Új hozzászólás Aktív témák

  • Phvhun

    őstag

    Nem igazán tudom hova tenni a kérdésemet, ilyen közgáz jellegű, talán itt tud rá valaki logikus választ.

    Van két város, A és B, és mondjuk mindkettőben árulnak almát.
    Az alma vételi és eladási ára között van egy árrés mindkét városban, és az árak gyakran változnak, de egy bizonyos árszint közelében.
    Ha egy kereskedő A városban van, és megtudja, hogy B városban drágábban tudja eladni, mint itt venni, akkor vesz egy kocsinyit, és átfurikázik B városba eladni.
    Viszont előfordulhat, hogy egy másik kereskedő gyorsabb, és az ő eladása elmozdítja az árakat, és így az előző kereskedő már csak veszteséggel tudja eladni a portékáját.

    Megoldás lehet-e erre az, ha egy okos kereskedő mindkét városban azonos mennyiségű almát tart, és mindkettőben van egy segédje, akik a kereskedést végezni tudják, és abban az esetben, ha például A városban olcsóbban tudja venni, mint ahogy B városban eladni, akkor mindkettő segédet felhívja, hogy B városban adódjon el az összes alma, az A városban, meg ugyanannyi legyen véve. Ezekután ismét kocsival abba a városba, ahol a boltban nincs almája, átviszi az összes almák felét.

    Ebben az esetben a vétel/eladás pillanatában elméletileg garantáltan profit keletkezik, és így nincs esély arra, hogy "elkéssen" a szállítással, vagy egyéb módon veszítsen pénzt.

    Ez így van ahogy leírtam?

Új hozzászólás Aktív témák