Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fredo78
aktív tag
Sziasztok!
Van egy STC-1000 (230V) termosztátom. Több éve a polcon állt sose volt használva.
Be szerettem volna üzemelni, de nem sikerült. Minden flottul ment (tápbekötés, programozás) de a kimenetein nem ad áramot, se a fűtő se a hűtő rész. Multiméterrel mérve bemenő áram van, kijelző működik, hőmérséklet mérő szonda működik. A kívánt feladatkor kijelző jelzi hogy kapcsol, a relé kattan, de a kimeneteken nem mérhető áram.
1. Esetleg van amit elrontok? Nem gondolnám, nem tűnik bonyolult dolognak, de minden lehetséges.
2.Szétszedve a nyák tiszta és ép. Azon mérhetek valamit? Van még teendőm vagy kuka? -
-
Fredo78
aktív tag
válasz tordaitibi #75102 üzenetére
Köszi a gyors reakciót.
Hűha, én azt hittem, hogy ez egyszerű, de akkor nem biztos.
8 kimenet van a hátulján kettes csoportokban: Power - szenzor - Heat -Cool.
Az én értelmezésem az volt, hogy bekötöttem a tápot (fázis + nulla) a powerbe és a heat vagy cool kimeneten vártam az áramot megfelelő hőmérsékleti értéken, de akkor ez lehet nem jó így... -
tordaitibi
veterán
válasz ecaddsell #75100 üzenetére
Germanium-kontra szilicium temara, a germanium az kimaradt a teljesitmenyelektronikabol .
Pl vasut, vontatas, varosi vontatas (villamos, troli) .
Ezeken a teruleteken a higanyos egyeniranyitokat es ezek vezerelt valtozatait (fazishasitas) a szilicium eszkozok valtottak fel, nem volt soha erdemi torekves a germanium felvezetokre, a borzaszto rossz tulajdonsagai miatt.
Nagyon kis tularam tures, homerseklet erzekenyseg, 50-60 fok felett nagysagrenddel romlik minden parametere, iszonyat meretu hutest kivan es a tranziens es sebesseg is csapnivalo nagy aramoknal
Latott valaki eleteben nagyaramu tirisztort, triakot germaniumbol? Pont ezek miatt nem -
-
Lompos48
nagyúr
A '70-es években a bukaresti IPRS-ben gyártottunk 15A-es Ge egyenirányítókat. Visszfeszültság 100V, aminek max 1 mA visszáram felelt meg. Max. IF-nél a VF 1V. Ha memóriám nem csal, a "neve" EFR135 volt. Hatszögű tokban, egyik felületén anód, tok katód egy M5-ös apacsavarral hűtőbordára szereléshez. És itt is vannak:
[ Szerkesztve ]
-
Hello,
Mi lehet a legértelmesebb megoldás 5v->3,3V előállítására, kb. 500mA (de szerintem kevesebb) terhelhetőséggel?
78L33 kevés, azt már tudom.
Ebay-es steb-down -> overkill, de ezzel működik a cucc
Zener-es stabilizátor?
Sima feszosztó?
Diódasor?
LM1117-25 is van itthon, annak a földje megemelve...Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Salex1
őstag
Szeretnék egy időzítve kinyíló és záródó ajtót csinálni, kisállatnak. Nem csak zár, hanem fizikálisan kellene nyílni reggel és záródó este. Tudnátok valami egyszerű megoldást rá?
-
-
törölt tag
válasz Salex1 #75111 üzenetére
Egy ilyen időkapcsoló + egy trafó + elektromos zár.
@hcl most látom írtad te is a diódákat. Akkor sorry. 😆
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Salex1 #75115 üzenetére
Az is van, chiken door set
-
tordaitibi
veterán
válasz Salex1 #75111 üzenetére
Szintén tyúkól,
Az enyém 1 darab 4093, ez a fotoellenállás schmitt triggere, meg a le-fel logika, két tranzisztor meg 2 relé, a végállások mechanikusak, az ajtón mágnes a két végállásba meg riasztóból bontott, teljesen zárt kültéri reed relés érzékelő.
A motort egy kiskínai CC-CV panel hajtja, a valamikori ablakemelő motor kb. 4-5 voltot kap, ha mégis megszorulna (kb. évente egyszer amikor a madamok a szalmát az ajtóba kaparják) akkor halkan ciripel de semmi nem megy tönkre.
Tettem manuális kapcsolót is, a videón ezzel kapcsolgatom, így bármikor ki-be tudom zárni, pl. ha meszelem-fertőtlenítem az ólat akkor pár óráig ne menjenek be napközbe.
Tápja egy fiókba talált valamikori TpLink AP 12v/2A dugasztáp.
A feltekerőzsinór egy darab hajlékony biciklibowden, az orsó egy rossz horgászorsó.
A becsukáshoz szükséges ellensúly az ajtó közepén egy kalapács feje.
A maximális költséghatékonyság miatt a doboza egy felfalt Ferrero Rosé átlátszó doboz, abből kilát a fényellenállás is.
5 éve télen-nyáron minden este-reggel tökéletes. -
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #75120 üzenetére
És a tyúkok soha nem maradnak kint éjjelre?
-
seadrone
őstag
Sziasztok, bocs ha nagyon off.
Van egy ilyen elosztó.
https://edigital.hu/tulfeszultseg-vedelem/aeg-ups-pdu-ge6-51-kimenetu-tulfeszultseg-vedo-p55633Első alkalommal rádugtam monitort, laptopot, majd adtam neki 220-at, erre levágta a biztosítékot, és önmagát is, ami nice.
Minden rendben, de az elosztó nem akar többet működni.
Azt a kis biszbaszt, ami kikattant benne, hogyan lehet újratölteni? :)
Ha megint megprobalnam, megint ezt csinálná? Mi lehet a baja a rendszernek?
Köszönöm és elnézést a tudatlansagomert :)
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
-
tordaitibi
veterán
válasz seadrone #75122 üzenetére
Ne próbálkozz vele hanem vidd vissza ha normális helyen vetted és cseréltesd ki.
Mivel túlfeszültség védős, a benne lévő varisztorok ütöttek át 230 volton és ezért oldott ki a belső védelme.
Valami gyári hibás kerülhetett bele. ha egyszer átütött akkor másodszor is át fog.Az hogy egy zárlat leveri a kismegszakítót, akár sorba többet is az előfordul.
Azt írja a weblapon hogy a védelme visszaállítható de én nem kísérleteznék vele, ha vissza is kapcsolható és úgy is marad, lehet hogy már nem fog védeni egy esetleges villámcsapás esetén mert már tönkrement a benne lévő varisztor.
[ Szerkesztve ]
-
seadrone
őstag
válasz tordaitibi #75125 üzenetére
Rendben, köszi, visszaviszem!
Normális helyen vettem, nem fognak szórkozni
Akkor ha jól értem, választhatom ugyanezt a típust.Valamint tanultam egy új szót ma is
-
v.tom
őstag
Sziasztok,
Szükségem lenne egy olyan tápegységre, amiről ventilátor vezérlőt tudok meghajtani a PC-től függetlenül.
Lehet ilyeneket kapni, és veszek is, ha nincs más megoldás, de azon gondolkodtam, hogy mivel van itthon több, kihasználatlan notebook tápegység, ezért azok közül valamelyiket alakítanám át. Szerintetek járható ez az út? Ha igen, akkor mire kéne figyelni?Köszi!
v.tom -
-
v.tom
őstag
Ja hogy azok magasabb feszültségen mennek, bocsi (őszintén szólva ezt nem néztem meg).
Ha jól gondolom, gyakorlatilag bármelyik 12V-os hálózati adapter megfelelő lesz, és mivel csak ventit akarok róla hajtani, ezért elég kicsi teljesítménnyel is beérem.
Most találtam itthon egy 12V / 1,5A-es tápot, ez talán jó is lenne. Igazából csak a kábel végére kéne kötnöm egy 4 pines molex csatit?Az 5V ág (amit előző kommentemben linkelt tápegység gyárilag tud) lehet, hogy hiányozni fog a ventivezérlőnek, ha esetleg használja.
-
wd.taz
aktív tag
Üdv Urak!
Segítséget kérnék egy ajtónyitás érzékelő és riasztó kapcsolásának kialakításához.
A terv:
Ha kinyitom az ajtót akkor lenne mondjuk 10sec, hogy hatástalanítsam a riasztót, bezárásnál fordítva. Kulcsos kapcsolóra gondoltam, amivel élesíteném/hatástalanítanám a riasztót.
Valami, csengővel, vagy kisebb szirénával. 12V akkuról üzemeltetve, vagy mittudom én.
Egy nyitásérzékelő is kellene, ami egy piros LED-ből állna.
Jó erős fényű LED-del, hogy feltűnő legyen a változás, ha valaki nyitja az ajtót és bejön.A gépek zaja miatt lenne erre szükségem, mert utálom, ha ott álnak mögöttem, majd miután lekapcsoltam a gépet megszólal, hogy "Helló"....???
Nem vagyok fosós (193cm/125kg), de a tököm tele az ilyenekkel.Forrasztópákám van, tudom és nem is félek használni, valamilyen egyoldalas próba NYÁK is van itthon, amire szükség lehet. A kapcsolási rajzokon mondjuk már nem megyek el, de egy konyhanyelvre fordított rajzon, talán.
Köszönöm. Tazi
[ Szerkesztve ]
Well, á sün apró Enimel.../ „if it’s not a Boeing, I am not going" /
-
-
-
-
Ribi
nagyúr
Én is step down konverterre szavaznék, hogy ne egyen annyit.
Sőt, egy vezérelhető step down konverterrel akármilyen feszt is beállíthatsz, mivel csomó venti nem indul el 5V-ról! Szóval nem futsz bele abba, hogy veszel x ventit és csak 12V-on tudod járatni.(#75138) hcl: közben átírtam és látom neked is eszedbe jutott a téma, hogy nem minden venti megy 5Von.
Én is keresgéltem a neten elég sokat mire megvettem a ventiket ami megy 5V-ról. Inkább nem mennek 5V-on mint igen.[ Szerkesztve ]
-
-
Ribi
nagyúr
Vatera is tele van ilyen kis konvererekkel, +- be, +- ki , 1 tekerővel és annyi.
Valszeg az a 4 nagy pötty-re tudsz rákötni direktbe feszt, de ez csak tipp. -
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #75120 üzenetére
Ez igen, bár csak a hétköznapi életben is mindenhol így újra hasznosítanának mindent, de ha csak fele ennyire, már azzal is óriásit haladnánk a fenntarthatóság, környezettudatosság, és a hulladék termelés csökkentése terén...Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
A 4 nagy pötty ja, az az IDE tápnak lenne, de ha igazán kulturált akarnál lenni, akkor egy SATA tápdugó (pl. egy SATA toldóból), és azt dugni rá
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
v.tom
őstag
Igen, a pöttökre elvileg tudok feszt kötni, van 4 pin molex csatis verzió is ebből a vezérlőből, és azok a bekötési pontjai.
Szóval ha jól értem, akkor a
1. A 203v -> 12V adapterre bekötöm ventivezérlőt (a vezérlő 12V ágára).
2. Bekötöm az adapterre (párhuzamosan) a konvertert (beállítva 5V, vagy valami hasonló kívánt értékre),
3. A konverter kimenetét rákötöm szintén a ventivezérlő 5V ágára? -
-
tordaitibi
veterán
válasz Batman2 #75141 üzenetére
Egy másik fórumon is leírtam mindezeket, szintén csirkeól ajtó automatizálás volt a feladat.
Ott majdnem lehurrogtak, az egyik kolléga valami 12V orsós tolómotort rendelt elég húzós áron és PIC-es óra vezérelte.
Mikor mondom neki hogy időzítés nem jó mert napi szinten 3-4 perc, évszak szinten 5 órás eltolódások vannak és a fényérzékelés nagyon bevált, meg áramszünet is lehet, akkor sem esett kétségbe.
Rendelt még a PIC-hez egy GPS modult mert ugye áramszünetnél nem tudta a vezérlés hogy melyik hónap hanyadik nap és hány óra is van épp, és gps-en lekérdezi az időt, majd beprogramozta mind a 365 nap napkelte-napnyugtát.
Mikor azt is közöltem vele hogy ugyanazon a naptári napon félóra eltérés is lehet egy felhős-borult-ködös őszi nap és egy szikrázó vénasszonyok nyarán, és ezt meg is tapasztalta, akkor kiegészítette egy fényérzékelővel.
Hát ez is egy megoldás, ha hobbizni akar valaki.Köszönöm az elismerést, jólesett.
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #75146 üzenetére
Azt nem mutatta meg,hogy a tyúkól ajtó vezérlő szerverszobát milyen klímával temperálja? Minél egyszerűbb,annál jobb.
-
PitLee
őstag
Kábel elvezetés, így is lehet
Csavarhúzó megőrző
-
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #75146 üzenetére
Igen, aki csak számítástechnikában, mikrokontrollerben tud gondolkodni, lehet már ebben is nőtt fel, az szépen meg tudja bonyolítani,
magához az elektronikához, a diszkrét alkatrészek működéséhez meg nem igen ért eléggé.
Erre mondtam korábban már egyszer, hogy lassan a WC tartályt is számítógép (mikrokontroller) üzemelteti.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...