&P 500 UCITS ETF" (IE00B5BMR087)
Csak két mondatban, elmondanád, mit értesz az alatt, hogy ha ez nem elérhető, nem érdemes az egésszel foglalkozni? Köszi! -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz KIA Ceed #83903 üzenetére
Igen ez.
Ha ez nem elérhető akkor csak magyar részvényeket meg befalapokat tudsz rá venni, amik viszont nem jó befektetések ezért nem hoz az adójóváírás annyit amennyit a rossz befektetés elvisz. (NYESZ-re csak forint alapú dolgokat tudsz venni, külföldi tőzsdéről semmit) -
KIA Ceed
csendes tag
válasz PredatorZoli #83905 üzenetére
Köszi, tehát a BET-a a lényeg, nem az S&P500...Ezt értettem félre...Erste-n kívül elérhető még valakinél?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz KIA Ceed #83906 üzenetére
Viszonylag kevés féle ETF van BÉT-a-n, igazából az S&P meg a DAX ETF amivel lehet valamit kezdeni, a többi felejtős.
A randomnál is volt, ersténél is volt, most hogy 1 lett a kettő továbbra is van.
A többit nem tudom, szerintem nem annyira gazdag a kínálat ezen a téren.
A KBC-nél azért nincs, mert náluk 1 papír csak 1 féle devizában, csak 1 tőzsdén elérhető a házi szabványuk szerint, a BÉT-a piac meg pont arról szól hogy olyan papírok érhetők el forintban amik más tőzsdén más devizában.[ Szerkesztve ]
-
Feriboy2
aktív tag
Köszi a gyors választ mindenkinek.
Megnyugodtam, hogy nem csak nálam vacakol az erstevnorbi: nekem legalább a kereskedés készletekkel menüben látszik minden etf-em.
-
customer114
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek néhány alap kérdésben:
VWCE-t szeretnék vásárolni. Az alábbi folyamatot követve jól járok el?
1. Erste netbróker TBSZ regisztráció online
(ezt megtettem, de nem erkezett visszaigazolo level, szukseg lehet Erste szamlanyitasra is?)2. Revolut valuta váltás
3. Erste-n belül VWCE vásárlás
Bármilyen hasznos alapinfót, kiegészítést nagyon szívesen fogadok.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz customer114 #83909 üzenetére
Az előregisztráció után kénytelen leszel egy fiókba beslattyogni aláírni. Folyószámlát nem kell nyitni, elég az értékpapírszámla. A TBSZ-t már online is meg tudod nyitni te magad, ha a normál számlát megnyitották. (Normál számla nyitása kötelező, nem lehet egyből TBSZ-t)
-
avl
senior tag
-
net91
senior tag
Nálam kb. két héttel ezelőtt az S&P500, most pedig a VWCE lett USD-ban nyilvántartva az Ersténél.
Mindkettőt EUR-ért vettem.szerk.:
A fenti ETF-ek a kedvencekbe fel vannak véve. Ha innét indítom a vásárlást, annak ellenére, hogy az ERSTE most USD tartja nyilván őket, ha bővíteni akarom, akkor EUR-t kér a vásárláshoz.[ Szerkesztve ]
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az, hogy az egyenlegközlőben milíen devizával számol, kb tökmind1, a kereskedés menüben a készleteknél a beszerzési tőzsde számít.
Ez a probléma már az Ersténél korábban is jelen volt, volt hogy naponta változott mit láttam az egyenlegközlőben, de sose foglalkoztam vele, ha eladod akkor jól számol el és az egyenleg is stimmel. -
zoo8800
veterán
-
kozeposztaly
csendes tag
Köszönöm!
Gyors !
Hasznos!
Informatív!
Meg is vettem a JPGLt! -
Ixion77
addikt
Tudja valaki hogy mi ennek az ETF-nek az EU-s megfelelője?
Invesco S&P 500 Growth at reasonable price ETF (SPGP)
Elég szépen felülteljesíti az S&P500-at. Még idén is."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz bulikavagyok #83891 üzenetére
"Reményeim szerint idén még benézhetünk 400 alá is."
Ha megközelítenénk a 400-at, szerintem az MNB megszűntetné a 18% O/N kamatot, és másnap ismét 420-nál lennénk. Nem akarnak erős forintot. Nem akarnak alacsony inflációt sem.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Feriboy2
aktív tag
válasz Ixion77 #83922 üzenetére
szerintem nincs neki, sőt amerikában is ez az egy db etf ami követi az s&p 500 garp indexet. [link]
bár hozzátenném, hogy ez már a 3. index amit ez az etf követ. "performance prior to 5/22/2015 reflects that of the original Underlying Index, RAFI Fundamental Large Growth Index. From 5/22/2015 to 6/21/2019, performance reflects that of the pervious Underlying Index, Russell Top 200 Pure Growth Index. From 6/21/2019 forward, performance reflects that of the Underlying Index, S&P 500 Growth at a Reasonable Price Index"egyébként az index teljesítménye hossszútávon gyakorlatilag megegyezik a sima s&p 500 indexével,
kék vonal a sima s&p 500 teljesítménye, fehér pedig a s&p 500 garpgrafikon a hivatalos s&p weblapról van, innen: [link]
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
Feriboy2
aktív tag
válasz Ixion77 #83926 üzenetére
amerikában az öszes etf osztalékfizető, mert törvény kötelezi rá őket.
szerintem az lehet a ludas, hogy váltogatta az etf az indexeket, az s&p 500 garp-ot csak 2019 júniusa óta követi, addigra meg már elhúzott teljesítményben a SPY-tól.
Szerencséjükre pont jókor váltottak mert az utóbbi 3 évben garp veri a sima s&p 500-at (de 10 éves távon már tök egyforma a kettő) -
KMT
addikt
válasz bulikavagyok #83896 üzenetére
Ha fix mindkétféle összeg, akkor miért járnál jobban erősebb forintnál?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Gondolom ő dönti el melyiket kéri, és ha beerősödik a forint az általa vágyott értékre akkor abból a forintból több eurót tud venni mintha az euros opciót hívná le a szerződésben.
Egyébként ki az aki aláír vevőként egy ilyen szerződést, hogy minden devizakockázat az övé?
Pláne most hogy a vevő azért már jobban tud diktálni... -
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #83929 üzenetére
De egyébként amikor visszaforgató egy EU-s ETF, akkor nem fizet eleve az alap withholding tax-et az USA részvények osztalékai után?
-
nagyúr
Mert ezt az összeget külföldön szeretném elkölteni (ingatlan vásárlás). Alacsonyabb árfolyamon forintban kérem a vételárat és átváltom én. Így több euróm lenne.
PredatorZoli: Pontosan. Hogy ki írja alá? Igazából senki, mert forintot írtunk az előszerződésbe. Megbízunk egymásban. Egy barátom a vevő, egy nagyon jó adottságú ingatlanról van szó, hónapokig fűzött, h adjam el neki. Azért volt ez egy szerencsés "találkozás" mert neki rendelkezésre áll az összeg mindkét devizában, szóval lényegében mindegy, h miben fizeti ki. Ő azonnal kifizette volna, csak az adózás miatt tettük át a végleges szerződést 2023-ra (friss szerzés, 2020). Ja! Ez egy augusztusi sztori, akkor azért nem így nézett ki a piac.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz bulikavagyok #83891 üzenetére
Nagyobb összeget tennék rá, hogy jövő tavaszra 430-450 körül fog járni az ojró!
A tudomány a valóság költészete!
-
kozeposztaly
csendes tag
Van egyébként olyan elvetemült aki JPGL etf-et venne IBKR vagy klónjainál?
Ezesetben milyen piacokon tudja megtenni EURban? Meglepődésemre a Xetra / gettex nem elérhető ott.
És hát egy olasz tőzsde kevésbé szimpatikus (plusz esetleg extra költségei lehetnek). -
-
nafikra
tag
DKJ vel kapcsolatban hol olvashatok bovebb infokat pl. hogyan mukodik az aukcio , 3 honapos eseten is talalni 10+% hozamu vagy sem ? nem tiszta nekem meg ez a terulet
elore is köszi
-
PredatorZoli
Topikgazda
Kértek 1 hét gondolkodási időt, hogy kitalálják hogy mit szeretnének a volt randomosokkal csinálni technikailag, ugyanis jelenleg még nem áll arra készen a rendszer hogy ha áttesznek worldbe akkor a randomos díjkedvezmény megmaradjon (elvileg), most ezen vakaróznak hogy hogy oldják meg (telefonálgatott ott nagyban jobbra-balra aztán végül visszavonulót fújtak hogy kiötöljék).
Évente van egyébként lehetőség leülni egyedi kondíciókat tárgyalni 1 éves időtartamra, igazából a nagy alkudozás végére szóban oda jutottunk, hogy a számlavezetési díjaktól valószínűleg meg tudnék szabadulni, "ha tranzaktálok". Nem tudom hogy azt jelentené-e hogy feltételekhez kötnék forgalomban vagy hallgatólagosan a múlt tapasztalatai alapján megadják 1 évre, erről még beszélek velük amikor kitalálták hogy legyen a dolog. Alapvetően van egy bizonyos kedvezmény amit a world bankár saját hatáskörben adhat neked, és van egy nagyobb kedvezmény amihez az ő menedzserének a jóváhagyása szükséges. Érdemes ezt a jóváhagyósat kérni és megindokolni hogy irgumburgum.
A devizaváltás 10k eur felett 80-90 fillér/eur spread, további díj nincs. -
Feriboy2
aktív tag
válasz kozeposztaly #83937 üzenetére
én úgy tudom, hogy ha letöltöd az ibkr szoftverét akkor ott kiválaszthatod melyik tőzsdén akarsz kereskedni. a weblap ezt a funkciót nem tudja
-
_NCT
őstag
Tudtok olyan oldalakat ajánlani, ahol viszonylag politika semlegesen vannak összefoglalva a napi/heti gazdasági hírek?
-
SzGee
aktív tag
válasz kozeposztaly #83937 üzenetére
Van a JPGL a gettex-en az IB-n én is ott szoktam venni (BVME,IBIS2,GETTEX2,FWB2,SWB2 - ezek elérhetők)
If you leave me, can I come, too?
-
julius666
addikt
válasz Feriboy2 #83925 üzenetére
bár hozzátenném, hogy ez már a 3. index amit ez az etf követ.
ROFL. A neve is változott legalább? Vagy 2019 előtt S&P 500 garp néven valami tök mást kaptál?A trükkösebb alapokkal kapcsolatban (a magasabb költségek mellett) ez az egyik fő félelmem, hogy idővel elkezdik tekerészni a háttérben, pontosan mit is csinál az alap. Igaz ettől a kockázattól a sima market cap alapok se teljesen mentesek, azoknál is bejöhetnek korlátok (pl. max hány %-ban tulajdonolhat egy céget) ha túl nagyra híznak.
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #83947 üzenetére
What is your ikigai?
-
szabi__memo
nagyúr
-
Yager01
senior tag
válasz Yager01 #75368 üzenetére
Nagyon meg akar Győzni a Generali, hogy tartsam meg az Optimus Prime unit link befektetést. Nyilván ez jó nekik mert a csomagban lévő befektetési alapok díja egyenként 1.75%. Jelenleg 3 alap van benne 20-40-40% felosztásban.
[link]
[link]
[link]Ehhez jön még hozzá a biztosítási részből adódó költség amit most hirtelen le tudnak vinni szinte nullára - pontosan nem tudta megmondani mennyi lenne - , hogy csökkenjen a hozzá kapcsolódó éves fenntartási díj (érdekes, hogy ez 11évi nem jutott eszükbe pedig korábban már kérdeztem, hogy van e lehetőség ktsg. csökkentésre)
A 11év alatt befizetett összeghez képest mai visszavásárlási árat tekintve (1év még a 100%-os visszavásárlás) -8% az egyenlegem. És akkor még nem beszéltünk az inflációról.
Szólhat bármilyen érv a mellett, hogy maradjon még 1évig a befektetés, hogy 100%-on vissza lehessen vásárolni? Nagy kérdés persze az is, hogy akkor éppen a fent említett alapok milyen teljesítményt produkálnak éppen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest