Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr.Szilícium

    csendes tag

    válasz csubuka #75909 üzenetére

    Ott látszik a képeden a kis SMD TL431, aminek középső lába megy az optocsatolóra. Régóta általános megoldás (egyszerűbb, olcsóbb tápoknál Zener-diódával), a TL431 előnye precíziós pontosság.

    Működése nagyon egyszerű, a kimeneti osztó negatív visszacsatolásként figyeli a feszültséget és ahol a nyíllal jelöltem, a TL431 mindig pontosan 2,495 V-ot igyekszik fenntartani. Ennek érdekében az optocsatolón keresztül le vagy fel szabályozza a primer PWM-et, hogy a stabil feszültség beálljon.

    Ezzel már el is árultam az osztó értékeinek egyszerű számítását. Nem kell ismerni az áramkör egyéb alkatrészeit, legfeljebb az előfordulhat, hogy mivel a trafó adott kimeneti feszültségre van méretezve, túl kis PWM-nél zúgás, instabilitás jelentkezik, túl nagy feszültségre állítva pedig elfogy az ereje, mert nem marad rászabályzási tartalék.

    Mivel a szekunder tekercs, dióda stb. is az adott áramra van tervezve, azt nem tudod túllépni, ez a melegedésből is érzékelhető, illetve a dióda szokott zárlatba menni, ha nem bírja.

    Vannak olyan laptoptápok, ahol megbonyolítják a vezérlést a terhelés figyelésével, illetve készenléti állapotra való kapcsolással, a minimális üresjárási fogyasztás érdekében.

    De ma már erre is vannak olyan vezérlők (Green Mode, Burst stb.), ami primeroldalon egy 6 lábú apró SMD tokban mindent elintéz, azaz nem kell külön bonyolítani, további IC-ket, másodlagos optocsatolót alkalmazni, és az egész nem (sokkal) bonyolultabb, mint a 2. ábra, mégis energiatakarékos, ami érzékelhető a készenléti melegedésből (annak hiányából).

    Ajánlott források:

    https://www.onsemi.cn/pub/Collateral/TND381-D.PDF
    http://u.dianyuan.com/bbs/u/70/1360651225251168.pdf
    https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl431.pdf

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák