-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lagoon79
tag
a kapuba tovább húzod levegővel az elején, így több, erősebb habot kapsz. itt az italon 1 centis habnak kell lennie, ami, ha kanállal elhúzod, záródik. a flat white hab (a kávé alapon kívül) abban tér el, h ott jóval kevesebb levegőt viszel be az elején, így egy lágyabb, selymesebb krémet kapsz. itt nem tudom sajnos, h milyen vastag a standardban meghatározott, de természetesen vékonyabb mint a kapunál. latte art-hoz az fw hab az igazán jó, sokkal szebb és kontrasztosabb minták önthetőek vele, csak a kezelése nehezebb.
-
ronin s8
senior tag
A barista hab hőmérséklete nem haladhatja meg a 60 Cesiust, mert afölött neutralizálódik a fehérje, és egy kemény, égett, de ízetlen szappanhab keletkezik, ami elrontja az ízt.
A kávézók 99%-ában így készül a kapucsínó habja, és az alatta lévő borzalmas kávéhoz 35%ban adnak egy mosolyt isAz eredeti olasz kapucsínó habjának valahol a kettő között kell elhelyezkednie. Elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy karamellizálódjon (ezáltal finomabbá váljon) a tej, de nem lehet túl meleg. Viszont több levegő megy bele, mint a barista habba.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
weinmaker
őstag
válasz ronin s8 #3288 üzenetére
Az, hogy senki sem úgy készíti, az egy dolog, ettől még az teljesen helyes, mint ahogy az americano is, jobb ha utána nézel.
Szóval semmilyen félretájékoztatás nincs. A hiányzókat meg egyszer csak felteszem.
Mellesleg mi köze az amatőrségnek. Te meg nekem egy nagyon tudálékos emberke vagy, aki sokszor annyi hülyeséget ír, hogy csak na.De talán hagyjuk is.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
mgy
senior tag
Úgy látom mehetünk bárhova, a dolgok úgyse nagyon változnak...
Mindegy, jól(?) van ez így. -
weinmaker
őstag
válasz ronin s8 #3304 üzenetére
Nem személyeskedni akartam, bocs ha annak nézted, csak nem egy esetben fordult elő, hogy olyan dologról írtál, aminek nem néztél teljesen utána.
Nem akar bántás lenni, csak szerintem nem árt néha egy kis önmérséklet.Jelenesetben elég lett volna annyi, hogy srácok a flat white meg a caffe creme hiányzik, tegyétek már fel, mert így lenne teljes.
De nincs ebben a történetben több.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Közben fel is tettem a két hiányzó "bűnöst".
Ha valami hibás lenne, nyugodtan zaklassatok, és javítom.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
a helyzet az, hogy nem ez lenne az első eset a világtörténelemben, hogy valaminek a definíciója nem egzakt. sőt, igazából a matematikán kívül kb. semminek sem az. itt bejátszik a hagyomány is, nem teljesen ugyanazt érti A és B ember ristretto alatt, és egyiknek sincs jobban igaza.
szóval a szemantikai vitát a definíciókról szerintem hagyjuk a pé-be...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
Teljesen igazad van, mert egy-egy kávéital esetén is nagyon hosszú bejegyzések olvashatók (pl. wikipédia), hogy hogyan kell készíteni, de akár országonként is van eltérés, és persze mindenki azt mondja a sajátjáról, hogy az a tuti.
Ezek csak közelítőleges támpontnak jók, hogy tudja az ember nagyjából mire számítson, vagy hogy milyennek kellene lenni.
Flat white esetén is van ahol sima eszpresszóra megy a tejhab, van ahol dupla, sőt tripla risztrettóval készítik.
Fölöslegesen ezeken vitázni. Mindenki igya és készítse úgy, ahogy a legjobban szereti. Az egész erről szól, hogy kulináris élvezetet nyújtson.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Toobee
veterán
Nyitottam egy Monterosa Scarlatti blendet. 5000 Ft/kg áron mérik, szelepes zacsiban. Az összetételéről semmilyen infó nincs, sem a pörkölés dátumáról (csak a zacsin lévő, de tartanak zöld robusztát is, tuti tettek bele abból is), de az biztos, hogy nem sok robuszta van benne. Ha szabad ilyen csúnyán fogalmaznom, akkor ez még átmenetebb, mint a Sidamo. Több a kakaó, kevesebb a gyümölcs, de mindkettő nagyon határozottan jelen van. Nem bonyolult kávé, csoki, mogyoró, narancs. Nagyjából 18,5-19 gramm kell a szűrőbe, hogy tele legyen (Sidamoból belement 20-20,5 is). Nagyon alacsony vízhőfokot kedvel, gyakorlatilag 15 perc után pacsa nélkül lehet húzni a La Scalaból. 22-25 környékén már egy egész kaput hűtőcsapolok, hogy ne égjen meg. Csöpögősen, lassan leengedve túl keserű lesz, azt nagyon nem szerette. Normál lefolyással viszont igazán finomra sikerült.
https://barbieripnk.hu/
-
ronin s8
senior tag
válasz weinmaker #3308 üzenetére
Rendben, lehet, hogy én is keményebben fogalmaztam a kelleténél. Borítsunk fátylat a múltra!
Óvatosan jelezném, hogy miközben látom, hogy feltettétek a hiányolt italokat két egészen apró hibát javítsatok légyszí: A flat white dupla ristretto-val készül, nem espresso-val, és a café créme pedig francia, nem bécsi.
Bocs a kifogásokért!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
weinmaker
őstag
válasz ronin s8 #3321 üzenetére
Csak egy picit kell visszaolvasnod, és pont ott írtam, hogy ahány ház annyi szokás.
http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_whiteDe számos forrás beidézhető. Okostelefonra letölthető barista programoknál is ugyanezt adják meg. A legegyszerűbb, hogy betettem kiegészítésbe a dupla risztrettós változatot is, és a Caffe creme-hez pedig a franciákat.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
ronin s8
senior tag
válasz weinmaker #3323 üzenetére
Valami ilyesmire gondolnék. Miközben tök jó, hogy csináljátok ezt a Kávékorzót, változnak a dolgok, bővülnek az ismeretek. A kávé-mozgalom néhányszor már megkerülte a Földet, amióta a Semiramis elhintette itthon, hogy háromféle pörkölés van. Követni kell a változásokat. Az olvasók hálásak lesznek.
Szóval gratula! Csak így tovább![ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bbuffy
senior tag
A porcelán Melittába milyen filtert vegyek? Annyi féle van nekik mint multiverzum a dimenziórésben.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
Egyes vagy kettes?
Én a Melitta papírt szeretem használni, de a Hario is jó. Mindenképpen fehér legyen, ne újra felhasznált vacak.
A ketteshez (102) nem túl jó az egyes papír, mert nem igazán passzol hozzá, hiába hajtogatom formára. Ha meg tökéletesen belehajtogatom, kicsi lesz. Szóval ketteshez kettes papír kell. Abba tudsz egyszemélyes kávét is készíteni."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Toobee
veterán
válasz lagoon79 #3329 üzenetére
Épp ma botránkoztam meg, hogy ha áthívok valakit kávézni a fórumról, mert tanácstalan, vagy csak úgy, hogy dumáljunk egy kicsit mindig az a vége, hogy új kávé szökik be a lakásba Köszi t-bali3 Ilyet még nem ittam, úgyhogy erről is lesznek képek bontás után. Remélem sikerült egy kis lökést, amivel elsodródsz az Eszpresszó-szigetekre.
Jaaaaj, a lényeget majdnem elfelejtettem. Elsőre jobban csapolt a La Scalan, mint én a több hónapos rutinommal. Őstehetség
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
t-bali3
senior tag
Úgy látszik ilyenkor már csak mi tobzódunk ezen az oldalon (Én mondtam, hogy sok lesz a 3 kávé...)
Viccet félretéve, azért ahhoz a profi csapoláshoz azt is hozzá kell tenni, hogy távol keleti betanított munkásokat megszégyenítve követtem az utasításaidat.Jó zaccot kívánok az új kávéhoz!
Én pedig biztosan elindulok a minőségi presszó kávézás irányába! -
mgy
senior tag
Akkó' én meg leírom, hogy kóstoltam az új Casino Mocca kávét, és igen tetszett.
Volt szerencsém inni belőle filterrel, illetve aeropressel elkészítve is. Ennek a kávénak nem igazán állt jól szerintem az utóbbi, szerencsére nem kaptam kedvet hozzá! -
And06
aktív tag
elfogyott a kenya. utolsó húzásra sikerült egy hibátlan duplát húzni (20g kávé ->30g ital). Az asszony szerint bogyos gyümisen fanyarkás, én nem tudtam még meghatározni mire hasonlit igazán. Az biztos, hogy csupagyümis.
-
krx21
nagyúr
Kaptam egy 1kg-om Corso Verona Espresso kávát ingyen... Tehát már ár/érték arányban nem rossz...
Ti ismeritek, mert a második kilóért már 2000Ft-ot kellene fizetnem, lehet megveszem annyiért...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz ronin s8 #3339 üzenetére
Még nem próbáltam, azért írok...
De igen persze jogos, mert úgyis az a lényeg ízlik-e... Legfeljebb belekeverem egy kicsit az amúgy igen erős caffe perte bar oro-ba mert én mostanában azt iszom! Erős karakteres kávé azt ajánlom mindenkinek aki olyat szeret...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- DIGI internet
- Gurulunk, WAZE?!
- Nintendo Switch
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Robogó, kismotor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...