Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #85997 üzenetére
LED-ek sorosan, aránylag nagy eredő feszültség (100-150 V), amihez kis áram tartozik, legtöbb TV-ben ilyen vékony vezetékeket látsz. Miután ahhoz viszont kevés a feszültség, hogy nagyon szigetelni kellene.
Ma reggel fekete kép fogadott.
Fekete kép nem kép. Egyébként a kijelző meghajtásához nem sok köze van, az LVDS kábel lényege, hogy több érpárra van elosztva a digitális jelfolyam, így érik el a kívánt sávszélességet. Nem úgy, mint a HDMI, ami csak 3 érpár és 1 órajel, viszont nagyobb jelsebesség / frekvencia. Az LVDS-nél több érpár, de egyenként kisebb sebességgel halad.
Plusz a tápáramhoz (T-Con és LCD) sem árt több szál, de az 12 V-ról nem vesz fel túl nagy teljesítményt. A háttérvilágításhoz annak többszöröse kell.
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #86001 üzenetére
Háttérvilágítás, ami miatt nem látszik semmi.
Csak erős megvilágítással láttam, hogy azért működik, s.miután hangot is adott.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #86002 üzenetére
Nyilván, ezt amúgy is levettem a szavaidból, csak "fekete humorként" jegyeztem meg.
Egyébként továbbgondolva, a LED tápvezeték azért is lehet elég vékony, mert az áramgenerátoros meghajtás még akkor is ugyanannyi áramot igyekszik rajta generálni, ha kicsit nagyobb a vezeték ellenállása. Csak bírja el, természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
Sok telefon ennyit tud. Ilyen közelről meg már a kézremegésedtől is elmegy a fókusz.
Ez egy fényképezőgép LCD szélén levő gőzölt áramkör. Ezt már elég kemény volt kézbőlMutogatni való hater díszpinty
-
Dr. Szilikát
őstag
-
Barret001
addikt
válasz Dr. Szilikát #86011 üzenetére
Valami egész ügyes programot használtál Paint ehhez képest nudli.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Barret001 #86012 üzenetére
Azzal is megoldható éppen, csak valamivel több idő / kattintás, elavult program. Noha nem a legjobb példa, mert ez nem ingyenes, de nekem régóta bevált, illetve ennek vannak ingyenes alternatívái is:
https://www.faststone.org/FSCaptureDetail.htm
Vagy a többi társa:
https://www.faststone.org/index.htm
Windowsban is van a Képmetsző, de erre nem szoktam rá soha.
-
válasz Dr. Szilikát #86011 üzenetére
Android gyári képnézői is tudnak kivágni.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Barret001
addikt
válasz Dr. Szilikát #86013 üzenetére
Rendszeresen használom.Most is próbáltam, a minősége sokkal gyengébb,az általad kivágott képhez képest.
-
Rendeltem Aliról LG TV-be ledszalagot a megkékült helyett. Az egyiken mintha letörött volna /vagy lehet nem is raktak rá/ egy /talán/ zener dióda. Ez okozhat gondot?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Dr. Szilikát
őstag
Nincs gyakorlati jelentősége. Samsung, LG, néha tesz rá Zener-diódát, némelyik típusban csak. Ebből is látszik, hogy szinte ötletszerű.
Pontosan nem emlékszem, legyen mondjuk 30 V-os Zener az egyes LED-sávok elején. Ha valamelyik LED megszakad, akkor ez korlátozna 30 V-on és a többi sáv még világíthatna. De az apró Zener ekkora teljesítményt el sem bír, rögtön zárlatba megy. Vagy szénné is éghet.
...és a többi sáv még világíthat tovább, mivel áramgenerátoros meghajtás, változatlan árammal. Viszont gyakoribb a LED-ek zárlata, akkor meg mindegy (még úgy is, hogy előbb több darab lesz zárlatos, míg egy megszakad és akkor alszik ki). Meg amúgy is javítani kell, ha már egy sáv kiesik, így sokat nem segít.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Dr. Szilikát #86017 üzenetére
Pont itt kérdezősködtem egy TV-ről, amiben olyan frankó LED driver volt, hogy az IC 4 sávot lekezelt volna külön, tehát ha egy LED kiég, nem megy el a teljes háttérvilágítás, erre az okos török (Vestel) beköti a 4 kimenetet egybe, és a 4 LED csík egy pontról megy
-
aujjobba
addikt
Törött távirányítós autóból kibontottam az elektronikát, és betettem egy tankba.
Van neki egy-egy motorja a két lánctalphoz, ezek vezetékei közösítve lettek, szuperul megy is előre vagy hátra a tank.
A probléma a kanyarodás
Az elektronikán van egy másik motormeghajtó is az irányításhoz, de ötletem sincs hogy lehetne ugyanarra a két motorra azt is bekötni, hogy kanyarodni tudjon.
Szerintem nem is megoldható így.
Vélemény? -
őstag
-
aujjobba
addikt
válasz razorbenke92 #86023 üzenetére
Elég lenne ha az egyik oldal megállna vagy legalább lassulna.
A távirányítón van kar ami előre/hátra menetet kapcsol, ez most működik is így.
Plusz van egy másik kar, ami a vezérlő másik kimenetére kötött motort hajtotta előre/hátra, ezt szeretném valahogy a forduláshoz felhasználni. -
Dr. Szilikát
őstag
40 collos Samsung is van olyan, ami képes külön megvilágítani a kép alsó vagy felső részét, a másik oldal szakadása esetén. De abban két külön step up áramgenerátor lát el két külön ágat.
Az említett Vestel driver erre nem alkalmas, egy áramgenerátor van csak, aminek áramát képes ugyan 4 ágra is osztani: közös pozitív, GND ágak mennek az IC-be, ahol MOSFET-ek zárogatják testre, illetve figyeli az áramot is.
De ez csak kisebb különbségeket bír kiegyenlíteni, valószínűleg azért lehet tapasztalni, hogy ilyen drivert használtak 2 ágas 40 collos Vestelben is, ahol egyik ág szakadása esetén letilt a másik is, elsötétül az egész.
Tehát ez egy több típushoz tervezett panel, de amikor a kisebb kijelzőkhöz négy lehetséges áramkörből csak egyet használnak, az is teljesen korrekt. Lényeg, hogy minden LED sorosan van és stabil áramot kap.
Kijelző fele elsötétül, az már úgysem használható normálisan, szinte csak "vészhelyzetre".
Mint amikor felhívott valaki szombaton és teljesen kétségbe volt esve, hogy bedöglött az 50 collos TV, tönkre az egész hétvége, mi lesz most? Nem mondtam semmit... De ha valakinek ennyire fontos, legalább tartalékról érdemes gondoskodni, hiszen ez bármikor előfordulhat.
-
válasz Dr. Szilikát #86025 üzenetére
Ennek a doksijában az volt, hogy a 4 ágat tök külön tudja működtetni(nyilván ha jól értettem), pont azért, hogy 1 LED hiánya ne okozzon fejvakarást, hogy mi baja.
Több típushoz tervezett NYÁK, de ott a NYÁK-on a bekötés volt olyan, hogy a 4 kimenet ment egybe És nem konfigurálható módon, pl. átkötésekkel.
A tartalék jaja.
De ennyire kétségbeesni egy TV hiánya miatt...[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Javítás / fejvakarás nem szempont ezeknél, nincs is jelentősége, hiszen erre megvannak a módszerek: LED-sorok tesztelése, driver ellenőrzése.
Egyszerűen azért kell több ágra osztani, hogy ne legyen szükség nagyobb feszültségre, ugyanakkor egy TV-háttérnél elvárt annyi igényesség is, hogy az ágakat külön figyelje (nagyon olcsó kínainál még ez sem szempont).
A Vestel ezen megoldása egy közös áramgenerátorból gazdálkodik, az IC alkalmas 4 ág kontrollálására, de beköthetik csak egy ág kezelésére is.
Több esetben találkoztam a 2 ágú 40 collossal, aminél kiderült, hogy nem csak letilt egy ág szakadása esetén, de nem is alkalmas olyan nagyobb különbség kiszabályzására, amikor egyik ágon például zárlatos lesz néhány LED és a két sor nyitófeszültsége túlzottan elbillen egymástól. Elvárt feltétel, hogy a két ágon azonos számú LED működjön.
-
válasz Dr. Szilikát #86027 üzenetére
"Több esetben találkoztam a 2 ágú 40 collossal, aminél kiderült, hogy nem csak letilt egy ág szakadása esetén"
Csak gratulálni tudok nekikAmúgy igen, egy gyártónál, aki csak kiszórja a cuccot, nem szempont, de műszakilag sokkal szebb és értelmesebb megoldás. Többe sem nagyon kerülne...
-
aujjobba
addikt
válasz #32277248 #86022 üzenetére
Valami ilyesmi lenne?
Baloldalt p-jfet, jobboldalt n-jfet, az 1K ellenallasok amiken a feszmero van azok reprezentaljak a ket motort.
Nekem valahogy a szimmetria nem jon itt ki (legalabbis szimulatorban).
Tehat ha az iranyito kart a bal allasba tolom igy negativ feszt ad, akkor a bal motor kapja a teljes feszt, ez oke.
Ha sehova nem mozditom, akkor 0V (remelem, feltetelezem), akkor nem ugyanannyi feszt kapnak a motorok.
Ha meg jobb allasba (+12V), akkor is egesz sok marad a bal motoron.Mit nezek itt be?
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Gyakran van, hogy kapok vagy hazahozok valami elektronikai bizbaszt amit ki kellene próbálnom anélkül, hogy leverem a biztosítékokat a házban ha hibás az eszköz.
Az elképzelésem egy doboz amin 3 dugalj van 3 eltérő gyorsleoldású biztosítékhoz. Esetleg lehetne egy dugalj és egy 3 állású kapcsoló.
Gondolom az lenne az ideális ha lenne saját fi reléje is, abból se a házét verjem le, és érzékenyebb kellene legyen az is mint a ház fi reléje.Ez csak a fejemben született meg, nem láttam a neten hasonlót. Látott már valaki ilyet, esetleg csináltatok is? Van erre valami jobb módszer?
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
tordaitibi
veterán
válasz daninet #86030 üzenetére
Mezis kapisgálja,
fogsz egy 2,5kW olajradiátort és először azzal sorbakötve teszteled a nagyobbacska eszközöket, a kisebb 100 wattosakat meg valami 800W rezsóval. Mégkisebbeket 50-100W izzóval.
ÉV relé, azt csak úgy hogy a sufnin (próbahelyiségen) belül ki kell alakítani egy csak ott működő AVK kört. Ehhez ki kell vinni a közvetlen TN-C (PEN) vezetőt és ott kell szétbontani TN-S azaz PE és N ágakra. Akkor csak a sufniba megy le az AVK. -
tzsolesz
nagyúr
Sziasztok.
Elromlott a Szarvasi 6 személyes kàvéfőzőnk.
Ha földelt aljzatban van, akkor bekapcsolásra lebassza a fírelét. A hálózati csatlakozó dugót elfordítva meg egyből lebassza. Bekapcsolás nélkül.
Földeletlen aljzatban működik szépen mindkét irányú csatlakozó dugó állásban...Dugóra rámérve semmi zárlat.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tzsolesz #86035 üzenetére
Ha lehúzod a fűtőbetét saruit, majd szigetelőszalaggal vagy bárhogy gondoskodsz róla, ne érhessen hozzá semmihez, utána tesztelheted. Ha így nem old le a FI-relé, akkor ott bent van a hiba (átvezetés).
A fekete henger a bimetálos hőkapcsoló (kicsit hülyén "hőgombának" is nevezik), 92 °C felett szakít meg általában, ez szabályozza a főzési hőmérsékletet.
Ha a fekete műanyag netán átvezetne testre (nem mondom bakelitnek, ma már más anyagokat használnak), azt is ellenőrizheted, ha teljesen kiiktatod és ideiglenesen összedugod egymással a saruit. Itt is vigyázva, hogy ne érjen semmihez.
Nyilvánvaló, így már nem szakít meg 92 °C-on, de rövid teszt elvégezhető. A hőbiztosíték magasabb hőfokon olvad ki, mint következő védelmi lépcső.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Megörültem, hogy csak 1 LED sor ment tönkre a 3x8 LED háttér világítás
Ilyen van benne az előzmény Sharp Tv-ben.
Miután összereraktam a Tv annyira, hogy legközelebb hamar kicserélhető legyen.
1 óra elteltével jutott eszembe, hogy valami nem stimmelt.
Hát nemcsak LED ment tönkre, hanem a táp panel rész.
Ugyanis 3x8 nem soros, 3x párhuzamos, a 8 LED csak a soros.Szomorúan vettem tudomásul, hogy ez kemény pénz lesz a táp panel.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #86041 üzenetére
Nem szokott elromlani a driver ezeknél. 3 sor párhuzamosan van kötve, előbb egy megszakad, utána a másik kettőre nagyobb áram jut, abból is megszakad a gyengébb, majd amikor már csak egy sáv üzemel, az is megszakad a túláramtól és ekkor sötétül el.
A LED-sorok párhuzamos kötése nem valami korrekt, olcsóbb kínai készülékeknél alkalmazzák, de az igazsághoz tartozik, hogy ezeknél a driver valamennyi feszültségkorlát alkalmazásával is igyekszik védeni a LED-eket.
Ezért egy sor szakadása esetén nem a három sor áramának összege fog két ágra oszlani, hanem valamivel kevesebb, de attól még nem lesz szebb ez a megoldás.
Egyébként ezeknél nagyon hibás koncepció, ha takarékosságból csak egy sort rendel valaki. Egyszerre kell cserélni mindet, hogy egyformán újak legyenek. Az öregebb darabok ugyanis nem fogják bírni, majd amiatt megint borul a többi.
Régebben, amikor nehezebb volt teljes sorokat beszerezni, rutinszerűen cserélgettem a LED-eket, darabonként. De ilyenkor teljes felújítással, az összeset kellett.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #86042 üzenetére
Az utolsóban van csak 1db LED hiba, a többinél nincs.
Nyáron már írtam ide is, hogy kicsit sötétedett.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #86043 üzenetére
Ezt így kijelented, de nem életszerű. Sötét kijelzőről volt szó, ami mindhárom sáv szakadása esetén áll elő, ahogy már részleteztem. Persze mondhatod, hogy egyenként ellenőrizted, csak olyan is van, hogy kis tesztáramra jónak tűnik, de üzemi áramra nem világít. Fel sem villan.
Driverhiba megint nem jellemző, de erről sem tudunk semmit, milyen szakmai módszerrel győződtél meg róla.
[ Szerkesztve ]
-
hzsolee
őstag
Üdv!
Az mit jelent ebben az esetben, hogy kombinált? Ez "fi relé" és kismegszakító egyben, gondolom.Mert a normál bekötés ilyen ugyebár.... Tehát az avk után még van a kismegszakító.
Ennél azonban egy modulban megvan minden. Már ha jól gondolom....
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
PROTRON
addikt
válasz hzsolee #86045 üzenetére
Jól gondolod.
Igen van a piacon ilyen vékonyabb gyártmány, 2-3 gyártótól pl OMU systems is gyárt ilyet picivel olcsóbban. A jelenlegi Tracon már nem a régi nagy márka Tracon megbízhatóság terén, cserébe a név miatt még mindig elkérik az árat.Az ilyen vékonyabb típusok megbízhatóságáról nincsenek nagyon mérések, tehát hogy hosszabb időtartam alatt nem megy-e tönkre, biztosan le fog-e oldani 10 év múlva is, akárhány kisebb 1kA áramtüskét is kap.
Mert ipari környezetben nem alkalmazzák otthon is csak ritkán használják, pl a hűtőgéphez dedikált 1 db dugaljhoz szokták berakni, a lakás egészét inkább bizonyított megbízhatósággal rendelkező pl Schneider ÁVK-ra szokták bízni a szerelők.
Nem véletlen 2 modulosak azok.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
hzsolee
őstag
válasz DonThomasino #86046 üzenetére
Már nem tudom miért vettem korábban, de most úgy adódott, hogy egy bojler miatt kellene. Eddig nem is foglalkoztam vele, hogy kell bekötni.
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Microsoft Excel topic
- További aktív témák...