Új hozzászólás Aktív témák

  • qvik27

    tag

    válasz mdav88 #73970 üzenetére

    Nagy érdeklődéssel olvasom ezt a témát, és bevallom, picit úgy vagyok vele, mint székely bácsi a zsiráffal: nézi, nézi, még mindig nézi, aztán megszólal: "Ilyen állat mánpedig nincsen."
    Néhány tény: az alunak, réznek elég jó a hővezető képessége, azaz ha valahol meleg lesz (pl. bojlerfal fűtésnél), akkor gyakorlatilag az egész átmelegszik gyorsan és közel azonos hőfokra, hacsak valahol nem hűti valami. A vízben leginkább áramlással terjed a hő, a hővezetése elég rossz, szóval a bojlerben melegítéskor áramlik a víz, keveredik, és kb. azonos hőfok lesz mindenütt. (Persze, ha lenne olyan fura megoldás, hogy rossz hővezető tartály, és a tetején van a fűtés, akkor nem nagyon alakul ki áramlás, hisz fölül van a kevésbé sűrű közeg.)
    ...ettől persze még létezik a zsiráf... Csak olyasmire tudok gondolni, hogy a hőmérséklet érzékelő környezetéből "szökik" a hő lényeges része, vagy nagyon rossz hatásfokkal jut a megtermelt hő az érzékelő környezetébe.
    Persze a megoldás szerintem elég komoly matekkal tudna kijönni, lehet, a próbálgatás pl. az érzékelő elhelyezésében - ha ebben van játéktér- gyorsabban vezet elfogadható eredményre.
    Mindenesetre az, hogy egy PID-elt gépen ki kelljen szellőztetni a fölösleges hőt, nekem azt sűgja, hogy valaminek másképp kéne lenni,

    10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

Új hozzászólás Aktív témák