Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parci

    HÁZIGAZDA

    válasz ronin s8 #30543 üzenetére

    ez mind remek, de mondjuk tudod rólam, hogy speciel bor témában egy ideje tolom már a szekeret... viszont ezzel együtt sem szeretem a megmagyarázható dolgokat (kb. kémiát) és a hitbéli dolgokat nem keverni.

    egyrészt, a kávét nem a kosárból iszod.

    másrészt, a jó borospohár azért is működik, mert állatira nem mindegy, hogy a szaglás például mennyire vesz részt a kortyban. hatással van az ízérzékelésre. egy bögrénél sehogyan, egy jobb riedel, schott zwiesel stb. pohárnál meg nagyon is. hovatovább a bornak sem mindegy, hogy mennyi levegőt kap, oxidálódik, amitől változik az íze. ezen felül van a hitbéli rész, mondjuk "jobb kézbevenni" (ezzel analóg, hogy milyen jó érzés a karos e61 karját felhúzni. tényleg jó, de a kávé ízére nincs befolyással).

    a kávénál is van különbség szűrő és szűrő között, hiszen máshogy kell őrölni, más lesz a pogácsa magassága, más mennyiséget igényel és ezért más a lefolyás, más a végeredmény.

    arról viszont egyelőre elég nehéz lesz meggyőzni, hogy azért lenne más a végeredmény, mert baromira jó minőségű egy vst/lm/ims kosár, szép felületkezeléssel. utángyártott expolys kosárból épp olyan jót tudsz főzni, ha tök hasonlóak a paraméterei. és hogy miért veszünk mégis drága kosarakat? mert "jobb kézbevenni", legelsősorban. vagy mert nincs belőle olyan paraméterű utángyártott (én például utálom a peremes kosarakat, márpedig olcsóból csak azok vannak). és egy több százezer forintos gép mellé igenis keltsen minőségérzetet a kosár is.

    na de majd szólj tíz hét múlva, ha előáll az a helyzet, hogy az új kosár mindent visz és egy hasonló másikkal ugyanazt a kávét egyszerűen lehetetlen megcsinálni.

    [ Szerkesztve ]

    dicranum scoparium + genista pilosa = :)

Új hozzászólás Aktív témák