Új hozzászólás Aktív témák

  • mr_ricsi

    veterán

    válasz Petzval #10980 üzenetére

    Ezt a PFC-s hozzászólást már nem kellene idézgetni, mert 2003-ban is megkérdőjelezhető volt némely állítása, mostanra meg még inkább elszállt felette az idő.

    Az első bekezdés Oldmantől származik, aki a PC Guruba írta 2003-ban. A PFC nélküli táp valójában jelentős zavart szór a hálózatba. 460W teljesítménynél 690VA-t fogyaszt, azaz 2 A helyett 3 A folyik a drótokon. 2003-ban lakásonként volt egy db PC, ami fogyasztott 150W körül, mostanra viszont minden szobában akadhat egy számítógép, ami akár 400-500W-ot is zabálhat, és már a műszaki cikkek és háztartási gépek nagyobb részében is kapcsolóüzemű táp váltotta a trafót, és a nagyképernyős plazmatévék is sok helyen előfordulnak, a kompaktfénycsövekről meg ne is beszéljünk, mert több zavarteljesítményt okoznak, mint amennyit hasznosítanak.
    Ha ilyen fogyasztóból sok van, akkor a látszólagos teljesítmény miatti nagyobb áramokhoz vastagabb vezetékek kellenek a lakásba, és az automata biztosíték is hamarabb leold.
    Elméletileg még az is levezethető, hogy a másik fázison lévő szomszéd PFC nélküli gépe által termelt zavar nálad hatásos teljesítményként jelentkezik, és te fogod kifizetni.

    A második bekezdés shtml hozzászólásából származik.
    Ehhez annyit, hogy minél kevesebb alkatrész van egy tápban, elvileg annál jobb a hatásfoka, mert mindenféle védőáramkörök nem fogyasztják feleslegesen az áramot.
    De ilyen elven azért ne javasoljunk egy Vargáné tápot, mert jó a hatásfoka.

    A harmadik bekezdés forrása pedig ez a hozzászólás.
    (A PFCről valamennyire pozitív dolgokat tartalmazó részek időközben lekoptak...) :)

    [ Szerkesztve ]

    Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

Új hozzászólás Aktív témák