Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz grizlisandor #151987 üzenetére

    Alapvetően nagy eltérés nem lesz szerintem minőségben, szerintem nyugodtan vedd meg az Osramot.

    Ezzel együtt lehet, hogy még így is jobb, mint a mindenféle csodaizzók. :)

    Erről egy picit: anno, mikor gondoltam én is lecserélem a sárgás izzókat a Golfban utánanéztem, és azt találtam, hogy a "sima" átlátszó üveges H7-es, színhőmérséklete az izzó volfrámszál színhőmérsékletét hozza, ami 3200K körüli. Ha fehéresebb lesz, mondjuk 3500K, akkor ötvözőket raknak bele, de ez az élettartamban negatív lesz.

    Elkezdtem a kékített üvegűeket nézni, csakhogy az ugye úgy működik, hogy elnyeli ugye a színskála pirosas részét. Vagyis a leadott fényerő kisebb lesz, akár 20%-al is. Minél magasabb színhőmérsékletű (van 5500K meg 6500K, sőt, még magasabb), annál többet. Ilyenkor mindenféle trükkökkel próbálkoznak, feszített wolfram szál és a többi, de ugye csodát nem lehet elérni, bele kell férni a szabványban meghatározott fogyasztásnak. Ezért nem érdemes ilyet venni.

    Itt jönnek még a mindenféle plusz százalékos marketing őrületek, ahol állítják, hogy +50, +100 akár +150% fényerő. Aminél az a probléma, hogy egy adott részen (közvetlenül a kocsi orra előtt, általában 70 méterrel) számolják, mert ott számít. Állítólag. Ami mondjuk egy autópályán jó is lehet, de az a fényerő máshol hiányozni fog (általában oldalról, de ugye ez meg már a foncsortól is függ), így lakott területen kívül főúton kevésbé fogod az út mellett sétáló emberkéket észrevenni (pláne ha Depeche Mode / Bonanza / Mátrix rajongók feketében).

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák