Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz avl #71617 üzenetére

    A nagy részével egyetértek, a szemléletért pedig maximálisan respekt. Ezzel nem feltétlenül:

    pl. ha csak elet vegeig kb. hasonlo eletszinvonal, es allampapir hozama ezt böven fedezi, akkor minek növelni a kockazatot ?

    Az állampapír hozama erősen kérdéses, mit fedez, lévén hogy mélyen az infláció alatt hoz. És az elmúlt években sem nagyon tartotta az értékét (bár ennyire nem volt szélsőséges a helyzet, mint most).

    Szerintem ha az ember a saját életszínvonalának megtartásával akar számolni, akkor el kell felejteni a kilúgozott KSH infla mutatót. Csomó mindenben torzít (és mindig lefelé!), ezerszer téma volt már itt. Nincs benne a termékek "értékének" inflációja pl. (minőségromlás, méretcsökkenés) amivel a gyártók előszeretettel szórakoznak, vagy éppen a technológiai eszközök, autók, stb árát abszolút félreméri (ha az új generáció drágább, mint a régi az nem jelenik meg rendesen inflában). De ugyanígy nincs benne pl. az, hogy ahogy korosodik az ember egyre többet kell majd EÜ-re költenie, ami ráadásul nagyon úgy néz ki már magán lesz és bőőőven az infláció felett fog drágulni.

    Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy feltétlenül fejest kell ugrani a tőzsdébe idős korban és a vagyon nagy részét átpakolni. De ha valaki azzal szeretne számolni, hogy mire lesz elég öregkorában a kis pénzecskéje akkor ezeket mindenképpen érdemes figyelembe venni. "Csak" PMÁP kamatból szvsz nem lehet/nem érdemes megélni, mert ahhoz akkora tőke kéne, aminél nagy hülyeség lenne már mindent magyar állampapírban tartani.

    Ha egy normálisabb méretű állami nyugdíj kiegészítéséről van szó, akkor már kevésbé fájdalmas a képlet. Kár sajnos, hogy ez lényegében csak azokra vonatkozik, akik már nyugdíjasok/esetleg most mennek nyugdíjba. Attól tartok az én generációm pont úgy elfelejtheti az állami nyugdíjat, mint az állami egészségügyet (idehaza legalábbis).

Új hozzászólás Aktív témák