-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jhonny06
veterán
válasz Zen42 #125236 üzenetére
Be szoktam fújni a kávészemeket darálás előtt, szóval szinte semmi nem marad benne. Az már csak az én hülyeségem, hogy szeretem full tisztán elrakni, amúgy valóban nem kéne minden használat után. De csak a gyűjtő részt ecsetelem, meg amire az rácsatlakozik.
[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz Zen42 #125227 üzenetére
Stereofan képe is határeset, de ezeket el kéne rejteni, mert liftezett egyet a gyomrom .
Anno néztem ilyesmi képeket kazánokról, amiket szétcseszett a víz. Akkor döntöttem el, hogy Robot vagy Flair, amelyik előbb szembejön jó áron. Azóta is boldog vagyok a Pro 2-vel.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
Tomace91
senior tag
válasz Zen42 #125289 üzenetére
Nem véletlen tartott eddig a megoldás, én is makacsoskodtam, hogy nem az okozza és továbbra sem értem miért, mivel tök jó rugalmas és puha, semmi öregedésre hajazó jele nincs.
Én is boldog vagyok. Sikerült is már CM Roberto Mata (Costa Rica) T2/D-ből nem a legjobbat, d elegalább ihatót inni 3. próbálkozásra. Erre már feleség is azt mondta, hogy na ez már bőven iható, d eérezni, hogy van még benne potenciál, nekem már ennyi is elég volt egyelőre. Végre van sikerélmény és akkor még a tanulásban jön majd a végén a pumpaszabályozó használata, akkor nyílik meg a világ majd igazán. -
dusangield
csendes újonc
válasz Zen42 #126064 üzenetére
Értem, az nem jó hír, mert az egész család utálta, és őket nem tudom rávenni, hogy bízzanak, el fog múlni.
Illetve mivel máshol is iszik az ember folyadékot(iskola, munkahely), talán soha nem is múlna el...A BWT-nél a Bestmax Prémiumot ajánlották ilyen vegyes használatra, ami magnéziumos. Viszont arra meg azt írja a BWT app, hogy 12-es teljes keménység felett már nem javasolt. Nálunk 20 teljes/ 12 karbonát... Nem tudom akkor ide mi lenne jó... Talán visszatérek a sima aktívszenesre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Zen42 #126112 üzenetére
Én már ittam sokszor ilyen vizet kávé nélkül is, nem lett bajom tőle. Érezni az ízén, ha megromlott. A legtöbb palackban ennél jóval többet áll, igaz ott megvan a mikrobiológiai tisztaság is. Az a baj, hogy ioncseréltet csak kocsikhoz kapni, az meg gondolom emberi fogyasztásra alkalmatlan, egy reverz ozmózisos gépre csak ezért meg nincs kedvem beruházni, amíg ténylegesen nem próbáltam ki, hogy mekkora a különbség, és hogy megéri e nekem. Talán körülnézek, hogy lehet e kapni pi vizet palackozottat, talán egyszer megéri. Talán annál is van ásványi anyag kivonás a deutérium kivonás mellett.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#98690560
törölt tag
válasz Zen42 #126185 üzenetére
Tavaly nagyobb kapkodás volt, ha tesztpörkölés bukkant fel a shopban, most mintha lanyhulna az érdeklődés. Én hálát adtam az égnek, hogy még a fagyóból is elfogyott, azóta a közelébe se megyek.
Jött egy adag Roastopus Black Pearl, uhh, ez eddig is ennyire kerek cucc volt? Még nem sikerült beállítani rendesen, de így is brutál jó anyag lett, nem tudom, hogy az Elizabeth az oka vagy csak jó a csillagok állása, de top minőséget hozott.
VST18ba 18g, alul papír, felül puck screen, 93 fok, 6 mp előáztatás, 18g csepegett le 46 mp alatt, de olyan szirup volt, hogy megállt benne a kanál, szuperül adja az anaerob ízvilágot, bár a tasakon feltüntetett jegyek helyett én totál fehér szőlő ízeket érzek ki. Mostanában nagyon bejön a polip. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Zen42 #126225 üzenetére
Automata üzemmódban megáll(hat), mert a buta kínai rosszul programozta a csipet :)
A mikroszkóp alatti karcolgatás meg egyrészt nem érdekel, másrészt gyönyörűen le lehet csiszolni a tűk hegyét; nem karcol és nem is áll az ujjadba többet :)
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hoffman_
nagyúr
válasz Zen42 #126227 üzenetére
kizárt, hogy még egy vudura elköltsek 50 ezret, inkább casmo előfizu.
most kíváncsiságból belenéztem a kosárba, szabad szemmel, makulátlan. nyilván mikroszkóp alatt ez is csúf lenne, de ha ezen múlik a kávém íze, akkor ennyit hajlandó vagyok benne hagyniui.: ez nem apuk tű, hanem 0,3mm 3D nyomtató, amit lecsaptam oldalcsípővel, pontossága és egyenletessége kérdéses, ellenben sose állt még kézbe.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Gery0505
tag
válasz Zen42 #126452 üzenetére
Hát ez érdekes megoldás, ámbár egy kicsit őskorinak tűnik. Egyébként ez a köves megoldás nekem is pont mostanában jutott eszembe, hogy milyen lenne egy ilyen nagy malomköves őrlővel őrölni. Elméletben működhet a dolog, mert a lisztet és egyéb takarmányokat is ilyen malomkővel őrölték régen, és teljesen jó volt. A szemcsefinomság és a konzisztencia szerintem elég egységes lehet.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
hoffaboy
csendes tag
válasz Zen42 #126451 üzenetére
[kofio.cz] innen szoktam rendelni, packetaba értékhatár fölött ingyen szállítanak.
-
rastacsz
tag
válasz Zen42 #126482 üzenetére
Espresso tesztnek milyen a chambakú?
Én a casinomocca standon kivártam az espresso sort is, a ruandai ízlett(előttem lévőknek készült, de egyikük nem kérte, én meg megkaptam, hogy ne menjen kárba) , de a la maseta túl tömény volt turbo bloommal is(bár manuális lekapcsolás volt, mert a breuer nem bt-s, a lunar meg megfürdött és kidőlt). Az filterben jobban bejött. A dogleg Unifiltert megnéztem, durva. Itt vettem egy-egy la meseta és chambakú filtert.
Egy tizenegynél csak etióp volt (éppen) filternek, de nekem csak a kötelezőt hozta. És a 3T és/vagy a csemer sem volt annyira bevetve, hogy valami pluszt érezzek. OFFImpresso standnál a daráló podcastos Zolival összefutottunk, ő kenyait kóstolt, volt egy kis papíros íze, én a papírfilterre tippeltem.
Mi meg a filtert ittuk végig, feleségemnek vettünk egy csomag etióp arsosalat.Goosebumps volt még végigkóstolva filterben feleségem ivott panamait, nagyon ízlett neki, de délután mikor visszamentünk, akkor már másképp viselkedett a panamai, nekem kicsit száraz volt, a ruandai filter is, lehet, hogy a termoszos serverben ahogy állt, passz. Aztán az oatlys hondurasi espresso is meg lett kóstolva, az oatly miatt, jó lett, a Guatemala gesha espressonak nekem viszont karcos volt, erősen savas, a srác mondta, hogy a panamai gesha is volt espressonak, az harmonikusabb volt, holnap lesz újra.
Bányai minden módon jó volt, a filter gesha most nekem nem volt olyan harmonikus, mint pár éve. Akkor chemexen készült, lágyabb volt, most meg batch brew-nak, így egy kicsit töményebb volt. Espressonak a gesha nekem harmonikus volt, nem túl savas, nem túl kakaós. De inkább ünnepi, alkalmi kávénak, nem innám egy hétig. Izgalmas, idei filter majd később lesz náluk a shopban.
Awaken amikor ott voltunk, nem volt ott személyesen (közös stand, de a crackerjack/daisuke arcok ránk se bagóztak) aztán már a kávék is el lettek pakolva. Így OFF volt ez is.
A piás cuccok nekem kimaradtak, mert vezettem. A nagyon előre csomagolt kávék nem érdekeltek (Herz, Lamborghini, Marley, stb)
A kávégépek sem érdekeltek, mert egyszerűen nekem ezek nem érnek ennyit, pedig pl a la marzocco tetszik, de nem vagyok hajlandó ennyit kiadni érte és meg sem tehetem(nincs sem cégem, sem annyi felesleges pénzem), hogy ennyit költsek egy egyszerű espresso gépre. A la marzocco güllepumpe viszont még mindig menő!
Hogy megérte-e elmenni?
A 4k Huf /kb 10 euró kicsit soknak tűnik, de pl két szállítást megspóroltam, a család többi tagja is jól érezte magát, összekötöttük egy jó nápolyi pizzázással (igen avpn minősített) és egy rakat kávét kóstoltam és a fő, személyesen beszéltem jó pár arccal, casmo, impresso, goosebumps, bányai standokon, @SoundONnal is.
Bazár volt? Kicsit az. De a neve is mutatjaThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Zen42 #126662 üzenetére
Múltkorjában volt róla szó itt (de már pontosabban nincs meg), hogy frissebb kutatás szerint nem a kioldódásban, hanem az ízérzékelésünkben vesz részt a hozzáadott ilyen-olyan só. Na és akkor a konklúzió már teljesen elveszett
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
mézespálinka
senior tag
válasz Zen42 #126662 üzenetére
Őszintén szólva, nálam a prio1 a gép védelme. Szerintem a ph-ra gyakorolt hatása (csökkenti a savasságot) jó a korrózió ellen. Egyébiránt ízben nem tudom, amikor az epsom salt / szódabikarbónás vonalat használtam, én annyira nem éreztem a víz miatt különbséget, kivéve ha nagyon sok volt a szódabikarbóna és jött egy sós jellegű íz.
Én nem tudom/mondom, hogy az említett könyv kuka-e, ha a GC-s kolléga rápróbál az Rpavlis-ra, és ugyan annyi idő után szétszedi a bojlert, esetleg láthatunk majd különbséget. (jobbat vagy rosszabbat, vagy ugyan ilyen lesz ) -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #127482 üzenetére
Ittam pár Gardelli-t már, decafot is, sose volt velük bajom (bár nem is a kedvencem). Mondjuk egy "espresso blend"-től sokat nem várnék semmilyen pörkölőtől. Bár tény, hogy leírása alapján annyira rossznak nem kéne lennie, de az alapján se várnék többet egy klasszik csokis vonalnál. Olyan szemmel nézve se volt jó?
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Zen42 #127482 üzenetére
A Cignobianco a Gardelli klasszik, nem túl izgi blendje. A single kávéi közül sok jót ittam már. Pozsonyin, a Piknikben érdemes rákóstolni.
Szerintem fontos hogy szinte minden pörkölő kávéihoz teljesen máskén kell hozzáállni.
Ha mondjuk a CM általános receptjével próbálnám a Bagira vagy a 42 kávéit, biztos azok is ihatatlanok lennének, ugyan ez fordítva.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Zen42 #127495 üzenetére
Felségsértés. Tömlöcbe leszel vetve.
Nekem volt hogy nem ízlett egy fajta kávé, ami másnak igen. És persze fordítva, rá vagyok függve egy kávéra ami másnak borzasztó, olvasmányélmény szintjén. Mindenki a saját szájával kóstol....
Menő ötcsillagos kávézóban ittam presszót egy hete a Montmartreon, negyed óráig se múlt el a keserű fine utóíz a számból, szerintem ez akkor is pocsék volt ha saját pörkölésük van és trendire vannak flexelgetve a falak. És három utcányira innen meg tökéletes presszót ittam.
Eddig nem gondoltam, hogy baj lenne, ha van véleményem, ezután se szeretném "befogni a pofámat", Faludy után szabadon.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Zen42 #127489 üzenetére
Ott csúsztál el szerintem hogy tök laikusnak nézhettek amikor feldícsérték ezt a kávét. Biztos hogy a sárga kockához meg az amerikai frencsájz plázakávéhoz szokott 95%-nak talán az is extra lehet hogy nincs szénné pörkölve. Valszeg ennek a marketingdumáját kaptad el és Te többet vártál... pedig egy 85pontos kávé azért az nagyon az alja.
Másik:
Szerintem nincs olyan hogy sztenderd recept. Pont ezt mondom, hogy míg egy CM-nél pl 18g a kiindulás a legtöbbnél, addig pl egy 42-nél 20-21, az előbbinek jó tud lenni néha kis előáztatás a másiknál nem igazán és akkor bele se mennék a többi 20paraméterbe.
Én szerintem pörkölőnként van kiindulási reci, amit valószínű ennél a kávénál nem találtál el. Amúgy a honlapjukon ott van filter és presszó recept is. Érdemes abból kiindulni.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #127536 üzenetére
Én ezért szoktam javasolni a cuppingolást. Ha lefőzök egy kávéból 3-4 adagot és sehogy se akar jó lenni, akkor mindig csinálok egy cuppingot. Ha ott se ízlik, akkor ez a kávé tényleg ilyen. Ha ott jó, vagy legalábbis jobb, akkor én csinálok valamit rosszul.
Nyilván filter viszonylatban nagyobb az átfedés, de espressora is releváns a cupping ízvilága. -
rastacsz
tag
válasz Zen42 #127572 üzenetére
Akkor lehetne, ha pl a pörkölők ugyanazt értenék a világos, közepes, sötét jelzők alatt. De valójában még az agtron színmérésnek is van egy specifikációja, hogy milyen szemcseméreten kellene a színt mérni...
A tutiság, hogy a különböző pörkölő típusokon készült kávék, különböző módon öregedhetnek. Ahogy a különböző pörkölő típusok látszólag ugyanolyan szín esetén más ízeket hozhatnak ugyanabból a zsák zöldből.
De Samo Smrke anekdotális grafikonja már volt, hogy a világos, közepes és sötét pörkölés hogyanöregszikérik be ízben (nem felbontott csomag esetén)
Én azt vettem észre, hogy a Casino mocca filter kávéi például nagyon stabilak a második-harmadik héttől és akár a bontott zacsi is bírja a nyitogatást két hétig. De itt is volt egy-egy tétel, ami nem így viselkedett és bontás után az első hét volt jó, a másodikon már érződött, hogy "régen" nyitottam.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz Zen42 #127572 üzenetére
Szerintem ez egy elég komplex kérdés, meg hogy miért 3 hónap. Nálunk pl. azért, mert ha nem tűző napon tárolod, akkor 3 hónaposan még biztosan egy élvezhető ital lesz a végeredmény. Eddig mindig megbontottam a NÉBIH ellenmintát is, az általában 6-12 hónapos addigra. Ilyenkor már bekúszik egy kis mellékíz, de a fő karakter mindig megvolt.
Ha rendezvényre megyünk, és van idő rákészülni, akkor mindig 4-6 héttel előre pörkölök presszóra (filternél az a tapasztalat, hogy 2-3 hét is oké). Bontás után még úgy is kell neki 1-1,5 óra, hogy "normalizálódjon", de addigra szép letisztult, és "jól viselkedik".
rastacz: Hát igen, a színmérés sem egzakt. Az sem mindegy a pörkölés után mennyi idővel, és milyen szemcsemérettel méred, mind befolyásolja.
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
válasz Zen42 #127572 üzenetére
Én úgy látom, hogy megoszlanak a vélemények, 1 hét-4 hét között, szerintem érdemes lenne azt csinálni, hogy adott kávénál magát a pörkölőt megkérdezni, mit ajánl, de ez is érdekes, mert én kaptam olyan választ pörkölőtől, hogy presszó tételt nyugodtan bontsak 2 naposan is. Hát nem tudom...
Az viszont már saját tapasztalás, hogy rengeteg felesleges frusztrációt megspórolhattam volna eddig magamnak, ha hallgatok az itteni srácokra és kivárom a kávéimmal a minimum 3 hetet, amíg kipiheni magát a cucc, plusz 1-2 órát még bontás után. -
icm
tag
válasz Zen42 #128117 üzenetére
Az én kávémat is vizezi és épp ezért tudok kávét inni
Na de viccet félretéve. Kartömítést cserélsz? Ne szilikonzsírozzad, szerintem azt nem igen szokták... Az a kérdés, hogy szilikon kartömítés kapható-e a Silviához. Ha igen akkor azt tedd be, azt a keményebb gumit meg felejtsd el."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen