- Senua's Saga: Hellblade II - Íme a végleges gépigény
- Egyre nagyobb a balhé a Helldivers II körül
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Fallout 4
- EAFC 24
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- World of Tanks - MMO
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Rush77 #70734 üzenetére
A maradék jó lesz madártejnek :-D
(#70749) M3aN: tedd dzsezvába és főzd meg török kávénak. Komolyan :-) Egyszer egy nagyon robis keveréket próbáltam belőni és az első két adagnál csak a homlokomon jelentek meg cseppek, a szűrő alján semmi, ez mind ment a törökbe (2x14g), de csak háromszorra mertem meginni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Csápájev
őstag
Az eszpresszó és a dupla risztretto között van különbség a gyakorlatban?
Érdekelne,hogy mi az. -
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #70755 üzenetére
Miért baj, hogy használatban van? Miért kellene elfelejteni? Még ezek a fogalmak sem mentek át teljesen a köznyelvbe, a víz-kávé arányt meg nem nagyon fogja bevenni a többség gyomra.
Ma reggel pont dupla ristrettot húztam, és ha ezt írom, szerintem mindenki érti, mi landolhatott a csészében. Persze lehetne ez 17,5g/1:2/88°C/9bar/34s, de hát na...
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #70755 üzenetére
ha valakinek pontos műleírást kell készíteni, akkor valóban. ha meg csak annyit akarok jelezni, hogy ittam egy "olyan töményet", akkor a célnak megfelel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Ha a klasszikus olasz arányokat nézed (a ristretto onnan jön, és újhullámos kávénál nem is nagyon értelmezhető fogalom) akkor bizony az, és ott meg is van a helye.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #70761 üzenetére
Szerintem a kávézókban se túl célszerű a két kifejezés használata, csak kötelezően megmaradt. Teszem azt az örlő be van lőve egy optimális lefolyásra, mondjuk 1:2 arányra, ha a vendég odajön, hogy ő ristretto-t szeretne, akkor vagy örlőt kéne neki állítani, vagy kap egy allul oldott valamit. Ha jól tudom ezt a kérdést úgy zárják rövidre a baristák, hogy ha valaki ristretto-t kér, a sötét pörkölésből kap, mert az valszeg amúgy is arra van állítva.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #70761 üzenetére
azt én nem tudthatom Ő mire gondolt, mindenesetre nekünk illetve itt nem sok értelme van arról beszélni, hogy húú a paljoc yirgából ittam egy jó americánót/hosszúkávét/lungót, mert sokat nem fog mondani. De ha úgy leírod, hogy ittál egy yirgát 1:3 aránnyal 40mp-re kihúzva + 10 mp előáztatással, na annak volt értelme, esetleg tudtál segíteni valakinek, hogy készítse.
Aztán nyílván ez egy átlag usernek semmit nem fog mondani.Mindenesetre az eredeti kérdésre visszatérve amit Csápájev feltett, hát nehéz erre bármit is mondani. Elég sok szakiradalom, cikk stb szól erről a témáról. Ugye az olaszok inkább ml-ről beszélnek, mi itt meg inkább grammokról. Szerintem a ristretto az valójában egy hamarabb leállított ( aluloldott) eszpresszo, ha a kávézói környezetet nézed. Mivel örlőt állítani nem tud, mert vagy van a doserben, és kidobni nem fogja, (jobb esetben karbaőrlős gépnél) ki kellene darálni 5-10grammot ami benne lehet a kések között és a garatban.
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
Koszi.
Eredetileg egy kepet nezegetve kezdtem el azon gondolkodni, hogy egy eszpresszó az miben más mint egy dupla risztretto. Oke, lefolyas csöpögősebb, de van kávé amelyiknek ez pl kvára nem all jól. Gyakorlatilag egy elbaszott eszpresszó a dupla risztretto ilyen esetben?
De aztán arra jutottam,hogy inkább egy duplabol készült eszpresszó.
Valószínűleg a gyakorlatban kávézók így készítik. -
mdav88
senior tag
válasz Csápájev #70768 üzenetére
A ket fajta kozt a mennyiseg a kulonbseg: szimplabol a regi iskola szerint 7-8gr kavebol 22ml vagy ugyanennyi kavebol 30ml (dupla eseten dupla mennyisegek) de mind a ketto egysegnyi ido alatt keszul. Mondjuk 30mp.
Eloszor troll kerdesnek tartottam, leven, hogy regota vagy itt, de akkor nem biztos hogy megvolt a ket fogalom kozti kulonbseg.
-
yazoo1
tag
Békés megyében hol tudok beszerezni jó pörkölt kávét?Persze ,jó áron?
(Nem a Frei -re gondoltam...)
ui.egyébként nyílt egy jó kis kávézó Békéscsabán: WAKE UP a neve és a srác bele teszi szívét lelkét.Tőle lehet majd venni is pár hét múlva(úgy fogja rendelni,csak szólni kell előtte) ,de nekem pár napon belül kellene ,mert elfogyott mindenem...[ Szerkesztve ]
-
gpbenedek
csendes tag
válasz yazoo1 #70770 üzenetére
Szarvason voltam egyszer egy ksi kávézó/söröző helyen, ahol LuckyCap volt az őrlőben. Bár lövésük nem volt, mi az, elkészíteni sem igazán sikerült, nem tudom kapni lehet-e. Ha nagyon meg vagy szorulva, lehet, hogy Tudjukki portékája elért arrafelé is, ha van médiamarkt.
-
SoundON
tag
A csapolás megkezdésekor jó ha a kar már meleg. Ez ok. Ezt értem.
De a gép korrekt felmelegedése, melegen tartása és a kijövő víz hőstabilitása szempontjából mi a jó?
Karral vagy kar nélkül melegítsük és tartsuk a gépet?
Ki hogy szokta? Pro, kontra?
Persze a kérdés GC otthoni használatánál értendő.[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz mdav88 #70769 üzenetére
De 16-18grammból 40-44ml az nem 1:1,5 arány,amiről korábban szó volt.
Meg az érdekelt,hogy a gyakorlatban ezt a kávézók hogy intézik?
Pont olaszos kávéknak sokszor szerintem nemigazán áll jól a csöpögős lefolyás.
Ha csak a darálón állítunk,akkor így meg is éghet ugyanazon a hőfokon,amin a presszó jó.SoundON
Fent van a kar nálam.[ Szerkesztve ]
-
-
SoundON
tag
Persze, a hideg kar lerántja a hőt a fejről, ezt értem. De nálam más a fejből kijövő vízhőfok a karos és a kar nélküli melegítésnél, pedig mindkét esetben felmelegített karral mértem ugyan olyan PID állásnál ugyan annyi bemelegedési idővel. Csak a kar nélküli verzióban a kart forró csapvízzel melegítettem fel mielőtt felraktam.
Ezért merült fel bennem ez az amúgy első nap az iskolában kérdéskör
Sajnos nálam még a jó kis kínai rkc c100 próbálja kiszámolni hogy mi a jó...
Várom én is az új Omront. -
-
peti925
újonc
Sziasztok új expobar office lever hx gépemet áron alul eladásra kínálom! 229 ezer! Link: https://www.jofogas.hu/vas/Uj_Expobar_Office_Lever_HX_kavegep_Faema_E61__garis__330e_helyett_78137622.htm
-
reset
senior tag
válasz zolnagy #70767 üzenetére
Igen tudok - bár videom nincs róla. Eredeti állapotában egy 10-es anyával "körbeölelt" kivezetésre csatlakozik az OPV szilikon csöve - így lehet a gép kaszniján belül állítani a víznyomást. (Lásd a mellékelt fotót!)
Volt a sufniban megfelelő átmérőjű, egyik végén külső menettel ellátott alucső. Abból levágtam a szükséges hosszúságú darabot, a menet nélküli végét egy kis üvegező kalapáccsal addig "igazítottam" míg ráhúzható lett az OPV szabályzó anyájára. Előzőleg az alucső palástjára fúrtam-reszeltem egy ovális ablakot, amin át kibújtathattam a szilcsövet... van annyira flexibilis, hogy azt a max. 90-100 szögfokos tekerést simán kibírja, ami nyomásprofilozásnál adódhat. (Esetleg lőhetek fotót az alucsőre vágott ablakról és az azon át kibúvó szilcsőről ha vkit érdekelne...)
Ja és persze ki kellett fúrnom a gép burkolatát, éppen a megfelelő helyen, hogy a cső pont szembe találja majd magát az OPV anyájával - ezt egy 14-es fúrószárral végeztem el. A furaton át kivezetett alucsőre pedig ráhajtottam egy spéci, ricnis külsejű közdarabot, aminek a segítségével üzem közben változtathatom a nyomást. -
Peti...(16v)
tag
03.28.-ai pöri, adagonként fagyasztva még mindig nagyon friss, amit bubikkal is jelez. Ajánlom azoknak, akik még nem engedték el az olaszos vonalat, de már ismerkednének valami gyümölcsösebbel, és az SO-kal nincs sikerélményük. Ez nem egy háklis kávé, eddig minden beállításnál jó volt, de most sikerült tökéletesre belőni, semmi bántó savanyúság vagy keserűség, csak édeskésen gyümis, nagyon finom.
-
zolnagy
őstag
Nekem ilyen van a Brasilia Ladyben. 1/8" menete van. Nálam nem közvetlen a pumpánál lett elágaztatva, hanem a bojler beömlőjén. Miért pont a mellékelt T idom? Nagynyomású tefloncsövet akarsz elágaztatni?
A remegés, ha jelentkezik nálam (kis mértékben), az mindig valamilyen előkészítési hibára utal, mert amikor jól sikerül a kávé/szép a pogácsa, akkor ez sem remeg. -
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #70794 üzenetére
csak a tuningokra értettem (gyári bojler, rézcső, tágulási, nyomásszabályzás, pid) a hirdetett gépen felül
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Koczó93
őstag
Valaki nem tud berakni egy képet amin egymás mellett van egy gc (vagy más kis gép) és egy e61hx?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Poco X6 Pro - ötös alá
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Senua's Saga: Hellblade II - Íme a végleges gépigény
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen