-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
beleriand72
tag
válasz Zen42 #114555 üzenetére
Nagyon kiváncsi leszek, mi sül ki ebből a tesztelésből. A blend és sötétebb anyagaikkal meg vagyok elégedve, de a világos nálam mind kapufa. Most a teszten új nyerskávé lesz bevetve. Ha a mester szerint helyes a pörkölés és jó lesz a végeredmény én megkockáztatom, hogy a világos pörköléshez eddig nem a legjobb minőségű nyerskávé lett beszerezve (a fogyasztók se nagyon viszik ezeket, miért is költene rá sokat). Kiderül... (ha kiderül)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
bluesfan
tag
válasz Zen42 #114794 üzenetére
Nem tudok róla, hogy ehhez hozzányúltak volna utólag a Lelitnél. Minimális a nyomás az előáztatás alatt, akkorát nem ránt a pogácson a solenoid, csatornásodást nem tapasztaltam ilyenkor. Ettől viszont még nem gondolnám, hogy sokat segít rajta. Egyetlen haszna, hogy kikapcsolható, viszont a termék adatlapján jól mutat.
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #114828 üzenetére
Bevallom, nem annyira értem ezt a rög-iszonyt.
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy ilyen rögben akkora kohézió volna, amekkora ellen tudna állni észlelhető mértékben annak a mechanikai hatásnak, amit a tampereléssel teszünk ( kb. 26,5 cm2-en 100N erő).
A perfetto is rögösít kicsit, néha előkezelem a babokat vizes kiskanál nyéllel, akkor gyak. nem, de nem is láttam különbséget a lefolyásban, és nem is éreztem.
Persze lehet, hogy nem vagyok elég vájtszemű, sem vájtnyelvű, de ez összecseng a fizikai okoskodással.
Epként látott már valaki pl. MRI-s kávépogácsa képeket, amik rögös őrlemény tamperelése után készültek?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #114856 üzenetére
Én is használok nyitott kart kb. az esetek 2/3 részében, és én is mindig nézem a lefolyást, mert szép :-)
Én nem tapasztalok különbséget, ha rögösen hagyom, vagy ha vizezek előtte, és nem rögös.
(Őrlés --> Hifis féle kiskutyulóval kevergetés --> enyhe rázogatás --> puck perfecteres csavargatás --> tamperelés.. )
Az mondjuk megütötte a fülemet, hogy hústűvel kevergetsz. Sztem. az túl vastag, és eleve elősegíti a csatornásodást. Még az sem kizárt, hogy a laza és rögös őrlemény hústűvel, fogpiszkálóval való kevergetésénél részben rögöket tologatunk (mivel vastag az eszköz), így tehát nem lesz annyira homogén a pogi, mintha nem volna rögös (azaz jobban csatornásodik).
Persze ha vékonyabb tűvel vagy sünnel kevergetünk, az jó eséllyel nem tologatja, hanem aprózza a rögöket, így növeli a homogenitást. Én tennék egy ilyen próbát, ha eddig még nem...10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz Zen42 #115200 üzenetére
Igen, ez is okozhatta, mert nem csináltam autotune-t. Az én elméletem az volt, hogy a belső sor a rajta levő plusz két réteg miatt pár fokkal a kazánban levő víz hőfoka fölé melegedett és mikor megindult a csapolás, ez plusz 1 fokot jelentett keveredve a kazánvízzel, egészen addig, amíg a belső sorban levő forróbb víz bejutott a kazánba.
Viszont miután leszedtem a külső réteget, két sor rézcsővel hasonlóan viselkedik a rendszer, mint nélküle, hidegen felfűt kb. plusz 5 fokot, onnan ejti vissza a hőmérsékletet, annyi a különbség, hogy csapolás után kb. fele idő alatt áll be stabilan a célértékre (szintén autotune nélkül).
Még egyszer mondom, lehet, hogy igazad van és a három réteg is működött volna AT-vel, de ezt már sosem tudom meg Másrészt a három sor el sem nagyon fért, erősen barkácsolni kellett volna a kis Baby-t, hogy hosszú távon legyen hely..
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Zen42 #115716 üzenetére
Köszönöm a választokat.
Én a szilikonra is gyanakszom mag az amit még kapott hozzá, de nem tudjuk, hogy mit. Azért is mert a trutyi zsíros volt és eltűnt a szilikon a kazán belselyéből. Savazva nem volt, kancsóm meg nincs. Sz.Zs. írta, hogy a gyantától lehet ilyen. Megnézem, hogy 3 hónap múlva, sima csapvízzel mi az eredmény.
Talán nem véletlen nem nagyon vannak alubojleres gépek.
-
-
WarLock07222
tag
válasz Zen42 #116049 üzenetére
Arra viszont figyelj, hogy fagyasztott kávét többnyire durvábbra szokás őrölni, illetve a hőviszonyok is máshogy alakulnak a kosárban a hidegebb kiindulási pont miatt. Emiatt nyilván lesz differencia. Mindenesetre nálam egyetlen csomag kávé van a fagyasztóban, az pedig a filter pörkölésű robuszta, de ez nem is mindennapi fogyasztásra lett szánva.
-
verti1
tag
válasz Zen42 #116062 üzenetére
Én nem nyomogatom a zacskót. A friss kávéból folyamatosan távozik a CO2 ami kitölti a zacskót és kiszorítja a könnyebb levegőt. Így elzárja az oxidációtól a babokat. Óvatosan nyitom és zárom a zacskót, hogy minél tovább megmaradjon az értékes közeg. Ezen felül egy lezárt műanyag vödörben van az a két három zacskó kávé, hogy a változó páratartalom hatását csökkentsem. Minimális minőségromlást érzek amíg elfogy.
-
HSM
félisten
válasz Zen42 #116062 üzenetére
"és kiérezném ahogy az ízvilág sorvadni kezd"
Annyiból van összehasonlítási alapom, hogy barátnő kevésbé figyel ezekre, így ha az ő kávéjából iszom a vége felé, akkor feltűnő, hogy mennyivel gyorsabban öregszik, mint az enyémek, pedig ott van mellette a polcon. De már rájöttem a megoldásra, csak 150g-ot porciózok ki neki egy kis zacskóba, így neki sem öregszik el a végére.
Fél kilós Belardi szokott lenni az alany, amit elporciózunk többfelé bontás után.
Persze, nem labor szintű igazolt eredmény, csak tökéletesen nem azonos körülmények melletti észrevétel.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Zen42 #116081 üzenetére
Ezt már firtattam, most ismét: Tényleg a CO2 tartósít?? Többen hivatkoztunk itt egy cikket:
A Science Guide To Coffee Freshness (Samo Smrke). Ebből nekem pl. nem jön le ilyesmi. ("Best packaging is such that prevents loss of aroma outside of the package and doesn’t let oxygen to penetrate inside the package (a high barrier material) at the same time it should let the carbon dioxide out of the bag through a one-way valve. Ideally, the best protection of the aroma from oxidation is when the beans are packaged under inert atmosphere (nitrogen), or packed under vacuum.")
Az egy dolog, hogy a prörkölés hatására egy rakat CO2 keletkezik, ami aztán távozik még egy ideig. A nyitogatással a fő baj az, hogy a kávébabokból távozott aromák is kiszellőznek, és így könnyebben távoznak ismét a babokból, a másik meg az, hogy O2 kerül a zacsiba - erről szól a cikk 2. pontja.
De ha valaki CO2 hívő, javaslom, hogy a zacsi visszazárása előtt eresszen egy slukkot szódagéppel a zacsiba, az biztos visszapópojla a CO2-t.A szelepekkel kapcsolatban biztosan tudnak a pörkölőmester fórumtársak érdemben reagálni. Engem azért nagyon meglepne, ha egy drága zacsin is csak apró lyukacskák volnának marketingszöveggel drágítva.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
verti1
tag
válasz Zen42 #116081 üzenetére
Nem távozik annyira könnyen ha direkt nem erőszakolod ki. A levegővel keveredő CO2 még mindig jobb közeg a tárolásra mint a kinyomkodott zacskó amit levegő tölt ki a szemek között. A tárolás nagyon sok módját kipróbáltam én is, de ennél hatékonyabb és egyszerű módot nem találtam. A nagy részük nekem nyűg volt. Persze az hozzá tartozik, hogy két-három zacskónál nincsen több itthon és folyamatos a rendelés. A kávés pályafutásom elején azt hittem, hogy azért rosszabbak egy-két nap után a kávék, mert nem jól tárolom és ledöglik, hát nem azért. Másodlagos tényező. Nápolyis vödör, szekrény, és egy kis gyengédség…
-
rastacsz
tag
válasz Zen42 #116281 üzenetére
Ezt csak most olvastam.
Ilyent nem szabad írni. Vagy írd meg az előzményeket is egyben, mert visszaolvasni luxus, miszerint te azt gyanítottad, hogy mindegyik szelep átereszt befelé is (vagy mi volt a pontos felvetésed), különben jön a szrvihar, hogy itt leszólják a mestör portékáját... És a ph-n milyen gonoszság folyik. Igen, a milyen procit vegyek topikban IS csak leszólják őtet. E!
Szegény topiklakó ismerősei meg őrlődnek, hogy kin ér röhögni.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
senior tag
válasz Zen42 #116322 üzenetére
Nem bííírok már minden alkalommal 2 kávét inni
De miután a Niche-t anno azért adtam el, mert a 151C sokkal jobbnak bizonyult, valszeg itt is az lesz, hacsak nem számít ízben a(z esetlegesen) más fordulatszám ?! Jah és a Kony-ban jelenleg egy kitudjamilyen állapotú kés van.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz Zen42 #116322 üzenetére
Ugyan az összehasonlítás a késekről, nem a gépekről szól, de ha a Kony viszonylag széles presszó tartományát ( sokkal precízebben állítható őrlemény finomságát ) valahogy át lehetne ültetni a Majorba, nah az lenne a csúcs daráló számomra.
Ebből a szempontból a heycafé is jobb a majornál ( más az állítótárcsa menetemelkedése ), viszont sepregetés - ráindítás szempontjából a c késes major a legkényelmesebb, kicsit vizezve a babokat konkrétan ráindítani nem, sepregetni alig kell. Ezt nézve a Kony a mély, szűkülő garata miatt valami pumpát igényelne, csak ennél nálam mindig ott van a félelem, hogy olyan helyre fújom be az őrleményt ahova nem kellene hogy bejusson.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Zen42 #116415 üzenetére
én megúsztam egy tükrözéssel, egy élmény volt
ppi nálam is megvolt, mondjuk orvos anyám eleve közölte, hogy azt csak kúraszerűen
én maradtam mindenevő, de figyelek, hogy ne szénhidrát legyen a menü...kávéból napi 2 dupla, egy reggeli után, egy ebéd után vagy délután
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Zen42 #116415 üzenetére
Némileg feledésbe merült vagy csak elcsépelté vált, a mondás: az vagy, amit megeszel. Fiatal korom ellenére úgy 5-6 évvel ezelőtt csúcsosodott a stressz, rossz kaja, mozgáshiány, ezzel együtt jöttek a gyomorpanaszok. Én is voltam mindenféle kivizsgáláson, tükrözés, stb. Akkor hála az égnek még nem találtak semmit, nem eszkalálódott a dolog. Átállítottam az étkezésem, bár én nem követek semmilyen irányzatot, de amennyire lehet, az egyszerűségre törekszem (házi tojás, házi nevelésú húsok, sok sok zöldség és gyümölcs, meg a kovászos dolgok). Mellé kötelező jelleggel beiktattam a sportot is az ülőmunka miatt, amit közben meg is szerettem, meg bevettem a leszarom tablettát, van elég dolga az embernek idegeskedés nélkül is. Szóval azóta kutya bajom, simán iszom éhgyomorra a kávét, mert IKÉ-t nyomatom, reggel azzal ütöm el az időt, még leketyeg a 16 óra. (16 óra böjt, 8 óra étkezés).
tldr: Szeresd magad, a párod meg gyereke(i)d, ha van meg, tudjál kiteljesedni valamiben. Egyél jól, legyél jól! Csinálok is valami hittérítős fb csoportot unatkozó embereknek[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
senior tag
válasz Zen42 #116383 üzenetére
Nah az van, hogy megjött az új gyári késpár a Kony-hoz. Kicseréltem, közben kiderült, hogy nem is gyári kések voltak benne. A különbség ízben és testben is óriási annak ellenére, hogy ezek a kések nincsenek még bejáratva.
Vagy oda adom WarLock07222–nek a Major után a Konyt is, nála úgyis van Niche is
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz Zen42 #116423 üzenetére
Azt mondják ~10 kg. Viszont ezt én nem érzem ízben annyira tompának, mint annak idején amikor megjött a Niche és az első kávét ittam vele. Pedig elvileg ua. a kés. Szóval nemtom
Az a baj, hogy a héten minden nap késő estig vidéken vagyok, így nem is tudok vele túlzottan foglalkozni.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz Zen42 #116775 üzenetére
Be, az a saját őrlőm. 20-25 kg már biztosan átment rajta. Filterre amúgy soha sem próbáltam, nem filterezem, símán elhiszem, hogy nem alkalmas filterre.
És igen, ez az összehasonlítás kb. olyan, mint egyKis PolskitMercedest egy Lamborghinihez
Ezért is kértem Kristófot, hogy ha tudja, mérje össze a Niche-sel is.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
icm
tag
válasz Zen42 #118164 üzenetére
Ami a rugót illeti: tippem alapján 2018+ GC-d van. ShadesOfCoffee-ról vegyél egy rugószettet, vagy vágjad vissza az eredetit ahogy Fragola is írta anno. Én hittem Shades papának és bedobtam a 9bar-os rugót. Világoshoz is, közepeshez is. Talán egy puNpa szabályzás lenne a következő lépés, de kellene egy manométer is amit most nem igazán tudok hova tenni, hogy lássam is mi történik, különben nem sok értelme lenne.
Szűkítő: anno Verti csinált - tőle láttam a szűkítőt nem a 3 járatú szelephez tette hanem ahol a főzőfejbe belép a víz. A saját verziómhoz adaptáltam az ötletét, és nem a 3járatú elé tettem. A víz belépő csatlakozáshoz hozzá kellett nyúljak akkor már 2in1 jelleggel tettem be a szűkítőt is. Rézcsövezve van / tervezed? Ha kell tudok adni rajzot ha gyártatnál ilyet.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
-
Kulbi
aktív tag
válasz Zen42 #118255 üzenetére
Hát azért nem ez a lényege. Az a része csak egy reed szenzor a szivattyúra ragasztva. Nekem ami miatt kellett az a kiolvasott hőmérséklet a hőcserélőben és a gőz bojlerben, mert a gőznyomás nem mindig ad elég információt arra, hogy a kávévíz hőmérséklet beállt-e már. Mint tudjuk a MaraX kávé üzemmódban eléggé ingadozik ide-oda főleg gőzölés esetén és akkor csodálkozik az ember egyszer miért ilyen máskor meg olyan a kávé.
[ Szerkesztve ]
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! Egészségmegőrzés, szépségápolás - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- Beszámítás!!! - Új Bontatlan Ducati Elektromos Roller PRO-II PLUS Irányjelzők - Számla & Garancia
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (RC PRO)
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen